Jump to content

Recommended Posts

Βασικά, δεν ήξερα αν το αμερικάνικο περιοδικό MAD μπορεί να χαρακτηριστεί κόμικς, γιατί έχει πολλά άλλα θέματα πέρα από αυτά.

 

Παρ' όλα αυτά έχει πολλές σελίδες με σκριπτάκια και ιδιαίτερα στις παλαιότερες εκδόσεις, πολύ πολύ καλές σάτιρες γνωστών κινηματογραφικών ταινιών.

 

Αισίως έχει φτάσει (τώρα που μιλάμε) το 474 τεύχη και τα πρώτα τεύχη κοστίζουν περισσότερο από 6.000 ευρώ. Μάλιστα τελευταία είδα στο ebay το πρώτο τεύχος του MAD να κτυπιέται για περίπου 7.500 δολάρια.

 

Πολύ γνωστή είναι μια συλλογή που ονομάζεται Totaly Mad σε 6 cd's, που όμως δεν κατάφερα να την βρω αυθεντική στο internet. Την αγόρασα δύο φορές από το ebay και οι δύο ήταν κόπιες. Μάλιστα τη δεύτερη φορά ήρθε σε dvd με τα 6 cd's ως εικόνες (iso's) και το απαιτούμενο πρόγραμμα για να τα διαβάσει κανείς.

 

Επίσης κυκλοφόρησαν πολλές ετήσιες εκδόσεις καθώς και αρκετά αφιερώματα όπως στον Πόλεμο των Άστρων, στους Σούπερ Ήρωες, στις ταινίες (γενικότερα) και σε αρκετούς από τους γνωστότερους σκιτσογράφους του εν λόγω περιοδικού, όπως ο Sergio Aragones, ο Don Martin, ο Tom Cheney και άλλοι.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό site για να επισκεφτήτε είναι η ιστιοσελίδα του Doug Gilford (http://www.collectmad.com/madcoversite/) που θα βρείτε όλα τα εξώφυλα που έχουν κυκλοφορήσει.

 

Αρκετά λογοπαίγνια γίνονται με το όνομα του κυρίως χαρακτήρα του περιοδικού, του Alfred E. Neuman, ο οποίος εμφανίζεται σε όλα τα εξώφυλα από το τεύχος 30 έως και σήμερα. Όταν ρωτήθηκαν οι εκδότες για το συγκεκριμένο πρόσωπο, είπαν ότι είναι ένα αστείο μεταξύ του προσωπικού του περιοδικού.

post-1307-1171455868_thumb.jpgpost-1307-1171455894_thumb.jpgpost-1307-1171455989_thumb.jpg

 

post-1307-1171456337_thumb.jpgpost-1307-1171456319_thumb.jpg

 • Like 4
Link to post
Share on other sites

Ωραία παρουσίαση φίλε Leonidas1994... :clap:

 

Πραγματικά πολύ αξιόλογο χιουμοριστικό περιοδικό, έχω διαβάσει 2-3 τεύχη που είχαν Sergio Aragones για να δω δουλειά του εκεί. Όπως καταλαβαίνετε έχω μία ιδιαίτερη συμπάθια για τον συγκεκριμένο δημιουργό. Στο MAD άλλωστε ξεκίνησε να δουλεύει επίσημα ως δημιουργός κόμικς.

 

Δεν ήξερα ότι το περιοδικό είχε τόσο μεγάλη αξία. Λογικά η τιμή στηρίζεται στη σπανιότητα και όχι στην ποιότητα. Άλλωστε το τεύχος #1 δημοσιεύτηκε το 1952...

 

Για περισσότερα εδώ (αγγλική wikipedia).

 

:beer:

Link to post
Share on other sites

Φίλε Λεωνίδα, αυτή τη στιγμή βλέπω ότι η συλλογή Totally Mad - τώρα είναι 7 και όχι 6 CD

(τεύχη 1952-1998) είναι διαθέσιμη από τον γνωστό μεγάλο ελληνικό tracker.

Καλό κατέβασμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους...

:beer:

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Ήθελα να προσθέσω κάτι για το οποίο ανακάλυψα τελευταία. Παράλληλα με το περιοδικό MAD κυκλοφόρησε από την ίδια εταιρεία (την Educational Comics) ένα περιοδικό που λεγόταν Panic. Κυκλοφόρησε σε μόνο 12 τεύχη. Περίπου στο ίδιο στυλ με το MAD αλλά όπως είχαν πει οι εκδότες πιο αστείο. Παραθέτω ένα εξώφυλο για τη συλλογή σας. :cool:

 

ΥΓ 1 : Θα ήθελα - αν γινόταν να έβαζα και τα υπόλοιπα εξώφυλα, αλλά δε με άφησε ο server να το κάνω λόγω χώρου στο συγκεκριμένο topic.

