Jump to content

Η comic κουλτούρα στην Ελλάδα! [ Δασκαλάκη Εύη, kolonaki-press, ? ]


 Share

Recommended Posts

Η comic κουλτούρα στην Ελλάδα!
 

Έχουν χαρακτηριστεί ως ένατη τέχνη και δικαίως. Είναι έξυπνα, περιεκτικά, άλλοτε γεμάτα από σημασίες, προβληματισμό και τροφή για σκέψη και άλλοτε γεμάτα χιούμορ και ευκαιρία για απόδραση. Οι εικόνες τους που βρίσκονται σε αλληλουχία συνδυάζονται συνήθως με κείμενο αποτελώντας ένα είδος οπτικής τέχνης. Ο λόγος φυσικά για τα κόμιξ. Που μπορεί όμως κανείς να τα βρει;

Οι λάτρεις των κόμιξ ψάχνουν και βρίσκουν τα αγαπημένα τους έντυπα στα λεγόμενα «κομιξάδικα» εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και δη στα Εξάρχεια. Τα μαγαζιά αυτά έκαναν δειλά – δειλά την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ενώ σήμερα έχουν κασταστεί πλέον ένας cult και πολύχρωμος θεσμός της πόλης. Η «Κ-P» επισκέφθηκε μερικά καταστήματα που πουλούν κόμικς και έμαθε «τι παίζει» στα εν λόγω μαγαζιά.

post-2265-1219084329_thumb.jpg


«Γύρω στα 2.000 άτομα συνολικά ενδιαφέρονται για τα κόμικς και πηγαίνουν από το ένα μαγαζί στο άλλο για να βρουν αυτό που ψάχνουν» εξομολογείται η κ. Βάλια ιδιοκτήτρια του πρώτου αμιγούς κομιξάδικου που άνοιξε το 1996 συγκεκριμένα του TILT επί της Ασκληπιού 37 .Μέχρι τότε κόμικς πωλούνταν μόνο σε βιβλιοπωλεία. Ας σημειωθεί ότι η ίδια η ιδιοκτήτρια τυγχάνει γυναίκα ιδιαίτερης κουλτούρας η οποία μάλιστα είχε ασχοληθεί επαγγελματικά σε κορυφαίες θέσεις στον χώρο των ΜEDIA.

Όσον αφορά τους αγοραστές των κόμιξ πρόκειται για ένα σχετικά μικρό αλλά σταθερό κοινό, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσεως, μόρφωσης και εισοδήματος . Τα άτομα αυτά είναι όλων των ηλικιών, από πιτσιρικάδες έως και 60ηδες(!!), με πολυπληθέστερους φανς τους φοιτητές και τους 30ηδες. Πάντως η ηλικιακή ανθρωπογεωγραφια τείνει πλέον να ..30ρησει επικίνδυνα πλέον καθώς οι νεώτερες γενιές δεν ασχολούνται πλέον τόσο με την έντυπη μορφή των κόμικ.

«Η συλλογή κόμιξ δεν είναι ένα φθηνό χόμπι αλλά βέβαια αυτό εξαρτάται από το τι θέλει ο καθένας να διαβάσει. Κάποιο τεύχος μπορεί να στοιχίζει από 2,70€ έως και 6€ ενώ αν μιλάμε για τόμους και συλλογές η τιμή κυμαίνεται από 8€ έως και 60€» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Νίκος και Νίκος, ιδιοκτήτες του κομιξάδικου RELAX YOUR SOUL COMIX επί της Σολωμού 5Α στα Εξάρχεια.

Όσο για το ποια κόμικς έχουν μεγαλύτερη ζήτηση…όλα έχουν το κοινό τους. «Ιδιαίτερη κίνηση πάντως, έχει η DC comics, η Marvel και κάποιες ανεξάρτητες εταιρείες όπως η Image, η Garland και η Capcom, οι οποίες έχουν βγάλει δικούς τους ήρωες που έχουν κρατήσει. Τώρα όμως, έχει βγει και μια αξιόλογη εταιρεία ινδικής κουλτούρας, η Virgin» αναφέρουν οι Νίκος και Νίκος, οι οποίοι ξεκίνησαν να ασχολούνται με το αντικείμενο από μικρή ηλικία διαβάζοντας τα ελληνικά κόμιξ του Καμπανά και φέρνοντας άλλα από Αμερική. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι «συλλεκτικότητα σε ελληνικά κόμικς δεν υπάρχει, εκτός από τα κομμάτια που είχαν βγει στις αρχές του ’70, όπως ο Κόναν». Μάλιστα, δηλώνουν κατηγορηματικά πως συλλεκτικά κόμικς δεν υπάρχουν πια, καθώς «υπήρχαν μέχρι τη δεκαετία ’60-’70, και μόνο όποιος μπορεί να βρει τέτοια κομμάτια μπορεί να μιλήσει για συλλεκτικά» καμαρώνοντας για το πιο πολύτιμο κομμάτι τους με το Joe Rowling των Jenny Comics.

