Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

• Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1964
  • Content Count:  5562
  • Achievement Points:  5572
  • Days Won:  15
  • With Us For:  6623 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Το ΟΝΕΜΑΝ έχει καταφέρει να απελευθερώσει αρκετούς άντρες, εδώ στο γραφείο, σε σημείο που ο Πάνος Βελαχουτάκος έγραψε 1400 λέξεις για κόμικς.

post-2298-0-35224900-1334876838_thumb.jpg

Η Αρχή

Δεν είμαι ειδικός. Είμαι ένας περασμένης ηλικίας μέσος αναγνώστης/φίλος των κόμικς. Μετά όμως από τη συστηματική ανάγνωση και συλλογή των τελευταίων 7 χρόνων έχω αρκετά που θέλω να μοιραστώ.

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι έτσι κι εγώ έχω ένα τέρας μέσα μου. Ένα τέρας που πρέπει να το θρέφω. Κατά καιρούς το έχω ταΐσει με τόνους video games, παιχνίδια με κάρτες σαν το Magic the Gathering, ενώ πάντα το τροφοδοτώ με πλήθος βιβλίων, σειρών και ταινιών. Το τέρας είναι αχόρταγο και καλό είναι να βρίσκεις διαφορετικές ποικιλίες για να το ευχαριστείς. Η τελευταία που ανακάλυψα είναι τα κόμικς.

Τέτοιου είδους κείμενα πρέπει να αρχίζουν με το κλασικό "Όλα ξεκίνησαν".

post-2298-0-99831400-1334876843_thumb.jpg

Όλα ξεκίνησαν λοιπόν για μένα και τα κόμικς το καλοκαίρι του 2005 με την μεταφορά του Sin City από εικονογραφημένο του Frank Miller σε κινηματογραφική ταινία. Είδα το φιλμ, έπαθα σοκ. Μετά έψαξα και βρήκα σε κομιξάδικο της Αθήνας 3-4 τόμους Sin City από τη Μαμούθ Κόμικς. Τα ευχαριστήθηκα τόσο πολύ που άρχισα να ψάχνω για περισσότερα. Είχα να πιάσω κόμικς αρκετά χρόνια και είχα σκουριάσει.

Στην πραγματικότητα βέβαια όλα άρχισαν πριν πολύ περισσότερα χρόνια με τα Μίκυ, Τιραμόλα, Βαβούρα, Μπλεκ, Αγόρι, Ταρατατά (του μπαμπά ενός φίλου εννοείται), Τεν Τεν, Αστερίξ, Λούκι Λουκ, το φοβερό MAD. Αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί η πραγματική αφετηρία της αγάπης μου για τα κόμικς. Όλοι μα όλοι έχουμε περάσει τη φάση αυτή όταν ήμασταν παιδιά. Σήμερα μιλάω για μια άλλη κατηγορία. Για τα κόμικς για ενήλικες (όχι τα πορνό, τα άλλα με τη βία, τον τρόμο, τη σκληρή γλώσσα και γενικά τα σενάρια και τις ιστορίες για μεγαλύτερες ηλικίες). Αυτά που τα κοιτάνε οι αδαείς φίλοι σου και λένε "Τι είναι αυτό ρε συ; Που είναι ο Spider-man;".

Στο ψάξιμο λοιπόν που έλεγα νωρίτερα έπεσα πάνω και σε μια Έκθεση Βιβλίου και εκεί γνώρισα από κοντά το Watchmen, το Wanted και το Walking Dead. Τα 3W. Τα πιο αγαπημένα κομμάτια της συλλογής μου.

Μάλιστα είχα ανταλλάξει τότε και αρκετά μέιλ με κάποιον στη Jemma Press εκφράζοντας τα παράπονα μου που αργούν τόσο πολύ να μεταφράσουν και να φέρουν τους καινούργιους τόμους του "Ζωντανοί Νεκροί".

