Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ (ΤΟ)
Σενάριο/Kείμενα:
Γιάννης Σιδέρης
Σχέδιο:
Γρηγόρης Σαντοριναίος
Hμερ. έκδοσης:
12-2014
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
64
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Προέλευση:
Ελληνική
ISBN:
978-618-81191-8-5
Ονομαστική τιμή:
8,50€
Υπερσειρά:
ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

tn_RIZITIKOAOGEION_0001.jpg tn_RIZITIKOAOGEION_0001z.jpg

 

 

 

Ένας Κρητικός επιστρέφει στην Κρήτη μετά από πολλά χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. Εκεί βρίσκεται αντιμέτωπος με το παρελθόν και την παράδοση.

 

 

 

 

 

Ένα εξαιρετικό κόμικ, με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και δυνατά συναισθήματα. Θλίψη και νοσταλγία μπλεγμένα με μυρωδιές και ήχους της κρητικής παράδοσης. Το ασπρόμαυρο σχέδιο πλαισιώνει όμορφα και ενισχύει την άγρια ομορφιά της Κρήτης. Αποτελεί το πρώτο graghic novel της σειράς "Στον ρυθμό της Μεσογείου", όπου θα αποτελείται από αυτοτελείς ιστορίες, οι οποίες θα διαδραματίζονται σε διαφορετική πόλη της Μεσογείου, κάθε φορά. Μια ωραία παρουσίαση του κόμικ έγινε στις 6/12/14. Οι δημιουργοί έχουν φτιάξει και ένα ωραίο βιντεάκι με χαρακτηριστικά σκίτσα που μπορείτε να το δείτε εδώ.
 
Παραθέτω λίγα λόγια από τον συγγραφέα για το ίδιο το κόμικ και για την σειρά.
 

 Μέσα από αυτό το έργο, επιδιώκουμε να κάνουμε μαζί ένα φανταστικό ταξίδι από τη μία άκρη της Μεσογείου στην άλλη. Στόχος μας είναι να έρθουμε σε επαφή με τους λαούς της περιοχής, να εντοπίσουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες τους. Να διαπιστώσουμε αν τελικά στην περιοχή αυτή, εδώ όπου μπήκαν οι βάσεις του δυτικού πολιτισμού, οι διαφορετικοί λαοί μοιράζονται περισσότερα κοινά μεταξύ τους από ότι διαφορές.
 
Πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια μας είναι η μουσική, που μέσα από τον ήχο των οργάνων και τον χορό, αποτελεί ίσως την ειλικρινέστερη έκφραση των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ταυτόχρονα, με την παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική παράδοση κάθε χώρας ταξιδεύουμε στην καθημερινότητα των λαών της μεσογείων και παράλληλα ανακαλύπτουμε την ιστορική πορεία τους. Με φόντο την άγρια ομορφιά του μεσογειακού τοπίου, γνωρίζουμε την κουλτούρα των ανθρώπων. Ο τρόπος που αγαπούν, το πάθος όταν ερωτεύονται, η χαρά αλλά και η λύπη, η απώλεια  ή ο νόστος και τόσα άλλα κοινά συναισθήματα των λαών αυτών, παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες του έργου.
 
To ταξίδι μας ξεκινάει από την Κρήτη και τα ορεινά Ανώγεια. Εκεί, κάτω από τον τραχύ ήχο της κρητικής λύρας, ερχόμαστε σε επαφή με την άγρια ομορφιά της κρητικής φύσης και τον ανθρώπων της, και εξετάζουμε τα ζητήματα της εκδίκησης, της απόδοσης δικαιοσύνης καθώς και τη αδυναμία του ανθρώπου να αποφύγει τελικά το Πεπρωμένο του.
 
Στη συνέχεια, ταξιδεύουμε στη Νότια Ιταλία και στα ελληνόφωνα χωριά του Salento και της Καλαβρία, πριν καταλήξουμε στην ιστορική πόλη του Παλέρμο στη Σικελία. Θα γνωρίσουμε τους Gricos των απομονωμένων χωριών της Καλαβρίας, θα ερωτευθούμε, θα κινδυνεύσουμε από την Μαφία και τέλος, θα γελάσουμε χορεύοντας στους τρελούς ρυθμούς της μουσικής Tarantella.
 
Στο λιμάνι της Μασσαλίας, ερευνούμε τις έννοιες της φιλίας, του νεανικού έρωτα και των ονείρων σε μια σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία. Με συνοδεία τις μουσικές και τους ήχους που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την γαλλική hip hop μέχρι και τη παραδοσιακή μουσική των βορειοαφρικανών μεταναστών, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη συνύπαρξη διαφορετικών λαών κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό μεσογειακό ήλιο. 
 
