Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα λόγια κάποτε στερεύουν [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 13/04/2024]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1621
  • Content Count:  5061
  • Reputation:   34618
  • Achievement Points:  5069
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6191 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ο Γιόμο Κενιάτα έγινε ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κένυας πριν από ακριβώς 60 χρόνια, μετά από πολυετείς απελευθερωτικούς αγώνες ενάντια στους Βρετανούς. Η αποφθεγματικού τύπου ρήση του σύμφωνα με την οποία «Όταν ήρθαν οι Λευκοί στην Αφρική, εμείς είχαμε τη γη και εκείνοι τη Βίβλο. Μας έμαθαν να προσευχόμαστε με κλειστά τα μάτια. Όταν τα ανοίξαμε, εκείνοι είχαν τη γη και εμείς τη Βίβλο», αποδίδει με τον πιο ευσύνοπτο τρόπο την κλασική μέθοδο της παραδοσιακής αποικιοκρατίας.

 

 

11.thumb.jpg.1d8d8be6d7ac241b5e29f3ec5fdbbd77.jpg

 

 

Στις μέρες μας, η μετατροπή μιας χώρας σε αποικία είναι, βέβαια, μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία αλλά ορισμένες φορές αρκούν λίγα λόγια και μια σύντομη εικονογράφηση για να γίνει κατανοητή. Αυτήν τη διαδικασία περιγράφει με τον πιο απλό και πλήρη τρόπο ο Gord Hill σε ένα τετρασέλιδο κόμικς του με τίτλο «What is Colonialism?» («Τι είναι η αποικιοκρατία;»), ελεύθερα προσβάσιμο στο warriorpublications.wordpress.com. Ο πενηνταπεντάχρονος πολιτικός ακτιβιστής Gord Hill, που χρησιμοποιεί συχνά το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Zig Zag, ανήκει στο έθνος των Kwakwaka’wakw και ζει στο Βανκούβερ. Εδώ και δεκαετίες δημιουργεί μαχητικά κόμικς για τα δικαιώματα των γηγενών του Καναδά, για τον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία, την παγκοσμιοποίηση, τον καπιταλισμό και τις σύγχρονες μορφές του ιμπεριαλισμού, του φασισμού κ.ά.

 

 

12.thumb.jpg.904d3f4c9e4f95a580a0afee0b04e718.jpg

 

 

Πιο γνωστά βιβλία του είναι τα «The Anti-Capitalist Resistance Comic Book: From the WTO to the G20», «The Antifa Comic Book», «Direct Action Gets the Goods: A Graphic History of the Strike in Canada», «The 500 Years of Indigenous Resistance Comic Book», στα οποία περιγράφει πάντα με διεξοδικό τρόπο τη γέννηση ενός προβλήματος. Προτείνει όμως και λύσεις οι οποίες δεν περιορίζονται στον πασιφισμό και τα λόγια αλλά απαιτούν έμπρακτη δράση. Ίσως τα βιβλία του, ειδικά αυτά που αφορούν τις αποικιοκρατικές εισβολές των «πολιτισμένων» αυτού του κόσμου όπου γης, να αποτελούν την απάντηση σε όσους προτείνουν την αιώνια παθητική αντίσταση και τον ισόβιο διάλογο ως πανάκεια με γνωστή πάντα κατάληξη.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.