Jump to content

Τελικά, είναι αριστερός ο Batman όπως είπε ο Κασσελάκης; [Τσαγκόζης Γιώργος, lifo.gr, 6/10/2023]


Recommended Posts


 • Member ID:  2,298
 • Group:  Members
 • Topic Count:  1,564
 • Content Count:  4,980
 • Reputation:   34,341
 • Achievement Points:  4,988
 • Days Won:  14
 • With Us For:  6,124 Days
 • Status:  Offline
 • Last Seen:  

Τα επιχειρήματα όλων των πλευρών και τελικά, η αποκάλυψη.

 

 

01.thumb.jpg.be570e4274010a1f663d3cff4ea9ce35.jpg

 

 

Εντύπωση στον μεγάλο κόσμο των οπαδών των κόμικς στην Ελλάδα έκανε κάτι που είπε στη χτεσινή του συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Συγκεκριμένα ο κος Κασσελάκης είπε ότι o αγαπημένος του υπέρ ήρωας είναι ο Batman ο οποίος “είναι αριστερός γιατί βάζει το κοινό καλό, πάνω από το δικό του καλό”. Μία πολύ απλοποιημένη άποψη για το τι είναι η αριστερά, αλλά τελικά ισχύει; Είναι ο “σκοτεινός ιππότης” αριστερός;

 

 

02.thumb.jpg.963a4e59c6e2270bf774e9d66946d674.jpg

 

 

To 2008 η DC comics κυκλοφόρησε ένα διαφορετικό κόμικ, το “Decisions”, στο οποίο ο Batman μαζί με τους άλλους υπερήρωες του σύμπαντος του προσπαθούν να προστατεύσουν τους υποψήφιους προέδρους της Αμερικής από κάποιον κακό που θέλει να τους σκοτώσει. Ο Batman διαλέγει να προστατεύσει τον κεντροαριστερό υποψήφιο, αλλά χρησιμοποιεί τακτικές παρακολούθησης των διαφωνούντων με τον υποψήφιο του που παραπέμπουν σε δικτατορικά καθεστώτα. Πολλοί οπαδοί των κόμικς θέλησαν τότε να πούνε τη γνώμη τους για τις πολιτικές απόψεις του Batman.

 

 

03.thumb.jpg.84776a0aabd5dacbab02345d9cdd221d.jpg

 

 

“Θα μπορούσα να δω τον Batman να υποστηρίζει την αποτοξίνωση από τη φυλάκιση, τον έλεγχο των όπλων και τη βοήθεια στους φτωχούς. Ο Bruce Wayne είναι πάνω από όλα φιλάνθρωπος. Δεν τον πειράζει να πληρώνει παραπάνω φόρους για να βοηθάει την κοινότητα. Οι ρεπουμπλικάνοι δε δέρνουν αστυνομικούς και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας”, γράφει ο Daniel που θεωρεί αριστερό τον Batman. Από κάτω ο arseinstein του απαντάει ότι ο Batman είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και νεοφιλελεύθερος.

 

 

04.thumb.jpg.0cbcaee34d837c6eada89518c97adec5.jpg

 

 

Ο Necrotoxin γράφει ότι ο Batman έχει πολλά χαρακτηριστικά των ρεπουμπλικάνων και το μόνο δημοκρατικό πράγμα που έχει είναι ότι δε χρησιμοποιεί όπλα, και από κάτω ο VolettaFalcon του λέει ότι στην κανονική του ζωή ως Bruce Wayne έχει χρηματοδοτεί μία οργάνωση που προσφέρει κοινωνικά προγράμματα και γενικότερα βοηθάει τους ανθρώπους οπότε είναι δημοκράτης, τουτέστιν κεντρο-αριστερός.

 

 

05.thumb.jpg.b7eca35735dabf365de50c31e4a4e9a5.jpg

 

 

“Ο Batman είναι δεξιός και μάλιστα υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, είναι υπέρ του νόμου και της τάξης και της θανατικής ποινής” λέει ο Corpore Metal.

 

 

06.thumb.jpg.8d6a9ce70e92f450b49f4036554cea01.jpg

 

 

Στο reddit πρόσφατα έχει αρχίσει και εκεί η διαμάχη για το προς τα που κλείνει πολιτικά ο τιμωρός της Gotham: “Ο Μπρους είναι ένας δισεκατομμυριούχος που παίρνει το νόμο στα χέρια του από τη θεμελιώδη πεποίθηση ότι το σύστημα είναι σπασμένο και αρνείται να συνεργαστεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε κάθε δυνατή στροφή (εκτός από το να τους πουλάει τεχνολογία εννοώ). Είναι νεοφιλελεύθερος.”

Γράφει ένας redditor, με τους αρκετούς να συμφωνούν μαζί του.

