Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Πρέπει και μπορώ!» [Ιατρού Γιάννης, efsyn.gr, 16/03/2024]


Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34589
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

 Ο Ακίρα Τοριγιάμα, δημιουργός του παγκόσμιου φαινομένου «Dragon Ball», απεβίωσε στα 68 του έτη.

 

 

01.thumb.jpg.3bd89fa3a11955910b672bb406553b2f.jpg

 

 

Είτε ανήκει κανείς στη γενιά όσων ξυπνούσαν κάθε Σαββατοκύριακο με ανυπομονησία για τη συνέχεια της περιπέτειας του Γκόκου και της παρέας του στον ΑΝΤ1, σιγοτραγουδώντας τους τίτλους αρχής που διασκεύασε ο Πάνος Τσαπλαρής με την Άννα Μερκούρη τη δεκαετία του ’90, είτε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «Dragon Ball» υπήρξε μία από τις πιο καθοριστικές σειρές μάνγκα και άνιμε όλων των εποχών. Η είδηση του θανάτου του Ακίρα Τοριγιάμα στις αρχές του Μαρτίου έχει προκαλέσει ανείπωτη θλίψη στους λάτρεις του είδους σε όλο τον κόσμο.

 

Ο Ακίρα Τοριγιάμα γεννήθηκε στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας το 1955. Από πολύ μικρή ηλικία σχεδίαζε επηρεασμένος από τις αγαπημένες του ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney και το μάνγκα «Astro Boy» του Οσάμου Τεζούκα. Μεγαλώνοντας έχασε το ενδιαφέρον του για τις παραγωγές κινουμένων σχεδίων και τα κόμικς, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να σχεδιάζει. Μετά την αποφοίτηση από το Τεχνικό Λύκειο, έχοντας ήδη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, αποφάσισε να παρακάμψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση για να εργαστεί σε μια διαφημιστική εταιρεία ως εικονογράφος.

 

Ο Τοριγιάμα δεν άντεχε την καθημερινότητα σε ένα τέτοιο επαγγελματικό περιβάλλον. Ήθελε να δουλεύει με τους δικούς του ρυθμούς και κυρίως να απολαμβάνει αυτό που κάνει. Φήμες λένε ότι ήταν τεμπέλης, γεγονός που καθιστά την επιτυχία του ακόμη πιο εντυπωσιακή. Ο άνθρωπος που τον ενέπνευσε ήταν ο Καζούχικο Τορισίμα, επιμελητής εκδόσεων στο δημοφιλές περιοδικό μάνγκα «Weekly Shōnen Jump». Ο Τοριγιάμα συμμετείχε δύο χρονιές (1977-1978) στον διαγωνισμό νέων ταλέντων του περιοδικού, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει κάποιο βραβείο – ίσως γιατί μία από τις συμμετοχές του ήταν παρωδία της σειράς ταινιών επιστημονικής φαντασίας «Star Wars». Ο Τορισίμα εκτίμησε το ταλέντο του νεαρού καλλιτέχνη και επικοινώνησε μαζί του ζητώντας του να συνεχίσει την προσπάθεια.

 

 

02.thumb.jpg.dfb512b18e872d0aa358254a1250f88d.jpg

 Ακίρα Τοριγιάμα

 

 

Οι πρώτες προσπάθειες του Ακίρα Τοριγιάμα είχαν όλες έναν κοινό παρονομαστή: την αποτυχία. Το ντεμπούτο του στο περιοδικό έγινε με το μάνγκα «Wonder Island» το 1978, η οποία όμως δεν είχε ανταπόκριση από το κοινό και έτσι δεν συνεχίστηκε. Μετά από μια σειρά αποτυχημένων προτάσεων, ο εκδότης του πρότεινε να τοποθετήσει έναν γυναικείο χαρακτήρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι, του δόθηκε ακόμα μία ευκαιρία με την αυτοτελή ιστορία «Tomato, Girl Detective» και για πρώτη φορά ο Τοριγιάμα εισέπραξε καλά λόγια από τους αναγνώστες του περιοδικού. Αποδίδοντας την επιτυχία του στις συμβουλές του Τορισίμα, ο Ακίρα Τοριγιάμα κράτησε το ίδιο μοτίβο της αφελούς πρωταγωνίστριας που προκαλεί καταστροφές κάθε φορά που κάνει κάτι και στην επόμενη σειρά του.

