Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλίας Κυριαζής στο NEWS 24/7: "Έχω αποκηρύξει το επίμαχο σκίτσο - Οι ακροδεξιοί γέμισαν με αυτό όλο το ίντερνετ" [Δεμέτης Χρήστος, news247.gr, 6/07/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34585
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

H ακροδεξιά "στοχοποίησε" τον Ηλία Κυριαζή. Οι πραγματικοί λόγοι της διαπόμπευσης και η alt-right ατζέντα που γιγαντώνεται. Τι λέει ο καλλιτέχνης στο The Magazine του NEWS 24/7.

 

 

01.thumb.jpg.092e767f382b6efec4dfde08b2518207.jpg

 

 

Ένα σκίτσο από την αρχή της καριέρας του κομίστα Ηλία Κυριαζή ήρθε στην "επιφάνεια" στην αποκορύφωση της επίθεσης που δέχεται τις τελευταίες ημέρες από ακροδεξιούς κύκλους. Ο Κυριαζής πρωτοστάτησε στο να αποβληθεί το site Gameworld από τη διοργάνωση του Cyprus Comic Con, λόγω των θέσεων που έχει εκφράσει δημοσίως ο διαχειριστής του, ενώ εν συνεχεία αποβλήθηκε και αυτός...

 

Συγκεκριμένα, το Cyprus Comic Con με δημοσίευση στα social media ανακοίνωσε την απομάκρυνση του GameWorld.gr από το φετινό event. Το εν λόγω μέσο ήταν αρχικά χορηγός επικοινωνίας και θα συμμετείχε με δικό του περίπτερο. Οι λόγοι για την απομάκρυνση έχουν να κάνουν με σειρά δημοσιεύσεων του διαχειριστή του στα social media τα οποία προκάλεσαν το τελευταίο διάστημα πολλές αντιδράσεις, με μεγάλο μέρος του κόσμου να ζητάει την ακύρωση της συμμετοχής, όπως και τελικά έγινε. Αξίζει να σημειωθεί πως το twitter account του εν λόγω δημοσιογράφου έχει τεθεί σε αναστολή λόγω των αναρτήσεών του, ως υποκίνηση μίσους. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Cyprus Comic Con:

 

 

02.thumb.jpg.802ee66019bbb1b89e803b9d6845ba79.jpg

 

 

Σε δεύτερο χρόνο αποφασίστηκε και η αποπομπή του Κυριαζή.

 

 

03.thumb.jpg.039ae31c637854acb919189fc0234442.jpg

 

 

Ως "αντίποινα" στον αρχικό αποκλεισμό, κυκλοφόρησαν από ακροδεξιούς κύκλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραποιημένες φωτογραφίες του Η. Κυριαζή, αλλά και το σκίτσο του που χαρακτηρίστηκε ως "παιδοφιλικό" και κάποτε είχε δημοσιευθεί σε ερασιτεχνικό περιοδικό μικρής κυκλοφορίας. Όπως λέει ο Ηλίας Κυριαζής στο Magazine σε σχέση με το παλιό του, επίμαχο σκίτσο που ξαφνικά αναδύθηκε στα social media και εργαλειοποιήθηκε εναντίον του για λόγους πολιτικούς:

 

"Πρόκειται για σκίτσο που έγινε 25 περίπου χρόνια πριν, για underground φανζίν με τιράζ κάτι κατοστάδων. Ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια μίμησης του "σοκαριστικού / ακραίου" χιούμορ της εποχής των late 90s/early 00s (σκέψου South Park π.χ.). Δεν είχα τις ικανότητες όμως και το σκίτσο είναι κακό, χαζό, φτηνό και μια edgelord ανωριμότητα δίχως καλλιτεχνική αξία. Όποτε ποτέ δεν πόσταρα πουθενά ή επανακυκλοφόρησα το σκίτσο και όταν ανασύρθηκε αργότερα το αποκήρυξα απερίφραστα και επανειλημμένα. Κάθε φορά που βλέπετε το σκίτσο οπουδήποτε, αυτό συμβαίνει ενάντια στις επιθυμίες μου. Το αποτελέσματα είναι, κάτι που βρισκόταν ουσιαστικά στον κάδο των αχρήστων μου, να το ποστάρουν Ακροδεξιά στοιχεία σε όλο το Ίντερνετ εκθέτοντας εκατονταπλάσια άτομα σε αυτό σε σχέση με τη μια χούφτα που το είχαν δει όταν το σχεδίασα".

