Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

• Member ID:  39131
  • Group:  Members
  • Topic Count:  31
  • Content Count:  958
  • Achievement Points:  1130
  • Days Won:  5
  • With Us For:  1533 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)

MV5BN2FkMTRkNTUtYTI0NC00ZjI4LWI5MzUtMDFmOGY0NmU2OGY1XkEyXkFqcGc@._V1_.thumb.jpg.01516228e505d12afceb64c43ec1e50e.jpg

Κύριοι συντελεστές

Εμπνευσμένη από το παιδικό βιβλίο Shrek! (1990) του William Steig, το 2001 κυκλοφόρησε η ομώνυμη ταινία (χωρίς το θαυμαστικό), σε σκηνοθεσία των Andrew Adamson και Vicky Jenson και σενάριο των Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman και Roger S. H. Schulman. Στο πρωταγωνιστικό καστ της ταινίας εντάσσονται οι Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz και John Lithgow, που δανείζουν την φωνή τους στους Shrek, Donkey, πριγκίπισσα Fiona και άρχοντα Farquaad αντίστοιχα.

Υπόθεση

Σε έναν κόσμο που οι πριγκίπισσες, οι ήρωες, τα τέρατα και όλα τα πλάσματα των παραμυθιών είναι υπαρκτά, ένα μοναχικό ogre απολαμβάνει την ύπαρξή του στο σπίτι του στον βάλτο, ώσπου βρίσκει τα πλάσματα των παραμυθιών να αναζητούν καταφύγιο σε αυτό, αφού εξορίστηκαν από τον μοχθηρό άρχοντα Farquaad. Με την βοήθεια ενός ομιλητικού γαϊδάρου, ο Shrek κάνει συμφωνία με τον Farquaad να σώσει για λογαριασμό του την πριγκίπισσα Fiona, με αντάλλαγμα την επανάκτηση του βάλτου του.

Η ταινία ήταν εμπορική και κριτική επιτυχία με αποτέλεσμα να επεκταθεί με sequels και spin-offs, με την 5η ταινία της σειράς να κυκλοφορεί το καλοκαίρι του 2027.

Σχολιασμός

Προσωπικά, θέλοντας να δω κάτι πιο χαλαρό και με το franchise να είναι επίκαιρο λόγω των επερχόμενων κυκλοφοριών, είπα να το πιάσω από την αρχή, για να σχηματίσω και άποψη, μιας και δεν θεωρώ αξιόπιστες τις παιδικές μου αναμνήσεις. Χαίρομαι που μπορώ να πω ότι η πρώτη ταινία μου άρεσε. Είχε διασκεδαστική πλοκή, καλή μουσική επένδυση, ωραίο voice acting, πετυχημένη σάτιρα κλασικών παραμυθιών και συμπαθέστατα μηνύματα, ενώ συνάντησα και λίγο ενήλικο χιούμορ που με εξέπληξε (ευπρόσδεκτο φυσικά). Το animation γενικά δεν με χάλασε, τα γραφικά σε κάποια σημεία φαίνονται λίγο περίεργα, αλλά γενικά τα βρήκα μια χαρά, όπως και την σκηνοθεσία, που είναι αρκετά καλή, με μερικά όμορφα αποτελέσματα.

Εφόσον μου άρεσε η ταινία, η συνέχεια λαμβάνει το πράσινο φως για προβολή. :)

Για (πολύ) περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην σελίδα της Wikipedia για την ταινία.

Επεξεργασία από spider-maniac

• Member ID:  35207
  • Topic Count:  18
  • Content Count:  600
  • Achievement Points:  605
  • Days Won:  7
  • With Us For:  2524 Days
  • Last Seen:  

Παράθεση

- Να μείνω μαζί σου;

- Πως;

- Να μείνω μαζί σου, παρακαλώ;

- Βεβαίως!

- Αλήθεια;

- Όχι.

- Σε παρακαλώ, άσε με να μείνω!!!

- Ωραία! Ωραία!

- Τέλεια! Όλο το βράδυ θα μιλάμε για γκόμενες και το πρωί... θα φτιάχνω βάφλες.

- Ουυυνγκ!!!

- Και που θα κοιμηθώ;

- Έξω να πας!!!

- Ωραία αφού δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω, υποφέρεις κι υποφέρω. Έξω λοιπόν...

