Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο μανάβης που έγινε κυνηγός θησαυρών [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 30/03/2024]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1719
  • Content Count:  5211
  • Reputation:   35145
  • Achievement Points:  5219
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6316 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Συμπληρώνεται ένας αιώνας από τις πρώτες περιπέτειες του Wash Tubbs, του γκαφατζή χαρακτήρα του Roy Crane που η πορεία των περιπετειών του αντανακλά το τέλος της αθωότητας των αμερικανικών κόμικς στην περίοδο του Μεσοπολέμου.

 

 

11.thumb.jpg.d72546d8e7bd4c10c78278faa0ea6a40.jpg

 

 

Ο Roy Crane, ένας από τους πιο επιτυχημένους δημιουργούς κόμικς του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, ξεκίνησε τη σειρά Wash Tubbs το 1924 ως καθημερινό χιουμοριστικό και ρομαντικό στριπ σε εφημερίδες. Σύντομα όμως η σειρά εξελίχτηκε σε μια επική περιπέτεια με ξέφρενη δράση στα πέρατα της Γης. Πρωταγωνιστής ήταν ένας ντροπαλός παντοπώλης με τεράστιες πατούσες και χοντρά γυαλιά, που έφερνε στον νου τον σταρ του βωβού κινηματογράφου Χάρολντ Λόιντ.

 

 

12.thumb.jpg.6af04db8c09c8e5de622ddcda25cc8ae.jpg

 

 

Τα χιουμοριστικά στριπ διένυαν τη χρυσή τους εποχή τη δεκαετία του 1920 και η αποδοχή του Wash Tubbs από τους αναγνώστες ήταν μεγάλη, καθώς η σειρά ξεχώριζε λόγω της σχεδιαστικής δεξιοτεχνίας του Crane, δημιουργού με έντονες τάσεις πειραματισμού σε τεχνοτροπίες, υλικά και αφηγηματικές πρακτικές, αλλά και εμμονή σε κάθε λεπτομέρεια. Ενδεικτικό είναι πως λίγους μήνες μετά την έναρξη της σειράς, όταν ο Crane θεώρησε πως η ηθογραφία καταστάσεων τον περιορίζει και οι ιδέες του εξαντλούνται, δεν δίστασε να ανατρέψει το σενάριο και να μετατρέψει τον χαρακτήρα του σε μέλος ενός πλανόδιου τσίρκου. Για να το πετύχει, έζησε μαζί με τους ανθρώπους ενός πραγματικού τσίρκου ώστε να γνωρίσει τις συνήθειές τους, να δει από κοντά τις στολές τους, τον τρόπο ζωής τους κ.λ.π.

 

 

13.thumb.jpg.a33f87bc4e7fbb7c18c6ea69a4164bd9.jpg

 

 

Δεν ήταν όμως αυτή η μόνη αλλαγή. Στο τσίρκο ο Wash Tubbs έμαθε για την ύπαρξη ενός θησαυρού στην Πολυνησία και αποφάσισε να τον αναζητήσει. Τότε ξαφνικά το στριπ από αμιγώς χιουμοριστικό μετατράπηκε σε ένα υβρίδιο πλάκας και περιπέτειας, με το βάρος να πέφτει όλο και περισσότερο προς τη δεύτερη. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ πλησίαζαν με ταχείς ρυθμούς προς τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία ολοκληρώθηκε με το Κραχ του 1929. Αυτή η πορεία αποτυπώθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στη σταδιακή μετάβαση των σεναρίων των κόμικς, με το χιούμορ να υποχωρεί όσο οι ανησυχίες εντείνονταν. Πολλοί δημιουργοί στράφηκαν προς τη δράση σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια να βοηθήσουν το κοινό τους να ξεχαστεί και να «ταξιδέψει». Τότε εμφανίστηκαν οι πρώτες αστυνομικές περιπέτειες με γκάνγκστερ και κακοποιούς, ιστορίες με πιλότους, τυχοδιώκτες, θαλασσοπόρους και πολεμιστές, ταξίδια σε απάτητες ζούγκλες και μακρινούς ωκεανούς, στο αχανές Διάστημα, στα βάθη του παρελθόντος και του μέλλοντος. Η αντιηρωική καρικατούρα του Wash Tubbs δεν χωρούσε σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

 

 

14.thumb.jpg.fcbb7c4af72991cebbe41c16938e4364.jpg

 

 

Τότε, τον Μάιο του 1929, στη σειρά εμφανίστηκε ο Captain Easy, ένας ήρωας με σκοτεινό παρελθόν και γωνιώδες πηγούνι, μυώδης, γενναίος και γυναικοκατακτητής. Συμμάχησε με τον Wash στο κυνήγι των θησαυρών και σιγά σιγά τον περιθωριοποίησε μέχρι που του έκλεψε και τον τίτλο της σειράς. Ο μικροκαμωμένος Wash Tubbs έγινε κομπάρσος και ο Captain Easy ένας νέος ατρόμητος πρωταγωνιστής μέχρι το 1943, όταν ο Roy Crane εγκατέλειψε οριστικά τη σειρά για να καταπιαστεί με έναν ακόμα πιο «γνήσιο» ήρωα, τον Buzz Sawyer, σε δραματικές περιπέτειες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το σταδιακό «τέλος» του Wash Tubbs αντανακλά και το σταδιακό τέλος της ξεγνοιασιάς. Με τον πόλεμο σε εξέλιξη, πού καιρός για αστεία;

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.