 

Σχετικά με την αποπομπή του gameworld από το Cyprus Comic Con, ο σκιτσογράφος μας σχολιάζει:

 

"Το gameworld ορθώς κόπηκε από το CCC. Εκφράζει ακραία ομοφοβικό, ρατσιστικό και τρανσφοβικο λόγο (αν δε σας πείσουν για αυτό πέντε λεπτά στο youtube του ιδρυτή του δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω) και δεν θεωρώ ότι υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο σε μια σύγχρονη διοργάνωση. Αφού λοιπόν επικοινώνησα κι εγώ και άλλοι απευθείας με το con κι αφού η απάντηση που δόθηκε ήταν "βρείτε τα μεταξύ σας", έκανα ένα δημόσιο ποστ που αναφερόμουν στο τι πρεσβεύει το gameworld, ταγκάροντας το CCC. Δεν κρύβω ότι είμαι πολύ απογοητευμένος από το γενικότερο χειρισμό της κατάστασης από τη διοργάνωση, αλλά έστω πιέστηκαν να κάνουν εν τέλει το σωστό".

 

Ο ίδιος σχολιάζει ακόμη στο Magazine πως αισθάνεται ιδιαίτερα απογοητευμένος από όσα έγιναν γιατί όπως μας λέει "ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι έγινε και πώς. Πολλοί έδειχναν απόλυτα ικανοποιημένοι να αναπαράγουν άκριτα των οχετό της alt right. "Είδα να λένε ότι ο τάδε είναι παιδεραστής παιδόφιλος! Έτσι θα είναι!". Οπότε, ενώ η κουβέντα θα έπρεπε να είναι σχετικά με τη μη ανοχή της Ακροδεξιάς στους καλλιτεχνικούς χώρους (ή οπουδήποτε), αναλωνόμαστε σε κριτική μιας μαλακίας σκίτσου από 25 χρόνια πριν, που οι ίδιοι ανέσυραν γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο".

 

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι έφτασαν στο σημείο να "φωτοσοπάρουν" το πρόσωπο του Κυριαζή μαζί με τον παιδοβιαστή από τον Κολωνό, ενώ το παραποιημένο καρέ συνεχίζει να αναπαράγεται ως αληθινό, συνοδευόμενο από απειλές κατά της ζωής του δημιουργού. Κάποιες εξ αυτών τις κυκλοφόρησε και ο ίδιος μέσα από το προφίλ του στο Facebook, όπου βρήκε μεγάλη υποστήριξη από χρήστες του Μέσου. Αυτό που εμείς έχουμε να σχολιάσουμε για τα παραπάνω είναι πως όσο άστοχο και αν ήταν το σκίτσο του καλλιτέχνη, όσο κακό και ανόητο, που ήταν, κάπου πρέπει να διαχωρίσουμε το σφάλμα από τη φασιστική σαπίλα. Το πρώτο διορθώνεται και η διόρθωσή του αποδεικνύεται από τη μετέπειτα στάση ζωής κάποιου. Το δεύτερο είναι καρκίνωμα, ζει μες τη χολή και τρέφεται από αυτή, βρίσκοντας όλο και περισσότερο χώρο εντός μιας δήθεν, προβληματισμένης κοινωνίας.

 

Είναι επίσης τρομακτικό το πώς απομονώνεται ένα έργο στη ψηφιακή πραγματικότητα και καταλήγει να γίνει αφορμή στοχοποίησης και διαπόμπευσης. Ο καθένας έχει την άποψή του, δεκτό, αλλά τουλάχιστον πριν τη διατυπώσει καλό θα ήταν να ψάξει να μάθει περισσότερα για αυτόν που διαπομπεύει και για την εξέλιξή του. Προσοχή. Είναι άλλο η δίκαιη κριτική και άλλο πράγμα το κυνήγι μαγισσών. Οι Έλληνες Τραμπιστές που μετουσιώνονται όλο και περισσότερο στην ελληνική alt-right ακροδεξιά, συσπειρώνονται και ανεβαίνουν εντός και εκτός Βουλής. Αν κάνει κανείς πως δεν το βλέπει αυτό, απλά εθελοτυφλεί. Αν δεν σταθούμε τώρα στο πλευρό όσων απειλούνται από τα φασιστοειδή, θα δούμε πολύ χειρότερα να έρχονται μπροστά μας και με συστημική-θεσμική κάλυψη.

