Jump to content

kaneda

Members
 • Posts

  273
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

kaneda last won the day on June 24

kaneda had the most liked content!

3 Followers

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Country
  Greece

Recent Profile Visitors

2,113 profile views

kaneda's Achievements

Active member

Active member (3/9)

2.1k

Reputation

 1. Ναι δικέ μου! Ναι! Τί λες τώρα! Τί λες τώρα! Απλά δεν το πιστεύω! Είναι σαν να μου ανακοινώνει κάποιος επίσημα ότι η συλλογή της Χασέτ θα περιλαμβάνει την ιστορία Χ-ΜΕΝ: Days of Future Past. Βρε τον μπαγάσα τον Ρέινολντς, τελικά τον έπεισε τον Χιου να φορέσει για άλλη μία φορά τα νύχια από αδαμάντιο. Γενικά ο Χιου μετά το Logan σε οποιαδήποτε ερώτηση που του γινόταν για το αν θα επέστρεφε ποτέ στον ρόλο, αυτός απαντούσε πάντα αρνητικά. Πω, πω, παιδιά. Φανταστείτε τί "κρεβατομουρμούρα" θα δέχτηκε ο άνθρωπος από τον Ράιαν και τελικά δέχτηκε να συμμετάσχει. Μαθαίνοντας τα υπέροχα νέα για πρώτη φορά από εδώ και από τον @ nikolas12 , στην αρχή ήμουν και εγώ επιφυλακτικός για το αν είναι όντως αυτός, παρότι στο βιντεάκι ο άνθρωπος έμοιαζε στον Χιου (και στην φωνή και στο σώμα). Μετά είδα το λογότυπο της ταινίας, καθώς και το ίδιο βιντεάκι στον λογαριασμό του Χιου και κάπως αναθάρρησα. Τώρα και με το βίντεο που παραθέτει παραπάνω ο @ germanicus είμαστε πλέον 100% σίγουροι. Ελπίζω ο Ράιαν σε αυτήν την φάση να μην μοιάσει στο alter ego του και να μην μας τρολάρει και ο Χιου να συμμετέχει κανονικά στην ταινία. Να μην κάνει μία απλή δωδεκάλεπτη εμφάνιση, ούτε ένα απλό cameo, ούτε να τον δει ο Ντέντπουλ στον ύπνο του. Να συμμετέχει κανονικότατα. Περιττό να αναφέρω ότι αν τελικά ο Χιου δεν συμμετέχει στην ταινιά όπως αξίζει στον χαρακτήρα, θα κάνω ντου στο σπίτι του Ρέινολντς. Λογικά εν καιρώ θα μάθουμε περισσότερα. Τώρα όσον αφορά για το pacing της αναμενόμενης ταινίας, πιστεύω και εγώ ότι ο Γούλβεριν του Τζάκμαν δεν θα είναι ο μοναδικός στο MCU (άσχετο αλλά θα ήθελα πολύ να έβλεπα την ηθοποιό που υποδύθηκε την Χ-23 στο βασικό MCU). Και γενικά ο χαρακτήρας του Ντέντπουλ είναι τέτοιος που θα μπορούσε η τρίτη ταινία να είναι εκτός του βασικού σύμπαντος του MCU. Εντωμεταξύ είναι λίγα και τα κόμιξ του ήρωα που έχω διαβάσει και δεν γνωρίζω αν ο χαρακτήρας συμμετείχε ποτέ σε βαριά crossover της Μάρβελ. Δεν ξέρω αν θα είχε κάτι να πει σε μία ταινία σαν το Avengers: The Kang Dynasty, ή το Avengers: Secret Wars. Σε ταινίες δηλαδή που ο χαρακτήρας θα είναι τριτο-τεταρταγωνιστής. Ο Ντέντπουλ πάνω από όλα είναι σατυρικός χαρακτήρας. Ο Πάνισερ για παράδειγμα πιστεύω ότι κάπως θα ταίριαζε καλύτερα σε αυτές τις ταινίες. Πολύ πλάτειασα όμως, αυτά ίσως πρέπει να τα συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή. Το σημαντικότερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί όμως είναι το εξής. Πώς θα περάσει ο καιρός μέχρι τον Σεπτέμβρη του '24;
 2. Για αυτόν τον λόγο βιάστηκα και είπα ότι θα εκτύπωνα την σελίδα. Νόμιζα πως αν βλέπαμε τον χάρτη θα ήταν είτε στο τέλος του τεύχους #27 όπως λες, είτε στα εξτραδάκια. Για να δούμε την επόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνεται ο χάρτης στον επερχόμενο τόμο; Προσωπικά και να μην περιλαμβάνεται ο χάρτης δεν θα με πειράξει. Απλά έτσι για την πληρότητα της ιστορίας θα εκτυπώσω την μεταφρασμένη σελίδα που ανέβασες. Επίσης από ότι βλέπω ο χάρτης από το Masterwork που παρέθεσες έχει τέσσερα κόκκινα μπαλονάκια (στην περιοχή D του πλανήτη), τα οποία στον χάρτη της Μαμούθ είναι κενά. Όντως έχει δίκιο. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό μια τέτοια απορία. Επειδή ακόμα δεν έχω διαβάσει τον τόμο θα κάνω μία προσπάθεια να απαντήσω στο πρώτο σου ερώτημα. Μία εξήγηση που θα μπορούσα να δώσω είναι πως οι περισσότεροι μεταλλαγμένοι δεν μπορούν να χειριστούν σωστά τις δυνάμεις τους με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να προκαλούν σοβαρές ζημιές (όπως η Τζιν Γκρέι και η Γουάντα Μάξιμοφ όταν είναι στα down τους, ή η Ρογκ, αλλά και ο γιος του Καθηγητή Χ). Ως συνεπεια αυτού οι απλοί άνθρωποι τους μισούν. Επίσης το γονίδιο Χ είναι τέτοιο που μπορεί να κάνει κάποιον μεταλλαγμένο εμφανισιακά αρκετά διαφορετικό (βλέπε για παράδειγμα χαρακτήρες σαν την Μιστίκ και τον γιο της, ή ακόμη και το κοριτσάκι που είχε βοηθήσει ο Φιλ Σέλντον στον 26ο τόμο της συλλογής, Marvels), με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να φοβούνται να τους προσεγγίσουν. Έπειτα είναι και οι ιστορίες που έχουν κυκλοφορήσει ανά τα χρόνια στα οποία ανεξαρτήτου της έκβασης της κατάστασης οι μεταλλαγμένοι ήταν αυτοί που στο τέλος πλήρωναν την νύφη (όπως όταν τα Σέντινελ έκαναν τα δικά τους, ή στην εμφάνιση του ιού Legacy και φυσικά τα απίστευτα καμώματα του Μαγκνέτο και της παρέας του στον Αστεροειδή Μ και στον Άβαλον). Σχετικά με τον Δόκτωρ Στρέιντζ δεν ξέρω. Δεν γνωρίζω σε βάθος την ιστορία του ήρωα. Μήπως οι αναμετρήσεις του γίνονται μακριά από τα ανθρώπινα βλέμματα; Αν και τώρα που το σκέφτομαι στον 71ο τόμο της συλλογής στην μάχη του Στρέιντζ με το "Κράκεν" δεν θυμάμαι να είχα δει πουθενά πανικόβλητους ανθρώπους στον δρόμο. Πρέπει να του ρίξω άλλο ένα ξεφυλλισματάκι. Τώρα όσον αφορά για τον Θορ και τον Ηρακλή ίσως επειδή αυτοί έχουν αποδεδειγμένη θητεία στους Εκδικητές, την ομάδα που οι άνθρωποι είδαν πολλές φορές να τους σώζει από βέβαιες απειλές, μπορεί για αυτό ο κόσμος να τους βλέπει με άλλο μάτι. Ελπίζω να σε κάλυψα ως έναν βαθμό, αν και νομίζω ότι για την ερώτησή σου πρέπει να φτιάξουμε νέο ειδικό τόπικ και να καθόμαστε να το ξεψαχνίζουμε με τις ώρες.