Σε παρακαλώ, πες μου ότι είδες την ταινία με την ελληνική μεταγλώττιση. Και βασικά, πως γίνεται αυτή η ταινιάρα να μην είχε παρουσίαση στο φόρουμ όλα αυτά τα χρόνια; :crying: @ spider-maniac  καταλαβαίνεις ότι τώρα έμπλεξες και ότι θα πρέπει να κάνεις τις παρουσιάσεις και για τις επόμενες ταινίες του franchise, σωστά; Ναι!!! Και για αυτές του Γάτου Σπιρουνάτου επίσης! :blob7:

Από τις αγαπημένες μου ταινίες η συγκεκριμένη. Αρκετά πρωτοποριακή ταινία και από άποψη παραγωγής και από άποψη σεναρίου, με το όλο σατιρικό στοιχείο να δένει άψογα γύρω από την εξιστόρηση της ιστορίας. Με τρυφερά ηθικά διδάγματα γύρω από το "είναι" και το "φαίνεσθαι" και με ξεκαρδιστικό χιούμορ δύο ταχυτήτων που σπάει κόκαλα (η ταινία μεταξύ άλλων καταφέρνει και εντάσσει με δεξιοτεχνία μερικές φευγαλέες σκηνές, οι οποίες γίνονται αντιληπτές μόνο από ενήλικες), το Shrek είναι το απόλυτο feelgood ταινιάκι, και ο διάλογος του Μπίσκο με τον λόρδο Φάρκουαντ για τον Πίτερ Παν είναι όλα τα λεφτά, και ας μην βγάζει κανένα απολύτως νόημα. :lol:

Επεξεργασία από kaneda

• Member ID:  39131
  • Topic Count:  31
  • Content Count:  958
  • Achievement Points:  1130
  • Days Won:  5
  • With Us For:  1533 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε
10 ώρες πριν, kaneda είπε:

Σε παρακαλώ, πες μου ότι είδες την ταινία με την ελληνική μεταγλώττιση.

:oops: Βασικά ήθελα αυτή τη φορά να γνωρίσω τον αυθεντικό ήχο, αφενός γιατί είναι η έκδοση των δημιουργών και αφετέρου επειδή στην μεταγλώττιση σίγουρα αλλάζουν αρκετά νοήματα έστω και σε μικρό βαθμό. Μου άρεσε, πάντως, η δουλειά των ηθοποιών φωνής, όπως ανέφερα και παραπάνω. Βέβαια, μετά που ήθελα να δω μερικές σκηνές στα ελληνικά ώστε να κάνω συγκρίσεις, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε έτσι κι αλλιώς η επιλογή ελληνικού ήχου (στο Disney+). 

Και βασικά, πως γίνεται αυτή η ταινιάρα να μην είχε παρουσίαση στο φόρουμ όλα αυτά τα χρόνια; :crying: @ spider-maniac  καταλαβαίνεις ότι τώρα έμπλεξες και ότι θα πρέπει να κάνεις τις παρουσιάσεις και για τις επόμενες ταινίες του franchise, σωστά; Ναι!!! Και για αυτές του Γάτου Σπιρουνάτου επίσης! :blob7:

Αυτό το κενό επιχειρώ να κλείσω, μιας και από ό,τι είχα δει υπήρχαν παρουσιάσεις για τα Shrek 3 και 4, αλλά όχι για τα 2 πρώτα. Την δεύτερη ταινία την είδα χθες και η (σύντομη) παρουσίασή της βρίσκεται σε εξέλιξη. Βέβαια, δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά δεν ήταν τόσο του γούστου μου η συγκεκριμένη. Χωρίς να είναι κακή, δεν μπόρεσε να μου μεταφέρει την "μαγεία" της πρώτης, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο βέβαια με τα sequels (αν και η συγκεκριμένη έχει γενικά βαθμολογίες που πλησιάζουν την πρώτη). Τα Puss in Boots αν τα δω, που λογικά θα τα δω (ειδικά για το δεύτερο που θα είναι και η πρώτη φορά και για το οποίο έχω ακούσει τα καλύτερα!), φυσικά να τα παρουσιάσω. :)

Από τις αγαπημένες μου ταινίες η συγκεκριμένη. Αρκετά πρωτοποριακή ταινία και από άποψη παραγωγής και από άποψη σεναρίου, με το όλο σατιρικό στοιχείο να δένει άψογα γύρω από την εξιστόρηση της ιστορίας. Με τρυφερά ηθικά διδάγματα γύρω από το "είναι" και το "φαίνεσθαι" και με ξεκαρδιστικό χιούμορ δύο ταχυτήτων που σπάει κόκαλα (η ταινία μεταξύ άλλων καταφέρνει και εντάσσει με δεξιοτεχνία μερικές φευγαλέες σκηνές, οι οποίες γίνονται αντιληπτές μόνο από ενήλικες), το Shrek είναι το απόλυτο feelgood ταινιάκι, και ο διάλογος του Μπίσκο με τον λόρδο Φάρκουαντ για τον Πίτερ Παν είναι όλα τα λεφτά, και ας μην βγάζει κανένα απολύτως νόημα. :lol:

Θα συμφωνήσω, ωραία ταινία!

:cheers3:

• Member ID:  2415
  • Content Count:  451
  • Achievement Points:  458
  • Days Won:  0
  • With Us For:  7047 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

την πετυχαινα στην τηλεόραση.  

Γενικά δεν μου πολυαρεσαν οι τρισδιάστατες ταινίες τότε, γιατί ακόμα οι ήρωες κουνιοντουσαν σα μαριονέτες και οι εκφράσεις τους θελαν ακόμα δουλειά. 

