Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

• Member ID:  11226
  • Group:  Members
  • Topic Count:  143
  • Content Count:  3272
  • Achievement Points:  3342
  • Days Won:  12
  • With Us For:  5941 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Τίτλος: FANTASTIC!
Σχέδιο εξωφύλλου: Romas Kukalis
Εκδοτική: COMPUPRESS
Hμερ. έκδοσης: 1998
Τεύχη:1
Κατηγορία: Σειρά/Αυτοτελή
Είδος εντύπου: Περιοδικό
Βιβλιοδεσία: καρφίτσα
Περιεχόμενο: Ποικίλης Ύλης
Μέγεθος: 20.5 x 28.0
Σελίδες: 116
Χρώμα: Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Προέλευση: Ελληνική
Ονομαστική τιμή: 1.400 δρχ

FANTASTICMAG.thumb.jpg.bc345a344234d6e19836a0007a228346.jpgFANTASTICMAGz.thumb.jpg.9beeb4ce0e61dd460f5e09eb5a3c10e1.jpg

Έχει μερικές μέρες που έπεσε στα χέρια μου αυτό το τευχάκι αλλά ήθελα να το διαβάσω όλο πρώτα πριν το παρουσιάσω (οπως κάνω πάντα και με τα κόμικ εξάλλου). Πάμε λοιπόν!

Fantastic!

Το μακρινό 1998 η εκδοτική Compupress (που έχει και την γνωστή μας Anubis) και που εξέδιδε  πληθώρα περιοδικών πχ για πληροφορική και υπολογιστές τα πολύ γνωστα: Pixel, PC Master, Computer για όλους, κ.α. αποφασίζει να εκδώσει μια ειδική ετήσια έκδοση με το όνομα Fantastic!  που να αφορά την επιστημονική φαντασία και λογοτεχνία της φαντασίας γενικότερα ώστε να λειτουργήσει σαν πιλοτικό τεύχος και αν πήγαινε κάλα να γινόταν μια περιοδική μηνιαία ή διμηνιαία έκδοση. Μάλλον δεν είχε πάει πολύ καλά τότε γιατί δεν προχώρησε σε έκδοση κάποιου άλλου τεύχους. Και θα πω εξαρχής οτί ήταν κρίμα καθώς είχε πολλά ενδιαφέροντα άρθρα και πολλές πληροφορίες σε μια εποχή μάλιστα που το ίντερνετ στην Ελλάδα ήταν στα σπάργανα του και δεν νομίζω οτι μπορούσες να βρείς πολλά εκεί όπως σήμερα.

Στο πρώτο αυτό τεύχος (ή μηδενικό όπως αναφέρει στο editorial) είχε μέσα κατά σειρά τα εξής θέματα/στήλες:

- Στα σύνορα της φαντασίας (ειδήσεις, νέα προιόντα κι εκδηλώσεις από τον χώρο της φαντασίας). 8 σελίδες με διάφορα (κυρίως μονόστηλα αρθράκια) με αυτά τα νέα. Είχε διάφορες πληροφορίες για τα νέα βιβλία των Stephen King, Clive Barker, Guy Gavriel Kay και νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κάκτος, για τις επερχόμενες ταινιες: τριλογία  Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, νέα τριλογία Star Wars, για το νέο James Bond (το νο 19 δηλ το 3ο με τον Pierce Brosnan) Nightfall, Mad Max 4 (δεν βγήκε ποτε), Superman με Nickolas Cage (ούτε αυτό βγήκε), για την τηλεόραση: νέα σεζόν X-Files, remake του Twilight Zone, τις εξελίξεις σε Ζήνα και Ηρακλή, για το Babylon 5, αλλά και πληροφορίες για το Star Trek (για την 9η ταινία το Insurection και την νέα σεζόν του Voyager). Τέλος είχε και ένα άρθρο μιάμισης σελίδας για εκδηλώσεις στα Ιωάννινα σχετικά με την επιστημονική φαντασία. 

- Αφιέρωμα στην επιστημονιή  φαντασία από τις ρίζες της μέχρι σήμερα (δηλ το 1998). Πολυ ενδιαφέρον άρθρο  12 σελίδων.

- Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας. Επίσης πολύ ενδιαφέρον άρθρο με πολλές πληροφορίες για βιβλία και περιοδικά σχετικά με ε.φ. γραμμένα από Έλληνες (8 σελίδες)

- Σειρές φαντασίας στην ελληνική τηλεόραση. Κατέγραφε και μας έδινε πληροφορίες για 14 σειρές φαντασίας που παίζοταν εκείνη την περίοδο στην τηλεόραση πχ X-Files, Babylon 5, Χαιλάντερ, Ζίνα, Λόις και Κλάρκ, Ιστορίες από την κρύπτη κ.α (8 σελίδες)

-Άρθρο για την νέα ταινία Lost in Space (που βγήκε το 1998) και που ήταν βασισμένη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του 1965 (6 σελίδες)

- Θέμα αφιερωμένο στον μεγάλο πατέρα του τρόμου H.P. Lovecraft (5 σελίδες)

- Κόμικ του Νίκου Γιαμαλάκη με τίτλο "Ο Δικηγόρος" (5 σελίδες εμπνευσμένο από τον Lovecraft)

- Άρθρο παρουσίαση του συγγραφέα Guy Gavriel Kay και ειδικά για το βιβλίο του "Tigana" που είχε βγεί από την Anubis εκείνη την περίοδο. (6 σελίδες και περιλάμβανε και κείμενο μέσα από το βιβλίο "Tigana" σαν demo για να το γνωρίσουν οι αναγνώστες)

- Θέμα αφιερωμένο στον συγγραφέα William Gibson τον "προφήτη" του κυβερνοχώρου (5 σελίδες)

- Θέμα αφιερωμένο στην "Ψυχοιστορία, την μαθηματική πρόβλεψη του μέλλοντος" δηλ έναν όρο που συναντάμε στα βιβλία του συγγραφέα Isaac Asimov και φυσικά έχει και πληροφορίες για τον συγγραφέα και τα βιβλία του.  (6 σελίδες)

- Άρθρο παρουσίαση για παιχνίδια ρόλων της φαντασίας δηλ dungeons and dragons κτλ (5 σελίδες)

- Άρθρο για τα στέκια του φανταστικού όπου παρουσιάζει 6 μαγαζιά που σχετίζονται με προιόντα fantasy και ε.φ. γενικότερα και συγκεκριμένα τα εξής: Fantasy shop, Solaris, Tilt, Aldebaran, Καισσα και αγνωστη Καντάθ (6 σελίδες)

- Άρθρο πολύ πολύ ωραίο για το αυθεντικό Star Trek την σειρα του 1966 (6 σελίδες)

- Διήγημα με τίτλο "Crucifixus Etiam" του συγγραφέα Walter Miller Jr  (11 σελίδες)

- Βιβλιοπαρουσίαση που όπως λέει και ο τίτλος παρουσιάζουν κάποια βιβλία του χώρου. Είχε πληροφορίες για τα εξής: Α για Ανδρομέδα, Χρυσή Ακτή, Ιστορίες με ταξίδια στον χρόνο 2, D.R.E.A.M.S. , Χαμένες Ψυχές, X-Files πολεμώντας το αύριο, Ο τύμβος και άλλα διηγήματα (4 σελίδες)

-Άρθρο για ταινίες που παίζοταν σε σινεμά και τηλεόραση εκείνη την περίοδο και προτάσεις για ενοικίαση ταινιών σε βίντεο (4 σελίδες)

Αυτό ήταν λοιπόν το Fantastic! του 1998 και εγώ ομολογώ οτι βρήκα ειδικά τα άρθρα αφιερώματα πολύ καλά και ενδιαφέροντα. Οι πληροφορίες για ταινίες, τηλεόραση κτλ ίσως φαίνονται στην εποχή μας αχρείαστες αλλά για το 1998 ήταν σίγουρα χρήσιμες και εξάλλου θέλανε να δώσουν πληροφορίες για fantasy και ε.φ. τόσο για βίβλία όσο και για ταινίες σειρές. 

Να πω κρίμα που δέν προχώρησε τότε παραπέρα από αυτό το "μηδενικό" πιλοτικό τεύχος αλλά η εκδότικη σίγουρα δεν ξέχασε τον χώρο αυτό καθώς έβγαλε μετά πολλά βιβλία fantasy και ε.φ. αλλά και είδαμε επίσης το 2006 το περιοδικό fantasy heroes (παρουσίαση εδώ) που είχε κόμικ και άρθρα για τα βιβλία αυτά και φυσικά την συνέχεια του περιοδικού Fantastic! μετά από 24 χρόνια  (παρουσίαση εδώ) που βγήκανε 7 τεύχη συνολικά (αριθμημένα πλέον από το νούμερο 1)

Αυτά από μένα. Προσπάθησα να είμαι αναλυτικός ώστε να πάρετε μια καλή ιδέα στο τι περιείχε εκείνο το τεύχος.