- Στην Αμερική είναι στον 7ο τόμο κι εσείς παλεύετε ακόμα με τον 3ο;

- Να πάτε στην Αμερική κύριε. Οι διαδικασίες αυτές αργούν.

- Στείλτα μου να σου τα μεταφράσω.

- ...

post-2298-0-35715200-1334876850_thumb.jpg

Αγορές

Δεν ξέρω αν είχα δίκιο στο να παραπονιέμαι που αργούν να πάρουν τα δικαιώματα και να βγάλουν την ελληνική έκδοση, μου βγήκε όμως σε καλό αυτή η ιστορία.

Γνωρίστηκα με το αμερικανικό Amazon. Αγόραζα βιβλία ήδη από το αγγλικό, όμως οι επιλογές στα κόμικς ήταν περιορισμένες και οι τιμές τσιμπημένες.Ενώ στις ΗΠΑ... Ότι θες! Με 10 δολάρια αγόραζα ένα τόμο (trade paperback) που στην Αθήνα τον έβρισκα με 12 ευρώ! Αν τον έβρισκα ασφαλώς. Ακόμα και με τα μεταφορικά ήμουνα κερδισμένος.

Άρχισα να κάνω βόλτες και στο Solaris, αγόρασα αρκετά μετά όμως σύγκρινα πάλι και μου φάνηκε αρκετά ακριβό. Λίγα καιρό μετά έψαχνα στο Fnac, μετέπειτα στο Public. Όπως και να το κάνεις είναι μεγαλύτερη η χαρά να ψάχνεις μόνος σου στα ράφια από το να περιμένεις τον ταχυδρόμο με το δέμα. Τελικώς όμως κατέληξα. Το 90% των αγορών θα γίνονται από Amazon.com.

Σόρι ελληνική αγορά, μπλα μπλα μπλα, αλλά αυτό που θέλω το βρίσκω εκεί στην καλύτερη τιμή και το έχω στα χέρια μου πριν καν το φέρουν τα βιβλιοπωλεία στη χώρα μας (την αμερικανική έκδοση, ούτε λόγος για το μεταφρασμένο).

post-2298-0-97727200-1334876857_thumb.jpg

Εκθέσεις

Τα τελευταία 3 χρόνια αξιώθηκα να δω από κοντά την καλύτερη έκθεση για κόμικς στη χώρα, το Comicdom Con Athens. Εκεί ήρθα πιο πολύ σε επαφή με το ελληνικό κόμικ. Τις δουλειές των Μιχάλη Διαλυνά, Ηλία Κυριαζή και πολλών άλλων που κυνηγάνε το όνειρο.

Ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ για μένα πάντως, είναι η επίσκεψη στη Μέκκα των κόμικς, το Comic-Con του San Diego. Πρώτον γιατί δεν θα αντέξω στη 15ωρη πτήση και δεύτερον γιατί δεν μπορώ τις τεράστιες ουρές. Στα Comic-Con έχει τεράστιες ουρές. Έχει βέβαια και θεές cosplay αλλά αυτά είναι για τα νερντς...

Ίσως κάποια στιγμή στη Ν. Υόρκη. Είτε στην αντίστοιχη έκθεση, είτε στα φοβερά καταστήματα όπως το Midtown Comics. Εντάξει και το Forbidden Planet στο Λονδίνο καλό είναι.

Μερικές προτάσεις για να αρχίσεις

Σχεδόν όλα της Vertigo. Οι τίτλοι της θυγατρικής της DC είναι οι νούμερο ένα επιλογές μου.

Preacher (9 τόμοι)

Y: The Last Man (10 τόμοι)

100 Bullets (13 τόμοι)

Losers (5 τόμοι)

Από τα πιο καινούργια, Fables, DMZ, American Vampire, Northlanders, Unwritten, Scalped, i Zombie.