 

 

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΖΗ

 

 

04.thumb.jpg.a7fa4cf7b8c7d4f618c27b9fb0dd71d4.jpg

 


Με ανακοίνωσή τους τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς πήραν θέση για όσα έγιναν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

 

"Με θυμό διαπιστώσαμε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο το μέλος της Ακαδημίας μας και διακεκριμένος σε Ελλάδα και εξωτερικό δημιουργός κόμικς, Ηλίας Κυριαζής (Ilias Kyriazis ), δέχεται μια αήθη και κακόβουλη επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα και λογαριασμούς, που εμφανώς πρόσκεινται στη λεγόμενη alt right ή και την ακροδεξιά. Τους τελευταίους μήνες, η τέχνη που αγαπάμε έχει δεχθεί ξανά την επίθεση από αντίστοιχα άτομα, αλλά η απάντηση του κόσμου της ελληνικής κοινότητας των κόμικς είναι σαφής και αταλάντευτη. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ηλία Κυριαζή και της τέχνης του, που ορισμένοι προσπαθούν να παραποιήσουν προς δημιουργία εντυπώσεων".

 

 

Θέση υπέρ του κομίστα πήρε και ο Φοίβος Δεληβοριάς. Όπως έγραψε:

 

"Για όσους γνωρίζουν την μετά Crumb εποχή των κόμικς, το Charlie Hebdo, την «Βαβέλ», το «Παραπέντε», τον Κέβιν Σμιθ και τη Fantagraphics, αλλά και μιαν ολόκληρη κινηματογραφική εποχή (Γουότερς, Μακαβέγιεφ, Γιοντορόφσκι κ.λ.π.) το σκίτσο δεν επιδέχεται καμίας παρεξήγησης όσον αφορά τη ζωή του δημιουργού, μόνον αισθητικής έγκρισης ή απόρριψης. Ο Κυριαζής το αποκήρυξε πολλάκις δημόσια, έχοντας εμβαθύνει – όπως και όλη η κοινωνία – τη σκέψη του, πάνω στο τερατώδες του ζητήματος. Επίσης προχώρησε και από νεαρός με αναφομοίωτες επιρροές έγινε εξαιρετικά πετυχημένος διεθνώς δημιουργός με δικό του σύμπαν. Με αφορμή την καθαρά πολιτική (με την έννοια του ενεργού πολίτη) αντιπαράθεσή του με alt-right κυκλώματα της εγχώριας κόμικς σκηνής, ξεθάφτηκε το παλιό του σκίτσο, επικηρύχτηκε ως παιδόφιλος στο twitter, κυκλοφορούν κακά φωτοσόπ του πλάι στον Μίχο και ζητείται κανονικότατα το λιντσάρισμά του. Τα έβλεπα χτες και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Χιλιάδες άνθρωποι με αφορμή ένα κακό φώτοσοπ θέλουν να τον σκοτώσουν. Νεοαυριανικές επιθέσεις έχουμε δεχτεί πολλοί. Είναι μια βορβορώδης καθημερινή συνήθεια που έχουμε κουραστεί και να της δίνουμε σημασία. Εδώ όμως δεν είναι το ίδιο: κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου, από ψευδή στοιχεία. Δεν ξέρω τους ανθρώπους που συντόνισαν μια τέτοια επίθεση, ξέρω όμως πως εν προκειμένω ούτε εμείς πρέπει να κάτσουμε σιωπηλοί και μελαγχολικοί, ούτε τα Μέσα, ο νόμος και οι αρχές να το αφήσουν έτσι. Αλλιώς, αρχίζει κάτι πρωτόγνωρο. Και καλό είναι να μην αρχίσει".