• Member ID:  1790
  • Topic Count:  131
  • Content Count:  8098
  • Achievement Points:  8439
  • Days Won:  32
  • With Us For:  6833 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)

Το είχα αγοράσει φυσικά τότε που βγήκε και έχω επιστρέψει να διαβάσω άρθρα του ξανά και ξανά τα επόμενα χρόνια! Ανυπομονούσα να κλείσει το έτος για να βγει επόμενο, μετά σκέφτηκα ότι βγήκε αλλά είχε κακή διανομή και κάποια στιγμή τέλος πάντων συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν και μας τελείωσε... Άξιοι συνεχιστές του ήταν δύο. Αφενός η εκπληκτική σειρά περιοδικών "Cine Fan" (που σ' αυτά κι αν μελαγχόλησα όταν σταμάτησε...) και φυσικά το "Fantasy Heroes", που πλέον πια είχε και κόμικς να μας προσφέρει. Αμφότερες οι σειρές αυτές υπηρέτησαν καλά το χώρο του Φανταστικού για κάποια χρόνια! Λίγα δυστυχώς... Πολύ ωραίο και το Lovecraftικό κόμικ που είχε το "Fantastic!"! Τα καινούργια τα θέλω σε έντυπη μορφή αλλά δυστυχώς είναι ακριβά και γι' αυτό δεν έχω κάνει κίνηση ακόμη. Σύντομα ευελπιστώ... Πάντως μη ξεχνάμε ότι είχε κυκλοφορήσει τουλάχιστον ένα τεύχος "Fantastic!" ακόμη ως ένθετο (ειδική έκδοση) που δίδονταν δώρο με το τεύχος #174 του περιοδικού "PC Master". Το εξώφυλλο μας το έδειξε ο φίλος @ AARDVARK εδώ! Τώρα εγώ για ποιο λόγο θυμάμαι καλά το εξώφυλλο αυτό; Το περιοδικό "PC Master" πρέπει να το αγόραζα ακόμη το 2004. Να είναι άραγε κάπου καταχωνιασμένο στο χαοτικό αυτό χώρο που αποκαλώ "σπίτι"; :thinking:

Το περιοδικό "Cine Fan" δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη εδώ μέσα, αναφορές κατά καιρούς έχουν γίνει βέβαια στο φόρουμ, κυρίως απ' τον Greekcomicfan & τον υποφαινόμενο. Δύο άρθρα για κόμικς σαρωμένα απ' τον Κώστα θα βρείτε εδώ κι εδώ, όπου το 2ο είναι μιας ειδικής έκδοσης με τίτλο "Cine Fan Classic Comics" και μάλιστα σάρωσε αργότερα ολόκληρο το έντυπο ο Κώστας και το ανάρτησε εκεί. Μία 2η ειδική έκδοση "Cine Fan Classic Comics" είχε επίσης κυκλοφορήσει με άλλο γνωστό κόμικ χαρακτήρα αυτή τη φορά, την οποία είχε πάλι σαρώσει ολόκληρη ο ίδιος εδώ. Άσχετο με αυτή εδώ την έκδοση απλώς επειδή προέρχονται απ' τον ίδιο εκδότη ως περιοδικά παρόμοιας φυλλοσοφίας στο τι θα παρουσίαζαν, θεώρησα καλό να αναφέρω πέντε πράγματα.

Επεξεργασία από Mandrake
  • 2 weeks later...

• Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

@ Mandrake   Εγω επαιρνα καθε μηνα φανατικα το Pcmaster απο το 1998 περιπου (που πρωτο αγορασα υπολογιστη) μεχρι που σταματησε.  ξεκινησα να το παιρνω καπου στο τευχος 90 και σταματησε στο 303 αν θυμαμαι καλα και ειχα παρει ολα εκεινα τα τευχη δηλ 200+ σιγουρα. Εν τουτοις αυτο το πρωτο τευχος Fantastic δεν το θυμαμαι καθολου. Πιθανοτατα δεν το ειχανε φερει στο χωριο καθολου αφου ηταν και ειδικη εκδοση και αν ειχα δει τοτε την διαφημιση στο Pcmaster (καπου στα πρωτα τευχη που ειχα παρει) μαλλον το προσπερασα. Διαβαζα ηδη ε.φ. οσο μπορουσα αλλα ομολογω οτι πιο μετα οταν ηρθα στην Αθηνα το 2001 επιασα πιο πολλα fantasy κτλ οποτε δεν ξερω αν θα το αγοραζα τοτε και να το εβλεπα μπροστα μου.  Το αλλο τευχος του 2004 (που το ειδα και εγω που το εδειξε ο φιλος στο αλλο thread) επισης δεν το θυμαμαι ενω σιγουρα τοτε το ειχα αφου δεν εχανα κανενα Pcmaster. Ισως το ειχα ψιλοδιαβασει, ισως και οχι, ισως ειχα αδιαφορησει, δεν θυμαμαι καθολου ομολογω και μου κανει εντυπωση γιατι τοτε ειχα παρει πολλα fantasy βιβλια ηδη απο την Anubis.    Παντως το Fantasy heroes μετα το αγοραζα συνεχεια και τα εχω ολα (αντικατεστησα και ολα τα εξωφυλλα εδω στο φορουμακι μας μαλιστα) και καποια στιγμη ισως παρω και τα νεα τευχη fanatstic (εννοω σε κανονικη χαρτινη μορφη)

