Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΖΟRΜΠΑΣ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΤΡΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ


Manitou

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Τίτλος:
ΖΟRΜΠΑΣ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΤΡΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ
Σενάριο/Kείμενα:
Soloup, Νίκος Καζαντζάκης
Σχέδιο:
Soloup
Εκδοτική:
Hμερ. έκδοσης:
10-11-2023
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Λογοτεχνικό
Μέγεθος:
17.0 x 24.0
Σελίδες:
520
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Προέλευση:
Ελληνική
ISBN:
978-618-220-413-9
Ονομαστική τιμή:
25,50€

  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4461
  • Reputation:   34727
  • Achievement Points:  4528
  • Days Won:  101
  • With Us For:  6186 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  45

ZORBASSOLOUP_0001.jpg  ZORBASSOLOUP_0001z.jpg

 

Κάθε νέο Graphic novel του Soloup, (πραγματικό όνομα  Αντώνης Νικολόπουλος), είναι μια σημαντική είδηση για το χώρο των κόμικ στη χώρα μας. Μετά το "Αϊβαλί", το "Ο Συλλέκτης - Έξι Διηγήματα Για Έναν Κακό Λύκο" και το "21 η μάχη της πλατείας", που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και έγιναν μέρος σεμιναρίων και εκθέσεων, ήρθε και η ώρα της διασκευής σε Graphic novel ενός εκ των σημαντικότερων μυθιστορημάτων, του σημαντικοτέρου ίσως Έλληνα συγγραφέα - λογοτέχνη των τελευταίων αιώνων. Πρόκειται, όπως μαρτυρά και ο τίτλος, για τη δισκευή του "Βίου και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του τεράστιου Νίκου Καζαντζάκη. 

Πρόκειται για μια εξαιρετική και χορταστική διασκευή 520 σελίδων του διάσημου διηγήματος του Καζαντζάκη, το οποίο έχει γίνει και ταινία το 1964 και χάρισε στην ιστορία υπέροχες ερμηνίες και το περίφημο συρτάκι του Ζορμπα. Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο είναι μια ευκαιρία να το διαβάσετε αλλιώς. Ο Soloup έχει φτιάξει μια υπέροχη καλλιτεχνική απεικόνιση του Ζορμπά, η οποία κρατάει τη βασική ιστορία διανθισμένη με κάποιες εμβόλιμες πινελιές, που εμπλουτίζουν το έργο. Η μεγάλη επιτυχία του Soloup είναι ότι κρατάει το ύφος του Καζαντζάκη σε όλο το graphic novel, βγάζοντας πολλά από τα στοιχεία που βγάζει και το βιβλίο. Οι σημαντικές σκηνές του βιβλίου είναι και εδώ τονισμένες επαρκώς (υπέροχες οι σκηνές με τη Μανταμ Ορτάνς και τη Χήρα), όπως και οι διδαχές του Ζορμπά στον Καζαντζάκη.  Το παιχνίδι με τις χρωματικές παλέτες στο γνώριμο σχέδιο του Soloup βγάζει μια εναλλαγή συναισθημάτων, καθώς, ενώ η βασική αφήγηση είναι σε μπλε παλέτα χρωμάτων, έρχεται η κίτρινη και η κόκκινη παλέτα να μπει σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Μπορώ να γράψω πολλά πράγματα για την ιστορία αλλά δεν είναι το αντικείμενο της παρουσίασης αυτής. Άλλωστε το βιβλίο του Ζορμπά είναι από τα γνωστότερα ελληνικά βιβλία και ένα από εκείνα που κάποιος πρέπει να διαβάσει κάποια στιγμή στη ζωή του. 

Χρήζει να αναφερθεί ότι στο παρόν Graphic novel έχει γίνει πολύ σημαντική προσπάθεια για να διατηρηθεί και η γλώσσα του κειμένου (όσο γίνεται).

Συμπερασματικά είναι ένα υπέροχο graphic novel που αξίζει σίγουρα περισσότερα από την ονομαστική του τιμή (με την έκπτωση 23 ευρώ). Άλλωστε, η έκδοση είναι υπέροχη, με εκπληκτική ποιότητα εκτύπωσης, χαρτιού, μυρωδιάς, χρωμάτων κσι εξώφυλλου.

Συνημμένα βάζω εξώφυλλο και οπισθόφυλλο καθώς και 7 χαρακτηριστικά καρέ από το βιβλίο.

 

 

ΖΟΡΜΠΑΣ_1.jpg  ΖΟΡΜΠΑΣ_2.jpg ΖΟΡΜΠΑΣ_3.jpg

 

ΖΟΡΜΠΑΣ_4.jpg  ΖΟΡΜΠΑΣ_5.jpg   ΖΟΡΜΠΑΣ_6.jpgΖΟΡΜΠΑΣ_7.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • nikolas12 changed the title to ΖΟRΜΠΑΣ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΤΡΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ
  • 3 weeks later...