Λίγο πριν το τέλος, βρίσκουμε τους εαυτούς μας στην Ανδαλουσία και την ιστορική Σεβίλλη. Εκεί θα  νιώσουμε το πάθος, το Duende όπως έλεγε ο Lorca, τη φλόγα που υπάρχει μέσα μας. Η φλόγα αυτή που μας οδηγεί στο να κάνουμε πολλές φορές ακατανόητα πράγματα όταν αγαπάμε. Και αυτό θα γίνει κάτω από τα βήματα των τσιγγάνων χορευτών και της μουσικής παράδοσης του Flamenco.
 
Τέλος, φτάνουμε εκεί, που ξεπροβάλλει το σύνορο, ο Ωκεανός, είσοδος σε έναν άλλο διαφορετικό κόσμο. Στη Λισαβώνα, μια πόλη που ζει στα μεγαλεία του παρελθόντος, Θα γνωρίσουμε τα πορτογαλικά Fado, τα τραγούδια όπου κυριαρχεί το περίεργο συναίσθημα του Saudade. Ταξιδεύουμε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας και τελικά κοιτάζουμε το μέλλον με ένα πιο αισιόδοξο βλέμμα.
 
Πέντε ιστορίες λοιπόν, που θα μας αποδείξουν ότι οι λαοί της Μεσογείου διαμόρφωσαν μια κοινή μεσογειακή σκέψη και συμπεριφορά. Δεν έχει σημασία αν ζεις στην Κρήτη ή στην Σεβίλλη, αν ονειρεύεσαι στην Μασσαλία ή στη Λισαβώνα, η φιλοσοφία ζωής είναι κοινή και έχει ζυμωθεί μέσα από τα χιλιάδες χρόνια κοινής συμβίωσης. Τα συναισθήματα βρίσκονται χαραγμένα μέσα στην ψυχή των λαών αυτών, που τόσα χρόνια ζουν μαζί γύρω από τη δική μας θάλασσα και επηρεάζουν ο ένας τον άλλο καθώς προχωράνε στο μέλλον, δημιουργώντας τον γοητευτικό ρυθμό της Μεσογείου.

 
:imac:

 

 

 

 

Ευχαριστούμε γιά τις πληροφορίες την imacmaria και γιά τo εξώφυλλo τον GeoTrou

 • Like 17

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαιρετική ιστορία, μου άρεσε ιδιαίτερα η σκηνοθεσία και η ατμόσφαιρα του βιβλίου. Νιώθεις την θλίψη των χαρακτήρων, το δράμα και η κορύφωση της ιστορίας είναι δοσμένη μοναδικά. Πολύ καλή δουλειά, ανυπομονώ για το επόμενο! :)

 • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να'σαι καλά Νικόλα, χαίρομαι που σου άρεσε!!! Συνέχεια έχει στην Ισπανία και την Σεβίλλη , αλλά έχουμε καιρό για αυτό.

 • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ορίστε και τα εξώφυλλα σκαναρισμένα.

 

 

Μεταφέρθηκαν στην παρουσίαση.

 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν στην παρουσίαση.

 • Like 13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το διάβασα κι εγώ πριν λίγο. Ας ξεκινήσω από το σχέδιο. Ταιριάζει απόλυτα το α/μ στην ιστορία, αλλά θα το ήθελα πιο ευκρινές. Πάντως, έχοντας μια επαφή με τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του Γρηγόρη, βλέπω ότι έχω βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Η ιστορία ήταν καλή, δυνατή, αλλά θα ήθελα κάτι παραπάνω, ίσως και μερικές ακόμα σελίδες. All in all, μια αξιέπαινη προσπάθεια, που πιστεύω ότι θα βελτιωθεί αισθητά στα επόμενα τεύχη της σειράς.

 • Like 13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε παιδιά, Μαρία ευχαριστώ πολύ για την όμορφη παρουσίαση!

Γιώργο, όντως αρκετές σελίδες δεν είχαν αρκετό μαύρο, με αποτέλεσμα να δείχνουν κάπως "αδύναμες" και αυτό γιατί δεν είχα καταλήξει αν θα το επεξεργαστώ πιο πολύ ψηφιακά για να βάλω ενδιάμεσους τόνους , που τελικά δεν έγινε.Πειραματίστηκα αρκετά και στο μελάνωμα και ορισμένες σελίδες, όπως πχ του ονείρου , είναι σχεδιαστικά πιο "καθαρές" με πιο σωστή αναλογία μαύρο-άσπρο.Εντάξει, σίγουρα στο μέλλον θα βελτιωθώ και άλλο,το παλεύω ακόμη, δεν έχω καταλήξει στο σχεδιαστικό στυλ που θέλω, αν και είμαι πολύ κοντά.

