Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • entries
    10
  • comments
    37
  • views
    7462

Η Τέχνη του (Αμερικανικού) Εξωφύλλου


GeoTrou

1604 προβολές

«Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του». Σοφή κουβέντα (όχι τόσο για τα βιβλία, όσο για τους ανθρώπους :P), αλλά στα κόμικς τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Πρόκειται για βασικό χαρακτηριστικό ενός οποιουδήποτε κόμικ, είτε γιατί είναι τόσο εντυπωσιακό που σε ελκύει, είτε γιατί το περιεχόμενο είναι τόσο κλασικό που έχει δώσει αξία και στο εξώφυλλο. Και, όσο κι αν προτιμώ την ευρωπαϊκή σκηνή σε βάρος της αμερικανικής, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι το cover art είναι πολύ πιο «εξελιγμένο» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η δικιά μου εξήγηση είναι ότι, καθώς για πολλά χρόνια οι πωλήσεις βασίζονταν στους χαρακτήρες (aka υπερήρωες της Marvel και της DC), αρκούσε μονάχα ένα ωραίο εξώφυλλο για τον αγοραστή, συνεπώς οι δύο μεγάλες εταιρείες το επιζητούσαν.:spidey_yeah_that:

Ένας από τους πιο επιδραστικούς cover artists ήταν ο Jim Steranko, γνωστός κυρίως για τη δουλειά του στη σειρά Nick Fury, Agent of SHIELD. Παρότι η γραμμή του δεν μου αρέσει πάρα πολύ, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω πόσο πρωτοποριακός ήταν για την εποχή του, εγχέοντας στοιχεία σουρεαλισμού και σπάζοντας τις τότε συμβάσεις. Personal favourite, το μπρουτάλ εξώφυλλο για το Hulk Annual #1 (μια ιστορία που κατά τ' άλλα βρίσκω στην καλύτερη μέτρια). Και ένα ενδιαφέρον trivia: το αρχικό σχέδιο του Steranko είχε θεωρηθεί πολύ «τρομακτικό», οπότε η Marvel ζήτησε από την Marie Severin (που σχεδίαζε και τις εσωτερικές σελίδες), να λειάνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Αν και το αποτέλεσμα είναι μια χαρά, το πρωτότυπο βγάζει άλλον αέρα.


hulkannual1steranko.jpg hulkannual1.jpg

Αριστερά το original σχέδιο, όπως εμφανίζεται σε μια διαφήμιση, και δεξιά όπως τυπώθηκε

 

Ο Joe Quesada είναι ένας άλλος καλλιτέχνης που εκτιμώ για τα εξώφυλλά του και λατρεύω ιδιαίτερα τη δουλειά του στο Daredevil: Guardian Angel.

 

Daredevil_Vol_2_1.jpg Daredevil_Vol_2_3.jpg Daredevil_Vol_2_7.jpg

 

Κι επειδή δε θέλω να βγάλω τη ρετσινιά του μαρβελάκια ( :P ) πάω προς DC μεριά για να αποθεώσω κάποιον Brian Bolland, που προσωπικά θεωρώ έναν από τους 3-4 καλύτερους σχεδιαστές της 9ης τέχνης:

 

Batman_The_Killing_Joke.jpg AnimalMan-6.jpg AnimalMan-10.jpg Animal_Man_Vol_1_18.jpg invisibles.jpg

 

Παραμένοντας στην DC, αναρτώ μερικά αγαπημένα εξώφυλλα του Batman, που είναι μακράν του δεύτερου ο αγαπημένος μου υπερήρωας:

 

deluxe.jpg Batman_Vol_2_3.jpg Batman_the_Long_Halloween_4.jpg

David Mazzucchelli (deluxe έκδοσης του Year One), Greg Capullo (Batman Vol. 2 #3) και Tim Sale (The Long Halloween #4)

 

Για κλείσιμο, μερικά εξώφυλλα από μη υπερηρωικούς τίτλους:

 

Blankets.jpg Wonton Soup-000.jpg TheAutumnlands_07.png BigManPlans_03-1.png Harrow County #1.jpg
Blankets (Craig Thompson), Wonton Soup (James Stokoe), The Autumnlands #7 (Benjamin Dewey), Big Man Plans #3 (Eric Powell) και Harrow Country (Tyler Crook)

 

Μιας και το θέμα ανοίχτηκε καθαρά για οφθαλμόλουτρο, βουρ και ανεβάστε τα δικά σας αγαπημένα εξώφυλλα. Μέχρι το επόμενο entry...

Excelsior and eat your broccoli! :geotrou: 

 

  • Like 10
  • Respect 3
  • Ευχαριστώ 1

7 Σχόλια


Recommended Comments

Αγαπημένο θέμα για συζήτηση τα εξώφυλλα! Έχω πολλά που μου αρέσουν, για διαφορετικούς λόγους. Άλλα είναι απλά όμορφα σχεδιασμένα, άλλα είναι catchy, άλλα σε "κοροϊδεύουν" για τον τι περιμένεις να δεις μέσα και άλλα μιλάνε στην καρδιά του φαν. Θα μπορούσα να ψάξω τι έχω διαβάσει μέσα στο 2017 και να βάλω αυτά που θεωρώ καλύτερα, αλλά θα παίξω "καθαρά". Όταν σκέφτομαι όμορφα εξώφυλλα ένα πράγμα μου έρχεται στο μυαλό.

9131473-moon-knight-5.jpg7475693-moon-knight-14.jpg

 

Keep on Broccin'. :geotrou:

Σύνδεσμος για σχολιασμό

Το θέμα δεν είναι μονάχα το εξώφυλλο, αλλά και το περιεχόμενο ως σχέδιο.:xm:Πάντως στα τεύχη του Κόναν που έχω τα εξώφυλλα τους είναι άπαικτα .Borris Vallejo και ξερό ψωμί .:up:Πάντως αν το εξώφυλλο είναι αριστούργημα αλλά  το κρέας από  μέσα δεν τρώγεται τότε  να κρατήσουμε το εξώφυλλο και το υπόλοιπο στην ανακύκλωση. Έτσι είχα κάνει εγώ τουλάχιστον.:xm:Αλλά με την μετακόμιση έχασα και τα εξώφυλλα.:(

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.