  • Member ID:  34230
  • Group:  Members
  • Topic Count:  3
  • Content Count:  237
  • Reputation:   2257
  • Achievement Points:  287
  • Days Won:  0
  • With Us For:  1854 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  34

Διάβασα σήμερα το συγκεκριμένο.

 

Καταρχάς να πω ότι έχω διαβάσει τα περισσότερα από τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, ανάμεσα τους και ο Ζορμπάς.

 

Ο Καζαντζάκης είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφέας και γενικά αγαπάω πάρα πολύ το έργο του. Ο Ζορμπάς αν και ίσως είναι το πιο γνωστό του ( λόγο και τις ταινίας ) προσωπικά δεν είναι από τα αγαπημένα μου, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 4-5 μυθιστορήματα του που μου αρέσουν περισσότερο. Επομένως θα μιλήσω και σαν κάποιον που αγαπάει το έργο του Καζαντζάκη, αλλά και σαν κάποιον που λατρεύει τα κόμικς.

 

Για το κόμικ, γενικά δεν θα μπω σε διαδικασία να το συγκρίνω με το βιβλίο , γιατί ακόμα και οι 500 σελίδες του κόμικ είναι πολύ λίγες για να πιάσεις αυτή την αίσθηση στις πλούσιες υπαρξιακές περιγραφές που έχει ο Καζαντζάκης στο έργο του. Δεν νομίζω ότι ήταν ποτέ και ο σκοπός αυτός της όλης προσπάθειας. Γενικά η μεταφορά και το όλο εγχείρημα με ενθουσίασε. Η όλη απόδοση και η μεταφορά σε graphic novel για μένα πετυχαίνει  ΑΨΟΓΑ!!! Το κόμικ εξιστορεί πολύ όμορφα όλη την υπόθεση και έχει κρατήσει σε λίγους διαλόγους τα σημαντικά λόγια του έργου ώστε να σου αφήνει ακριβώς τα ίδια συναισθήματα και ερεθίσματα σχετικά με την ζωή , την ελευθερία , τα πάθη και τους υπαρξιακούς προβληματισμούς που έχουμε σαν άνθρωποι . Προφανώς και το βιβλίο έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος , αλλά θεωρώ ότι όσοι αγαπάνε το έργο του Καζαντζάκη θα ενθουσιαστούν πραγματικά με την εναλλακτική απόδοση του έργου.Θεωρώ ότι ίσως σε αυτό το κοινό απευθύνεται και η όλη προσπάθεια, στους Καζαντζακικους η αν όχι αυστηρά αυτούς , όσους διαβάζουν λογοτεχνικά και μυθιστορήματα.

 

Αν είσαι τώρα αναγνώστης κόμικς , χωρίς να έχει μεγάλη η καθόλου επαφή με το έργο του Καζαντζάκη, πιστεύω ότι εξαρτάται από τα γούστα σου αν θα σου αρέσει.

Γενικά το κόμικ έχει πόλη καλή ροή ωραίο σχέδιο που ταιριάζει άψογα με το έργο και γενικά η έκδοση είναι πανέμορφη στιβαρή με πολύ καλό εξώφυλλο και χαρτί. Πιστεύω όμως ότι δεν θα ενθουσιαστούν όλοι οι κόμικς φίλοι διαβάζοντας το , καθώς η αλήθεια είναι ότι νιώθεις ότι δεν διαβάζεις ένα κλασσικό κόμικς. Ακόμα και αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο,νομίζω καταλαβαίνεις εύκολα ότι πρόκειται για μια μεταφορά ενός λογοτεχνικού βιβλίου παρά για το κλασσικό κόμικς που διαβάζεις συνήθως.  Αυτό σε μένα ιδικά ήταν ακόμα πιο έντονο που νομίζω στο τέλος αντιμετώπισα το graphic novel σαν μεταφορά του βιβλίου , παρά σαν το τυπικό σου κόμικ. Οπότε θεωρώ ότι ίσως δεν θα αρέσει σε όλους τους αναγνώστες.

Σε όσους αρέσει πάντως θεωρώ ότι θα δοσει σε κάποιους το ερέθισμα να ασχοληθούν λίγο και με το έργο του Καζαντζάκη, καθώς όπως είπα , το graphic novel έχει καταφέρει να κρατήσει την όλη αισθητική του έργου του συγγραφέα.

 

Από πλευράς μου πάντως , ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για την εκδοτική, για τον Soloup, ο οποίος φαίνεται ότι το έψαξε αρκετά και γενικά για όλους τους συντελεστές της όλης προσπάθειας. 

Χαίρομαι τόσο για την έκδοση, πήρε κατευθείαν θέση στο ξεχωριστό μεσαίο ράφι μου όπου βάζω τα καλύτερα των καλύτερων από κόμικς που διαβάζω!!

 

Τέλος διαβάστηκε και ο Καπετάν Μιχάλης όπου και εκεί έχει γίνει εξαιρετική προσπάθεια με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Μακάρι να δούμε και άλλες τέτοιες προσπάθειες!

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.