Jump to content

Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Argail

Recommended Posts

Τίτλος:
ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (Η)
Σενάριο/Kείμενα:
Vittorio Giardino
Σχέδιο:
Vittorio Giardino
Σχέδιο εξωφύλλου:
Vittorio Giardino
Hμερ. έκδοσης:
01-12-2023
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Ιστορικό,Πολιτικό
Μέγεθος:
20.5 x 29.0
Σελίδες:
76
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Γαβριήλ Τομπαλίδης
Επιμέλεια:
Γιάννης Μιχαηλίδης, Αγγελική Φασιλή
Πρωτότυπος τίτλος:
La Porta d'Oriente
Προέλευση:
Ιταλική
ISBN:
978-618-5623-42-5
Ονομαστική τιμή:
13,95€

• Member ID:  1,252
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  87
  • Content Count:  1,685
  • Achievement Points:  1,750
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6,458 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

PYLHANATOLHS_0001.jpg  PYLHANATOLHS_0001z.jpg

Μετά την ολοκλήρωση της 3λογίας του "NO PASARAN!" η Jemma προχωράει στην έκδοση του άλμπουμ "Η Πύλη της Ανατολής" με πρωταγωνιστή τον Μαξ Φρίντμαν.

Από τον εκδότη:

"Η Ευρώπη ακροβατεί στο χείλος του γκρεμού. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των μεγάλων δυνάμεων, επιδίδονται σε έναν φρενήρη μυστικό πόλεμο προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή θέση στη σκακιέρα του πραγματικού πολέμου που φαντάζει αναπόφευκτος.
Στην Κωνσταντινούπολη, Ο κύριος Στερν, ένας μηχανικός, θα γίνει το διακύβευμα αυτής της σκιώδους σύγκρουσης και ο Μαξ Φρίντμαν που θα μπλεχτεί άθελα του σε αυτό το παιχνίδι κατασκόπων θα κάνει τα πάντα για να τον σώσει. Ποια είναι όμως η αινιγματική Μάγδα Βίτνιτζ και ποιος ο ρόλος της σε αυτήν την ιστορία;

Μια αυτοτελής περιπέτεια του Μαξ Φρίντμαν
από τον μεγάλο Ιταλό δημιουργό , Vittorio Giardino"

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη, μετά τα γεγονότα του "NO PASARAN!" , έχουμε ίντριγκα, δολοπλοκία και τον Μαξ να μπλέκει εν αγνοία του σε μία ιστορία κατασκοπίας.

Μια ωραία αστυνομική/κατασκοπευτική περιπέτεια, με έντονη πολιτική χροιά, προσωπικά το "NO PASARAN!" μου άρεσε αρκετά παραπάνω, μάλλον όμως μετράει και το μέγεθος των τριών άλμπουμ όπου και έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη ενώ εδώ είναι κάπως πιο συμπυκνωμένα τα πράγματα.

:beer:

• Like 12
  • Thanks 3

• Member ID:  34,230
  • Group:  Members
  • Topic Count:  3
  • Content Count:  352
  • Achievement Points:  411
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2,023 Days
  • Last Seen:  

Αν και σκεφτόμουν να αφήσω για μετά την ανάγνωση του , γιατί πριν λίγες μέρες τελείωσα το No Passaran , εν τέλη το διάβασα μέσα στις γιορτές.

Η ιστορία κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το No Passaran.  Μυστήριο, ίντριγκα κυνηγητό και  δολοφονίες που αυτή την φορά ολοκληρώνεται στον ίδιο τόμο.

Γενικά ο Friedman , φαίνεται ένας χαρακτήρας με πλούσιο παρελθόν που θα μπορούσε να είχε πολλές ιστορίες. 

Από όσο ξέρω μόνο το Ουγγρική Ραψωδία δεν έχει βγει από Jemma και δεν υπάρχει κάποια άλλη ιστορια με ήρωα τον Friedman.

Σε όσους αρέσει η προηγούμενη ιστορία να πάρουν και αυτό . Αν κάποιος δεν έχει διαβάσει το No Passaran , θα μπορούσε να ξεκινήσει από αυτό που είναι one shot για να δει αν του αρέσει και μετά να επενδύσει στην άλλη ιστορία που έχει 3 τεύχη.

Edited by Lelis
  • Like 9

• 2 weeks later...