Και η DC καλή είναι βέβαια. Μακριά όμως από σούπερ ήρωες. Είναι μία από τις αρχές που ακολουθώ. Δεν τελειώνουν ποτέ οι ιστορίες τους. Για 200 και βάλε χρόνια θα διαβάζουμε για το Superman και το Batman. Προσωπικά θέλω μια αρχή και ένα τέλος στις ιστορίες.

Το επαναλανσάρισμα των 52, το περίφημο new52 με έψησε στην αρχή να ασχοληθώ όμως μετά από μερικές εβδομάδες εγκατέλειψα το εγχείρημα. Tο βλέπω σαν τώρα, να είμαι γεροντάκι, να έχουμε φτάσει στο τεύχος 892 και η DC να ανακοινώνει the new new52.

Από DC λοιπόν τα Watchmen, Jonah Hex, Ronin.

post-2298-0-14564200-1334876867_thumb.jpg

Marvel. Spider-man δηλαδή. Ironman, The Avengers. The X-Men. Thor, Hulk, Captain America.

Όχι.

Τα είπαμε. Αν σκοπεύεις να κάνεις μια λογική συλλογή μην πάρεις σούπερ ήρωες. Δεν βγάζεις άκρη. Πότε ξεκίνησαν, που πάνε, τι γίνεται, πόσοι είναι.

Από Marvel μόνο τα Dark Tower τα οποία είναι αριστούργημα.

Walking Dead από Image, The Boys από Dynamite, 30 Days of Night από IDW, Sleeper από τη μακαρίτισσα τη Wildstorm.

Μερικοί αγαπημένοι δημιουργοί είναι οι Brian Wood, Garth Ennis, Ben Templesmith, Brian Azzarello, Ed Brubaker, Sean Phillips, Neil Gaiman, Alan Moore, Brian Vaughan, Mark Millar, Jimmy Palmioti. Ψαξ' τους.

Manga

Άπειροι τίτλοι και σειρές. Χάος. Αν ζούσα στην Ιαπωνία σίγουρα θα ήμουν φανατικός. Όμως όπως και στην περίπτωση των σούπερ ηρώων, αν μπεις στο κόλπο δύσκολα θα βγεις. Θες μία βιβλιοθήκη για κάθε 2-3 σειρές. Δεν τα αγγίζω ούτε αυτά λοιπόν.

Κόμικς και γυναίκες

Ο τίτλος ακούγεται φαλλοκρατικός όμως πρόκειται για παρεξήγηση. Μιλάω για τις αμύητες στα κόμικς γυναίκες. Σε βλέπει λοιπόν η καλή σου πως έχεις πάρει φόρα και αγοράζεις, διαβάζεις, συλλέγεις κόμικς. Σου λέει λοιπόν το κλασικό, "Αυτά είναι για μωρά, τι θες εσύ 35 χρονών γαϊδούρι με τα μίκι μάο"; Της αγοράζεις τα Blankets, Habibi και Persepolis και καθαρίζεις για πολύ καιρό.

post-2298-0-27180400-1334876875_thumb.jpg

Κόμικς έχουμε, αλλά πόσα έχουμε;

Γεμίζεις λοιπόν σιγά σιγά τη βιβλιοθήκη, μετά από λίγο κάνεις και μια λίστα με αυτά που έχεις και χωρίς να το καταλάβεις κάποια στιγμή την πατάς. Αγοράζεις από ένα βιβλιοπωλείο ένα κόμικ που έχεις ήδη παραγγείλει και στο τέλος κάθε μήνα έχεις 1-2 διπλά στο σπίτι.

Η λύση ονομάζεται CLZ και είναι ένα πρόγραμμα που περνάς στο κινητό σου, καταχωρείς μέσα όλα τα μωρά σου και έτσι έχεις πάντα μαζί τη λίστα με τα κόμικς σου για να αποφύγεις διπλοαγορές (είναι ωραίο και για φιγούρα).