• Last Seen:  

Πριν από 1 ώρα, albertus magnus είπε:

@ Mandrake   Εγω επαιρνα καθε μηνα φανατικα το Pcmaster απο το 1998 περιπου (που πρωτο αγορασα υπολογιστη) μεχρι που σταματησε.  ξεκινησα να το παιρνω καπου στο τευχος 90 και σταματησε στο 303 αν θυμαμαι καλα και ειχα παρει ολα εκεινα τα τευχη δηλ 200+ σιγουρα. Εν τουτοις αυτο το πρωτο τευχος Fantastic δεν το θυμαμαι καθολου. Πιθανοτατα δεν το ειχανε φερει στο χωριο καθολου αφου ηταν και ειδικη εκδοση και αν ειχα δει τοτε την διαφημιση στο Pcmaster (καπου στα πρωτα τευχη που ειχα παρει) μαλλον το προσπερασα. Διαβαζα ηδη ε.φ. οσο μπορουσα αλλα ομολογω οτι πιο μετα οταν ηρθα στην Αθηνα το 2001 επιασα πιο πολλα fantasy κτλ οποτε δεν ξερω αν θα το αγοραζα τοτε και να το εβλεπα μπροστα μου.  Το αλλο τευχος του 2004 (που το ειδα και εγω που το εδειξε ο φιλος στο αλλο thread) επισης δεν το θυμαμαι ενω σιγουρα τοτε το ειχα αφου δεν εχανα κανενα Pcmaster. Ισως το ειχα ψιλοδιαβασει, ισως και οχι, ισως ειχα αδιαφορησει, δεν θυμαμαι καθολου ομολογω και μου κανει εντυπωση γιατι τοτε ειχα παρει πολλα fantasy βιβλια ηδη απο την Anubis.    Παντως το Fantasy heroes μετα το αγοραζα συνεχεια και τα εχω ολα (αντικατεστησα και ολα τα εξωφυλλα εδω στο φορουμακι μας μαλιστα) και καποια στιγμη ισως παρω και τα νεα τευχη fanatstic (εννοω σε κανονικη χαρτινη μορφη)

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ήταν πράγματι ένθετο περιοδικού και πιθανολογώ ότι ήταν του "PC Master" λόγω εκδοτικής! Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το έχω κάπου καταχωνιασμένο! Να ήταν από κανένα "PC Master Gold"; Κι εγώ το περιοδικό το αγόραζα περίπου απ' το 1992-1993, αν και δεν έπαιρνα ακόμη τότε όλα τα τεύχη, ήταν οπωσδήποτε το αγαπημένο μου λόγω του gaming και φυσικά του Παρασκευά Τσουρινάκη, που έδινε πόνο με τα αγαπημένα του Adventures (και δικό μου αγαπημένο είδος, μετά πήγαιναν τα R.P.G. και σε 3η μοίρα τα Strategy)! Τον 1ο μου υπολογιστή τον αγόρασα μετά κόπου, πριν το καλοκαίρι του 1994, ενώ μάζευα με τον αδερφό μου ότι μπορούσα απ' το 1991 για να καταφέρουμε να το αποκτήσουμε... Δε μου αγόραζαν οι γονείς υπολογιστή με την καμία. Περιοδικά όμως με δισκέτες να βγάζω ορέξεις για όταν επιτέλους αποκτήσω, έπαιρνα με την πρώτη ευκαιρία! Τι να σου πω... Μένει να το ξετρυπώσω εάν υπάρχει, εφόσον ο @ AARDVARK δε μας δίνει περισσότερες πληροφορίες... Τα νέα "Fantastic!" θα τα αγοράσω ο κόσμος να χαλάσει και κρίμα που σταμάτησαν και αυτά, αλλά θέλω το χρόνο μου διότι είναι και ακριβά... Ξενερώνω επίσης που διαβάζω ότι το εξώφυλλο έχει την ίδια ποιότητα χαρτιού με το εσωτερικό...