Όσον αφορά το σενάριο, δεν είναι κάτι το φοβερά πρωτότυπο, αν και όπως είπε και ο Θανάσης Πέτρου, Κρητική βεντέτα δεν έχουμε ξαναδει σε κόμικ, αλλά πιστεύω ότι κυλάει ομαλά, ανεβαίνει σταδιακά και κορυφώνεται.Επίσης θεωρώ ότι δεν αφήνει κενά και έχει σφιχτή δομή... δεν νομίζω ότι θα εξυπηρετούσε την ιστορία το κάτι παραπάνω, περιμένω γνώμες πάνω σε αυτό και γνώμες για το στόρυτέλλινγκ.Αυτά...πάντως το δουλέψαμε πολύ και το καταχαρήκαμε!!!

 • Like 16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το διαβασα και γω :) Κατα την γνωμη μου υπαρχουν και αρνητικα αλλα και θετικα στοιχεια. Ξεκινωντας με τα αρνητικα. Θεωρω καπως αστοχη, την τοσο μεγαλη εισαγωγη. Αν θυμαμαι καλα ειναι γυρω στις 12 σελιδες. Ισως θα μπορουσε να ειναι μικροτερη και να "μοιραστει" στα επομενα τευχη. 12 σελιδες ομως ειναι πολλες. Επισης, μια ιστορια εκδικησης πιστυευω οτι ηθελε αρκετες παραπανω σελιδες για να εκτυλιχθει καθως πρεπει ο αναγνωστης να ταυτιστει ή να νοιαστει για τον ηρωα και στο τελος να βιωσει και αυτος την καθαρση ή την πτωση μαζι με του. Εδω ομως γινονται ολα τοσο συντομα που δεν δινεται ο χωρος για κατι τετοιο. Και ειναι κριμα γιατι οι χαρακτηρες που εισαγονται στην ιστορια εχουν τα φοντα για να εξελιχθουν παραπανω. Στα θετικα τωρα, το σχεδιο του gregorius βελτιωνεται συνεχως, προβληματα μεταβασεων απο καρε σε καρε δεν υπαρχουν και το σχεδιο ειναι καθαρο, ενω οι εκφρασεις και τα προσωπα των ηρωων ειναι ρεαλιστικα. Η σκηνη του ονειρου ειναι σχεδιαστικα τουλαχιστον απο τις πιο ωραιες του τευχους, παρολο που πιστευω οτι λειτουργει καπως παραπανω καταλυτικα απο οτι θα επρεπε για τον πρωταγωνιστη.Ακομα, οι δυο δημιουργοι φαινεται οτι εχουν ψαξει το θεμα με το οποιο θελουν να ασχοληθουν στην σειρα.

 

Γενικα η κεντρικη ιδεα για την ιστορια μου αρεσε και προκειται για ενα αξιολογο κομικ φορο τιμης στην κριτικη κουλτουρα.

 

Περιμενουμε λοιπον το επομενο τευχος :)

 • Like 20

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το διαβασα και γω :) Κατα την γνωμη μου υπαρχουν και αρνητικα αλλα και θετικα στοιχεια. Ξεκινωντας με τα αρνητικα. Θεωρω καπως αστοχη, την τοσο μεγαλη εισαγωγη. Αν θυμαμαι καλα ειναι γυρω στις 12 σελιδες. Ισως θα μπορουσε να ειναι μικροτερη και να "μοιραστει" στα επομενα τευχη. 12 σελιδες ομως ειναι πολλες. Επισης, μια ιστορια εκδικησης πιστυευω οτι ηθελε αρκετες παραπανω σελιδες για να εκτυλιχθει καθως πρεπει ο αναγνωστης να ταυτιστει ή να νοιαστει για τον ηρωα και στο τελος να βιωσει και αυτος την καθαρση ή την πτωση μαζι με του. Εδω ομως γινονται ολα τοσο συντομα που δεν δινεται ο χωρος για κατι τετοιο. Και ειναι κριμα γιατι οι χαρακτηρες που εισαγωνται στην ιστορια εχουν τα φοντα για να εξελιχθουν παραπανω. Στα θετικα τωρα, το σχεδιο του gregorius βελτιωνεται συνεχως, προβληματα μεταβασεων απο καρε σε καρε δεν υπαρχουν και το σχεδιο ειναι καθαρο, ενω οι εκφρασεις και τα προσωπα των ηρωων ειναι ρεαλιστικα. Η σκηνη του ονειρου ειναι σχεδιαστικα τουλαχιστον απο τις πιο ωραιες του τευχους, παρολο που πιστευω οτι λειτουργει καπως παραπανω καταλυτικα απο οτι θα επρεπε για τον πρωταγωνιστη.Ακομα, οι δυο δημιουργοι φαινεται οτι εχουν ψαξει το θεμα με το οποιο θελουν να ασχοληθουν στην σειρα.

