Μετάβαση στο περιεχόμενο

ARAKAWA HIROMU [ (1973) ]


Θρηνωδός

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
ARAKAWA HIROMU
Ημερ. γέννησης:
08/05/1973
Τόπος γέννησης:
Makubetsu, Ιαπωνία
Εργογραφία:

  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55520
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3420 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

777.jpeg

 

Τι; Δεν ήξερες ότι αυτός που έφτιαξε το Fullmetal Alchemist, μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές manga παγκοσμίως, είναι γυναίκα; Δεν σε αδικώ, ούτε εγώ το ήξερα μέχρι πρότινος. Η αποκαλούμενη "J. K. Rowling" του κόσμου των manga (ο παραλληλισμός είναι εμφανής), πριν γίνει το FMA αρκετά γνωστό ώστε να αναγκαστεί να αποκαλύψει την ταυτότητά της, προτιμούσε να παρουσιάζεται μέσα από τα γραπτά της ως άνδρας. Γι'αυτό και επέλεξε το ανδρικό όνομα Hiromu αντί για το κανονικό της, Hiromi. 

 

2.JPG

Το πασίγνωστο Fullmetal Alchemist

 

Η Hiromu Arakawa γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1973 στην βόρεια επαρχία της Ιαπωνίας, το Hokkaido. Μεγάλωσε σε μία φάρμα με αγελάδες, ανάμεσα από τέσσερα αδέρφια (3 αδερφές και έναν μικρό αδερφό). Λόγω της αγάπης της προς τις αγελάδες, το αυτοπορτρέτο της είναι μια ασπρόμαυρη αγελαδίτσα  με γυαλιά μυωπίας. Ανήκει στην δεύτερη γενιά γυναικών mangaka, έχοντας ως πρότυπο την θρυλική Rumiko Takahashi, δημιουργό των επίσης θρυλικών Ramma 1/2 και Inyuasha. Η shonen mangaka Rumiko είναι μία από τις πιο πλούσιες mangaka στην Ιαπωνία και η γυναίκα κομίστρια με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Λογικό λοιπόν να παίρνεις έμπνευση από ένα τέτοιο άτομο. Αρκετές shonen mangaka ακολούθησαν τα βήματα της Takahashi και Arakawa, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την Yellow Tanabe (Kekkaishi) και την Shinobu Ohtaka (Magi). 

 

9.jpg10.jpg

Αριστερά cover art για το manga Silver Spoon και δεξιά promo για το αντίστοιχο Anime

 

Γιατί όμως ρε Θρηνωδέ μας λες ότι η τύπισσα είχε θέμα και έκρυβε το φύλο της; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Hiromu είναι μια από τις πιο επιτυχημένες mangaka του αιώνα. Το FMA έχει πουλήσει 64 εκατομμύρια tankobon τόμους και έχει μεταφερθεί σε 2 anime και 2 live action ταινίες. Αυτός ο τίτλος, όπως και οι περισσότεροι της Hiromu, ανήκουν στην κατηγορία shonen, στοχευμένοι δηλαδή σε προεφηβικά και έφηβα αγόρια. Πλέον, ο αριθμός των γυναικών mangaka που πειραματίζονται σε κατηγορίες κυρίως shonen και λιγότερο seinen αυξάνεται ραγδαία. Ίσως σε κάποιο πιο φωτισμένο κόσμο, αυτό να μην μας εξέπληττε τόσο (όχι εμάς σαν Έλληνες, μιας και υπάρχουν αρκετές Ελληνίδες κομίστριες εδώ και χρόνια). Αν σερφάρετε ολίγον στο νετ θα δείτε πολλούς να απορούν πως γίνεται πίσω από μια σειρά σαν το FMA να κρύβεται γυναίκα δημιουργός, και αυτό γιατί υπάρχει ακόμα η εντύπωση μεταξύ των αναγνωστών ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γράψουν "boy's stuff" ή γενικώς ιστορίες δράσης. Ας δούμε ποια είναι και η προσωπική άποψη της δημιουργού επί του θέματος σε ελεύθερη μετάφραση:

 

"Λέγεται συχνά πως οι γυναίκες μπορούν να περιγράφουν καλύτερα τα συναισθήματα, να γράφουν διαλόγους που χτυπούν ακριβώς τα ευαίσθητα σημεία του αναγνώστη και οι άντρες ξέρουν πως να δημιουργούν ιστορίες με ανατροπές και αλλαγές. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, πιστεύω ότι είναι δύσκολο σήμερα να διαχωρίζει κάποιος μεταξύ των κατηγοριών. Κάποιοι άντρες είναι πραγματικά ικανοί να φανταστούν ευαίσθητους και σύνθετους χαρακτήρες, ενώ κάποιες γυναίκες είναι ικανές να δημιουργήσουν βίαιες σκηνές. Σήμερα ο κάθε δημιουργός έχει την ειδικότητά του. Δεν έχει σημασία αν είναι άντρας ή γυναίκα."

