Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

• Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  718
  • Content Count:  3481
  • Achievement Points:  3539
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6658 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Σ' αγαπάμε Βαβέλ!

Με τον ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟ

Drama queen... Στα πρώτα κόμικς της Βαβέλ και του Μπιλάλ προβάλλαμε τότε την ανάγκη μας για δραματικές ταυτίσεις, καταστάσεις με μεγάλους ίσκιους, μια φιλολό ρητορεία, γλυκόπικρη και bigger than life. Η φάση αυτή έχει τελειώσει διεθνώς, αλλά και η Βαβέλ δεν είναι πια ένα περιοδικό -είναι μια πολιτιστική κατάσταση

Τέτοιες μέρες, που η Βαβέλ κάνει τη γιορτή της στο Γκάζι, συνειδητοποιώ την ιστορία που έχει γράψει. Δυσανάλογα επιδραστική, αν σκεφτείς ότι πρόκειται για ένα περιοδικό κόμικς. Βέβαια, τότε, στα μακρινά και ξεφτισμένα έιτις, το κόμιξ ήταν ο πολιορκητικός κριός των νέων πραγμάτων. Απελευθερωτικό, λαϊκό, τολμηρό και πολιτικό με έναν αλλιώτικο τρόπο. Στην Ελλάδα όμως ήταν κάτι ακόμα: έγινε ο πόλος έλξης των νέων παιδιών που ψαχνόντουσαν γενικώς και στο γερασμένο κόσμο του «Ταχυδρόμου» και του ΔΟΛ δεν έβρισκαν καμία αντιστοιχία. Ακόμα κι εκείνοι που δεν κοβόντουσαν για τα κόμικς πήγαιναν στη Βαβέλ, έτσι όπως πας στην πηγή: να διαβάσουν τα μόνα κείμενα που μίλαγαν τη γλώσσα τους, να γίνουν μέρος μιας νέας ηθικής στάσης απέναντι στην κοινωνία που δεν είχε σκυφτό κεφάλι, αλλά ούτε και τον αρτηριοσκληρωτισμό της Αριστεράς.

Αυτό οφειλόταν βασικά σε δύο πρόσωπα σπουδαίας στόφας: τη Νίκη Τζουδα και τον υπέροχο, ντροπαλό Γιώργο Σιούνα. Ελάχιστοι επέδειξαν μέσα στα χρόνια ακεραιότητα σαν τη δική τους και τέτοια αρχοντική απόσταση από το αρπακτικό ήθος που εξωθεί αγχωτικά τους «πρίγκιπες του αντεργκράουντ» να μεγαλώνουν, να μεγαλώνουν, να μεγαλώνουν μέχρι να γίνει κρέας η μούρη τους. Η Βαβέλ δεν ήθελε να μεγαλώσει. Μάλλον δεν ήθελε να μεγαλώσει με τους γνωστούς τρόπους της πιάτσας. Ανέκαθεν τη διέπνεε ένας ρομαντικός αέρας και εκείνο το άραγμα που χαρακτηρίζει τους ήσυχους άνθρώπους που τα 'χουν καλά με τον εαυτό τους. Αλλωστε, πάντα ήταν μέσα στα καλύτερα. Με τους καλύτερους. Κι ακόμα και σήμερα μπορεί και συγκεντρώνει στο φεστιβάλ της τα καλύτερα παιδιά της πόλης. Δεν το λέω ως σχήμα λόγου. Ο πυρήνας των φαν της Βαβέλ είναι ο καλύτερος. Μακράν.

Δεν νοσταλγώ εκείνη την εποχή, διότι τώρα ζω καλύτερα. Μου λείπει όμως εκείνη η εφίδρωση που ήταν μαζί περιέργεια και λαχτάρα συμμετοχής όταν έπιανα το νέο τεύχος της Βαβέλ στα χέρια μου. Δημοσίευε τα τέλεια κόμικς του ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Νένες ήταν απογειωτικός, ο Ν.Γ. Ξυδάκης το έπαιζε από τότε αδρός και ψύχραιμος, ο Κούλας είχε αφηνιάσει μέσα στον πειραματισμό του γουορχολικού ποπ. Ηταν ένα πανηγύρι από ερεθίσματα που απλώς κανένας άλλος δεν έδινε τότε, μέχρι που ήρθε το Κλικ και ανέλαβε τη νέα εποχή εργολαβία. Επιτυχώς.

