Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εσωστρέφεια… μέσα από τη βαλίτσα [Αντωνόπουλος Γιάννης, efsyn.gr, 21/10/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34583
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

Η σκιτσογράφος Μαρία Τζαμπούρα κατεβάζει τη βαλίτσα της από το πατάρι, κλείνεται σε αυτήν και μας αφηγείται «Ιστορίες #μέσα από τη βαλίτσα».

 

 

21.thumb.jpg.9b5ce154b9d3dfc9834435b38c66ca18.jpg

 

 

«Δεν μπορώ να θυμηθώ. Έχω κλειστεί μέσα γιατί δεν θέλω να βγω έξω; Ή δεν βγαίνω έξω γιατί δεν μπορώ;». Ο μονόλογος αυτός βγαίνει μέσα από μια κίτρινη βαλίτσα. Κλεισμένη εντός της βρίσκεται η αθέατη πρωταγωνίστρια, που δεν είναι άλλη από τη σκιτσογράφο Μαρία Τζαμπούρα. Και έχει πολλές ιστορίες να μας πει, πάντα όμως… #μέσα από τη βαλίτσα, όπως λέγεται το ιστολόγιο στο οποίο ανέβαζε το web comic της από το 2017 μέχρι το 2020 (http://valitsablog.wordpress.com). Οι «μικρές ιστορίες για τον (εθελούσιο;) εγκλεισμό σε μια (μεταφορική;) βαλίτσα» συγκεντρώθηκαν σε βιβλίο, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε στο Comicdom Con Athens 2023, κερδίζοντας την αγάπη του κοινού. Πρόκειται βέβαια για τον πρώτο τόμο, καθώς ο δεύτερος αναμένεται να κυκλοφορήσει με το νέο έτος.

 

Οι «Ιστορίες #μέσα από τη βαλίτσα» αποτελεί την πρώτη αυτοέκδοση της Μαρίας Τζαμπούρα, σκιτσογράφου-εικονογράφου, δασκάλας κόμικς και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου, καθώς και δραστήριου μέλους στη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Στη σειρά περιλαμβάνονται στριπάκια με ιστορίες καθημερινής (της) τρέλας, κοινώς ατάκες μελαγχολικής αυτογνωσίας, πεσιμιστικές σκέψεις με μικρές αναλαμπές αισιοδοξίας και λοιποί φιλοσοφικοί στοχασμοί – άλλωστε διαχρονικά, το είδος των comicstrips είναι το κατεξοχήν πεδίο όπου οι δημιουργοί τους μπορούν να φιλοσοφήσουν.

 

 

22.thumb.jpg.d2d4da8e81d0f1c23120e902ded990c3.jpg

 

 

«Πολλοί ισχυρίζονται ότι το να μένω κλεισμένη μέσα στη βαλίτσα είναι μια μορφή άρνησης της πραγματικότητας. Η αλήθεια όμως είναι ότι εκείνη άρχισε πρώτη!» μας λέει η φωνή #μέσα από τη βαλίτσα, σε ένα από τα 60 επεισόδια του τόμου. Όπως διαβάζουμε στο σημείωμα του οπισθόφυλλου: «Όσο κι αν [η σκιτσογράφος] θέλει να είναι σε κίνηση και ταξίδια κάπου εκεί έξω, η ζωή τα τελευταία χρόνια την κλείνει όλο και πιο μέσα. Εγκλωβισμένη ΜΕΣΑ στη βαλίτσα της – αυτό είναι ό,τι πιο κινητικό και εξωστρεφές μπορεί να κάνει». Η βαλίτσα ως καβούκι εσωστρέφειας λοιπόν. Όπως ακριβώς για ένα σαλιγκάρι, το οποίο βλέπουμε – γεμάτο προσδοκίες και… γαμήλιες προτάσεις – να επισκέπτεται την αφανή μας πρωταγωνίστρια. Το σαλιγκάρι, ως ο μοναδικός guest star που εμφανίζεται στα λιτά στριπάκια, πλην βεβαίως της βαλίτσας και της μόνιμης ενοίκου της.

 

 

23.thumb.jpg.f07c4cc8f52cf69d2fae191ea01b4ade.jpg

 

 

Κάτι βέβαια που δεν είχε φανταστεί η καλλιτέχνις ούτε στα πιο τρελά της όνειρα όταν ξεκινούσε τη σειρά, είναι πόσο θα ταυτιζόμασταν με αυτή τη φωνή λίγα χρόνια μετά, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης, ελέω πανδημίας, καραντίνας. Κάτι βέβαια που αποδεικνύει για απειροστή φορά την προφητική δύναμη των κόμικς και της τέχνης εν γένει.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.