 

ΥΓ 2 : [ngramm] Ευχαριστώ για τη διόρθωση. Όντως 7 cd's είναι η συλλογή και όχι 6.

post-1307-1171704959_thumb.jpg

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 4 months later...

Προσωπικά, πάντα προτιμούσα το Cracked (πληροφορίες στη Wikipedia). Μου άρεσαν περισσότερο οι ιστορίες και η εικονογράφηση.

Link to post
Share on other sites
 • 5 months later...

Και δύο σχετικά πρόσφατα τεύχη. Το MAD 481 (Σεπτέμβριος 2007) και το MAD Classics 18 (Οκτώβριος 2007), το οποίο περιέχει κλασικές ιστορίες που είχαν δημοσιευθεί σε παλαιότερα τεύχη.

 

MAD_481.jpg MAD_CLASSICS_18.jpg

 

:beer::beer:

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Κορυφαίο το MAD! Θυμάμαι μια φορά ήταν υπεύθυνο στο να με πετάξουν από την τάξη επειδή είχα λιώσει στο γέλιο διαβάζοντάς το την ώρα της Ιστορίας (Β' Λυκείου νομίζω ήταν)! Δεν μπορούσα να σταματήσω να γελάω ακόμα κι ενώ έβγαινα απ'την αίθουσα, πράγμα που εκνεύρισε περισσότερο την καθηγήτρια (δεν την χάλασε! :lol: ). Κι όλα αυτά από μια ιστορία ΔΥΟ μικρών σκίτσων!

:lol::lol::lol::lol:

Link to post
Share on other sites

Μερικές διωρθώσεις στο αρχικό post σχετικά με την φοβερή περσόνα που ακούει στο όνομα Alfred E. Newman. Σαν φυσιογνομία ύπηρχε στην Αμερική ήδη απο τις αρχές του 1800. Το πρόσωπο (με αρκετές παραλλαγές) και το motto "Me worry?" χρησιμοποιούνταν κυρίως σε διαφημηστικές καρτολίνες οδοντιάτρων. Οι λόγοι προφανείς.

 

Πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο τεύχος 24. 'Ηταν το πρώτο μιας σειράς τευχών με περίτεχνη μπορντούρα. Στην κορυφή βρίσκονταν η απεικόνιση του Alfred (ανώνυμος ακόμα) και το λογότυπο "WHAT? ME WORRY?". Στο τεύχος 30 εμφανίζεται για πρώτη φορά σαν κεντρικό θέμα. Την κλασσική αυτη εικόνα την χρωστάμε στον Norman Mingo.

 

mad024printid.jpg

 

Η εικόνα του Alfred ΔΕΝ υπάρχει σε όλα τα τεύχη του MAD. To πρώτο τεύχος που απουσιάζει τελείως είναι το 115. Οι εκδώτες του MAD αποφάσισαν να δούν αν θα πουλούσε το ίδιο καλά χωρις αυτό. Η απουσία του δεν μείωσε τις πωλήσεις. Απο το σημείο αυτο και μετά ο Alfred "εξαφανίζετε" και απο άλλα εξώφυλλα. Δεν παύει πάντως να είναι το απόλυτο σύμβολο του περιοδικού.

 

Πηγή για τις παραπάνω πληροφορίες αποτελεί το καταπληκτικό λεύκωμα "MAD cover to cover", το οποίο είχε βγει για να γιορτάσει τα 48 χρόνια, 6 μήνες & 3 ημέρες, κυκλοφωρίας του περιοδικού. :)

Edited by AndreasD
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...

Και ένα βιβλιαράκι που ουτε κάν θυμάμαι πως επεσε στα χέρια μου.....

Είναι του 1975, όλα τα σχέδια είναι απο Dave Berg λέγεται MAD'S LOOKS AROUND και σε μέγεθος είναι μικρότερο απο Μικυ Μάους....

post-4830-1205970573_thumb.jpg

post-4830-1205970744_thumb.jpg

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Και άλλα 2 πολύ ωραία τεύχη...

 

post-4830-1213310484_thumb.jpgpost-4830-1213310503_thumb.jpg

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • 11 years later...

Το περιοδικό δυστυχώς ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την έκδοση του.

 

Σημάδια των καιρών.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.