Για αυτό την απέφευγα. 

Εξαίρεση η Happy Feet που χρησιμοποιησε πρωτοποριακη τεχνολογια. 

Δεν θα την έβλεπα με τίποτα σινεμά, αλλά τουλάχιστον βλέπεται ευχαριστα. 

• Member ID:  35207
  • Content Count:  600
  • Achievement Points:  605
  • Days Won:  7
  • With Us For:  2524 Days
  • Last Seen:  

On 8/9/2026 στο 12:26 ΜΜ, spider-maniac είπε:

:oops: Βασικά ήθελα αυτή τη φορά να γνωρίσω τον αυθεντικό ήχο, αφενός γιατί είναι η έκδοση των δημιουργών και αφετέρου επειδή στην μεταγλώττιση σίγουρα αλλάζουν αρκετά νοήματα έστω και σε μικρό βαθμό. Μου άρεσε, πάντως, η δουλειά των ηθοποιών φωνής, όπως ανέφερα και παραπάνω. Βέβαια, μετά που ήθελα να δω μερικές σκηνές στα ελληνικά ώστε να κάνω συγκρίσεις, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε έτσι κι αλλιώς η επιλογή ελληνικού ήχου (στο Disney+).

Και πολύ καλά έκανες που θέλησες να δεις την ταινία στην πρωτότυπη εκδοχή της. Και ειδικά αν τα αγγλικά σου είναι σε καλό επίπεδο και δεν έχασες τα μάτια σου από το σχέδιο διαβάζοντας τους υπότιτλους, έκανες πολύ καλά. Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι ειδικά η συγκεκριμένη ελληνική μεταγλώττιση δεν έχει πραγματικά τίποτα να ζηλέψει από την αγγλική. Θυμάμαι να ακούω τον Ακίνδυνο Γκίκα να αναφέρει σε μία συνέντευξη που είχε δώσει στο "Greek Dub DB" ότι οι ξένοι παραγωγοί της ταινίας (που είχαν έρθει να επιβλέψουν-εγκρίνουν την ελληνική μεταγλώττιση) είχαν πάθει την πλάκα τους (με την καλή έννοια) σχετικά με την ευρηματικότητα που οι Έλληνες μεταγλωττιστές είχαν επιδείξει στην απόδοση κάποιων φράσεων.

Spoiler

Συγκεκριμένα είχε αναφέρει για την λέξη "τετέλεσται" που λέει σε μία σκηνή ο Γάιδαρος στην πρώτη του συνάντηση με τον Σρεκ. Στο original δεν χρησιμοποιείται αυτή η λέξη στα αγγλικά και στους παραγωγούς τους είχε φανεί πολύ ταιριαστή και εμπνευσμένη η επιλογή αυτής της λέξης. Αν μπορέσω να βρω το timestamp από την συνέντευξη του Γκίκα θα επιστρέψω να την ποστάρω εδώ. :)

On 8/9/2026 στο 12:26 ΜΜ, spider-maniac είπε:

Την δεύτερη ταινία την είδα χθες και η (σύντομη) παρουσίασή της βρίσκεται σε εξέλιξη. Βέβαια, δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά δεν ήταν τόσο του γούστου μου η συγκεκριμένη. Χωρίς να είναι κακή, δεν μπόρεσε να μου μεταφέρει την "μαγεία" της πρώτης, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο βέβαια με τα sequels (αν και η συγκεκριμένη έχει γενικά βαθμολογίες που πλησιάζουν την πρώτη).

Εντάξει λίγο με στεναχωρείς και εσύ και ο @ petran79 , αλλά τι να κάνουμε; Δεν μπορεί να αρέσουν σε όλους μας τα ίδια πράγματα. :) Ενδεχομένως να παίζει ρόλο και η ηλικία σας σε αυτήν σας την άποψη. Για παράδειγμα εσύ που είσαι 19 ενδεχομένως να έχεις άλλες προσλαμβάνουσες και να έχεις δει άλλες ταινίες (πιο πρόσφατες), οι οποίες χρησιμοποιούν πολύ καλύτερα το 3D animation. Ή ίσως ο Πέτρος πάλι μπορεί να προτιμάει το hand draw animation της παλιάς καλής Disney και του Studio Ghibli και όταν είδε για πρώτη φορά το Shrek να του "χτύπησε" κάπως στο μάτι. Εγώ όταν το είδα για πρώτη φορά ήμουν αρκετά μικρός και επομένως μπορείς να φανταστείς ως έναν βαθμό τι θετικές εντυπώσεις θα μου είχε αφήσει, τόσο από άποψη animation, όσο και από άποψη ιστορίας.

Καλή δύναμη και με τις επόμενες παρουσιάσεις σου! :)

Υγ.: @ petran79  κάποια στιγμή θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσουμε και από την παρουσίαση του Happy Feet για να αποθεώσουμε και εκείνη την ταινιάρα. :blob7:

Επεξεργασία από kaneda