Jump to content
x for xepeta

Νυχτερινό Δελτίο (1998-1999)

Recommended Posts

Για σένα Γιεγέ. Αν και κάτι μου λέει ότι το ξέρεις.

post-3787-0-89509600-1332066665_thumb.jpg


Τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη. Προβλήθηκε στην Κρατική Τηλεόραση το 1998. Αποτελείται από 18 επεισόδια που μπορείτε να τα βρείτε στο

 

 

 Έπεσα πάνω του τυχαία ψάχνοντας ελληνικές σειρές εποχής. Η αγάπη άργησε μια μέρα, Καρυωτάκης κλπ. Αδυναμία μου οι ταινίες και τα σίριαλ εποχής.

Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο αστυνόμος Χαρίτος, μέτριου βεληνεκούς, μικροαστικού περίγυρου. Από τη βαρεμάρα του ασχολείται με ένα φόνο αλλοδαπών, από αυτά που φακελώνονται κάτω από τίτλους τύπου «ποιον να νοιάζει τι έγιναν αυτοί οι υπάνθρωποι». Χαρακτήρας τύπου Κολούμπο και Κλουζό, χωρίς τη βλακεία τους αλλά με την αγαρμποσύνη και την αδεξιότητά τους. Μια δημοσιογράφος ασχολείται περισσότερο με το θέμα και καταφέρνει να εξιτάρει τον πρωταγωνιστή λέγοντας μια φράση. Αφού δολοφονείται και αυτή, ξετυλίγεται ένα κουβάρι, με το κάθε νέο έγκλημα, θύμα και θύτη ακόμη χειρότερο. Όλο και περισσότερα στοιχεία εμφανίζονται, νέα πρόσωπα με άλλου είδους εγκλήματα. Ποικιλία που μεγαλώνει τα όριά της κάθε λίγο.


post-3787-0-81041000-1332066668_thumb.jpg


Η υπόθεση δεν είναι άσχημη. Σε τραβάει. Οι χαρακτήρες είναι υπαρκτοί και αληθινοί. Τέλειο υπόστρωμα το αστυνομικό για να πλάσεις ήρωες. Οι καθημερινές τους ασχολίες τους δίνουν ένα ανθρώπινο ρεαλιστικό στοιχείο, και βοηθάει ακόμη περισσότερο να σε τραβήξει. Λίγο βαρέθηκα με την φιλασθενία του πρωταγωνιστή. Για τρία επεισόδια φταρνίζεται συνέχεια, στα μούτρα άλλων, την ώρα που πίνει νερό, όσο οδηγάει για να τρακάρει... Και αφού γίνει καλά βρίσκει άλλο πρόβλημα. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πολύ συχνά τα όνειρα για να εξηγήσει καταστάσεις και να προχωρήσει τη πλοκή. Το βρήκα πολύ Twin Peaks. Το αρχικό δεκάλεπτο σε κάθε επεισόδιο που ο πρωταγωνιστής μας εξιστορεί τα προηγούμενα και τις σκέψεις του είναι από τις καλύτερες στιγμές. Ο αρχικός εγκληματίας ξεχνιέται γρήγορα αφού τα επόμενα εγκλήματα είναι πιο σοβαρά. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Λίγο μετά τη μέση φαίνεται ποιος είναι ο δολοφόνος, και δεν έπεσα έξω.

Θα δείτε πολλούς γνωστούς γκεστ σταρ, που έχουν τη χάρη τους. Για κάποιο λόγο η Κατερίνα Γιατζόγλου μου άρεσε πολύ. Με όσους τρόπους υπάρχουν. Στα όρια του γελοίου είναι οι ηθοποιοί που παίζουν με το στυλ «εγώ ξέρω περισσότερα απ’ ότι ξέρεις εσύ ηλίθιε». Μπορεί το 1950 να ήταν γραφικό για τους πρωταγωνιστές των αμερικανικών Νουάρ ταινιών, αλλά στην εποχή μας το πομπώδες παίξιμο είναι για γέλια. Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, αν όχι αστείοι, είναι το λιγότερο τραγικοί.

Αρκετά έξυπνο. Δε διάβασα το βιβλίο. Και όπως βλέπω στο ιντερνέτ, συνήθως λένε είναι για μια ανάγνωση. Πάντως δείτε το, αξίζει μια ματία. Τα δυο πρώτα επεισόδια είναι λίγο απαράδεκτα. Η σκηνοθεσία λίγο αγαρμπη, αλλά αργότερα σε ξεπληρώνει ο σκηνοθέτης. Φαίνεται ότι χρειαζόταν λίγο να ζεσταθεί. Κοκκινόπουλος αυτός. Διορθώθηκε σημαντικά. Ακόμη και οι ηθοποιοί αγαπούν το ρόλο τους λίγο αργότερα και παίζουν καλύτερα.

Καλή σας διασκέδαση :) Πάμε για το επόμενο κεφάλαιο, "Αμυνα ζώνης".

Συνέντευξη του συγγραφέα εδώ.

 

Σελίδα στο wikipedia εδώ.

 • Like 15

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι από τις τεράστιες συμπάθειές μου. Τσίμπησα πριν 2-3 χρόνια την Άμυνα Ζώνης, εκστασιάστηκα, και έκτοτε έχω τσακίσει ότι δικό του βγαίνει με ήρωα τον Χαρίτο.