 3. Όπα κάτσε. Δηλαδή ο χάρτης που παραθέτεις δεν υπάρχει στην έκδοση της Χασέτ; Εντάξει, έχει φύγει ήδη για εκτύπωση και προσθήκη μέσα στον τόμο η σελίδα και δεν το ξέρω. Ο Μέντορας που αναφέρεται στο Γ γνωρίζεις αν έχει αποδοθεί με την ίδια ονομασία και στην έκδοση της Χασέτ; Και μία τελευταία ερώτηση. Ο χάρτης καταλαμβάνει ένα μικρό τμήμα από την σελίδα που τον άντλησες, ή όλη την σελίδα; Ρωτάω για να ξέρω να κανονίσω τα της εκτύπωσης.
 4. Για αυτό σας προτείνω να οργανωθούμε και να έρθουμε κάπως σε επαφή με την Ανούμπις προτείνοντας για παράδειγμα δέκα ιστορίες που θα θέλαμε να δούμε στην τρίτη 60άδα (λαμβάνοντας πάντα υπόψιν μας το αισιόδοξο σενάριο της επέκτασης της συλλογής). Άλλο να στέλνουμε email πότε-πότε ένας-ένας και άλλο να στείλουμε ένα email που θα αντιπροσωπεύει-περιλαμβάνει έναν σεβαστό αριθμό αναγνωστών της συλλογής. Ίσως τον Γενάρη του '23 που θα έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη της δεύτερης 60άδας να είναι μία καλή χρονική στιγμή για να έρθουμε σε επαφή με την εκδοτική. Γενικά μέχρι στιγμής η ομάδα της Ανούμπις έχει δείξει ότι γουστάρει (συγγνώμη για την έκφραση) να ασχολείται με την συλλογή. Αυτό φαίνεται από παντού. Από την επιμέλεια, την μετάφραση, από όλα. Επομένως πιστεύω πως αυτοί θα έχουν την καλή διάθεση - όσο τους επιτρέπεται πάντα από την Χασέτ - να ικανοποιήσουν τους αναγνώστες τους. Όλοι οι τόμοι που έχουν αναφερθεί από όλους μας δεν είναι τυχαίοι. Πρόκειται για τόμους με ιστοριάρες και σχέδιο έκτου ονείρου, οι οποίοι πιστεύω ότι σίγουρα θα πουλήσουν ευκολότερα και περισσότερα σε σχέση με άλλους. Δηλαδή η Ανούμπις θα έχει περισσότερες πωλήσεις, άρα και περισσότερα κέρδη. Ίσως θα μπορούσε κάποιος εκ των @ Ilias (όσο περνάει από το χέρι του και όσο μπορεί βέβαια ο άνθρωπος), @ nikolas12 ή @ Indian (παιδιά που ασχολούνται με την συλλογή και είναι και στην Διοικητική Ομάδα) να λειτουργήσουν ως οι εκπρόσωποί μας (εννοείται εάν το θέλουν και μπορούν) ερχόμενοι σε επαφή με την Ανούμπις. Θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μία λίστα με είκοσι ιστορίες (αυξήθηκε λίγο ο αριθμός ), οι οποίες και θα είχαν προκύψει έπειτα από σχετικά ψηφοφορία-δημοσκόπηση στο φόρουμ μας ταξινομημένες με "συντελεστή βαρύτητας". Δηλαδή η ιστορία με τις περισσότερες ψήφους θα ήταν στην πρώτη θέση της λίστας κ.ο.κ. Δεν ξέρω. Ιδέες ρίχνω. Απλά το όλο σκεπτικό μου βασίζεται στο ότι αν συντονιστούμε όλοι μαζί πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερες πιθανότητες από το να στέλνει ο καθένας μόνος του στην εκδοτική, έχοντας αυτή με την σειρά της να "διαλέξει" τριάντα πέντε ιστορίες (τυχαίο νούμερο), από ότι να είχε ήδη μία λίστα με είκοσι ιστορίες, οι οποίες και θα πουλούσαν σίγουρα. Εννοείται η παραπάνω ανάλυση βασίζεται καθαρά σε θεωρητικό πλαίσιο. Δεν δουλεύω στην Ανούμπις, ούτε έχω κάποια σχέση με το χώρο των εκδόσεων. Είμαι ένας απλός αναγνώστης με φιλόδοξα όνειρα για την συλλογή.
 5. Ακολουθεί ποστ πολλαπλών απαντήσεων. Και εγώ πάνω-κάτω γνωρίζω μόνο αυτά που ανέφερε ο @ theforce . Επομένως δεν μπορώ να διαλέξω. Απλά πληροφοριακά να αναφέρω ότι ο χαρακτήρας του Adam Warlock πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της ιστορίας The Infinity War (ιστορία επίσης του Τζιμ Στάρλιν), η οποία έχει κυκλοφορήσει στην original συλλογή του εξωτερικού (174ος και 176ος τόμος), καθώς επίσης και στην χώρα μας από τις εκδόσεις Οξύ. Θα συμφωνήσω απόλυτα στο πρώτο μισό του ποστ. Μακάρι να μην έχουμε κανένα απρόοπτο με την τιμή των τόμων και γενικά με την συλλογή ολόκληρη και να κυλήσουν όλα ομαλά. Τώρα για το δεύτερο μισό του ποστ, επίτρεψέ μου να σου πω να το ξανά σκεφτείς. Εγώ ήδη από ένα γρήγορο ξεφύλλισμα που του έκανα έπαθα την πλάκα μου με το πανέμορφο σχέδιο που έχει. Αν θέλεις δοκίμασε να δες από το διαδίκτυο κάποιες από τις σελίδες της ιστορίας να δεις αν σου αρέσει το σκίτσο. Πιστεύω πως αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία στον τόμο του Κάπτεν Μάρβελ, αλλά στην τελική εννοείται ότι η απόφαση είναι δική σου. Πραγματικά τί να πούμε για την συλλογή του εξωτερικού. Μία ολόκληρη 10ετία και κάτι μήνες. Συνολικά τέσσερις 60άδες και μία 40άδα. 280 τόμοι με ιστοριάρες, εξτραδάκια και ποιότητα εκτύπωσης που με άριστα το 10 παίρνουν 10 με τόνο. Χασέτ αν διαβάζεις αυτό το ποστ, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ποιός ξέρει τί μπορεί να ετοιμάζει για το μέλλον η Χασέτ. Ίσως να κυκλοφορήσει το φορμάτ της πρόσφατης σειράς, Marvel Origines, και σε άλλες χώρες εκτός από την Γαλλία. Δεν ξέρω αν η σειρά της Radnet κυκλοφορεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πλην Ιταλίας και Ελλάδας. Θα μπορούσε κάλλιστα η Χασέτ να την κυκλοφορήσει και προς Αγγλία μεριά. Τέλος πάντων, ο χρόνος θα δείξει. Συμφωνώ σε όλα και για όλες τις ιστορίες που αναφέρεις. Θα σταθώ όμως συγκεκριμένα στον τόμο των Χ-ΜΕΝ: DOFP. Προτείνω να μαζευτούμε τα μέλη του φόρουμ που θέλουμε να δούμε αυτήν την ιστορία στην συλλογή και να στείλουμε ένα email, είτε ο καθένας μόνος του, είτε σε ένα "έγγραφο" που θα αναφερόμαστε όλοι μαζί (όπως κάνουν σε μία πολυκατοικία για παράδειγμα), προς την Ανούμπις, στο οποίο θα εκφράζουμε το αίτημά μας να συμπεριληφθούν οι ιστορίες Dark Phoenix και DOFP στην συλλογή. Κρίνοντας από τους τόμους που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, είμαι σχεδόν ψιλο-σίγουρος ότι η Ανούμπις έχει λόγο στην επιλογή των τόμων, παρότι κατά καιρούς μας το έχει διπλωματικά (έμμεσα) αρνηθεί. Ίσως μπορεί λόγω συμβολαίου να μην μπορεί να μας το γνωστοποιήσει. Παρόλα αυτά όμως για να επιστρέψω στο ζητούμενο απλά φανταστείτε το εξής. Ο τόμος Dark Phoenix περιλαμβάνει τα τεύχη #129-137 και ο τόμος DOFP τα τεύχη #138-143, καθώς