Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η βιογραφία του Κάφκα σε κόμικς [Σπίνου Παρή, efsyn.gr, 21/03/2024]


Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34590
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση του βραβευμένου κομίστα Nicolas Mahler με θέμα «Komplett Kafka» στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα.

 

 

kafka.thumb.jpg.913062e397b27183caa6820faaedfd46.jpg

 

 

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα (1883-1924), του κορυφαίου και επιδραστικού της παγκόσμιας λογοτεχνίας, οι ιστορίες του οποίου όπως η «Μεταμόρφωση» αποτελούν υποχρεωτικό ανάγνωσμα σε σχολεία του εξωτερικού και το επίθετο «καφκικό» έχει ενσωματωθεί στη γλώσσα μας. Σήμερα ο συγγραφέας από την Πράγα εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να μας συναρπάζει. Με αφορμή την επέτειο, το Goethe-Institut Athen επιχειρεί να φωτίσει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και να επανεξετάσει το έργο του, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλο τον κόσμο. Έτσι, απόψε εγκαινιάζει την περιοδεύουσα έκθεση «Komplett Kafka – Μια βιογραφία σε κόμικς» στο παράρτημά του στην Αθήνα, με έργα του βραβευμένου σχεδιαστή κόμικς και εικονογράφου Nicolas Mahler, ο οποίος θα παρευρεθεί στα εγκαίνια (7.30 μ.μ.) και αύριο το πρωί θα δώσει masterclass (δηλώσεις συμμετοχής στο kultur.athen@goethe.de). Την έκθεση θα προλογίσει ο Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Γερμανικής Λογοτεχνίας στο ΕΚΠΑ.

 

Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο Φραντς Κάφκα είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: «Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο», έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Φελίτσε. Τι τράβηξε τον Nicolas Mahler στον Κάφκα; «Κάτι ιδιαίτερα δελεαστικό, εκτός από το θέμα των σχεδίων, ήταν ότι ενώ θεωρείται ένας βαρύς, σκοτεινός συγγραφέας, υπάρχει και το κωμικό στοιχείο στα έργα του», επισημαίνει. «Η “Μεταμόρφωση” για παράδειγμα είναι στην πραγματικότητα ένα χιουμοριστικό σκετς γεμάτο αστείους χαρακτήρες, ακόμη και αν σε μερικούς φαντάζει πολύ καταθλιπτικό και καθόλου ευχάριστο. Το να συνδέεις το κωμικό με το σκοτεινό στοιχείο είναι φυσικά πολύ δελεαστικό».

 

Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη όπου ζει και εργάζεται, οι γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZ am Sonntag, Frankfurter Allgemeine, Titanic, ενώ διακρίθηκε το 2010 με το βραβείο Max und Moritz ως ο «καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς» και σήμερα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη. Με το βιβλίο του «Komplett Kafka» (εκδ. Suhrkamp) και τα σχέδια που εκθέτει στο Ινστιτούτο Γκαίτε αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο πνευματώδη και καυστικό. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Literaturhaus Stuttgart και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου. Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, τηλ. 210-3661000.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.