“Νομίζω ότι ο Γουέιν ταιριάζει στο αρχέτυπο του ρεπουμπλικάνου Τζέραλντ Φορντ. Η ατάκα για τον Φορντ ήταν ότι ήταν ο τύπος του ανθρώπου που θα έβλεπε έναν άστεγο και θα άνοιγε το πορτοφόλι του και θα του έδινε χρήματα, αλλά θα πάλευε σαν τον διάολο για να βεβαιωθεί ότι δεν το έκανε η κυβέρνηση. Ήταν προοδευτικός με τα δικά του χρήματα, αλλά συντηρητικός με τα χρήματα των άλλων.”

Γράφει κάποιος άλλος.

O Κρίστιαν Μπέιλ που έπαιξε τον Batman στη μεγάλη οθόνη το 2012 είχε πει “Για μένα είναι ένας αναρχικός και ένα ελεύθερο πνεύμα. Ξέρει ότι υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ αυτού και των εχθρών του, επειδή η ζωή δεν είναι ποτέ σταθερή – πάντα πρέπει να παλεύεις γι’ αυτήν”.

 

Η προσωπική μου άποψη συνοψίζεται στο παρακάτω ποστ του χρήστη venuswasaflytrap στο Reddit.

 

“Δεξιός, σίγουρα. Πρώτον, είναι καλύτερο για την κάλυψή του. Ένας δισεκατομμυριούχος γενικά θα ελεγχόταν περισσότερο αν ήταν φανερά αριστερός.

Αλλά δεύτερον, όλο το προσωπικό του ήθος είναι απίστευτα συντηρητικό. Όταν βοηθάει τους φτωχούς, το κάνει μέσω της ιδιωτικής φιλανθρωπίας, όχι υποστηρίζοντας τις δημόσιες δομές. Η όλη ιδέα του ιδρύματος Γουέιν έχει τις ρίζες της στην ιδέα ότι η φιλανθρωπία είναι μια ιδιωτική επιχείρηση. Μια πιο αριστερή/σοσιαλιστική άποψη θα ήταν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να καθορίζει τον τρόπο βοήθειας των ανθρώπων και ότι οι ιδιωτικές φιλανθρωπίες δε θα έπρεπε να υπάρχουν/να είναι απαραίτητες, αλλά αντίθετα οι άνθρωποι θα έπρεπε να φορολογούνται.

 

Διαθέτει ένα οπλοστάσιο μη καταγεγραμμένων στρατιωτικών όπλων. Η συγκεκριμένη στάση του κατά των όπλων δεν υπονομεύει πραγματικά την προφανή υπονοούμενη πίστη στο δικαίωμα των ατόμων να οπλοφορούν. Είναι τόσο κρυψίνους που η πραγματική του προσωπικότητα δεν είναι καν γνωστή στον κόσμο. Δε θέλει η κυβέρνηση να ελέγξει τη σπηλιά της νυχτερίδας, να ελέγξει για παραβάσεις της υγείας και της ασφάλειας, για κινδύνους για τα παιδιά κ.λ.π. Επιπλέον, η αιτιολόγηση ότι του αξίζει ο πλούτος επειδή τον κέρδισε με τη δική του σκληρή δουλειά, είναι μια αρκετά συντηρητική ιδεολογία από μόνη της. Ακόμα και αν ανέβηκε μόνος του από τη φτώχεια (χωρίς πλούσια ανατροφή ή κληρονομιά, χωρίς μπάτλερ της SAS να τον καθοδηγεί, χωρίς τρόπο να πληρώσει την πτήση στο Θιβέτ για να πάει να μάθει πώς να γίνει Batman), το “το κέρδισα, άρα είναι δικό μου”, είναι πολύ συντηρητικό.

 

Δεν είναι ξεκάθαρη η κατάσταση των πολιτικών κομμάτων στο σύμπαν της DC. Δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς ηθικό ή ανήθικο στις παραπάνω ιδεολογίες. Η πιθανότητα ενός σούπερ διεφθαρμένου Δημοκρατικού κόμματος που διαστρεβλώνει τις αριστερές πεποιθήσεις σε κάτι ανήθικο είναι δυνατή, όπως και η πιθανότητα ενός σούπερ διεφθαρμένου Ρεπουμπλικανικού κόμματος που διαστρεβλώνει τις κατά τα άλλα ηθικά ουδέτερες ιδεολογίες σε κάτι διεφθαρμένο. Θα μπορούσε ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα να έχει ορισμένα μέλη που ο Bruce εμπιστεύεται ή δεν εμπιστεύεται. Αλλά αφηρημένα, οι πολιτικές του τάσεις είναι πολύ εμφανώς νεοφιλελεύθερες και δεξιές.”

 

 

07.thumb.jpg.772f45bcd7a31646839ae966934efdb0.jpg

 

 

Μπορεί ο κος Στέφανος Κασσελάκης να βλέπει στον Batman (και στον εαυτό του;) έναν πάμπλουτο αριστερό, αλλά η αλήθεια είναι ότι όπως γράφει και το παραπάνω ποστ, ο Bruce Wayne είναι ένας δισεκατομμυριούχος που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία και αποστρέφεται οτιδήποτε κρατικό, οπότε στο πολιτικό φάσμα βρίσκεται προς τη δεξιά πλευρά.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.