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σπύρος Δερβενιώτης. Σε ανάρτησή του αναφέρει:

 

Όπως ξέρει όποιος είναι ελάχιστα εξοικειωμένος με το gamergate, o χώρος της pop κουλτούρας, τα τελευταία πολλά χρόνια, έχει γίνει πεδίο πολιτισμικής μάχης. H προσπάθεια να αποξηρανθεί έστω και λίγο ο βάλτος μιας σεξιστικής, αγοροκεντρικής, ρατσιστικής, alt-right «περιρέουσας» συναντά σθεναρά αναχώματα και συσπείρωση του χώρου αυτού, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνος για το 98% της ανώνυμης τοξικότητας σε όποιο κοινωνικό δίκτυο τους αφήνει χώρο. Εν Ελλάδι έχουμε μια ενθαρρυντική, δυναμική τάση περιορισμού του φαινομένου, και ήδη έχουν καταγραφεί κάποιες πρώτες νίκες, με τους φορείς αυτών των ιδεών να αποβάλλονται από διοργανώσεις κατόπιν πίεσης «από τα κάτω». ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αμέσως μαζεύονται κατά δεκάδες και σκληρίζουν «ΦΑΣΙΣΜΟΣ». Αλλά θέλει ο incel να κρυφτεί κι η χαρά εν τον αφήνει: το επισυναπτόμενο screenshot είναι ένα τυπικό «δείγμα γραφής» (με το οποίο δυστυχώς πολλές ευάλωτες ομάδες έχουν μια πνιγηρή εξοικείωση). Αποδέκτης του (αυτή τη φορά) ο Ηλίας Κυριαζής, o οποίος ανέδειξε πρόσφατα μια τέτοια περίπτωση, συγκεντρώνοντας και τα ανάλογα (και αναμενόμενα) πυρά. Είμαστε μαζί του.

 

 

05.thumb.jpg.b7fc2187b6552414be11092f00180f14.jpg

 

 

Αντίστοιχες θέσεις διατύπωσαν και άλλοι εκπρόσωποι της pop κουλτούρας, βάζοντας "πλάτη" κατά του νέου σκοταδισμού. Μερικές, τις παραθέτουμε παρακάτω.

 

Pan Pan: Έχει δυο μέρες που ο φίλος και συνάδελφος στον χώρο των κόμικς Ηλίας Κυριαζής υφίσταται δολοφονία χαρακτήρα. Είναι τρομακτικό το γιατί και το πόσο εύκολα έγινε: σχολίασε δημόσια για το αν το Cyprus Comic Con θεωρεί εντάξει να έχει χορηγό ένα site με alt right ρητορική. Η αντεπίθεση της ιστοσελίδας ήταν να ξεθάψει ένα σκίτσο του φτιαγμένο πριν 20 χρόνια, εκτός context και να το διασπείρει παντού χαρακτηρίζοντας τον παιδεραστή. Δυο μέρες τώρα έχει διασυρθεί, έχει δεχθεί απειλές για σωματική βλάβη και θάνατο και δεν ξέρω και γω τι άλλο. Με πιο απλά λόγια: στάθηκε απέναντι σε ένα κομμάτι του alt right μηχανισμού και ένιωσε στο πετσί του το τι μπορεί να κάνει αυτός ο μηχανισμός. Το σκίτσο δεν έχει καμιά σημασία: αν δεν ήταν αυτό, θα ήταν κάτι άλλο. Είναι το μόνο εύκολο να βρεις μια κακή στιγμή κάποιου, ίντερνετ έχουμε (για να ψάξεις) και με πατριαρχία μεγαλώσαμε (για να βρεις κάτι μεμπτό από το παρελθόν). Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω ως επιχείρημα την ποιότητα του Ηλία ως ανθρώπου ή καλλιτέχνη, γιατί ξαναλέω δεν έχει καν σημασία το τι χρησιμοποιούν για να τον χτυπήσουν. Δεν θέλω να μιλήσω για το σκίτσο, το έχει κάνει ο ίδιος πολλές φορές στα χρόνια κάθε φορά που ξεθάφτηκε, αποκηρύσσοντας το, αναλύοντας από την τωρινή του θέση τους λόγους που είναι λάθος. Εξάλλου, το να είσαι ally, σημαίνει πως θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις και να ξαναεξετάσεις τις μαλακίες του παρελθόντος σου, εξηγώντας στους επόμενους γιατί ήταν λάθος αυτό που έκανες και ελπίζοντας να τους γλιτώσεις χρόνο και πόνο προς άλλους και προς τους εαυτούς τους (εδώ μιλάω και για εμένα). Μη μου κουβαλήσετε το σκίτσο στα comments = μην παίξετε το παιχνίδι των φασιστών. Το ζήτημα δεν είναι το σκίτσο – όπως κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη ο alt right μηχανισμός – το ζήτημα είναι πόσο εύκολα μπορείς να βρεθείς να κινδυνεύεις από έναν οργισμένο όχλο για κάτι που δεν έκανες. Απλά και μόνο γιατί τα έβαλες με τον μηχανισμό. Στηρίζω τον Ηλία και όποιον άνθρωπο πέφτει θύμα φασιστικής προπαγάνδας.