 

3.jpg

Promo του Anime Fullmetal Alchemist:Brotherhood

 

Κανένας δεν αρνείται ότι υπάρχουν ακόμα όρια για τις γυναίκες στα shonen. Επιστρέφω λοιπόν στο γιατί η Hiromu επέλεξε να κρύψει την ταυτότητα της πίσω από ένα αντρικό όνομα. Προφανώς δεν το έκανε για χαβαλέ, αλλά γιατί δεν ήθελε το φύλο της να αποτελέσει δικαιολογία για τους άντρες αναγνώστες να προσπερνούν την δουλειά της. Παρόλα αυτά, όπως η J. K. Rowling (εξού και η παρομοίωση) που πήρε μια παρόμοια απόφαση με την Hiromu, η δουλειά της έγινε τόσο γνωστή και επιτυχημένη που το ότι είναι γυναίκα δεν αποτελεί μυστικό. Επίσης, θεωρεί ότι ο όλο και αυξανόμενος αριθμός γυναικών shonen mangaka αποτελεί μια γενεαλογική στροφή:

 

"Υπάρχουν γυναίκες αναγνώστριες που βρήκαν αυτά τα shonen πολύ διασκεδαστικά και πιο ενδιαφέροντα από τα συνηθισμένα shojo. Δέκα χρόνια μετά, ήμασταν αρκετά μεγάλες για να σχεδιάσουμε και φτιάξαμε αγορίστικα manga. Αυτό εξηγεί τον αυξημένο αριθμό γυναικών σχεδιαστριών στον τομέα."

 

6.jpg8.jpg

Αριστερά Cover Art του Demons of Shanghai και δεξιά panels από το Raiden-18

 

 

Ελπίζω να μην πιστεύετε και σεις την φήμη ότι δεν κυκλοφορεί πουθενά φωτογραφία της και όλα τα παραπάνω είναι ευφυολογίες ενός άντρα. Είναι αλήθεια ότι για πολλά χρόνια η Hiromu ζούσε μια απομονωμένη προσωπική ζωή σε σημείο που είχε δημιουργεί ένας μύθος γύρω από το άτομό της. Τελικά, η ίδια επέλεξε να αποκαλύψει πολλά στοιχεία για την ιστορία της οικογένεια της και την δική της, μέσα από τα σκίτσα της με την αγελάδα στην γαλακτοκομική φάρμα και τις συνεντεύξεις. Πλέον, απ'ότι λέει και η ίδια, μετάνιωσε που όλοι την έχουν συνδέσει με το πρώτο σκίτσο που έφτιαξε και απεικονίζει τον εαυτό της ως μια αγελάδα που φοράει το "βρακί για μάχη" (αυτό το σκίτσο υπάρχει στον πρώτο τόμο του FMA). 

 

4.jpg

Να μία ακόμα φώτο της διαβόητης Hiromu με μπερέ, πένα άνα χείρας και ύφος "τα κυτεί αίμα"

 

 

Η Hiromu ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός σεναριογράφος στο εργαστήρι του Eto Hiroyuki στην σειρά Mahojin Guru Guru και την βοήθησε πολύ στο να εξελιχθεί η φιλική σχέση με τον συγγραφέα Yashichiro Takahashi (δημιουργός του Shakugan no Shana). Τα πρώτα της βήματα στο χώρο τα έκανε με την δουλειά της Stray Dog το 1999. Έκτοτε έχει δημιουργήσει 9 τίτλους και έχει συμμετάσχει σε 14 διαφορετικές σειρές Anime ή oneshots. 

 

5.jpg

Fighting Panties!!!

 

Εργογραφία

 

Manga:

 

1. Stray Dog - 1999

2. Shanghai Yomakikai [Ghost Demons of Shanghai] - 2000

3. Fullmetal Alchemist [Hagane no Renkinjutsushi] - 2001/2010

4. Raiden 18 - 2005

5. Soten no Komori [A Bat in Blue Sky] - 2006

6. Hero Tales [Jushin Enbu] - 2006/2010

7. Noble Farmer [Hyakusho Kizoku] - 2006

8. Silver Spoon [Gin no Saji] - 2011

9. Sangokushi Spirits - 2012

10. The Heroic Legend of Arslan [Arusuran Senki] - 2013/

 

Anime:

 