 

Γενικα η κεντρικη ιδεα για την ιστορια μου αρεσε και προκειται για ενα αξιολογο κομικ φορο τιμης στην κριτικη κουλτουρα.

 

Περιμενουμε λοιπον το επομενο τευχος 

Σε ευχαριστώ πολύ που με τίμησες με την ανάγνωση, αλλά και με την κριτική σου εδώ, φίλε μου!!!

Χαίρομαι που σου άρεσε το όλο εγχείρημα και σίγουρα υπάρξει βελτίωση στο μέλλον, σε όλα τα επίπεδα. Για την εισαγωγή, αν εννοείς τα κείμενα πριν την έναρξη της ιστορίας,νομίζω βοηθάνε στο να καταλάβει και να μπει στο κλίμα ο αναγνώστης για το όλο εγχείρημα.Μην ανησυχείς, στα επόμενα θα έχει ανάλογεςεισαγωγές :D αλλά οι ιστορίες θα είναι μεγαλύτερες...βέβαια για να υπάρξει συνέχεια στην όλη προσπάθεια,θα πρέπει να το αγκαλιάσει και ο κόσμος, αν και τα μηνύματα είναι θετικά!

 • Like 17

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λίγο πριν μας αφήσει το '16 το αγόρασα και εγώ από το Athenscon. Τα εισαγωγικά κείμενα τα απόλαυσα και είχαν αρετό ενδιαφέρον.Για την ίδια την ιστορία τώρα.

Δε ξέρω αν μπορώ να είμα αντικειμενικός γιατι με την Κρήτη και την μουσική της έχω ένα βαθύ συναισθηματικό δέσιμο. Λάτρης του Αρχάγγελου και της Κρητικής Λύρας. Πολύ καλή ιστορία που προσωπικά θεωρώ ότι ήταν όσες σελίδες θα έπρεπε να είναι. Για έμενα το ασπρόμαυρό ήτα λίγο δίκοπο μαχαίρι. Από την μία ταίριαζε στην ιστορία. Αλλά από την άλλη θα μου άρεσε να το δω και έγχρωμο. Θα ήταν πιο ζωντανό. Αλλά ίσως ο νόστος και η βεντέτα δεν αποζητάνε την ζωντάνια. Η Κρητική βεντέτα παρουσιάστηκε πολύ καλά. Ειδική μνεία στο φόρο τιμής στην Κρητική Λύρα.

Πολλά μπράβο πάντως και στον Γιάννη και στον Γρηγόρη. Πολύ καλή δουλειά που φάνηκε ότι έγινε με μεράκι, αγάπη και πολύ έρευνα. Αναμένω τα επόμενα!!!

 

Edited by Μενίγ Πουαγώ
 • Like 14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λίγο πριν μας αφήσει το '16 το αγόρασα και εγώ από το Athenscon. Τα εισαγωγικά κείμενα τα απόλαυσα και είχαν αρετό ενδιαφέρον.Για την ίδια την ιστορία τώρα.

 

Δε ξέρω αν μπορώ να είμα αντικειμενικός γιατι με την Κρήτη και την μουσική της έχω ένα βαθύ συναισθηματικό δέσιμο. Λάτρης του Αρχάγγελου και της Κρητικήη Λύρας. Πολύ καλή ιστορία που προσωπικά θεωρώ ότι ήταν όσες σελίδες θα έπρεπε να είναι. Για έμενα το ασπρόμαυρό ήτα λίγο δίκοπο μαχαίρι. Από την μία ταίριαζε στην ιστορία. Αλλά από την άλλη θα μου άρεσε να το δω και έγχρωμο. Θα ήταν πιο ζωντανό. Αλλά ίσως ο νόστος και η βεντέτα δεν αποζητάνε την ζωντάνια. Η Κρητική βεντέτα παρουσιάστηκε πολύ καλά. Ειδική μνεία στο φόρο τιμής στην Κρητική Λύρα.

 

Πολλά μπράβο πάντως και στον Γιάννη κα στον Γρηγόρη. Πολύ καλή δουλειά που φάνηκε ότι έγινε με μεράκι, αγάπη και πολύ έρευνα. Αναμένω τα επόμενα!!!

 

 

Να'σαι καλά φίλε μου,χαίρομαι που σου άρεσε,ελπίζω κάποια στιγμή να μπούμε στην διαδικασία να συνεχίσουμε το όλο εγχείρημα...

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πού μπορούμε να το βρούμε παρακαλώ; με τσίγκλησαν οι κρητικές μου ρίζες και πρέπει να το αποκτήσω!

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πού μπορούμε να το βρούμε παρακαλώ; με τσίγκλησαν οι κρητικές μου ρίζες και πρέπει να το αποκτήσω!

Καλημέρα φίλε μου.

Στο comicon shop Renieri, αλλά έχει και το Solaris και το Jemma.

 • Like 7
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.