και το τεύχος Annual #4. Τώρα, η ιστορία The Dark Phoenix Saga επίσημα περιλαμβάνει τα τεύχη #129-138. Δηλαδή το DOFP μπορεί να λειτουργήσει ως άμεση συνέχεια του Dark Phoenix. Το έχουμε δει αρκετές φορές να γίνεται σε παρελθοντικούς (καθώς και σε αναμενόμενους μελλοντικούς) τόμους στην συλλογή. Πιστεύω πως αν γίνει αυτό και οι δύο τόμοι σίγουρα θα μοσχοπουλήσουν. Από την μία έχεις το Dark Phoenix που τα λόγια για αυτό είναι περιττά, το οποίο και δικαιολογεί άνετα μία ακόμα επανέκδοση, και από την άλλη το DOFP που τί να πρωτο-αναφέρω για αυτό. Ο τόμος ενδεικτικά περιλαμβάνει το επίσημο κλείσιμο του Dark Phoenix, την δίτευχη ιστορία έπος του DOFP, την επίσημη ένταξη του χαρακτήρα της Κίτι Πράιντ στους Χ-ΜΕΝ (μη τυχόν και με ρωτήσει κανείς ποιά είναι αυτή ), την πρώτη φορά που η Θύελλα αναλαμβάνει αρχηγός της ομάδας, μία ιστορία κλείσιμο του ματιού στην ταινία Alien, καθώς και μία ιστορία που οι Χ-ΜΕΝ συνεργάζονται με τον Δόκτωρ Στρέιντζ. Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη. Σοβαρά παιδιά δεν κάνω πλάκα. Το μόνο που μένει είναι να μαζευτούμε αυτοί που ενδιαφερόμαστε και να κανονίσουμε το πότε πρέπει να στείλουμε το email. Από τώρα είναι πολύ νωρίς, αλλά και (θεωρητικά) προς το τέλος της 60άδας μπορεί να είναι πολύ αργά, συνεχίσει ή όχι η συλλογή. Μόνο ένα email της Ανούμπις έχουμε διαθέσιμο. Θα ληφθεί σοβαρά υπόψη, ή θα μας κάνουν τρίπλα και θα μας που ότι "δεν είναι οι εκδότες της σειράς"; Πώς μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον κύριο Ιωαννίδη ή τον κύριο Τσέλιο; Για ρίξτε ιδέες όποιος θέλει. Και τέλος κάτι άσχετο. Στο παρελθόν ο @ constantinople , αν δεν κάνω τρομερό λάθος, με αφορμή κάποιους τόμους που είχαν κυκλοφορήσει και παλαιότερα στην χώρα μας, μας είχε παραθέσει κάποιες σελίδες εκείνων των τευχών μαζί με τις αντίστοιχες σελίδες της Χασέτ κάνοντας με αυτόν τον τρόπο μία κάποια αντιπαραβολή. Υπάρχει κάποιο παιδί που να μπορεί να κάνει το ίδιο και για τον τόμο του Κάπτεν Μάρβελ μιας και αυτός, ή από ότι μαθαίνω κάποια τεύχη αυτού, είχαν κυκλοφορήσει και παλαιότερα στην χώρα μας;
 6. Κριτική για τον τόμο Χ-ΜΕΝ: Το Λυκόφως των Μεταλλαγμένων, με σπόιλερ. Ο Μπόμπι Ντρέικ/Άισμαν και η πρασινομάλλα θεά Λόρνα Ντέιν/Πολάρις έχουν απαχθεί από τον διαβολικό Μέσμερο και τους Ντέμι-Μεν του. Ο Μέσμερο όντας και ο ίδιος μεταλλαγμένος και έχοντας ενστερνιστεί πλήρως το δόγμα και την φιλοσοφία του Μαγκνέτο, στοχεύει στο να αφυπνίσει το γονίδιο Χ σε όλους τους αδρανείς μεταλλαγμένους. Φυσικά και η ομάδα των Χ-ΜΕΝ δεν πρόκειται να το αφήσει να συμβεί αυτό. Παρότι ο αγαπημένος τους καθηγητής Εξέιβιερ είναι νεκρός, οι Χ-ΜΕΝ με μπροστάρη τον Κύκλωπα θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να σώσουν τον Μπόμπι και την Λόρνα. Στην συνέχεια της ιστορίας θα κάνει την αιφνίδια επανεμφάνισή του ένας "lego χαρακτήρας" που θεωρούνταν μέχρι πρότινος νεκρός, καθώς επίσης και ένας γιαλαντζί Φαραώ, ο οποίος θα απαγάγει τον Κύκλωπα και τον αδερφό του τον Άλεξ, προκειμένου να μπορέσει να εξελιχθεί στο κοσμικό ον που ονομάζεται Ζωντανός Ογκόλιθος Μονόλιθος. Αφού οι Χ-ΜΕΝ στο μεσοδιάστημα προπονηθούν με τον Μπλάσταρ από την Αρνητική Ζώνη και έπειτα από μία επική μάχη με τον Ζωντανό Μονόλιθο, οι ήρωες μας πριν καλά καλά προλάβουν να ανασυνταχθούν θα βρεθούν μπροστά στην απειλή μιας πιο εξελιγμένης γενιάς ρομπότ από Σέντινελ. Αυτά υπό τις διαταγές του γιου του δημιουργού τους, του Λάρι Τρασκ, θα καταφέρουν να αιχμαλωτίσουν τους τέως απαχθέντες Πολάρις, Χάβοκ και Άισμαν. Θα μπορέσει ο Κύκλωπας, η Μάρβελ Γκερλ, το Κτήνος και ο Έιντζελ να τους ελευθερώσουν πριν να είναι πολύ αργά; Πόσες, ελαφρώς, διαφορετικές στολές σκοπεύει να αλλάξει η Τζιν κατά την διάρκεια της ιστορίας; Είναι τα Σέντινελ πιο έξυπνα από ένα δεκάχρονο; Οι δύο εναλλακτικοί υπότιτλοι της ιστορίας θα μπορούσαν να είναι "Τρεις Τριλογίες και Ένα Filler" και "Οι Απαγωγές των Ήδη Απαχθέντων". Πέρα από την πλάκα τώρα, οφείλω να ομολογήσω ότι ο τόμος αυτός ανήκει στην κατηγορία "περίμενα να διαβάσω 6 και τελικά διάβασα 8". Δηλαδή γνωρίζοντας εξαρχής ότι η ιστορία διαδραματίζεται εκδοτικά/χρονολογικά πριν τα γεγονότα του τόμου Uncanny Χ-ΜΕΝ: Δεύτερη Γέννηση (του 52ου της συλλογής), κοινώς προ Κλέρμοντ-era, ενώ αρχικά ξεκινώντας την ανάγνωση κρατούσα μικρό καλάθι, τελικά το αποτέλεσμα της συνολικής εμπειρίας ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Τόσο πολύ που με έκανε να αγνοήσω/παραβλέψω και τα λίγα plot hole που υπάρχουν στην ιστορία. Πραγματικά δεν περίμενα να περάσω τόσο ωραία διαβάζοντας τον συγκεκριμένο τόμο και σε αυτό ευθύνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό η ομάδα της ελληνικής επιμέλειας. Το έχω αναφέρει ξανά στο παρελθόν και πραγματικά δεν το γράφω απλά για να το γράψω. Το εννοώ. Μα πόσο άψογα έχουν αποδώσει τους διαλόγους στα ελληνικά. Ατάκες του τύπου "Μαγκνέτο, βοήθεια μας επιτίθεται", "σε εμένα επιτίθεται, ανόητε Μέσμερο", καθώς και "μιας που ΄το φερε η κουβέντα, πες μου, ποιά είναι η πρασινομάλλα θεά που είναι ξαπλωμένη πίσω μου" παίζει και να γέλαγα για κανένα πεντάλεπτο. Φυσικά και οι πιο σοβαρές στιχομυθίες έχουν αποδοθεί εξίσου πάρα πολύ καλά. Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα για την ιστορία, μπορώ να πω ότι και οι τρεις τριλογίες ήταν αρκετά καλές με πιο δυνατή, για εμένα, την τριλογία των Τρασκ-Σέντινελ και πιο αδύναμη αυτήν του Ζωντανού Μονόλιθου. Το filler τεύχος με τον Μπλάσταρ ήταν αρκετά βαρετό, αν και ως έναν βαθμό καταφέρνει και σώζεται από τις λίγες σελίδες που έχει το τεύχος. Τέλος όσον αφορά του χαρακτήρες μου άρεσε πάρα πολύ η παρουσίαση των αδερφών Σάμερς. Στον Κύκλωπα μου άρεσε πάρα πολύ που είδα σε μεγαλύτερη έκταση τις ενέργειές του ως αρχηγό της ομάδας. Προστατευτικός, σώφρων και πάντα έτοιμος να καθοδηγήσει τους Χ-ΜΕΝ στο πεδίο της μάχης. Από την άλλη στον Χάβοκ μου άρεσε κυρίως ο τέλειος σχεδιαστικά τρόπος που παρουσιάζεται. Στην αρχή δυναμικός προκειμένου να βοηθήσει τον αδερφό του και έπειτα από την εμφάνιση των δυνάμεών του φοβισμένος και μπερδεμένος. Ο τόμος περιλαμβάνει μία πλειάδα σχεδιαστών με τα φώτα όμως να πέφτουν κυρίως στον Τζιμ Στεράνκο και στον Νιλ Άνταμς. Γενικά, εγώ τουλάχιστον, δεν παρατήρησα κάποια αισθητή διαφορά στο σχέδιο μεταξύ των τευχών. Πιο πολύ θα έλεγα ότι παρατηρούνται διαφορές στον χρωματισμό αυτών παρά στον σχεδιασμό τους. Συνολικά το σχέδιο του Άνταμς μου άρεσε ένα τσικ περισσότερο από αυτό του Στεράνκο. Ειδικά ο σχεδιασμός στην τελευταία τριλογία των Τρασκ-Σέντινελ σε συνδυασμό με τα πιο σκούρα χρώματα είναι εξαιρετικός. Φυσικά όμως δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω και την απίστευτη εξωφυλλάρα του Στεράνκο στο τεύχος #50. Πραγματικά τί σχεδίασε ο άνθρωπος. Για να μην γράψω όμως άλλες πέντε παραγράφους για το σχέδιο και σας κουράσω, σας παραθέτω παρακάτω λίγες σελίδες για οφθαλμόλουτρο. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια της ιστορίας σε περίπου έξι μήνες. Βαθμολογία: 8,5/10. Υ.Γ.: Παρακάτω ακολουθούν κάποια παρελκόμενα από την πλοκή της ιστορίας.
 7. Μα τι είναι αυτά που διαβάζω παραπάνω; Μόλις έχει κυκλοφορήσει τόμος των Χ-ΜΕΝ στην συλλογή και εμείς μιλάμε για "κάποιον" Κάπτεν Μάρβελ που έγραψε "κάποιος" Τζιμ Στάρλιν; Για μία ιστορία που από τον τίτλο της και μόνο μας σποϊλάρει το τέλος του χαρακτήρα; Αα, δεν μου αρέσουν αυτά. Εντάξει, εννοείται ότι αστειεύομαι. Ο Τζιμ Στάρλιν, ο συγγραφέας (και εν μέρει σε κάποια και σχεδιαστής) του The Infinity Trilogy Saga, της δίτομης ιστορίας του Adam Warlock (που δυστυχώς δεν θα δούμε στην δεύτερη 60άδα), καθώς και του Marvel: The End; Τί να λέμε τώρα! Ο άνθρωπος είναι ο μπαμπάς των cosmic ιστοριών! Ήδη από τα σχόλιά σας είμαι και εγώ φουλ hypeαρισμένος για τους δύο επερχόμενους τόμους της συλλογής (λογικά και τα δύο μέρη θα κυκλοφορήσουν back to back). Μάλιστα κάπου έχω διαβάσει (και σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ από πού) ότι οι ιστορίες του Κάπτεν Μάρβελ δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητές στο αναγνωστικό κοινό εκείνης της εποχής. Για τον λόγο αυτό, τότε ήταν που η Μάρβελ αποφάσισε να εκδώσει την ιστορία με τον θάνατο του Κάπτεν, προκειμένου να μπορέσει να "απαλλαχθεί" από τον χαρακτήρα. Τελικά όμως τι έγινε αφού οι αναγνώστες διάβασαν την ιστορία του Στάρλιν; Το ίδιο πράγμα που έγινε όταν οι άνθρωποι της Μάρβελ αποφάσισαν να "καταργήσουν" την μαύρη στολή του Σπάιντερ-Μαν την δεκαετία του '80, επειδή το τότε αναγνωστικό κοινό είχε αντιδράσει αρνητικά στην εμφάνιση της νέας στολής του αραχνάκια. Η απάντηση είναι ότι οι αναγνώστες ήθελαν και άλλες ιστορίες με τον εκλιπόντα Κάπτεν Μάρβελ (παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος). Επίσης όσον αφορά για τις υπόλοιπες ιστορίες του Στάρλιν που υπάρχουν στην συλλογή... μισό λεπτό με ειδοποιούν από το κοντρόλ για μία είδηση της τελευταίας στιγμής. Αγαπητοί συμφορουμίτες είμαι στην δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω με πάρα πολύ μεγάλη επιφύλαξη ότι η original συλλογή του εξωτερικού (Marvel Ultimate Graphic Novels Collection 2012), καθώς και η re-released συλλογή επίσης του εξωτερικού (Marvel Ultimate Graphic Novels Collection 2016), πρόκειται λίαν συντόμως να φτάσουν στο τέλος τους. Δυστυχώς (πάλι), δεν μπορούσα να επιβεβαιώσω αυτά που αναφέρονται για την συλλογή του 2012 καθώς το Reference που έχει (το υπ' αριθμόν "13") δεν μου ανοίγει κάτι συγκεκριμένο όταν πατάω επάνω του. Μου βγάζει μία σελίδα όπου λέει κάτι του τύπου "Η Σελίδα δεν βρέθηκε". Αν και μάλλον η συλλογή του 2012 όντως θα σταματήσει με τον 280ό τόμο της, παρόλα αυτά καλού-κακού ας κρατήσουμε και μία "πισινή". Διαβάζοντας τα νέα και εάν όντως αυτά ισχύουν τελικά, μπορώ να πω ότι αισθάνομαι αυτό που λένε "ούτε κρύο, ούτε ζέστη". Εντάξει, η συλλογή του 2012 έτρεχε κοντά για δέκα ολόκληρα χρόνια, όπου μέσα σε αυτά κυκλοφόρησε έναν αξιοσέβαστο αριθμό κορυφαίων ιστοριών και όχι μόνο. Βέβαια θα μπορούσε μέσα στα χρόνια να κυκλοφορούσε και κάποιους επίσης κορυφαίους τίτλους των Uncanny Χ-ΜΕΝ (εντελώς τυχαίο παράδειγμα), αλλά ας μην γκρινιάξω τώρα στα τελειώματα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πως και δεν αποφάσισαν να σταματήσουν την συλλογή στους 300ους τόμους. Βάζοντας καμιά δεκαριά τόμους των Χ-ΜΕΝ (πάλι τυχαίο παράδειγμα ), τρεις/τέσσερις ιστορίες του Σπάιντερ-Μαν, λίγο από Εκδικητές και λίγο από κάποιον "νέο" χαρακτήρα που δεν είχε λάβει ποτέ πριν στην συλλογή δικό του αυτόνομο τόμο, όπως η Κάπτεν Μάρβελ (αυτό δεν είναι τυχαίο παράδειγμα), και τσουπ, συμπληρώθηκε η υπολειπόμενη 20άδα. Το "ούτε κρύο, ούτε ζέστη" φυσικά πηγάζει από το γεγονός ότι η δική μας συλλογή βρίσκεται μόλις στην δεύτερη 60άδα και ότι, σε θεωρητικό πλαίσιο πάντα, διαθέτει έτοιμο μελλοντικό υλικό για "τροφοδοσία". Επομένως εμείς σε πρώτη φάση δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι (πάλι ξανά λέω σε θεωρητικό πλαίσιο, γιατί τόσα απρόοπτα γίνονται στον κόσμο). Ας ελπίζουμε ότι η συλλογή μας θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη προσφέροντάς μας μερικές από τις σπουδαιότερες ιστορίες του Οίκου των Ιδεών.