1. Arakawa Under the Bridge x Bridge - Σχέδιο

2. Arslan Senki - Σχεδιασμός χαρακτήρων

3. Arslan Senki: Dakkan no Yaiba - Σχεδιασμός χαρακτήρων

4. Fullmetal Alchemist - Δημιουργός

5. Fullmetal Alchemist: Brotherhood - Δημιουργός

6. Fullmetal Alchemist: Brotherhood - 4-Koma Theater - Δημιουργός

7. Fullmetal Alchemist: Brotherhood Specials - Δημιουργός

8. Fullmetal Alchemist: Premium Collection - Δημιουργός

9. Fullmetal Alchemist: Reflections - Δημιουργός

10. Fullmetal Alchemist: The Conqueror of Shamballa - Δημιουργός

11. Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos - Δημιουργός

12. Gin no Saji - Δημιουργός

13. Gin no Saji 2nd Season - Δημιουργός

14. Jyuushin Enbu: Hero Tales - Δημιουργός

 

Από τις παραπάνω δουλειές έχουν παρουσιαστεί στο GreekComics τα παρακάτω:

 

Fullmetal Alchemist

 

12.jpg

Ένα ακόμα αυτοπορτραίτο

 

 

Πέρα από την δημιουργό Hiromu, η άνθρωπος Hiromu γουστάρει πολύ το Star Wars (ήθελε να αγοράσει έναν τεράστιο φουσκωτό Darth Vader) και το Indiana Jones. Όπως έχει γράψει στην εισαγωγική σελίδα του πρώτου τόμου του FMA (γενικά επικοινωνεί με τους θαυμαστές της μέσω των ίδιων των κόμικ της), την εξιτάρει το γεγονός ότι με τις B-Movies πάντα μένει άναυδη με τα περίεργα που συμβαίνουν, λέγοντας στους αναγνώστες της "αναρωτηθείτε, τι Αλχημεία είναι αυτή;". Έτσι δηλώνει και αφοσιωμένη B-Movie fan. Η σκληρή δουλεία που έριχνε στο αγρόκτημα όταν ήταν μικρή την έκανε να εκτιμήσει την αξία  της και συνειδητοποιήσει ότι όσο κόπο ρίχνεις σε κάτι, τόσο πιο πολύ ανταποδίδει. Αυτό ακριβώς είναι και ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έβαλε στο FMA, ότι "κάποιος δεν μπορεί να ελπίζει να κερδίσει κάτι χωρίς να θυσιάσει κάτι άλλο ίσης αξίας", το οποίο προσπαθεί να εφαρμόσει κάθε μέρα της ζωής της. Είναι ξεκάθαρο από την πορεία της καριέρας της ότι πάντα δούλευε έντονα και συνεχώς βάζοντας κάθε προσπάθεια σε αυτό που κάνει. Όσο δούλευε στην φάρμα, έφτιαχνε με τους φίλους της doukinshi (Ιαπωνικές αυτοεκδόσεις-φανζίν) τα οποία δημοσιεύονταν στο  περιοδικό Yonkoma. Ταυτόχρονα έκανε και μαθήματα ελαιογραφίας. Πολυπράγμων και δουλευταρού η Hiromu. Έχει κερδίσει Enix Award το 1999 για το Stray Dog, Shogakukan Manga Award: Shonen Category, Tezuka Osamu Cultural Prize, Seiun Award: Best Science Fiction Comic για το FMA και Manga Taisho Award, Shogakukan Manga Award: Shonen Category για το Silver Spoon. 

 

 

11.jpg

Η τελευταία της δουλεία με τον Yoshiki Tanaka, το The Heroic Legend of Arslan 

 

Το σκίτσο της είναι από τα καλύτερα της βιομηχανίας, πολύ καθαρό και γραμμικό. Είναι περιττό να αναφέρω το εύρος της φαντασίας της, μιας και τα περισσότερα σενάρια της είναι ένα και ένα. Μια δημιουργός που τώρα δουλεύει σε δύο δουλειές ταυτόχρονα, το αυτοβιογραφικό Silver Spoon και το φαντασίας The Heroic Legend of Arslan. Προσωπικά είναι μία από τις αγαπημένες μου mangaka, που πήρε την κληρονομιά των Fabulous 49'ers και CLAMP και την ανέβασε αρκετά σκαλιά παραπάνω, σπάζοντας την κυριαρχία των ανδρών στα shonen με μία από τις 5 καλύτερες σειρές manga σε όλη την Ιαπωνική σχολή.

 

Wiki

Επίσημη σελίδα της δημιουργού

FMA Wiki

 

Καλή ανάγνωση!

