Jump to content
Indian

Μαριάννα, μια βρωμόστομη σερβιτόρα σε καιρό κρίσης [Ιουλία Κιλέρη, newsbeast.gr, 01/03/2015]

Recommended Posts

Posted (edited)

(Περσινά, ξινά, σταφύλια θα μου πείτε, απλά το εντόπισα και είπα να το ποστάρω για να το έχουμε στο αρχείο μας :))

 

Ένα πολιτικό κόμικ εμπνευσμένο από την καθημερινότητα

 

01jpg.thumb.jpg.39ac12e4defb0f2e84b47befea47ec01.jpg

 

Γνωρίσαμε τη Μαριάννα μέσω του διαδικτύου σε μια περίοδο που η κρίση είχε εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας. Ο δημιουργός της Νάσος Βασιλακάκης μας εισάγει στον κόσμο της με τις εξής φράσεις: «Μερικοί άνθρωποι είναι συνεχώς τσαντισμένοι… και έχουν τους λόγους τους. Η Μαριάννα δουλεύει σερβιτόρα σε ένα εστιατόριο όπου συχνάζουν πολιτικοί, μεγαλοδημοσιογράφοι και διάφορα άλλα λουλούδια. Αυτές είναι οι περιπέτειες της…».

 

Γράφει η Ιουλία Κιλέρη

 

Η Μαριάννα είναι φοιτήτρια και σερβιτόρα που έχει την τύχη και την ατυχία να δουλεύει full time σε συνθήκες μνημονίου σε κεντρικό εστιατόριο όπου συχνάζουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εφοριακοί, μεγαλοεπιχειρηματίες. Με όπλα της το χιούμορ, τις φαρμακερές ατάκες, τις γεμάτες εκφραστικότητα γκριμάτσες της και την αιχμηρή κριτική στα όσα συμβαίνουν γύρω της, αποφασίζει να συγκρουστεί ανοιχτά, διεκδικώντας σε κάθε της περιπέτεια τον χαρακτηρισμό «βρωμόστομη». Παρά την κάθε άλλο παρά ενδεδειγμένη εργασιακή της συμπεριφορά, καταφέρνει να διατηρήσει τη δουλειά της, καθώς η αυθάδεια της μετατρέπεται σε ατραξιόν του μαγαζιού, αφού σε αρκετούς πελάτες αρέσει να βλέπουν τους άλλους να ταπεινώνονται μπροστά τους!

Θυμός, αγωνίες, ανασφάλεια, στερεότυπα, καθημερινότητα αλλά και τσαγανό, ζωντάνια, άρνηση για συμβιβασμό και γέλιο... όλα χωρούν στον κόσμο της Μαριάννας. Περιπέτειες εμπνευσμένες από την κοινωνική και πολιτική ζωή, με πρωταγωνίστρια μια σερβιτόρα που αρνείται να είναι χαμογελαστή και ευγενική απέναντι στην αγένεια και το παράλογο, ακόμη κι αν πρόκειται για τον εργοδότη της ή την... «υψηλή πελατεία».

 

02.thumb.jpg.15bc08f1ba12c159ab32eb02708c3447.jpg

 

Επί δύο χρόνια, το χιουμοριστικό και έντονα πολιτικό κόμικ «Μαριάννα η Βρωμόστομη» δημοσιευόταν εβδομαδιαίως μέσω του ομώνυμου blog, κερδίζοντας το δικό του κοινό. Πλέον η Μαριάννα είπε όσα είχε να πει και αποφάσισε να εκδοθεί. Όλα τα επεισόδια του κόμικ που είχαν δημοσιευθεί στο bigmouthmarianna.blogspot.gr την περίοδο 2012-2014, μαζί με πέντε αδημοσίευτα επεισόδια και έξτρα υλικό, κυκλοφορεί πλέον από τις εκδόσεις Πυγμαλίων.