Επεξεργασία από Mandrake

• Member ID:  694
  • Group:  MoM
  • Topic Count:  68
  • Content Count:  708
  • Achievement Points:  722
  • Days Won:  2
  • With Us For:  6920 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε
9 hours ago, Mandrake said:

Τι να σου πω... Μένει να το ξετρυπώσω εάν υπάρχει, εφόσον ο @ AARDVARK δε μας δίνει περισσότερες πληροφορίες... Τα νέα "Fantastic!" θα τα αγοράσω ο κόσμος να χαλάσει και κρίμα που σταμάτησαν και αυτά, αλλά θέλω το χρόνο μου διότι είναι και ακριβά... Ξενερώνω επίσης που διαβάζω ότι το εξώφυλλο έχει την ίδια ποιότητα χαρτιού με το εσωτερικό...

Tι ινφο αλλο να δωσω ;:thinking:

Ενα Fantastic εχω του 2004 το οποιο εχω βαλει εξωφυλλο και ξερουμε και απο ποιο pc master ειναι.

• Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε
9 ώρες πριν, AARDVARK είπε:

Tι ινφο αλλο να δωσω ;:thinking:

Ενα Fantastic εχω του 2004 το οποιο εχω βαλει εξωφυλλο και ξερουμε και απο ποιο pc master ειναι.

Καλά, πέρα απ' το ότι θα ήταν χρήσιμη κάποια παρουσίαση, θα ήταν καλό να ξέραμε και αριθμό σελίδων ή τις διαστάσεις, για να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις με τα άλλα ομώνυμα έντυπα. Ανεξάρτητα απ'αυτό, εάν υπάρχει κάποιο editorial που να εξηγεί το σκεπτικό της αυτόνομης αυτής έκδοσης και μάλιστα χρόνια μετά την 1η.

• Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

34 μήκος 26 πλάτος, 36 σελίδες.

To editorial ακολουθεί, δεν ξέρω αν στο pc master έλεγε κάτι παραπάνω.

IMG_20250505_193851_edit_149377111348037.thumb.jpg.0b8139ffb5fb120f92d0ecdf24730995.jpg

• Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

@ AARDVARK

Εισια δυναμη. Αν μπορεις καμια φωτογραφια απο τα περιεχομενα ή γραψε αν μπορεις τι περιειχε, ποια αφιερωματα κτλ. Επισης παρατηρω οτι υπεγραφε το editorial ο Βαγγελης Κρατσας τοτε αρχισυντακτης του pcmaster που το 2022 ηταν και στα 7 καινουρια τευχη του fantastic

• Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Εδω και τα περιεχομενα.

IMG_20250506_080345_edit_153926429622343.thumb.jpg.cbfdc9a86691514ad63a60d06fbf4c9f.jpg

• Member ID:  32406
  • Topic Count:  93
  • Content Count:  3494
  • Achievement Points:  3541
  • Days Won:  129
  • With Us For:  2949 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Επειδή ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με το Fantastic! που παρουσιάστηκε εδώ, θα ανεβάσω στο συγκεκριμένο θέμα και το Fantastic! Φανταστικοί Κόσμοι, Ειδικό Ένθετο του PC master #174. Έτσι για να υπάρχει :)

Εξώφυλλο-οπισθόφυλλο

FANTASTIC!.thumb.jpg.f42df58b4ffa898b22f66d9f447583ef.jpg  FANTASTIC!.thumb.jpg.3397d624e1d1c636f8abb0fcaa002b55.jpg

Ημ. κυκλοφορίας: Απρίλιος 2004

Σελίδες: 36

Μέγεθος: 21x29 cm

Ονομαστική τιμή: Δωρεάν (ένθετο)

• Last Seen:  

Ναι, φαίνεται κι απ' τη σάρωση ότι το χαρτί ήταν σαγρέ ή κάτι τέτοιο! Το θυμάμαι χαρακτηριστικά. Κάπως έτσι βέβαια είναι και τα εξωπισθόφυλλα του τεύχους που παρουσίασε εδώ ο @ albertus magnus !

Επεξεργασία από Mandrake