Ομολογώ πως σήμερα δεν υπάρχουν περιοδικά ή εφημερίδες που επαναλαμβάνουν εκείνο το πράγμα. Ούτε μπορεί να επαναληφθεί. Τα νέα παιδιά δεν είναι διψασμένα και ζόρικα όπως παλιά: φτιάχνουν πια online τις κοινότητές τους από πιτσιρίκια, ξέρουν τα νέα πράγματα εν τη γενέσει τους (στο Ιντερνετ, πάλι) και τα media που διαβάζουν είναι όμηροι της διαφήμισης και της συναλλαγής. Δείτε τις fake συνεντεύξεις δημοτικών συμβούλων, που είναι πληρωμένες αδρά, σε όλες τις εφημερίδες, ακόμα και εκείνες που πουλάνε αντεργκράουντ. Είναι αίσχος. Ομως τα παιδιά το θεωρούν fair enough: έτσι είναι το παιχνίδι σού λένε...

Η Βαβέλ αντέχει όλα αυτά τα χρόνια (με τρομερά οικονομικά προβλήματα) διότι ποτέ δεν μας ξενέρωσε. Είναι ο τίμιος μαλάκας της παρέας, που διάλεξε τη μικρή ευτυχία από τη μεγάλη αρπακτικότητα. Ολη η πόλη σκέφτεται τη Βαβέλ με τρυφερότητα, ως κάτι ακέραιο και έντιμο, που δεν την πρόδωσε όλα αυτά τα χρόνια.

Γιώργο, Νίκη, Σταύρο, Παυλίνα (γλυκιά μου ξενύχτισσα του λέτερινγκ), ανάμεσα σε γάτες, μυθικές πόλεις του Μπιλάλ, στίχους του Μπωντλαίρ, γυμνές γυναίκες με μεγάλα καπούλια και τα λεπτά, θανατόληπτα χάικου του Copi (που ήταν ο αγαπημένος μου), σας ευχαριστώ απ' την καρδιά μου για όλα όσα μου δώσατε. Εσείς είσαστε οι αληθινοί υπουργοί Πολιτισμού της γενιάς μου. Chapeau!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2006

• Member ID:  673
  • Group:  Members
  • Topic Count:  40
  • Content Count:  758
  • Achievement Points:  758
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6695 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Ναι. Έτσι ακριβώς. Ούτε τελεία παραπάνω ή λιγότερο.

:thanks::cheers3:

• Member ID:  3960
  • Group:  Members
  • Topic Count:  233
  • Content Count:  1123
  • Achievement Points:  1125
  • Days Won:  1
  • With Us For:  6411 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω οτι θα μπορούσε να το είχε γράψει οποιοσδήποτε απο το GC! Περιεκτικότατο και πληρέστατο! :best:

• 6 years later...

• Member ID:  13626
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  256
  • Content Count:  1846
  • Achievement Points:  1847
  • Days Won:  16
  • With Us For:  5273 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε στη lifo.gr πριν απο μερικές μέρες (14/11/2013). Αυτή τη φορά προστέθηκαν και κάποια εξωφύλλα, τα οποία τους παραχώρησε η Νίκη Τζούδα.

post-13626-0-98689300-1386248412_thumb.jpg post-13626-0-18815600-1386248408_thumb.jpg post-13626-0-04787100-1386248406_thumb.jpg post-13626-0-15833000-1386248417_thumb.jpg post-13626-0-05963100-1386248422_thumb.jpg post-13626-0-97693600-1386248424_thumb.jpg post-13626-0-21124300-1386248428_thumb.jpg post-13626-0-09245300-1386248433_thumb.jpg

14.11.2013 | Πηγή: www.lifo.gr