 

 

06.thumb.jpg.7f76dd764e03a5d1831e02ba387feb4f.jpg

Smassing Culture: Ψύχραιμες αντιδράσεις ακροδεξιών όταν τρώνε πόρτα από παντού (και ξεκινούν τις αγαπημένες τους τακτικές δολοφονίας χαρακτήρα, απειλές θανάτου και εμετό μίσους). Σόρι παιδιά, για σας οι πόρτες θα είναι πάντα κλειστές, είστε ανεπιθύμητοι!

 

 

Dimi Adam: Στηρίζουμε τον Ilias Kyriazis. Αγωνιζόμαστε για ελευθερία, ισότητα και συμπερίληψη και αφήνουμε έξω τις ακροδεξιές απόψεις, τα κανάλια τους, τα κόμικς τους και τη φάση τους γενικότερα.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Επεξεργασία από ramirez
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34585
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

«Στην πυρά» από alt-right ομάδες ο δημιουργός κόμικ

Ηλίας Κυριαζής – Οι πραγματικοί λόγοι της επίθεσης

 

 

07.thumb.jpg.c7c5ec89b7926810eb25611e7b5dc8e2.jpg

 

 

Πληθώρα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η συντονισμένη διαδικτυακή επίθεση εις βάρος του γνωστού σκιτσογράφου Ηλία Κυριαζή. Με αφορμή την αντιπαράθεση του δημιουργού κόμικς Ηλία Κυριαζή με τον gamer – Youtuber Μάνο Γρυπάρη, ανασύρθηκαν σκίτσα του πρώτου από το 2004. Το ζήτημα φέρεται να ξεκινάει μετά από την απόρριψη της συμμετοχής του GameWorld του Γρυπάρη από την Cyprus Comic Con 2023. Ο Μάνος Γρυπάρης κατηγορεί τον Ηλία Κυριαζή πως είναι ο λόγος της αποπομπής από την έκθεση. Στην επίθεσή του ο Γρυπάρης κατηγορεί τον Κυριαζή με χαρακτηρισμούς όπως «παιδόφιλος» με αφορμή ένα σκίτσο από το 2004.

 

Η δημοσιοποίηση του θέματος στα social media με επαναφορά του σατιρικού σκίτσου, που εμφανίζει έναν γυμνό άνδρα σε ένα κρεβάτι με ένα μικρό κορίτσι, προκάλεσε την κινητοποίηση των «δικαστών» του διαδικτύου που δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να ενημερωθούν για το υπόβαθρο της αντιπαράθεσης και εξαπέλυσαν ακραίες ύβρεις κατά του καλλιτέχνη. Όπως προαναφέρθηκε ο δημοσιογράφος – Youtuber Μάνος Γρυπάρης, κατηγορεί τον δημιουργό κόμικς Ηλία Κυριαζή πως ευθύνεται για την απομάκρυνσή του από την έκθεση στην Κύπρο παραπέμποντας στο προαναφερόμενο σκίτσο του 2004 που σκοπό είχε την σάτιρα και όχι την έκφραση πεποιθήσεων του καλλιτέχνη.

 

 

08.thumb.jpg.16b511d39ae61f905b27bc49f94100ef.jpg

 

 

Η δε ανακοίνωση της Cyprus Comic Con 2023 αναφέρει τα εξής:

 

 

02.thumb.jpg.7800d3987d6cc05ec03f5366a3ac8518.jpg

 

 

Εντούτοις το σκίτσο του Κυριαζή έχει γίνει κυριολεκτικά φειγ-βολάν στα social media ερεθίζοντας μεταξύ άλλων τα άγρια ένστικτα alt-right και ακροδεξιών ομάδων. Πέραν όμως των επιθέσεων κατά του Ηλία Κυριαζή, τις τελευταίες ώρες έχει ξετυλιχθεί και ένα κύμα συμπαράστασης προς τον καλλιτέχνη. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση των «Ελληνικών Βραβείων Κόμικς» που με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «αήθη και κακόβουλη επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα και λογαριασμούς προσκείμενους στη λεγόμενη alt right ή και την ακροδεξιά».