 

Το χιουμοριστικό μάνγκα «Dr. Slump» ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ιάπωνα καλλιτέχνη. Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες για σχεδόν πέντε χρόνια (1980-1984), βραβεύτηκε με το Βραβείο Shogakukan, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε δις στη μικρή οθόνη από την Toei Animation. Αν και οι εξωφρενικές περιπέτειες του ανθρωπόμορφου κοριτσιού-ρομπότ Αράλε και των υπόλοιπων κατοίκων του Χωριού των Πιγκουίνων ήταν δημοφιλείς, έχοντας πουλήσει μέχρι και σήμερα περί τα 40 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Ιαπωνία, κανείς δεν περίμενε πως το επόμενο έργο του θα τον οδηγούσε στο πάνθεον των δημιουργών κόμικς παγκοσμίως.

 

 

03.thumb.jpg.0e7af604736b2a2fe875af630f64c410.jpg

 

 

Με βασική έμπνευση το κινεζικό μυθιστόρημα του 16ου αιώνα «Ταξίδι προς τη Δύση», αλλά και τις αγαπημένες του ταινίες πολεμικών τεχνών με τον Τζάκι Τσαν, ο Τοριγιάμα ξεκίνησε να δημοσιεύει τη νέα του σειρά «Dragon Ball» (1984-1995). Είχαν προηγηθεί τα κόμικς «Dragon Boy» και «The Adventures of Tongpoo», τα οποία άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία ενός ολόκληρου σύμπαντος που συνδυάζει τις πολεμικές τέχνες, την επιστημονική φαντασία και τη μαγεία με έναν τρόπο που δεν ήταν συνηθισμένος μέχρι τότε. Ο πιθηκόμορφος πρωταγωνιστής Σον Γκόκου, οι αντίπαλοί του Πίκολο και Βετζέτα, η φίλη του Μπούλμα και ο δάσκαλός του Μάστερ Ρόσι, είναι μερικές από τις φιγούρες του magnum opus του Τοριγιάμα που έχουν καθορίσει την ευρύτερη παγκόσμια ποπ κουλτούρα. Αν και αρχικά κυριαρχούσε το στοιχείο της κωμωδίας, γρήγορα το «Dragon Ball» εξελίχθηκε στην επιδραστικότερη ιστορία εφηβικών μάνγκα με θεαματικές μάχες και εντυπωσιακές υπερδυνάμεις. Η χαρακτηριστική κίνηση «κάμε χάμε χα», η αλλόφρων κόμη που αλλάζει χρώματα και οι εκκεντρικές εμφανίσεις των ηρώων του αποτελούν αναμφίβολα μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία ενός έργου που έμελλε να επηρεάσει ποικιλοτρόπως το μέλλον της σχετικής βιομηχανίας.

 

Οι πωλήσεις του «Dragon Ball» έχουν ξεπεράσει τα 260 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πολυάριθμες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη που αντλούν την έμπνευσή τους από τον κόσμο του Τοριγιάμα. Οι περισσότεροι σύγχρονοι Ιάπωνες δημιουργοί κόμικς για εφήβους, όπως για παράδειγμα ο δημιουργός του «One Piece» Εϊτσίρο Όντα και ο δημιουργός του «Naruto» Μασάσι Κισιμότο, αναφέρουν το «Dragon Ball» του Ακίρα Τοριγιάμα ως βασική πηγή έμπνευσης.

 

Φυσικά το έργο του δεν περιορίζεται εκεί – ο Τοριγιάμα υπήρξε ένας καλλιτέχνης με έντονη δραστηριότητα, συμμετέχοντας στη δημιουργία πολυάριθμων σειρών μάνγκα και άνιμε καθώς και βιντεοπαιχνιδιών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον σχεδιασμό των χαρακτήρων για τίτλους όπως «Dragon Quest», «Chrono Trigger» και «Blue Dragon». Η είδηση του θανάτου ενός εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνών της εποχής μας πλημμύρισε τα μέσα ενημέρωσης και τις ιστοσελίδες απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης, ενώ δεν έλειψαν συλλυπητήρια μηνύματα από τον καλλιτεχνικό, τον αθλητικό και τον πολιτικό χώρο.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Επεξεργασία από ramirez
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.