 

Μέσα από τις σελίδες της φοβερής και τρομερής Μαριάννα, περιμένουν «την απάντηση που τους αξίζει» ερωτήματα όπως:

  • Αν η δουλειά είναι εκβιασμός, ο εκβιασμός τι είναι;
  • Τι κοινό έχουν οι νυχτερίδες με τους φρονιμίτες;
  • Οι ερωτευμένοι έχουν αξία χρήσης;
  • Ποια είναι η γενιά των 700 ευρώ και τι παθαίνει όποιος τα βάζει μαζί της;
  • Η ανθρώπινη οργή αποτελεί Ιερό δικαίωμα;
  • Πώς σχολιάζουν οι άγνωστοι τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο facebook;

 

Πώς όμως προέκυψε η ιδέα για τη Μαριάννα τη βρωμόστομη; «Κάποτε δούλευα σερβιτόρος και συζητούσαμε με φίλους διάφορα κουλά που μας συνέβαιναν. Εκεί έπαιζε συχνά το αστείο: "τι θα γινόταν αν τους έλεγες το τάδε". Όταν κάποια στιγμή θέλησα να κάνω ένα καθαρά πολιτικό κόμικ με αφετηρία τις πολιτικές πεποιθήσεις μου και όλα τα τρελά που γίνονταν και λέγονταν στη χώρα, φαντάστηκα μια σκληροπυρηνική σερβιτόρα που ακροβατεί επικίνδυνα ανάμεσα στην πολιτικό ακτιβισμό και την προσφορά θεάματος με όρους star system. Η τελική μορφή που πήρε η Μαριάννα δεν ήταν ακριβώς αυτό βέβαια, αλλά η αφετηρία με βοήθησε πολύ», δηλώνει στο newsbeast.gr ο σκιτσογράφος Νάσος Βασιλακάκης.

 

03.thumb.jpg.f1540c21768d2c2a66100ac424690e40.jpg

 

04.thumb.jpg.b59e74da47512066e745544ed78bb6f6.jpg

 

Περιπέτειες εμπνευσμένες από τη ζωή

Οι ιστορίες της έχουν βασιστεί σε πραγματικά περιστατικά, για τα οποία «ευχαριστώ τους φίλους που τα μοιράστηκαν μαζί μου», σημειώνει και εξηγεί: Ο ρατσιστής γέρος που βρίζεται με τα πιτσιρίκια στον δρόμο. Η τύπισσα στο λεωφορείο που ψήφισε ναζιστές ενώ δεν ξέρει τι της γίνεται. Η ιστορία της κοπέλας που έφυγε από το χωριό της και έγινε σούπερ μόντελ στο εξωτερικό. Ο τρελαμένος σεξιστής πελάτης που βρίζει και απειλεί μέχρι η Μαριάννα να τον βάλει τελικά στη θέση του. Επιπλέον, πολλές ατάκες πελατών της Μαριάννας έχουν ειπωθεί στα αλήθεια από δημόσια πρόσωπα ή από πελάτες που συνάντησα όταν δούλευα σε ταβέρνα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακάκη, έμπνευση για τις περιπέτειές της άντλησε «από την κυβερνητική και μιντιακή προπαγάνδα που ζήσαμε την εποχή του μνημονίου, καθώς και από τις κοινωνικές συμπεριφορές που γέννησε. Από το "μαζί τα φάγαμε". Από τη θεωρία των δυο άκρων που εξισώνει αριστερά και φασισμό, λες και ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός είναι ο παράδεισος. Από τον κοινωνικό κανιβαλισμό που ανέδειξε σε ύψιστη ηθική αξία το "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Από τη δημόσια διαπόμπευση γυναικών με AIDS, λες και βρισκόμαστε στο μεσαίωνα. Από τον ανορθολογισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας. Από την άνοδο του φασισμού που τράφηκε και θέριεψε με το αηδιαστικό ζουμί όλων των παραπάνω. Από τα καλά και τα άσχημα των ανθρώπων και των κινημάτων που παλεύουν για κάτι καλύτερο».