post-2265-1219084349_thumb.jpg

Επίσης κοινή ήταν η ομολογία ότι αντίθετα με άλλα συλλεκτικά χόμπυ , η συλλογή κόμιξ δεν έχει στεγανά, και «must» κομμάτια όσον αφορά την συλλογή. Αντίθετα άπτεται της συγκεκριμένης μοναδικής ιδιοσυγκρασίας και παραστάσεως του καθενός το τι θα καταλήξει στην «κομιξοθήκη» του. Όχι βεβαίως ότι κάποιος δεν θα ενδιαφερόταν να αγοράσει πχ το πρώτο τεύχος του batman αλλά είναι λίγοι αυτοί πόυ μπορούν να ισχυρισθούν ότι έχουν για ξόδεμα αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρω για ένα τεύχος κόμικ! Στην Ελλάδα όμως είναι 5 συγκεκριμένα άτομα που έχουν δώσει αυτά τα ποσά ....

Τα κόμιξ έχουν και στην Ελλάδα για πάνω από δυο δεκαετίες το ενήλικο και κατασταλαγμένο κοινό τους . Κάποιοι που μεγάλωσαν στην δεκαετία του 1980 θυμούνται ακόμη με νοσταλγία εβδομαδιαία κόμιξ περιοδικά όπως το «Μπλεκ» , το «Αγόρι», η «Μανίνα», η «Βαβούρα» τα κόμιξ του Disney κλπ. Πλέον τα κόμιξ (και) στην ημεδαπή έχουν αναχθεί στην θέση που τους αξίζει από ευαίσθητα, ψαγμένα και ενθουσιώδη (μεγάλα) παιδιά. Όλοι έχετε ανοικτή πρόσκληση να προσέλθετε εν αρχή ως θεατές και μετέπειτα ως μύστες στην ένατη τέχνη!

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΜΙΞ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

SOLARIS: Μπόταση 6 (Πολυτεχνείο)
Κόμικς, DVD, φιγούρες, αφίσες αλλά και βιβλία θεωρίας και ιστορίας του κόμικς στο πρώτο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο κόμικς και επιστημονικής φαντασίας. Στο site λειτουργεί σύστημα παραγγελιών μέσω internet.

RELAX YOUR SOUL COMIX: Σολωμού 5Α post-2265-1219084340_thumb.jpg
Ενημερωμένο κατάστημα κόμικς, με ξενόγλωσσες εκδόσεις όλων των εταιριών. Εκτός από τις νέες κυκλοφορίες θα βρείτε back issues αλλά και βιβλία φαντασίας, DVD, posters, t-shirts και συλλεκτικά αντικείμενα με έμφαση στους υπερήρωες. Στο site θα βρείτε και comics reviews αναγνωστών ενώ μπορείτε να στείλετε και τo δικό σας σχόλιο. Γραφτείτε στο μηνιαίο newsletter!

TILT: Ασκληπιού 37, τηλ. 2103636028 post-2265-1219084358_thumb.jpg
Μεγάλη ποικιλία αποκλειστικά ξενόγλωσσου κόμικ με έμφαση στα αμερικάνικα, αλλά και manga και ανεξάρτητες εκδόσεις που δεν θα βρείτε αλλού! Και φυσικά μπλουζάκια, αφίσες και λοιπά gadgets με χρηστική ή/και «συλλεκτική» αξία.


COMICON: Σόλωνος 128, τηλ. 2103306055
Εδώ όλο και κάτι αγαπημένο θα βρείτε: όλες οι σειρές της ΜΑΜΟΥΘCOMIX (μεταφρασμένα στα ελληνικά Λούκυ Λουκ, Ραντανπλάν, Αστερίξ, Λεονάρντο, Σινσίτυ, Κόρτο Μαλτέζε, Κάλαχαν, Ιζνογκούντ κλπ. κλπ. κλπ.) και έκδοση του περιοδικού COMICOΝ (www.mamouthcomix.gr/comicon/). Θα βρείτε μπρελόκ, καρτποστάλ και άλλα μικροαντικείμενα με ήρωες των κόμικς.