Κόμικς online

Πρόσφατα άρχισα να ψάχνω και τα ψηφιακά. Το Comixology είναι η καλύτερη πλατφόρμα για να αγοράσεις ψηφιακά κόμικς. Συνεργάζεται με όλες σχεδόν τις εκδοτικές εταιρείες του χώρου (54 αυτή τη στιγμή), ενώ τα αρχεία που αγοράζεις, μπορείς να τα διαβάσεις σε PC ή σε tablets. Πληρώνεις από 0.79 για ένα τεύχος, ενώ πωλούνται και τόμοι για μια μέση τιμή 5 ευρώ.

Υπάρχει βέβαια και το παράνομο κατέβασμα. Τα Demοnoid και Pirate Βay έχουν τους περισσότερους τίτλους, αλλά δεν το μάθατε εδώ αυτό. Τα αρχεία που ψάχνετε είναι .cbr και .cbz (μακριά από pdf). Διαβάζονται με προγράμματα σαν το CDisplay.

Στο downloading προσπαθώ να ακολουθώ τον κανόνα που ακολουθώ στη μουσική. Το κατεβάζω κι αν μ' αρέσει το αγοράζω.

post-2298-0-93985700-1334876882_thumb.jpg

Ενημέρωση

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ενημερώνεσαι για τις νέες κυκλοφορίες αλλά και γι' αυτά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν αλλά σου έχουν διαφύγει. Είναι όλα τα παραπάνω που έχουμε ήδη αναφέρει. Από το λογαριασμό σου στο Amazon και τις προτάσεις που σου κάνει βάσει των αγορών σου. Από τα σάιτ των εκδοτικών οίκων, από το Comixology και από πλήθος σάιτ που καταπιάνονται με το θέμα όπως τα Comicsalliance, Newsarama, Comic Book Resources, Comicdom.

Για μένα τεράστια βοήθεια είναι το Twitter αν βέβαια ακολουθείς τους λογαριασμούς των εκδοτικών οίκων, των σάιτ, των δημιουργών.

post-2298-0-00439900-1334876892_thumb.jpg

Γιατί κόμικς τελικά;

Μην βλέπεις τα κόμικς σαν μόδα της εποχής λόγω της σειράς Walking Dead, ή των αμέτρητων κινηματογραφικών ταινιών που είναι εμπνευσμένες από αυτά.

Αν θες να είσαι cool σαν τους σκληρούς τύπους στο Big Bang Theory πρέπει να διαβάζεις κόμικς.Είναι ένα χόμπι και μια ασχολία που ομορφαίνει τις Τετάρτες (Wednesday is new comics day).

Δεν είναι ανάγκη να χαλάς πολλά χρήματα. Γίνεται μια χαρά δουλειά και με 30 ευρώ το μήνα. Τα κόμικς θα γεμίσουν τη ζωή σου με συναρπαστικές ιστορίες και εικόνες. Ένα κόμικ μόνο του μπορεί να είναι πιο δυνατό κι από τα 5 τελευταία βιβλία που διάβασες (Όπως τα Just a Pilgrim, Kick-Ass και Infinite Kung Fu για παράδειγμα).

Τα κόμικς είναι η 9η τέχνη. Ποπ αλλά τέχνη.

Τέλος, είναι ένα από τα 7 βασικά συστατικά. Ταινίες, βιβλία, ίντερνετ, μουσική, ηλεκτρονικά παιχνίδια, σειρές και κόμικς.

Και το σχετικό link...

• Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1534
  • Content Count:  22474
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  792
  • With Us For:  6781 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Τα κόμικς είναι η 9η τέχνη. Ποπ αλλά τέχνη.

Τέλος, είναι ένα από τα 7 βασικά συστατικά. Ταινίες, βιβλία, ίντερνετ, μουσική, ηλεκτρονικά παιχνίδια, σειρές και κόμικς.

:giati: Σοφά λόγια! :yahoo: