Jump to content
Sign in to follow this  
GeoTrou

THE LONG TOMORROW [ DAN O'BANNON, MOEBIUS ]

Recommended Posts

Couv.jpg

Κόμικ επιστημονικής φαντασίας των Dan O’Bannon και Moebius. Κυκλοφόρησε το 1976, στα τεύχη 7 και 8 του περιοδικού Métal Hurlant, ενώ η πρώτη αυτόνομη έκδοση στα γαλλικά βγήκε το 1989 από την Les Humanoïdes Associés. Στ’ αγγλικά, έχουν υπάρξει διάφορες εκδόσεις, με πρώτη αυτή στο περιοδικό Heavy Metal (1977). Μεταξύ άλλων, το 1987 συμπεριλήφθηκε στο Complete Moebius #4 της Epic Comics και το 1996 στο Moebius #2 της Dark Horse. Στα ελληνικά, έχει κυκλοφορήσει ολόκληρη στο τεύχος 167 της Βαβέλ και μπορείτε να τη βρείτε σκαναρισμένη εδώ.

 

Αν δεν σας θυμίζει κάτι ο κύριος O’Bannon είναι διότι δεν ήταν άνθρωπος των κόμικς, αλλά του κινηματογράφου. Είχε αναμειχθεί σε διάφορες ταινίες, είτε ως σεναριογράφος (Dark Star, Alien, Heavy Metal και Total Recall), είτε στα ειδικά εφέ (Star Wars), είτε ως σκηνοθέτης (The Return of the Living Dead). Με τον Moebius γνωρίστηκε γύρω στο 1975, καθώς δουλεύανε και οι δύο για το απραγματοποίητο Dune του Alejandro Jodorowsky, ο O’Bannon ως υπεύθυνος των ειδικών εφέ και ο Moebius ως concept artist.

PlancheA.jpg PlancheB.jpg

Ο Πητ Κλαμπ είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ σε μια μελλοντική πόλη. Δέχεται τηλεφώνημα από μια κυρία, κάτοικο κάποιας πολυτελούς συνοικίας, κοντά στην επιφάνεια. Του αναθέτει να παραλάβει κάποια προσωπικά της αντικείμενα στο επίπεδο 199, μια κακόφημη περιοχή. Κι έτσι ο Κλαμπ μπλέκεται σε μια παράξενη υπόθεση.

PlancheC.jpg

Το σχέδιο του Moebius είναι απίθανο. Αν με ρωτούσε κάποιος ποιο είναι το τυπικό του στυλ, θ’ ανέφερα αυτό το κόμικ. Δεν είναι το καλύτερό του, αλλά είναι το κλασικό του. Από την άλλη, το σενάριο δεν είναι είναι στα ίδια επίπεδα. Δεν έχει να πει κάτι και μπορείς σχετικά εύκολα να καταλάβεις πού το πάει ο O’Bannon. Αν όμως κάποιος πιάσει την ιστορία ως μέρος μιας ανθολογίας, τότε μπορεί και να μην τον πειράξει τόσο. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι από ιστορικής πλευράς αξίζει να διαβαστεί. Είναι από τα πρώτα κόμικς που συνδυάζουν το νουάρ με το sci-fi και κυρίως είναι η ιστορία που επηρέασε καθοριστικά το ύφος του Blade Runner. Βαθμολογία: 7,2/10

  • Like 17

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραίο κόμικ. Η ιστορία θα μπορούσες να πεις πως ήταν ένα sci-fi noir. Καλή γι'αυτό που ήταν, δεν διεκδικεί και δάφνες αριστείας. Το σχέδιο από την άλλη είναι φανταστικό. Δεν μου κάνει εντύπωση που επηρέασε ταινίες κολοσσούς του είδους, οι ιδέες που έχει ο Moebius καθώς και το στήσιμο με το οποίο τις πραγματοποιεί στο χαρτί ακόμα και στα δικά μου απαίδευτα μάτια φαντάζουν σαν ένας άτυπος οδηγός για κάθε φιλόδοξο wannabe σχεδιαστή. Παίρνει τις ελευθερίες που αρμόζουν σε έναν δημιουργό του μεγέθους του και αυτό φαίνεται από την αρχή. Γι'αυτό και πήρε το 5/5, για την βαρύτητα και την μεταγενέστερη επιρροή του. 

 

Παραθέτω δύο κάργα ενδιαφέρουσες σελίδες με τον επίλογο του Moebius για το The Long Tomorrow από την έκδοση της epic. 

afterword.jpgafterword2.jpg

 

:alex: 

 

  • Like 7
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ξαναδιάβασα και εγώ τώρα που έχω πιάσει τα Collected Fantasies με τη σειρά. Ο GeoTrou το συνοψίζει πολύ καλά στην τελευταία παράγραφο, αν και δεν συμφωνώ πως το σενάριο "δεν είναι στα ίδια επίπεδα" με το σχέδιο... απλά προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τα συνηθισμένα πολυεπίπεδα σενάρια του Moebius. Δεν ένιωσα να υστερεί, λοιπόν, το σενάριο και θεωρώ ότι το σχέδιο είναι ακριβώς στο επίπεδο που χρειαζόταν για να το πλαισιώσει. Από όλα όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα, μάλλον η καταλληλότερη αφετηρία για να γνωρίσεις τον σχεδιαστή.

Το Blade Runner δεν το έχω δει, αλλά θα προσπαθήσω να διορθώσω αυτό το λάθος σύντομα. :)

 

  • Like 7
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να δούμε ποια από τις 300 εκδοχές της ταινίας θα δεις. :P

 

  • Funny 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Dan O'Bannon κρατάει στα χέρια την ιστορία που δημιούργησε με τον Μοέμπιους. :) 

 

MR-tomorrow1.jpg

 

 

 

MR-tomorrow2.jpg

  • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.