ΒΑΒΕΛ: Λόντου 1 & Ζωοδόχου Πηγής, τηλ. 2103828222 – 2103825430
Εκδίδει το ομώνυμο μηνιαίο περιοδικό κόμικ και διοργανώνει κάθε χρόνο το (επίσης ομώνυμο) φεστιβάλ κόμικς στο οποίo και αναφέρεται το παραπάνω site.

Πειραιάς - προάστεια

JEMMA BOOKS & COMICS: Αλκιβιάδου 138-140, Πειραιάς και Αραπάκη 52, Καλλιθέα
Πολύ μεγάλη ποικιλία σε κόμικς, οι μεταφράσεις της Jemma Press (Hellboy, Video Noir κλπ, κλπ), βιβλία επιστημονικής φαντασίας και άλλα, DVD, φιγούρες και πολλά gadgets, σε ένα (ή μάλλον δύο) από τα καλύτερα καταστήματα του είδους.

COMICWORLD: Αγίας Βαρβάρας 1 & Ξενοφώντος, Κορυδαλλός και Σόλωνος 29 & Αν. Παπανδρέου, Χαλάνδρι
Μια επίσκεψη στον εξαιρετικά κατατοπιστικό και οργανωμένο δικτυακό χώρος, όπου λειτουργεί και δραστήριο forum, σχεδόν ισοδυναμεί με μια εικονική επίσκεψη στο μαγαζί, αφού υπάρχουν και περιγράφονται όλα τα προϊόντα ένα-ένα! Και είναι πολλά, πάρα πολλά (υπομονή να 'χετε…)

UNDERGROUND: Καραολή & Δημητρίου 56, Πειραιάς
Πολύ αξιόλογο βιβλιοπωλείο με αξιοπρεπή συλλογή ελληνικών και ξενόγλωσσων κόμικς. Εδώ θα νοσταλγήσετε με την ησυχία σας ξεφυλλίζοντας παλιά ελληνικά (συλλεκτικά κάποια) περιοδικά κόμικς: από τον "Ταρζάν" μέχρι τα "Διαπλανητικά" κι από τις σειρές τις Ντίσνεϋ μέχρι "Σεραφίνο" και "Τοπ-Κατ"!!!!
(ΥΓ. Εκτός θέματος αλλά αξίζει να σημειωθεί: στο δισκοπωλείο του Underground θα βρείτε μια σπάνια συλλογή σπάνιων βινυλίων)

STUDIO PAPAGALO Παλαιολόγου Κωνσταντίνου16, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, τηλ. 2104831371

SUPER HERO PLANET Ανθέων 21, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 2109636272


kolonaki-press.com

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε ntav για αυτό το ενδιαφέρον -αν και κάπως επιδερμικό ως προς την προσέγγιση του αντικειμένου του - άρθρο. Μετάφερα το περιεχόμενο και εδώ για να μην χαθεί, και μεταφέρθηκε στα ΑΡΘΡΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ.

 

:beer:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ :thanks:

Link to comment
Share on other sites

Να ευχαριστήσω και εγώ τον φίλο ntan για το άρθρο !

Ως το περιεχόμενο θα είμαι επιφυλακτικός

 

«συλλεκτικότητα σε ελληνικά κόμικς δεν υπάρχει»

 

Πιστεύω η λέξη συλλεκτικοτητα είναι και κάτι το προσωπικό, κάτι που ο ίδιος συλλέκτης κρίνει το κατά πόσο είναι κυρίως για εκείνον, γιατί δεν είναι απλά το θέμα τιμής αλλά είναι και το συναισθηματικό κομμάτι για αυτό που θέλει να αποκτήσει κάποιος συλλέκτης !

 

:beer2:

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη μου κάποιος που ξέρει απο Αμερικάνικα κόμικς δεν ξέρει απαραίτητα και απο Ελληνικά. Το κακό δεν είναι η άγνοιά του, το κακό είνα να εκφέρει άποψη.....

 

:beer:

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς Ανδρέα μου και είναι έτσι ναι! Εγώ δεν έχω ιδέα από Αμερικανικά όποτε και δεν θα εκφέρω γνώμη ποτέ γιατί έτσι απλά θα «έπρεπε» να το κάνω .

Θέλω να πω πως προτιμώ να μιλήσω για κάτι που γνωρίζω και είναι ένα αυτό και όχι ετσι !!

 

Στην υγειά σου :beer:

Link to comment
Share on other sites

  • Valtasar changed the title to Η comic κουλτούρα στην Ελλάδα! [ Δασκαλάκη Εύη, kolonaki-press, ? ]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.