• Member ID:  11,226
  • Group:  Members
  • Topic Count:  136
  • Content Count:  2,800
  • Achievement Points:  2,856
  • Days Won:  12
  • With Us For:  5,513 Days
  • Last Seen:  

Χθες το βραδακι επιτελους το διαβασα και αυτο αφου το ειχα αγορασει απο τον Δεκεμβρη.  Πολυ καλο το σχεδιο και καλο το σεναριο κατασκοπευτικο και τοποθετημενο σε μια πολη και εποχη που προσφερεται για τετοιες περιπετειες.  Ευχαριστω την Jemma που επιασε τον Μαξ Φριντμαν τοσα χρονια μετα την Ουγγρικη Ραψωδια και μας εφερε τα αλλα 4 αλμπουμ ωστε να εχουμε ολες τις περιπετειες του.  Και εμενα προσωπικα θα μου αρεσε να βγαζανε και μια καινουρια εκδοση εγχρωμη της Ουγγρικης Ραψωδιας και φυσικα και αλλες δουλειες του δημιουργου Vittorio Giardino

Edited by albertus magnus
  • Like 10

• Member ID:  33,354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  524
  • Content Count:  4,384
  • Achievement Points:  2,310
  • Days Won:  275
  • With Us For:  2,222 Days
  • Last Seen:  

19 ώρες πριν, albertus magnus είπε:

Και εμενα προσωπικα θα μου αρεσε να βγαζανε και μια καινουρια εκδοση εγχρωμη της Ουγγρικης Ραψωδιας και φυσικα και αλλες δουλειες του δημιουργου Vittorio Giardino

Νομίζω ότι προς τα εκεί οδεύουμε γενικά. Για να έβγαλε η Jemma τρία άλμπουμ (ριψοκίνδυνο) και μετά να βγάζει και την Πύλη της Ανατολής σημαίνει ότι μάλλον η σειρά πήγε καλά σε πωλήσεις και θέλει να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού. Ευελπιστώ και εγώ να δούμε περισσότερο Fridman και Giardino.

• Like 5

• Member ID:  33,354
  • Topic Count:  524
  • Content Count:  4,384
  • Achievement Points:  2,310
  • Days Won:  275
  • With Us For:  2,222 Days
  • Last Seen:  

Το No Pasaran μου άρεσε πολύ ως τριλογία, οπότε η νέα περιπέτεια του Max Fridman με βρήκε αρκετά ενθουσιασμένο, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για μεμονωμένο τόμο. Η Πύλη της Ανατολής διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Fridman θα βρεθεί για επαγγελματικούς λόγους χωρίς να ξέρει ότι άθελα του, η ενασχόληση του με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες θα τον μπλέξει σε μια μεγάλη ιστορία. Αυτό αφορά την αυτομόληση ενός επιστήμονα από τη Σοβιετική Ένωση και την προσπάθεια των τελευταίων να τον φέρουν πίσω.

Δεν έχει πολύ μεγάλο καστ χαρακτήρων που λειτουργεί πάντα θετικά και σε γενικές γραμμές έχουμε μια εξαιρετική κατασκοπική ιστορία με τον Fridman να μπλέκει με μια μυστήρια γυναίκα, έχουμε σοβιετικούς δολοφόνους, τύπους που αναλαμβάνουν μαφιόζικου τύπου αποστολές στην Κωνσταντινούπολη, έναν μυστικό πράκτορα και πολύ όμορφες ανατροπές. Είναι πραγματικά απολαυστικό σεναριακά και εικαστικά θες να έχεις είκοσι μάτια για να χαζεύεις κάθε του καρέ. Μακάρι να βγει κι άλλη ιστορία Max Fridman σύντομα!

• Like 5

• 5 months later...

• Member ID:  36,975
  • Topic Count:  71
  • Content Count:  2,904
  • Achievement Points:  3,030
  • Days Won:  86
  • With Us For:  1,382 Days
  • Last Seen:  

Αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα από τα Disney και να πιάσω και κάτι από Ευρωπαϊκή σκηνή!:hug2: Διάβασα πριν κάποιες μέρες το άλμπουμ! Πρόκειται μία εξαιρετική κατασκοπική περιπέτεια στην Κωνσταντινούπολη του 1938!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ( με κάποια spoilers)

Ο πρωταγωνιστής, Μαξ Φρίντμαν μπλέκει εν αγνοία του σε μία κατασκοπική περιπέτεια. Εν μέσω κρουαζιέρας, γνωρίζεται με τη γοητευτική Μάγδα Βίντιζ, της οποίας η αινιγματική αύρα δεν θα ξεδιαλύνει παρά στις τελευταίες σελίδες του άλμπουμ, όπου και αποκαλύπτεται η ταυτότητά της. Ο κύριος Στερν, ένας μηχανικός έχει εκδιωχθεί από τη Σοβιετική Ένωση. Ένας αδυσώπητος κατασκοπικός κυκλώνας εξαπολύεται, με σκοπό την αιχμαλώτιση του επιστήμονα. Ένας κυκλώνας, στου οποίου το μάτι θα βρεθεί ο Μαξ Φρίντμαν, μαζί με τη μυστηριώδη Μάγδα, εξ αιτίας της ενασχόλησης του πρώτου με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στο παρελθόν. Η περιπέτεια κορυφώνεται με μια αποκάλυψη, μια επανένωση και μια προδοσία!:notalk:

ΣΕΝΑΡΙΟ

Μιλάμε για σενάριο που αν δεν ήξερα, θα έλεγα ότι είναι μεταφορά κάποιου κλασικού αστυνομικού/ noir/ εποχής μυθιστορήματος σε κόμικ! Στις σελίδες του, θα εντοπίσετε να ενυπάρχουν αρμονικά τα πάντα! Περιπέτεια, μυστήριο, πολιτικά παιχνίδια! Βέβαια, δύο πράγματα που δεν μου άρεσαν ήταν αφ' ενός η εμπλοκή τόσων προσώπων στην υπόθεση που σε κάποια σημεία μπερδευόμουν κι έπρεπε να ανατρέξω σε προηγούμενες σελίδες για να βγάλω άκρη:oops: και αφ' ετέρου( ακολουθεί spoiler), η θυελλώδης σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του Μαξ και της Μάγδας, μου φάνηκε κάπως επιτηδευμένη, ότι ήρθε κάπως ουρανοκατέβατη, απλώς για να υπάρξει.:thinking: Το πρώτο, μπορώ να το παραβλέψω, καθώς μπορεί να μην ήμουν αρκετά συγκεντρωμένος κατά την ανάγνωση ή να ήμουν κάπως κουρασμένος, οπότε με τη δεύτερη ανάγνωση( που σίγουρα θα γίνει), να αλλάξει η οπτική μου!:pray: Το σίγουρο είναι, ότι το δεύτερο "παράπτωμα" δεν το περίμενα, μιας που στο "No Passaran"       (στον πρώτο τόμο τουλάχιστον), οι σχέσεις των χαρακτήρων αναπτύσσονται πολύ πιο αρμονικά και μάλιστα μου είχε κάνει εντύπωση πόσο καλά τα είχε καταφέρει ο Giardino σε αυτόν τον τομέα!default_best.gif.e8492c4b542e279a66cf5f8bca58596c.gif Τέλος πάντων, αγνοήστε την γκρίνια μου default_P.gif.fb006e5a45ee21710cc9a1a7278953fe.gifκι απολαύστε αυτό το εκπληκτικά ατμοσφαιρικό κόμικ, με την υπόθεση γεμάτη ανατροπές, στο οποίο τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, το ίδιο δηλαδή που ισχύει για τον χώρο διεξαγωγής του, τη μαγευτική Κωνσταντινούπολη και τα γραφικά σοκάκια της τη δεκαετία του '30!:cheers3:

ΣΧΕΔΙΟ

Η τρανή απόδειξη πως ο Giardino μπορεί να σχεδιάζει όσο καλά γράφει! Απλό, λιτό, πιστό στις λεπτομέρειες της Εποχής( αλήθεια, θα ήθελα πολύ να μάθω πώς δούλευαν την ιστορική πτυχή του κόμικ στα '80s:thinking:)! Φαίνεται ότι έχει επηρεαστεί από τα BD, φαίνεται ότι χρησιμοποιεί το ligne claire, αλλά παράλληλα έχει... μια επιπλέον "καθαρότητα" το σκίτσο του! :xm:Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, αλλά, ενώ είναι πολύ λεπτομερές δεν θα το χαρακτήριζα ούτε φορτωμένο, ούτε κουραστικό!default_best.gif.e8492c4b542e279a66cf5f8bca58596c.gif Γενικά το σχέδιο είναι αψεγάδιαστο, δεν χορταίνεις να κοιτάζεις τα πανέμορφα καρέ του που απεικονίζουν την εξωτική Ανατολή, τους κήπους, τα καλντερίμια, τα παζάρια, τα μεγάλα ξενοδοχεία! :dance:Όμως, όμως για εμένα η μαεστρία ενός δημιουργού φαίνεται στο απλό σκηνικό! Αν και όπως προείπα, δεν χορταίνεις να θαυμάζεις την Κωνσταντινούπολη δια χειρός Giardino, τα καρέ προς το τέλος που απεικονίζουν την παραλία είναι... το κάτι άλλο! Εκεί πραγματικά αναδεικνύεται όλη η μαεστρία του Giardino με τις τόσο λιτές γραμμές, που συνθέτουν όμως ένα εκπληκτικό τοπίο! :clap2:

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Αν είστε φαν των ευρωπαϊκών, αλλά και των κόμικς γενικότερα, πάρτε το, δεν θα το μετανιώσετε! Βασικά, ακόμα και η πλοκή να μην σας συνεπάρει, μπορείτε να περάσετε ώρες ολόκληρες χαζεύοντας τις σελίδες και τα καρέ του Giardino! Είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, τέχνη!:D

Πάντως έχω μια απορία! Πέρασαν 7 μήνες από την κυκλοφορία του άλμπουμ και 6 μήνες από την παρουσίαση του @ Argail , μέσα σε αυτό το διάστημα, το πήραμε και το διαβάσαμε μόλις πέντε άνθρωποι απ' όλο το φόρουμ;:thinking: Μου φαίνεται όντως παράξενο, επειδή ο Giardino είναι αρκετά μεγάλο όνομα και πίστευα ότι θα είχε μεγαλύτερη απήχηση!:)

:cheers3:

• Like 10