 8. @ nikolas12 άλλο ένα εξαιρετικό preview. Περιμένω πως και πως να γνωρίσω επιτέλους τον φημισμένο Τζέισον Άαρον. Η δουλειά του στους τίτλους της Μάρβελ νομίζω ότι μιλάει από μόνη της. Από το λίγο που καταφέρνω να ρίχνω μία ματιά που και που στους τωρινούς τίτλους της Μάρβελ, μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Άαρον την τελευταία δεκαετία παίζει ότι ρόλο έπαιζε ο Μπέντις στα '00s, ή εναλλακτικά ότι ρόλο έπαιζε ο Σταν Λι στα '60s. Και οι τρεις τους έχουν περάσει από πολλούς και διαφορετικούς τίτλους καταφέρνοντας παράλληλα να αφήσουν ανεξίτηλα το στίγμα τους σε κάποιους από αυτούς. Τώρα για το σχέδιο του επερχόμενου τόμου των Χ-ΜΕΝ δεν σας κρύβω ότι με προβληματίζει λίγο η πλειάδα των σχεδιαστών που συμμετέχουν σε αυτόν, αλλά από την άλλη βλέποντας ονόματα σαν του Άλαν Ντέιβις, του Φρανκ Τσο και του Κάρλος Πατσέκο (καλλιτεχνών που έχουμε γνωρίσει μέσα από την συλλογή και το σχέδιό τους μου άρεσε), όσο να 'ναι αυτό με καθησυχάζει κάπως. Επιπλέον από ότι βλέπω θα γνωρίσουμε και τον Άνταμ Κιούμπερτ, τον αδερφό του Άντι Κιούμπερτ, τις δουλειές του τελευταίου και έχουμε ήδη γνωρίσει από παρελθοντικούς τόμους της συλλογής. Για να δούμε, η περιέργεια χτυπάει κόκκινο.
 9. Κριτική για τον τόμο Ο Γιος του Μ, με ελαφρά σπόιλερ. Πιέτρο Μάξιμοφ, αλλιώς γνωστός και ως Υδράργυρος. Ο, κατά πολλούς, ηθικός αυτουργός για τον Αποδεκατισμό, συμβάν το οποίο οδήγησε στο 98% των μεταλλαγμένων να χάσουν τις δυνάμεις τους. Υπεύθυνη για το αποτέλεσμα αυτό είναι η δίδυμη αδερφή του Πιέτρο, η Γουάντα, η οποία στο τέλος του τόμου Οίκος του Μ (του 41ου της συλλογής) για να εκδικηθεί τον πατέρα της, τον Μαγκνέτο, προχώρησε σε αυτήν την ανελέητη πράξη. Όμως ανάμεσα στους μεταλλαγμένους που έχουν χάσει τις δυνάμεις τους βρίσκεται και ο ίδιος ο Πιέτρο, ο οποίος έχει πέσει πλέον σε κατάθλιψη έκτου σταδίου. Μην γνωρίζοντας το που μπορεί να βρίσκεται η αγαπημένη του αδερφή και αδυνατώντας να προσαρμοστεί στην νέα του καθημερινότητα ως απλός άνθρωπος, ο Πιέτρο πασχίζει να βρει έναν τρόπο για να ξανά γίνει μεταλλαγμένος. Έτσι λοιπόν μία νύχτα με φεγγάρι θα θυμηθεί ότι κάποτε ήταν παντρεμένος με την Inhuman Κρίσταλ με την οποία και έχουν αποκτήσει μαζί μία κόρη, την Λούνα. Απελπισμένος για να πάρει τις δυνάμεις του πίσω, ο Πιέτρο σχεδιάζει να επισκεφθεί την πατρίδα των Inhumans, το Ατίλαν, προκειμένου να μπορέσει να λάβει μέρος στην διαδικασία της Τεριγένεσης. Σε γκεστ εμφάνιση ο Αγαπημένος μας Φιλικός Γείτονας. Φιλική συμμετοχή η Πρώτη Οικογένεια της Μάρβελ. Η υπόθεση είναι αρκετά καλή με τον Ντέιβιντ Χάιν να μας παρουσιάζει έναν Πιέτρο σε χαρακτήρα το ακριβώς ανάποδο από αυτό που τον έχουν συνηθίσει οι αναγνώστες μέσα στα χρόνια. Από αλαζόνας και υπερόπτης εδώ παρουσιάζεται ανήμπορος και καταθλιπτικός. Σε αυτόν τον τόμο πιστεύω ότι δόθηκε μία ενδιαφέρουσα διάσταση στον ήρωα. Ο Πιέτρο έρχεται επιτέλους αντιμέτωπος με τους χειρότερους εφιάλτες του. Να του την πει κάποιος επειδή είναι πολύ αργός, να κάνει τα λάθη του πατέρα του, αλλά και το σημαντικότερο, να γίνει ο ίδιος κακός πατέρας για την κόρη του. Τελικά ολοκληρώνοντας τον τόμο κατέληξα στο ίδιο συμπέρασμα που είχα αναφέρει παλαιότερα και για τον χαρακτήρα του Μαγκνέντο. Ο Πιέτρο προσπαθεί να κάνει το σωστό με τον πιο λάθος τρόπο, επιβεβαιώνοντας ένα ρητό που λέει ότι "τελικά γίνεσαι/κάνεις αυτό που προσπαθείς να αποφύγεις". Στην προκειμένη περίπτωση ο Πιέτρο δεν θέλει να μοιάσει στον πατέρα του, όμως τελικά καταλήγει να τον "αντιγράφει" με τις πράξεις του. Συνολικά μία πάρα πολύ καλή ιστορία, της οποίας και θα ήθελα να διάβαζα την συνέχεια, το Silent War (όπως αναφέρεται και στα εξτραδάκια), παρότι από ότι έμαθα τα γεγονότα εκείνης της ιστορίας μεταγενέστερα έχουν ψιλο-ακυρωθεί/αγνοηθεί. Μόνο τα τελευταία καρέ του τελευταίου τεύχους μου τα χάλασαν λίγο, αλλά κατά τ' άλλα έμεινα ικανοποιημένος από το κλείσιμο της ιστορίας. Ο Μαρτίνεζ μας παρουσιάζει ένα σχέδιο, το οποίο οι περισσότεροι αναγνώστες της Μάρβελ δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν. Προσωπικά δεν ξετρελάθηκα, αλλά σε γενικές γραμμές μου άρεσε. Είναι ένα ιδιαίτερο σχέδιο. Σε αυτόν τον τόμο μου άρεσε πολύ το πώς σε ένα καρέ σχεδιάζονταν δύο χαρακτήρες για παράδειγμα, με τον καθένα τους να εκφράζει μέσω του σχεδίου διαφορετικά συναισθήματα. Πιο πολύ αυτό το εντόπισα στα καρέ που δείχνουν τους χαρακτήρες στο Ατίλαν και στην Γκενόσα. Τέλος, σχεδιαστικό highlight αποτελούν τα καρέ του τέταρτου τεύχους στα οποία η Λούνα βλέπει την αρνητική επίδραση των κρυστάλλων στην ψυχή/στο σώμα του Πιέτρο, καθώς και αυτά του πέμπτου τεύχους όπου ο Πιέτρο έρχεται αντιμέτωπος με τον πατέρα του. Απλά ανατριχιαστικά. Βαθμολογία: 8/10. Υ.Γ.: Παρακάτω ακολουθούν κάποια παρελκόμενα και κάποιες σκέψεις για το origin των αδερφών Μάξιμοφ.
 10. Πολύ ωραίο τοπ 8. Πάρα πάρα πολύ δύσκολα κατέληξα και εγώ στο δικό μου τοπ 5+1 (@ Guts τι με έβαλες να κάνω βραδιάτικα ). Οι παρακάτω τόμοι είναι ταξινομημένοι με βάση την σειρά έκδοσής τους στην ελληνική συλλογή, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσα να τους ταξινομήσω με σειρά προτίμησης. 1. Γούλβεριν (13ος τόμος) Βασικά η πρώτη θέση αποτελεί εξαίρεση μιας και σε αυτήν συγκαταλέγονται όλοι οι τόμοι του Γούλβεριν που έχουν κυκλοφορήσει στην συλλογή. Απλά από όλους αυτούς ο πρώτος τόμος που θα έπιανα να (ξανά) διαβάσω θα ήταν ο 13ος. 2. Ντέρντεβιλ: Αναγέννηση (14ος τόμος) 3. Κάπτεν Μπρίτεν: Ένας Παράλογος Κόσμος (18ος τόμος) 4. The Amazing Σπάιντερ-Μαν: Το Τελευταίο Κυνήγι του Κρέιβεν (20ός τόμος) 5. Οίκος του Μ (41ος τόμος) +1. Uncanny Χ-ΜΕΝ: Δεύτερη Γέννηση (52ος τόμος) Επίσης θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σου στο ότι μας έχει λείψει να δούμε κάποιον τόμο του Σπάιντερ-Μαν στην συλλογή. Όμως ας κάνουμε λίγη υπομονή καθώς στις 21 Οκτώβρη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα κυκλοφορήσει η ιστορία με τον θάνατο του Σπάιντερ-Μαν του ultimate σύμπαντος.