 

05.thumb.jpg.7179395fd886eb8194fd4cba183220c2.jpg

 

Τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο εμπνευστής της προσωπικότητας αυτής, που παλεύει καθημερινά και δεν φοβάται να τα λέει «έξω από τα δόντια», είναι πολλά: «Ότι η συνεχής πάλη απέναντι σε ό,τι μας πνίγει και μας ξοδεύει είναι ο πιο όμορφος τρόπος ζωής, όποιο και αν είναι το τίμημα. Ότι ένας έλληνας σερβιτόρος έχει πιο πολλά κοινά με έναν τούρκο, πακιστανό η γερμανό σερβιτόρο παρά με έναν έλληνα μεγαλοπαρουσιαστή ή εφοπλιστή. Ότι ασχέτως με το τι έχουμε σπουδάσει ή ονειρευόμαστε να γίνουμε δεν πρέπει να ξεχνάμε την ταξική μας θέση. Ότι το «τι να κάνουμε, έτσι έχουν τα πράγματα» είναι από τις μεγαλύτερες πληγές τη ανθρωπότητας. Ότι σε όλους μας αξίζει μια ανθρωπότητα με περισσότερη δημιουργία, ισότητα και αλληλοσεβασμό. Ότι αν περιμένουμε να μας σώσουν ηγέτες και μεσσίες έχουμε χάσει το παιχνίδι. Ότι οι τάσεις φυγής είναι άχρηστες, διότι εδώ είναι η ομορφιά, εδώ οι μάχες, εδώ οι λύπες και οι χαρές, βαθιά στη συναρπαστική βρωμιά τούτου του κόσμου. Και άλλα πολλά».

 

Αναγνωρίζει, πάντως, πως η Μαριάννα έτυχε και σε μια ιδιαίτερη συγκυρία που της επιτρέπει να κάνει τα δικά της, γιατί κακά τα ψέματα, υπό άλλες συνθήκες οι περισσότεροι θα απολύονταν στη θέση της. «Να προσθέσω πως, δυστυχώς, έχω γνωρίσει περισσότερους εργαζόμενους που μοιάζουν με τον Πέτρο, τον ατομιστή συνάδελφο της Μαριάννας, παρά με την ίδια».

 

06.thumb.jpg.afd356f1ea59e16e0d0c843a8a3addf6.jpg

 

Η Μαριάννα φιλοξενήθηκε και σε αφίσα του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων. Ένας συμβολισμός προφανής, «καθώς η Μαριάννα θεωρώ πως ανήκει σε μεγάλο βαθμό στη γενιά της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας, ιδιαίτερα στα μαχητικά τμήματα της όπως το δίκτυο ανέργων, γι’ αυτό και ήταν μεγάλη μου χαρά να την «παραχωρήσω» για την αφίσα», σημειώνει.

 

Η Μαριάννα είπε όσα είχε να πει...

Τα διαδικτυακά κόμικ κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια. «Η αλήθεια είναι ότι αρχικά στόχευα το κόμικ να δημοσιεύεται εβδομαδιαία σε κάποια εφημερίδα η περιοδικό για να βγάζω κάποια λεφτά καθώς οι σκιτσογράφοι δεν τρεφόμαστε με αέρα. Δεν πήρα κάποια έγκριση, και αποφάσισα να το προχωρήσω μόνος μου. Ήρθε και η ανταπόκριση από ένα μικρό, αλλά αφοσιωμένο κοινό, οπότε έδεσε το πράγμα», δηλώνει ο κ. Βασιλακάκης.

 

07.thumb.jpg.db41f7afc45cdb7d80f928b78f45239f.jpg

 

08.thumb.jpg.4b0e99d9bfa52b95db7a43b6aeb6bfc9.jpg

 

Ως προς τη Μαριάννα και τον κόσμο της, για την ώρα έκαναν τον κύκλο τους και είπαν όσα ήταν να πουν. Δεν αποκλείεται, πάντως, η βρωμόστομη σερβιτόρα να επιστρέψει σε κάποια χρόνια με νέες περιπέτειες.

 

09.thumb.jpg.1ae59bed214bf38be8b2d8479ab6902b.jpg

 

Παρουσίαση του κόμικ στο GC

 

ΠΗΓΗ

 

 

:beer:

Edited by Indian
  • Thanks 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βλέποντας τον τίτλο νόμιζα ότι αναφερόταν στο Masterchef....:lol:

  • Funny 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.