 

Είναι ο Γιάννης Μαρής της εποχής μας. Δεν είναι Chandler, δεν θα γίνουν τα βιβλία του ποτέ σημείο αναφοράς στη παγκόσμια λογοτεχνία, είναι όμως διασκεδαστικότατος, είναι αρκετά καλός ώστε να έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και πέρυσι βραβεύτηκε μαζί με τον ιταλό Αντρέα Καμιλιέρι με το βραβείο Ρέιμοντ Τσάντλερ ως ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους αστυνομικούς συγγραφείς. Τόσο οι χαρακτήρες του, όσο και το περιβάλλον στο οποίο δρούν, είναι ξεκάθαρα Ελλάδα και νομίζω ότι δεν θα αδικούσα κάτι εάν έλεγα ότι είναι εξαιρετικές ηθογραφίες (και εκεί έγκειται η γοητεία τους). Έχει ωραίο στακάτο γρήγορο ρυθμό, κάτι που αντιβαίνει με ένα επεισόδιο που είχα δει κάποτε, το οποίο ήταν αργό και καταδυναστεύονταν από τις παθογένειες των ελληνικών σήριαλ (αργάαααααα, πααααυσεεεειςςςςς, να προλάβεις να πας για :relax: και να μη χάσεις κάτι).

 

Το Νυχτερινό Δελτίο είναι η πρώτη περιπέτεια του Χαρίτου και το 2ο πιο αδύναμο βιβλίο της σειράς. Ο ήρωας δεν είναι ακόμα διαμορφωμένος και τον έχει πολύ άγριο και μπρουτάλ. Στα επόμενα γίνεται πολύ πιο ήρεμος. Θα μπορούσες να πεις ότι γίνεται περισσότερο ο ταλαίπωρος 55άρης μικροαστός της διπλανής πόρτας.

 

Το χειρότερο βιβλίο της σειράς είναι το Παλιά Πολύ Παλιά.

 

Αυτή τη στιγμή γράφει την Τριλογία της Κρίσης. Το πρώτο (Ληξιπρόθεσμα Δάνεια) ήταν so and so, αλλά το δεύτερο (η περσινή Περαίωση) ήταν πολύ δυνατό.

 

Ο ήρωας του αλλάζει μαζί με τις εποχές και η ιστορία του (οικογένεια, παιδιά, καριέρα κλπ) εξελλίσεται σιγά-σιγά. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε αφήνει με "εκκρεμότητες" όταν τελειώνει ένα βιβλίο, αλλά άμα διαβάσεις πρώτα το τελευταίο, αυτομάτως θα γνωρίζεις στοιχεία της προσωπικής του ιστορίας, τα οποία όμως ήταν μέρος της πλοκής κάποιου προηγούμενου βιβλίου.

 

Πέρυσι δημοσίευαν τα Ληξιπρόθεσμα Δάνεια (εάν δεν απατώμαι) σε σειρές σε μια Ελβετική εφημερίδα :)

 

Και μια προσωπική ιστορία. Στην Αγ.Ειρήνης, λίγο πιο πέρα από τη Λέσχη, είναι το καφέ-βιβλιοπωλείο του Γαβριηλίδη που εκδίδει τα βιβλία του Μάρκαρη. Ένα Σαββάτο βράδυ λοιπόν, όπως έφευγα από τη Λέσχη, έκανα μια στάση προκειμένου να αγοράσω τη συλλογή ιστοριών του Μάρκαρη "Αθήνα πρωτεύουσα των Βαλκανίων" η οποία είχε 2 ιστοριούλες Χαρίτου μέσα. Και ω λα λα συμβαίνει το θαύμα. ***Εκείνο*** το βράδυ είχαν αφιέρωμα στον Μάρκαρη με αφορμή το βραβείο που είχε πάρει. Οπότε ήταν ο ίδιος ο Μάρκαρης εκείθε και (α) τον γνώρισα από κοντά και είπαμε 1-2 τυπικές κουβέντες (και ένα ευχαριστώ για τις υπέροχες στιγμές που μου έχει χαρίσει με τα βιβλία του) και (β) τσίμπησα και την αφιερωσούλα μου.

 

Εν κατακλείδι δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα βιβλία του (α) έχουν μεταφραστεί έξω (β) γίνονται μπεστ σέλλερ και γνωρίζουν ένα κάρο ανατυπώσεις το κάθε ένα (γ) έχουν γίνει τηλεοπτικές σειρές. Με εξαίρεση το Παλιά πολύ παλιά και τα 2 πιο πρόσφατα, τα άλλα τα έχω διαβάσει και 2η φορά :)

 

:cheers5:

 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον θείο. Πραγματικά από τους πολύ αγαπημένους μου συγγραφείς! Απλά να συμπληρώσω πως σε παρουσίασή του στον Ιανό, είχε πει για το Παλιά... πως ήταν ένα απωθημένο του. Κωνσταντινουπολίτης ο ίδιος ήθελε να γράψει ένα βιβλίο φόρο τιμής. Γιαυτό και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βιβλία του σου δίνει τον ένοχο από την αρχή και ξεκινάει μια παρουσίαση της Πόλης, του κόσμου που ζει εκεί, της κουλτούρας της, το μεγαλείο της Αγ. Σοφιάς, των μυρουδιών, των φαγητών, της καθημερινότητας και πάει λέγοντας...

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.proswpa&id=13744

Και αφού υπάρχει και αυτή η σελίδα με τον Μάρκαρη, να βάλω εδώ αυτήν την πρόσφατη συνέντευξη του :nek:

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Καταπληκτικό!!! :respect:

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

:clap2:

 

Δηλαδή τώρα θα κάνεις 95 ακόμα πορτραίτα; Παραγγελίες δέχεσαι; :thinking::idea:

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites
94 :)
 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στρώσου κανε κάνα κόμικ λέω εγω.

 • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχει πάρει φωτιά, λέμεεε!

 

Μπράβο ρε Βασίλη :best::beer:

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ The_Sandman

 

να σου στείλω μια φωτογραφία μου; :P

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αντίο Μηνά Χατζησάββα. Αργά ή γρήγορα θα τα πούμε.

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.