 11. Τώρα έριξα και εγώ μία ματιά στις αντίστοιχες παρουσιάσεις του φόρουμ των ιστοριών Ε Όπως Εξάλειψη και Αυτοκρατορική Εισβολή. Από τα πινακάκια φαίνεται τελικά (μιας και δεν αναφέρεται στο σάιτ της Ανούμπις) ότι το Annual τεύχος περιλαμβάνεται στον τόμο της Αυτοκρατορικής Εισβολής, ο οποίος αποτελεί συνέχεια του τόμου Ε Όπως Εξάλειψη. Η έκδοση της Χασέτ περιλαμβάνει τα τεύχη #114-117 (New Χ-ΜΕΝ: Ε Όπως Εξάλειψη, 22ος τόμος της συλλογής) και #118-126 (New Χ-ΜΕΝ: Αυτοκρατορική Εισβολή, 40ός τόμος της συλλογής). Σημείωση: Το προηγούμενό μου ποστ έχει διορθωθεί.
 12. Να προσθέσω και εγώ όπως έχει αναφερθεί και πιο παλιά από τα παιδιά στο φόρουμ, ότι ο τόμος New Χ-ΜΕΝ: Αυτοκρατορική Εισβολή της Ανούμπις περιέχει το τεύχος New Χ-ΜΕΝ Annual vol. 1 2001, το οποίο και δεν περιλαμβάνεται στην έκδοση της Χασέτ.
 13. «Είμαι ο καλύτερος που υπάρχει σε αυτό που κάνω, αλλά αυτό που κάνω δεν είναι και πολύ καλό. Εδώ και πενήντα ολόκληρα χρόνια όμως έχω πάψει να το κάνω.» (Γούλβεριν Ο Γέρος Λόγκαν) Αποθέωση και κάποιες σκέψεις για τον 69ο τόμο της συλλογής, με σπόιλερ. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο μελλοντικό παράλληλο σύμπαν της Earth-807128, όπου οι περισσότεροι υπερήρωες και υπερηρωίδες έχουν πεθάνει έπειτα από μία τρομερή μάχη που συνέβη πριν από περίπου πενήντα χρόνια. Σε αυτήν οι μεγαλύτεροι υπερεγκληματίες του σύμπαντος της Μάρβελ συνεργάστηκαν μεταξύ τους και κατάφεραν να κυριεύσουν όλο τον κόσμο. Έτσι με την Αμερική πλέον χωρισμένη σε τέσσερις μεγάλες περιφέρειες οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν μηνιαίο φόρο στον εκάστοτε γαιοκτήμονα της περιοχής. Σε αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση και ο Λόγκαν, ο οποίος ζει σε μία φάρμα στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια μαζί με την σύζυγό του, την Μορίν και τα δύο τους παιδιά, τον Σκότι και την Τζέιντ. Αν και τα σημάδια του χρόνου είναι παραπάνω από εμφανή στο πρόσωπο και στο σώμα του, εξαιτίας του σημαντικά εξασθενισμένου παράγοντα ίασης, ο Λόγκαν φαίνεται να έχει αφήσει για τα καλά πίσω του την περσόνα του Γούλβεριν, καθώς νοιάζεται αποκλειστικά και μόνο για την ασφάλεια και την ευημερία της οικογένειάς του. Στην συνέχεια ο Λόγκαν στην προσπάθειά του να βρει τα χρήματα για να πληρώσει τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής, θα αναγκαστεί να δεχτεί την πρόταση του επίσης γερασμένου Χόκαϊ που αφορά την μεταφορά ενός μυστικού φορτίου από το Σακραμέντο της Καλιφόρνια προς την Νέα Βαβυλώνα της Ουάσινγκτον. Το ταξίδι παρότι προβλέπεται δυσοίωνο και μακρύ ο Λόγκαν έχει ξεκαθαρίσει στον Χόκαϊ ότι δεν πρόκειται για κανέναν λόγο να βγάλει έξω τα αδαμάντινα νύχια του, καθώς έχει ορκιστεί ότι δεν θα βλάψει ποτέ ξανά κανένα ζωντανό πλάσμα. Θα καταφέρουν οι δύο ήρωες να παραδώσουν ατόφιο το φορτίο; Θα προλάβει ο Λόγκαν να γυρίσει εγκαίρως στην οικογένειά του προκειμένου να εξοφλήσει τον φόρο; Τέλος, πρέπει να εκδοθούν και οι άλλοι δύο τόμοι του Ολντ Μαν Λόγκαν που υπάρχουν στην συλλογή του εξωτερικού; Μια ιστορία την οποία περίμενα εναγωνίως να διαβάσω ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2019 (από όταν ξεκίνησε η συλλογή), εν τέλει κατέληξα να την διαβάσω μετά από δύο και κάτι χρόνια και φυσικά εννοείται πως είμαι ευγνώμων στον υπερθετικό βαθμό προς τους συντελεστές που μας έδωσαν επιτέλους αυτό το αριστούργημα των Μίλλαρ/ΜακΝίβεν. Και να θέλω να γράψω κάτι αρνητικό δεν μπορώ (λόγοι ανωτέρα βίας, καταλαβαίνετε). Ο Μίλλαρ... Πραγματικά τί γράφει ο Μίλλαρ! Μία πλοκή που ενώ τα μοτίβα της είναι σχετικά βατά (παρελθόν που στοιχειώνει το μέλλον, ταξίδι εξιλέωσης, το αναπόδραστο καθήκον του πρωταγωνιστή) ο Μίλλαρ τα παντρεύει με τέτοιον τρόπο με το υπόλοιπο σκηνικό (δυστοπική άγονη γη, γουέστερν road trip, σλάσερ σκηνές) καθιστώντας το τελικό αποτέλεσμα συναρπαστικό. Πραγματικά η ιστορία είναι σε θέση να συνεπάρει τον αναγνώστη κάνοντάς τον στο τέλος κάθε τεύχους να αδημονεί για την επόμενη περιπέτεια που θα βρεθεί στο δρόμο του Λόγκαν και του Χόκαϊ. Ο τόμος διαβάζεται σχετικά γρήγορα καθώς επίσης στα συν είναι και ο χάρτης που υπάρχει προς το τέλος του τεύχους #66 που δείχνει το πως έχει χωριστεί-μοιραστεί η Αμερική σε κάθε τοπικό άρχοντα. Η φιλική συμβουλή που δίνω σε όποιον θέλει να διαβάσει τον τόμο, είναι να κρατήσει την σελίδα αυτήν με έναν σελιδοδείκτη και κάθε φορά που η ιστορία θα παρουσιάζει μία νέα τοποθεσία, ο αναγνώστης να πηγαίνει πίσω και να βλέπει το πού ακριβώς βρίσκονται οι πρωταγωνιστές. Τέλος, ολοκληρώνοντας τον τόμο κατάλαβα το γιατί ο χαρακτήρας του γέρου Λόγκαν τα επόμενα χρόνια έκανε την εμφάνισή του στο βασικό σύμπαν της Μάρβελ (Earth-616) λίγο μετά τον θάνατο του Γούλβεριν εκείνου του σύμπαντος, καθώς επίσης και το γιατί ο χαρακτήρας του γέρου Χόκαϊ το 2018 πήρε την δική του κόμιξ limited σειρά. Φτάνει τώρα όμως με αυτά, ώρα να πέσουν οι προβολείς στον πρωταγωνιστή της σειράς, στον Γούλβεριν. Πραγματικά και τί δεν έχει περάσει αυτός ο άνθρωπος σε όλη του την κομιξική ζωή. Η οικογένειά του τον απέρριψε (Γούλβεριν: Η Αρχή, 42ος τόμος της συλλογής), χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο παρά την θέλησή του (Γούλβεριν: Όπλο Χ, 63ος τόμος της συλλογής), αναγκάστηκε να βάλει τέλος στην ζωή της μεγάλης του αγάπης (Γούλβεριν vol. 2 #57), η Χείρα με την Ύδρα του έκαναν πλύση εγκεφάλου (Γούλβεριν: Δημόσιος Κίνδυνος, εκδόσεις Ανούμπις). Μέχρι και οι Reavers τον σταύρωσαν κάποια στιγμή (Uncanny Χ-ΜΕΝ vol. 1 #251). Και όλα αυτά έχουν συμβεί στο βασικό σύμπαν της