 

Συγκεκριμένα η ανάρτηση στήριξης στον Ηλία Κυριαζή έχει ως εξής:

«Με θυμό διαπιστώσαμε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο το μέλος της Ακαδημίας μας και διακεκριμένος σε Ελλάδα και εξωτερικό δημιουργός κόμικς Ηλίας Κυριαζής, δέχεται μια αήθη και κακόβουλη επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα και λογαριασμούς που εμφανώς πρόσκεινται στη λεγόμενη alt right ή και την ακροδεξιά. Τους τελευταίους μήνες η τέχνη που αγαπάμε έχει δεχθεί ξανά την επίθεση από αντίστοιχα άτομα, αλλά η απάντηση του κόσμου της ελληνικής κοινότητας των κόμικς είναι σαφής και αταλάντευτη. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ηλία Κυριαζή και της τέχνης του, που ορισμένοι προσπαθούν να παραποιήσουν προς δημιουργία εντυπώσεων».

 

 

04.thumb.jpg.3e1b88d915763d51acfd777f130f8ae8.jpg

 

 

Υπέρ του καλλιτέχνη των κόμικς τάχθηκε και ο Φοίβος Δεληβοριάς που σε ανάρτησή του στα social media σημειώνει πως η επίθεση αυτή είναι κάτι παραπάνω από τις «νεοαυριανικές επιθέσεις που έχουμε δεχτεί πολλοί». Τονίζοντας πως τώρα κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου από ψευδή στοιχεία.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34585
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Το 24ωρο που λίγο έλειψε να ρίξει τον Ηλία Κυριαζή στην πυρά

 

Με αφορμή μια διοργάνωση κόμικς που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο, μέσα σε λίγες ώρες ξέσπασε και φούντωσε μια επίθεση, η οποία εξελίχθηκε σε δολοφονία χαρακτήρα, με fake news και απερίφραστες απειλές. Τι συνέβη τελικά με τον Ηλία Κυριαζή και το Gameworld.gr;

 

 

01.thumb.jpg.6d11e145b75398c0d02f2b7ba817f477.jpg

 

 

Πόσες ώρες χρειάζεται για να ταυτιστεί ένα πρόσωπο με την παιδοφιλία και οργισμένα πλήθη του πληκτρολογίου, γονείς που «τρομάζουν με τον κόσμο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους», να φωνάζουν εκκωφαντικά και οργανωμένα με κεφαλαία γράμματα και προσωπικά dm, λαχταρώντας τον θάνατό του από τα βαθύτερα στρώματα της ψυχής τους;

 

Σε πολύ λιγότερο απ’ το εικοσιτετράωρο μιας μέρας, όπως μας έδειξε η υπόθεση δολοφονίας χαρακτήρα του κομίστα Ηλία Κυριαζή, όπως εκτυλίχθηκε μετά την επίθεσή του στο Gameworld.gr, με φόντο μια κυπριακή διοργάνωση κόμιξ του ερχόμενου φθινοπώρου. Φρασεολογία ξεκάθαρα τραμπική, βροχή από ευχές για καρκίνο και θάνατο σε προσωπικά μηνύματα και κατασκευασμένες φωτογραφίες επιστρατεύτηκαν σε αυτή τη μάχη, που – το πιο σοκαριστικό όλων – φάνηκε πως δεν χρειάζεται κεντρική οργάνωση για να εξαπολυθεί. Μέσα στην έντονη πόλωση σήμερα, προέκυψε και φούντωσε τελείως φυσικά. Ας δούμε τι συνέβη από την αρχή.

 

Αρχές Ιουλίου. Τρέχουν οι διαδικασίες προετοιμασίας για το Cyprus Comic Con, ένα μεγάλο φεστιβάλ για τον κόσμο των comics στην Κύπρο, το οποίο μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας επιστρέφει τον Οκτώβριο. Στη λίστα όσων εμπλέκονται στην επίμαχη διοργάνωση περιλαμβάνεται – από τη θέση των δημιουργών – ο Ηλίας Κυριαζής (ένας καταξιωμένος κομίστας με διεθνή καριέρα και ιστορία από το θρυλικό «9» της Ελευθεροτυπίας) και – από τη θέση των χορηγών επικοινωνίας – το Gameworld.gr, μια ιστοσελίδα με έδρα σε Αθήνα και Κύπρο που ειδικεύεται στη βιομηχανία του gaming.

