Μετάβαση στο περιεχόμενο
comicos

ΓΚΑΣΤΟΝ Ο ΓΚΑΦΑΤΖΗΣ [ Gaston Lagaffe ]

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Εκδόσεις στις οποίες δημοσιεύτηκε:

Gaston.jpg

 

Ο συμπαθέστατος αυτός ήρωας, αποτελεί δημιούργημα του μεγάλου André Franquin (γνωστός επίσης από τον Μαρσουπιλαμί και από την "χρυσή εποχή" των Σπιρού και Φαντάζιο). Πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 1984 στο πολυθεματικό περιοδικό SUPER ΜΠΟΫ, τον ξανασυναντήσαμε το 1986 στην ΑΣΤΡΑΠΗ, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1992, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΛΘΑΓΙΑ μια σειρά από 7 άλμπουμ με ιστορίες του - ιδιαίτερα δυσεύρετα σήμερα - που έφερε τον τίτλο GASTON Ο ΓΚΑΦΑΣ

 

Οτιδήποτε και να γράψω για τον διάσημο γκαφατζή Γκαστόν και τους χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν, θα είναι πραγματικά λίγο, μπροστά στο εξαιρετικό αφιέρωμα-"διατριβή" που είχε ετοιμάσει παλιότερα ο akolit  :respect: ! Θα περιοριστώ λοιπόν μόνο στα όσα είδαμε σχετικά με αυτόν, στα 32 τεύχη που έβγαλε η Αστραπή.

 

01.jpg 02.jpg 10.jpg 17.jpg 28.jpg

 

Ας ξεκινήσουμε από τα εξώφυλλα του περιοδικού που φιλοξένησαν τον Γκαστόν. Εκτός από αυτό του πρώτου τεύχους - όπου απεικονίζεται σε μία σύνθεση, παρέα με τους υπόλοιπους ήρωες των κόμικ της Αστραπής - τον συναντήσαμε επίσης στα εξώφυλλα των τευχών 2, 10, 17 και 28.

 

01_Gaston.jpg 02_Gaston.jpg

 

Σε αντίθεση με άλλα κόμικ που έκαναν σύντομο περάσμα μέσα από τις σελίδες της σειράς, το συγκεκριμένο είχε την τύχη να μας κρατήσει ανελλιπώς παρέα και στα 32 τεύχη που κυκλοφόρησαν! Μετά τα πρώτα 27 το λογότυπο άλλαξε και για τα πέντε τελευταία τεύχη ήταν αυτό με τα μπαλόνια.

 

Gaston (Astrapi 14).jpg

 

Και οι 32 ιστορίες του Γκαστόν που διαβάσαμε στην Αστραπή ήταν μονοσέλιδα στριπάκια, που έφεραν σε ειδικό πλαίσιο τον αύξοντα αριθμό της ιστοριούλας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στο μέσο της σελίδας το κουτάκι-πλαίσιο είχε δίπλα από τον αριθμό και το γράμμα Α, ενώ στο τέλος της σελίδας υπήρχε ένα αντίστοιχο κουτάκι, με τον αριθμό και το γράμμα Β (προφανώς οι ιστορίες είχαν πρωτοδημοσιευτεί στο περιοδικό Spirou μισές-μισές). Κατά σειρά, λοιπόν, βγήκαν στην Αστραπή οι παρακάτω ιστορίες :

421, 474, 480, 413, 416, 417, 418, 419, 420, 422, 424, 423, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 437, 435, 436, 438, 439, 440, 441, 442, 444 και 445. Η μοναδική ιστορία που μπήκε στην εσωτερική ύλη του περιοδικού, ήταν αυτή του τεύχους 14 (μπορείτε να την διαβάσετε λίγο πιο πάνω). Όλες οι υπόλοιπες αποτελούσαν τα οπισθόφυλλα των αντίστοιχων τευχών!

 

Για να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στις υπόλοιπες 31 ιστορίες, περάστε από τα εξώφυλλα-οπισθόφυλλα της παρουσίασης. :Book:

 

Και εδώ μπορείτε να τις κατεβάσετε όλες μαζί, σκαναρισμένες και συγκεντρωμένες σε ένα αρχείο cbr! :cool:

 

Πάρτε τέλος και ένα bonus ολιγόλεπτο βιντεάκι με μια τηλεοπτική περιπέτεια του Γκαστόν, από τις πολλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο!  :beer:

 

https://www.youtube.com/watch?v=c3ypRWJ_zcI

  • Like 19

Κοινή χρήση αυτής της καταχώρησης


Σύνδεσμος προς την καταχώρηση
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Αυξάνεται ο αριθμός των διαπιστωμένων εκδόσεων, που δημοσίευσαν στις σελίδες τους ιστορίες του Gaston!  :spidey_yeah_that:  Μία από αυτές είναι και το SUPER ΜΠΟΫ, το οποίο μάλιστα προηγείται χρονικά απ' όλες τις υπόλοιπες που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής (έβγαλε τον Gaston το 1984, ενώ η Αστραπή 2 χρόνια αργότερα, το 1986!)!  :cool: 

 

Απ' ότι φαίνεται, οι ιστορίες στο SUPER ΜΠΟΫ μπήκαν κάπου προς τα τελευταία τεύχη της σειράς. Πιθανότατα ξεκίνησαν από το τεύχος 75, απ' όπου πήρα το παρακάτω εξώφυλλο και εσώφυλλο με το στριπ του Gaston!  :gnews: 

 

SB 75 (01).jpg  SB 75 (02).jpg

 

 

 

( *EDIT* : Έγινε σχετικό update και στις πληροφορίες του πρώτου ποστ )

  • Like 13

Κοινή χρήση αυτής της καταχώρησης


Σύνδεσμος προς την καταχώρηση
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Πολλά :respect: για την έρευνα!

  • Like 5

Κοινή χρήση αυτής της καταχώρησης


Σύνδεσμος προς την καταχώρηση
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Οροι χρήσης μας.