Μάρβελ, για να μην αναφέρω τα άλλα παράλληλα σύμπαντα. Σε αυτόν εδώ τον τόμο όμως στο τεύχος έπος #70 δίνεται στον Γούλβεριν η χαριστική βολή. Όπως αναφέρει και ο Λουπόι στην εισαγωγή, για να σκοτώσει κανείς τον Γούλβεριν πρέπει να σκοτώσει το "πνεύμα" του. Την ψυχολογία του, αν θέλουμε να το πούμε διαφορετικά. Και πράγματι πάνω-κάτω αυτό ισχύει αν κρίνουμε από τους σόλο τόμους του ήρωα που έχουμε δει στην συλλογή μέχρι στιγμής (συγκεκριμένα τους #13, #63 και #69). Έτσι, ενώ στο Όπλο Χ βλέπουμε πως ο Λόγκαν αποδέχεται με βίαιο τρόπο την ζωώδη του πλευρά, στο Γούλβεριν του Κλέρμοντ βλέπουμε πως ο ήρωας προσπαθεί να βρει την ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης και της ζωώδους πλευράς του. Τέλος στο Ο Γέρος Λόγκαν, ο ήρωας έχει θάψει βαθιά μέσα του το ζώο παίρνοντας όρκο να μην ξανά βγάλει ποτέ τα νύχια του. Ο Γούλβεριν είναι ένας χαρακτήρας με βάθος και προσωπικότητα. Περνώντας στο εικαστικό κομμάτι, το σχέδιο του ΜακΝίβεν είναι χορταστικότατο. Γουέστερν τοπία στο background, ιλιγγιώδης καταδιώξεις με αμάξια, παρηκμασμένες πάλαι πότε μεγάλες μητροπόλεις και φυσικά οι "πιο ωμές δεν γίνεται" σκηνές μάχης, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την ατμόσφαιρα της ιστορίας. Η δράση είναι άπλετη και τα καρέ των μαχών λεπτομερή και μεγάλα. Το ίδιο ισχύει και για τα κοντινά πλάνα με το highlight να είναι αυτά του τεύχους #72 όπου βλέπουμε την αφύπνιση του Γούλβεριν. Ειδικά τα καρέ αυτά είναι σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο που ο αναγνώστης εκείνη την στιγμή κεντράρει αποκλειστικά και μόνο στον Λόγκαν αγνοώντας τα μπαλονάκια του κυρίου Ντόνοβαν. Το ίδιο κάνει και ο Λόγκαν δηλαδή, μόνο που αυτός κεντράρει αλλού. Μέχρι και το παρασκήνιο ήταν αρκετά λεπτομερές με τρανό παράδειγμα να αποτελούν τα καρέ του τεύχους #67 όταν το δίδυμο βρίσκεται στο Χάμμερ Φολς, καθώς και αυτά του τεύχους #71 όταν οι ήρωες φτάνουν στην Νέα Βαβυλώνα. Τέλος αν και δεν το βρήκα να αναφέρεται κάπου, είμαι απόλυτα σίγουρος πως η καπαρντίνα που φοράει ο Λόγκαν στο πρώτο και στο τελευταίο τεύχος είναι εμπνευσμένη από αυτήν που φορούσε ο Χάρισον Φορντ στην ταινία Μπλέιντ Ράννερ. Αν μετά από όλα αυτά δεν σας κίνησα έστω και λίγο το ενδιαφέρον να διαβάσετε (ή να ξανά διαβάσετε) αυτόν τον τόμο, να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να ξανά γράψω άλλη κριτική. Επομένως κανονίστε την πορεία σας. Υ.Γ.: Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η ταινιάρα Λόγκαν του 2017 έχει αντλήσει έμπνευση από την παρούσα ιστορία.
 14. Κριτική για τον τόμο Θάντερμπολτς: Έμπιστα Τέρατα, με σπόιλερ. Μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου των Υπερηρώων ο οποίος κατέληξε με την παράδωση (και μετέπειτα όπως είδαμε στον 35ο τόμο της συλλογής στον θάνατο) του Κάπτεν Αμέρικα και την πλήρη εφαρμογή του Νόμου περί Καταγραφής των Υπερηρώων, ο brand ambassador του νόμου αυτού, ο Άιρον Μαν, έχει την υπέροχη φαεινή ιδέα να ορίσει ως επικεφαλής της ομάδας των Θάντερμπολτς, τον "καθόλου ο ορισμός του ψυχασθενή", Νόρμαν Όσμπορν. Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή πριν τα γεγονότα της Μυστικής Εισβολής (του 70ού τόμου της συλλογής) ο Όσμπορν ηγείται της ομάδας των Θάντερμπολτς που έχουν ως κύρια αποστολή τους την σύλληψη όλων των μη καταγεγραμμένων υπερηρώων. Η ομάδα των Θάντερμπολτς που αποτελείται από πρώην υπερεγκληματίες και κακοποιούς περιλαμβάνει την Μελίσα Γκολντ/Σόνγκμπερντ (που είναι και η αδιαφιλονίκητη αρχηγό της) με την ικανότητα να δημιουργεί και να χειρίζεται ηχητικά πεδία, την μεγάλη της αντίζηλο Κάρλα Σόφεν/Μούνστοουν (που μπορούμε να πούμε ότι είναι η Χάρλεϊ Κουίν στο λιγότερο διαστροφικό) με την ικανότητα να εκπέμπει ριπές φωτός, τον Τσεν Λου/Ραδιενεργό Άντρα και τον Αντρέας Στράκερ/Ξιφομάχο οι οποίοι πάνω-κάτω κάνουν αυτό που λέει το παρατσούκλι τους, όπως επίσης και τον Μακ Γκάργκαν/Σκορπιό που έχει γίνει ο νέος ξενιστής του Βένομ και τον Ρόμπι Μπάλντουιν/Πένανς ο οποίος μπορεί να δημιουργεί κινητικά πεδία. Τέλος η ομάδα έχει κρυφά στις τάξεις της και τον ψυχοπαθή εκτελεστή Μπούλσαϊ, ο οποίος και προορίζεται ως ενίσχυση εσχάτης επιλογής. Έτσι λοιπόν κατά την διάρκεια της ιστορίας ο Όσμπορν στην προσπάθειά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού αλλά και να αποδείξει ότι έχει σώας τας φρένας "διαλέγει στην τύχη" να συλλάβει κάποιον παράνομο υπερήρωα, ο οποίος εντελώς συμπτωματικά τυγχάνει να σχετίζεται με αράχνες. Θα μπορέσουν οι Θάντερμπολτς να τον συλλάβουν; Αλλά και το σημαντικότερο, θα μπορέσει ο Νόρμαν Όσμπορν να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών; Ο Γουόρεν Έλλις που τον είχαμε δει τελευταία φορά στον 2ο τόμο της συλλογής Άιρον Μαν: Extremis, γράφει μία ιστορία σχετικά ανάλαφρη και παράλληλα σκοτεινή, παρουσιάζοντάς μας μία ετερόκλητη ομάδα που προσπαθεί με δόλιους τρόπους να αυξήσει την δημοτικότητά της. Κατά την διάρκεια των τευχών θα δοθεί σε όλα τα μέλη των Θάντερμπολτς η στιγμή για να ξεδιπλώσουν τον χαρακτήρα τους, με τον Νόρμαν Όσμπορν όμως να κερδίζει λίγο παραπάνω τις εντυπώσεις από τις απίστευτες ξεκαρδιστικές κωμικές σκηνές του. Επίσης η κόντρα της Σόνγκμπερντ με της Μούνστοουν καθόλη την διάρκεια της ιστορίας ήταν απολαυστική με το αποκορύφωμα τους να είναι η σκηνή στο τεύχος #112, όπου βλέπουμε το πώς συγκρούονται τα ιδανικά της κάθε μιας. Το μόνο μου (πολύ μικρό) παράπονο είναι που στο τεύχος #111 δεν μεταφράστηκαν στα ελληνικά οι ετικέτες από τα φάρμακα που έπαιρνε ο Όσμπορν, όπως επίσης και το ότι δεν φάνηκε ο Μπούλσαϊ να ανακτεί τα δύο sai του μετά από την δολοφονία των φρουρών στο τεύχος #115, τα οποία και δείχνει να χρησιμοποιεί κανονικά μετά στην μάχη του με τον Αμέρικαν Ιγκλ. Το σχέδιο του Λέινιλ Φράνσις Γιου στο τελευταίο έξτρα τεύχος δεν μου άρεσε καθόλου. Από την άλλη πλευρά το σχέδιο του Μάικ Ντιαντάτο Τζ. μου άρεσε πολύ. Το σχέδιο του καλλιτέχνη με μία λέξη θα το χαρακτήριζα κινηματογραφικό. Κινηματογραφικό με συνδυασμό πιο σκοτεινών αποχρώσων. Μου έκαναν ιδιαίτερη καλή εντύπωση τα καρέ των μαχών τα οποία παρότι εναλλάσσονταν με κάπως γρήγορο τρόπο (του τύπου δηλαδή οι χαρακτήρες Α, Β και Γ πολεμούν στο πρώτο καρέ, οι χαρακτήρες Δ και Ε πολεμούν στο δεύτερο, οι χαρακτήρες Α και Γ πολεμούν στο τρίτο κλπ.) δεν μπερδεύουν-κουράζουν καθόλου τον αναγνώστη σχετικά με το ποιος χαρακτήρας πολεμάει με ποιον. Τέλος ο σχεδιασμός των προσώπων (ιδιαίτερα στα κοντινά πλάνα) είναι εκφραστικότατος. Βαθμολογία: 8/10. Υ.