 

:beer5:

 

 

 

Hiromu-Arakawa.jpg

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  29286
  • Group:  Members
  • Topic Count:  4
  • Content Count:  208
  • Reputation:   1057
  • Achievement Points:  208
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4005 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  27

Πολύ καλό αφιέρωμα, σίγουρα θα το διαβάσω ολόκληρο, όταν θα έχω χρόνο, δηλαδή αύριο.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Reputation:   53908
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3652 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

Εσύ μπορεί να μην ήξερες ότι ήταν γυναίκα, αλλά εγώ έπεσα από τα σύννεφα για την Rumiko Takahashi! :lol:

Τελικά όλους μας ωφελούν οι παρουσιάσεις σου.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30723
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  81
  • Reputation:   811
  • Achievement Points:  81
  • Days Won:  0
  • With Us For:  3361 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Πολύ ωραίο αφιέρωμα! Ευχαριστούμε πολύ!  :sun:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  29286
  • Group:  Members
  • Topic Count:  4
  • Content Count:  208
  • Reputation:   1057
  • Achievement Points:  208
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4005 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  27

Όπως είπα χθες, σήμερα διάβασα ολόκληρο το αφιέρωμα.

Καταρχήν να πω, πως το αφιέρωμα είναι εξαιρετικό ως προς τον τρόπο γραφής και την συνοχή των πληροφοριών!!!

Τώρα σχετικά με της κατηγορίες shonen - shonjo, μάλλον μόνο το όνομα θα τους μείνει στο τέλος.

 

Προσωπικά ποτέ δεν κατέταξα (στο μυαλό μου) το Fullmetal Alchemist στην κατηγορία των shonen.

Πολύ απλά επειδή το συνηθισμένο fanservice, αλλά και το κοινότυπο  ο βασικός χαρακτήρας είναι αυτός που στο τέλος τους δέρνει όλους και πάντα σώζει τον πιο αδύναμο φίλο-φίλη του απουσίαζε κατά κύριο λόγο. Καλά υπήρχε, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Αν και ο βασικότερος λόγος, είναι ότι το FMA δεν αισθίαζε εκεί. Ήταν πιο σκοτεινό και είχε επίκεντρο να δομίσει έναν κόσμο, ένα μυστήριο, δύο <<στρατόπεδα>> (Mustang- Edward). Επιπλέον θα έλεγα ότι η Arakawa πιο έδωσε έμφαση περισσότερο στο συναίσθημα, παρά στην μάχη.

SPOILER η ιστορία της πλευράς του Mustang ήταν πολύ καλύτερη και ο Edward είναι φλώρος :spidey_yeah_that:

Να αναφέρω επίσης ότι έχω διαβάσει και τους 27 τόμους manga και ο τρόπος που παρείχε τiς προσωπικές της  πληροφορίες ήταν πολύ συμπαθής με το προσωπικό της στυλ.

Επίσης από τα manga (αλλά και comics) που έχω διαβάσει, αυτό ήταν το μοναδικό που με έκανε διαβαζοντάς το να βιώσω την στιγμή σε ένα συγκεκριμένο καθοριστικό σημείο για την εξέλιξη της ιστορίας. Καταλάβατε... εκείνη την στιγμή υπέρτατης απόλυτης πόρωσης που μόνο τα anime-manga/ comics και τα Metal Gear- JRPG μπορούν να προσφέρουν.

 

 

Υ.Γ Αν το πραγματικό της όνομα είναι Hiromi, γιατί την αναφέρεις σε όλο το υπόλοιπο αφιέρωμα ως Hiromu;;;

Επεξεργασία από splash
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 years later...

  • Member ID:  23287
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  161
  • Content Count:  4890
  • Reputation:   33635
  • Achievement Points:  4890
  • Days Won:  15
  • With Us For:  4576 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Πολύ καλό αφιέρωμα!

 

Βρήκα τυχαία το Arslan Senki και μου άρεσε ιδιαίτερα η θεματολογία και το design του πρώτου επεισοδίου. Ξαφνικά σκέφτηκα "Ώπα, ο Θρηνωδός δεν είχε κάνει ένα αφιέρωμα για ένα manga που λεγόταν Ασλάν, Αρσλάν, κάτι που τελείωνε σε -αν τέλος πάντως και εξελισσόταν στον Καύκασο;". Τελικά πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό (και δεν μπορώ να το βρω αυτή την στιγμή).

 

Τα anime που μου αρέσουν είναι μετρημένα στα δάχτυλα, και το Full Metal Alchemist: Brotherhood είναι ένα από αυτά. Και απ'οτι φαίνεται, η Arakawa έχει δουλέψει και στα δύο αυτά πρότζεκτ!

 

Συμπτώσεις πάνω στις συμπτώσεις. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.