 

Τετάρτη 5 Ιουλίου. Ο Ηλίας Κυριαζής, διαπιστώνοντας τη συνεργασία μεταξύ Cyprus Comic Con και Gameworld.gr, επικοινωνεί με τη διοργάνωση για να τους ενημερώσει σχετικά με το ιδεολογικό περιεχόμενο της εν λόγω ιστοσελίδας. Η απάντηση είναι «βρείτε τα μεταξύ σας». Την ίδια μέρα ο κομίστας δημοσιεύει ανάρτηση στα social media για να εκφράσει «μεγάλη θλίψη και απογοήτευση […] Μια διοργάνωση όπου έχω περάσει πολύ καλά στο παρελθόν, δε δείχνει να έχει πρόβλημα να δεχτεί ως χορηγό επικοινωνίας alt-right τύπο που βγάζει το ψωμί του πουλώντας ρατσισμό και ομοφοβία». Η ανάρτηση αναφέρεται άμεσα στον Μάνο Γρυπάρη, ιδιοκτήτη του Gameworld.gr, επισυνάπτοντας ένα δείγμα από τη ρατσιστική και αντι-LGBTQ ρητορική στην οποία έχει προβεί κατά καιρούς από το βήμα του YouTube και των social media.

 

 

02.thumb.jpg.0170602826d167b0996722678b12ecc9.jpg

 

 

Η διοργάνωση Cyprus Comic Con, αντιδρώντας σπασμωδικά στο πρωτόγνωρο γεγονός, διευκρινίζει δημόσια πως «οι χορηγοί επικοινωνίας εγγράφονται από μόνοι τους» και ότι δε γνώριζε το πολιτικό περιεχόμενο, αποσύροντας το Gameworld.gr από τους χορηγούς επικοινωνίας. Την ίδια ημέρα, το twitter account του Μάνου Γρυπάρη τίθεται σε αναστολή και ο δημοσιογράφος απαντάει με βίντεο στον λογαριασμό της ιστοσελίδας Gameworld.gr, κι η υπόθεση εξελίσσεται σε διαδικτυακό πόλεμο. Στο επίμαχο υλικό, χαρακτηρίζει τον Ηλία Κυριαζή ως σκιτσογράφο που «στα σκίτσα του προωθεί την αιμομιξία και την παιδοφιλία», έπειτα τον κατονομάζει άμεσα ως παιδόφιλο και παροτρύνει το κοινό του για μαζικές αναφορές. Επίσης όπως αναφέρεται σε προγενέστερη ανάρτηση του ίδιου λογαριασμού, «υποστηρίζει την προσβολή σημαίας, θρησκείας και τους παιδοβιαστές». Η επίθεση αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά δολοφονίας χαρακτήρα.

 

Ποιο είναι το βασικό έρεισμα για την «αποκαθήλωση» που επιχειρείται εις βάρους του Ηλία Κυριαζή; Ένα σκίτσο από την αρχή της καριέρας του, ένα χιουμοριστικό στριπάκι που έγινε πριν από 25 χρόνια και το οποίο απεικονίζει έναν μεσήλικα κι ένα ανήλικο κοριτσάκι στο ίδιο κρεβάτι, χωρίς ρούχα, με σεξουαλικό υπονοούμενο στα bubbles. Όπως εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξη στο News 24/7, το συγκεκριμένο σκίτσο το είχε αποκηρύξει πολύ πριν τον πόλεμο που ξέσπασε. «Πρόκειται για μια ανεπιτυχής προσπάθεια μίμησης του “σοκαριστικού / ακραίου” χιούμορ της εποχής των late 90s / early 00s. Το σκίτσο είναι κακό, χαζό, φτηνό και μια edgelord ανωριμότητα δίχως καλλιτεχνική αξία. Όποτε ποτέ δεν πόσταρα πουθενά ή επανακυκλοφόρησα το σκίτσο, και όταν ανασύρθηκε αργότερα το αποκήρυξα απερίφραστα και επανειλημμένα».