Γ.: Παρακάτω ακολουθούν κάποια παρελκόμενα της ιστορίας.
 15. "Βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας. Εσύ ποιόν μπορείς να εμπιστευτείς;" Κριτική για τον τόμο Μυστική Εισβολή, με σπόιλερ. Οι Σκραλ, μία εξωγήινη φυλή μορφοπλαστών, αφού ανά τα χρόνια όποιον πλανήτη και αν έχουν αποικίσει αυτός έχει καταλήξει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να καταστραφεί, αποφασίζουν να ενστερνιστούν τα λόγια της ιέρειας και βασίλισσάς τους, Βεράνκε. Η Βασίλισσα Βεράνκε έπειτα από ενδελεχή μελέτη των αρχαίων προφητειών της φυλής της πιστεύει ότι το μόνο μέρος όπου ο λαός της θα μπορέσει να ευδοκιμήσει είναι ο πλανήτης Γη. Έτσι οι Σκραλ θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο της "σταδιακής μετάβασης". Αποφασίζουν να απαγάγουν μυστικά διάφορους υπερήρωες και υπερκακούς, καθώς και διάφορα εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής και όχι μόνο σκηνής, με σκοπό να πάρουν την θέση τους και να τους παραστήσουν, έτσι ώστε να εισβάλουν στην Γη παρασκηνιάκα και αθόρυβα. Μένοντας έκπληκτοι μπροστά σε μία τέτοια αποκάλυψη οι Πανίσχυροι Εκδικητές, οι Νέοι Εκδικητές, οι Νεαροί Εκδικητές και όποιος άλλος τίτλος μπορεί να περιλαμβάνει την λέξη "Εκδικητές" έρχονται αντιμέτωποι με μία μάχη η οποία μπορεί και να έχει ήδη κριθεί. Διαβάζοντας αυτόν τον τόμο σε γενικές γραμμές πέρασα καλά. Ο Μπέντις μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται (μετά τον 27ο τόμο της συλλογής Εκδικητές: Διάλυση και τον 41ο του Οίκου του Μ) στο τρίτο του αποκορύφωμα με τον τίτλο των Εκδικητών. Η ιστορία με την πάροδο των τευχών κλιμακώνεται όλο και περισσότερο με τις μάχες να πέφτουν βροχή. Έχουμε μάχη στην Άγρια Χώρα, μάχη στην Τάιμς Σκουέρ, μάχη στο διάστημα, ψυχανάλυση στο "βουνό του χαμού" και φυσικά μάχη στο Σέντραλ Παρκ. Για άλλη μία φορά ο Μπέντις δείχνει πως ξέρει να χειρίζεται με μεγάλη μαεστρία κάθε χαρακτήρα που κάνει την εμφάνισή του μέσα στον τόμο. Το χιούμορ ήταν πολύ καλό βοηθώντας σε σημαντικές σκηνές στον αποφορτισμό του όλου κλίματος, καθώς επίσης και η ήττα των Σκραλ που μου άρεσε όπως παρουσιάστηκε. Όπως και στο σκάκι αν φαγωθεί η Βασίλισσα η παρτίδα (στατιστικά) θεωρείται τελειωμένη, έτσι και στον τόμο όταν η Βασίλισσα Βεράνκε δεν ήταν πλέον ικανή για μάχη ο στρατός των Σκραλ αποδιοργανώθηκε γρήγορα και εύκολα. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να περάσω και στα παραπονάκια που έχω από την ιστορία. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η πλήρης απαξίωση του χαρακτήρα της Γουόσπ. Δεν φτάνει που σε κάθε τεύχος ο Μπέντις παρουσιάζει όλους τους χαρακτήρες με το όνομα τους αλλά και την ομάδα στην οποία ανήκουν, δεν φτάνει που η παρουσίαση της Γουόσπ γίνεται "επίσημα" στο έβδομο τεύχος ενώ έχει ήδη εμφανιστεί (σχεδιαστικά τουλάχιστον) από το δεύτερο, καταλήγει να γίνει και ο χαρακτήρας που πληρώνει στο τέλος την νύφη. Δεν αξίζει στην ηρωίδα μία τέτοια αντιμετώπιση. Και επίσης καταλαβαίνω ότι το όλο event θα συνοδευόταν από καμιά εικοσαριά tie-ins, αλλά τί φάση; Εντάξει μην μας δείχνετε την περιπέτεια των Δύο Φανταστικών με τα ανιψάκια τους στην Αρνητική Ζώνη, όμως δείξτε μας πώς η Μις Μάρβελ κατάφερε να ξεφύγει από τους Σκραλ στο τέταρτο τεύχος. Και επίσης τί ξεπέτα ήταν αυτή στον Νο-Βαρ στο έβδομο τεύχος; Μας τον δείχνουν διάσπαρτα σε κάποια τεύχη και λες "δεν μπορεί αυτός θα παίξει κάποιο σημαντικό ρόλο στην τελική μαχή" και αντ' αυτού τι έχουμε; Δύο καρέ, μία έκρηξη και μία ατάκα από τον ήρωα και αυτό ήταν. Πραγματικά δεν εξηγείται αλλιώς, οι συντελεστές πρέπει να ξέχασαν σε κάποια τεύχη να προσθέσουν τρία-τέσσερα καρέ. Στα αρνητικά για το τέλος δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω και την σχετικά (παν)εύκολη νίκη της Άμπιγκεϊλ Μπραντ στο πέμπτο τεύχος. Όσον αφορά τώρα το κομμάτι του σχεδίου το συναίσθημα που μου δημιουργήθηκε ήταν αυτό της σύγχυσης. Το σχέδιο του Λέινιλ Φράνσις Γιου ήταν σε κάποια σημεία εκθαμβωτικό και σε κάποια άλλα σημεία αποκρουστικό. Θυμάμαι ότι το σχέδιο του καλλιτέχνη δεν μου είχε κάνει καλή εντύπωση στο πρώτο τεύχος του τόμου του Fallen Son (35ο της συλλογής), καθώς και στο τελευταίο τευχάκι του Θάντερμπολτς (72ο της συλλογής). Σε αυτόν εδώ τον τόμο όμως κάτι παράδοξο συμβαίνει. Στα θετικά του σχεδίου είναι βασικά όλα τα κοντινά πλάνα (και ειδικά τα γκρο πλαν) με τον Γιου να σχεδιάζει υπέροχες (γυναικείες) ματάρες, καθώς επίσης και τα απολαυστικά μεγάλα δισέλιδα καρέ των μαχών τα οποία σε κάνουν να θες να τα χαζεύεις με τις ώρες. Ωστόσο παρόλα αυτά στον τόμο παρατηρούνται και κάποια κάπως "ατσούμπαλα" καρέ όταν οι χαρακτήρες παρουσιάζονται από το πλάι, ή όταν αυτοί παρουσιάζονται σε καρέ μικρότερα σε διαστάσεις. Βαθμολογία: 7,5/10. Υ.Γ.: Παρακάτω ακολουθούν κάποια παρελκόμενα της ιστορίας.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.