 

Μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας (6/7), η ιστορία έχει ήδη ξεφύγει και κανείς δε δείχνει πρόθυμος να μάθει ακριβώς τι συνέβη. Πατώντας επάνω στη συνηθισμένη πόλωση της alt right κοινότητας, ο πόλεμος εναντίον του «παιδόφιλου Κυριαζή» βρίσκει εκατοντάδες συμμάχους στο ελληνικό ίντερνετ, οι οποίοι αναπαράγουν το επίμαχο (χωρίς να αναφέρεται ημερομηνία) βρίζοντας και κατηγορώντας τον κομίστα με τραμπική φρασεολογία. Μάλιστα, επιστρατεύεται και η πρακτική των fake news με την κατασκευή στιγμιότυπου, όπου ο Κυριαζής φωτογραφίζεται δήθεν με τον Ηλία Μίχο από τον Κολωνό (!). Η επίθεση λαμβάνει επίπεδα διαδικτυακού λιντσαρίσματος με βροχή από απειλές.

 

Από την άλλη πλευρά, σύμμαχοι του Κυριαζή βρίσκουν και αναδημοσιεύουν screenshots από τη συχνά οριακή και προσβλητική για τις μειονότητες ρητορική του Μάνου Γρυπάρη. Σχόλια όπως «στα 4 κι ας είν’ και 14», «αδερφή» κ.ο.κ. χρησιμοποιούνται από το αντίπαλο στρατόπεδο, και γρήγορα κατεβαίνουν τα ανάλογα βίντεο από τον λογαριασμό του Γρυπάρη. Το Cyprus Comic Con αποφασίζει τελικά τη μόνιμη αποπομπή και των δύο μερών από τη διοργάνωση, νίπτοντας τας χείρας του. «Πήραμε την απόφαση αυτή λαμβάνοντας υπόψη την ανεύθυνη συμπεριφορά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που οδήγησε σε παρενόχληση και διαδικτυακές επιθέσεις» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

 

 

03.thumb.jpg.33f66bbecb9c81f25d48435984a22c58.jpg04.thumb.jpg.246c2884fb75a4da2275d4311453ea8f.jpg

 

 

 

Με ανακοίνωσή τους τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς παίρνουν θέση για όσα έγιναν, απέναντι στην «αήθη και κακόβουλη επίθεση» που δέχεται ο Ηλίας Κυριαζής. Το ίδιο έπραξαν και διάφοροι καλλιτέχνες, με χαρακτηριστική περίπτωση το κείμενο του Φοίβου Δεληβοριά που υπογράμμιζε το γεγονός ότι «εδώ κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου από ψευδή στοιχεία». Το κείμενο αναδημοσιεύεται από πολλούς λογαριασμούς και ιστοσελίδες.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  38851
  • Group:  Members
  • Topic Count:  20
  • Content Count:  375
  • Reputation:   2683
  • Achievement Points:  415
  • Days Won:  1
  • With Us For:  736 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δεν είμαι οπαδός του Κυριαζή. Μάλλον το αντίθετο. Αλλά δε βλέπω το λόγο που αυτό το πράγμα πήρε τέτοια έκταση. Μέχρι εισαγγελέας κάνει έρευνα για διακίνηση πορνογραφικού υλικού με ανήλικους. Τρελαινόμαστε σιγά σιγά ή μου φαίνεται;

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32941
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  378
  • Reputation:   2785
  • Achievement Points:  411
  • Days Won:  1
  • With Us For:  2165 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  46

 Τι διαφορά έχουν αυτοί όλοι με τους ταλιμπάν που γάζωσαν τους γελοιγράφους στη Γαλλία; :thinking:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  38851
  • Group:  Members
  • Topic Count:  20
  • Content Count:  375
  • Reputation:   2683
  • Achievement Points:  415
  • Days Won:  1
  • With Us For:  736 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

10 ώρες πριν, MARIELOS είπε:

 Τι διαφορά έχουν αυτοί όλοι με τους ταλιμπάν που γάζωσαν τους γελοιγράφους στη Γαλλία; :thinking:

Αυτό είναι εύκολο. Δεν ανήκουν σε κάποια ισλαμιστική οργάνωση, δεν έχουν στόχους στη Γαλλία, δεν έχουν καν στόχο γελοιογράφο, και μάλλον δε ξέρουν από όπλα. Γι' αυτό χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.