Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το χρονικό μιας ακραίας στοχοποίησης [Α.Γ., efsyn.gr, 14/07/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34583
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ο σκιτσογράφος Ηλίας Κυριαζής βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο μιας συντονισμένης, μαζικής επίθεσης δυσφήμησης, δολοφονίας χαρακτήρα και απειλών, με αφορμή ένα παλιό άστοχο σκίτσο του.

 

 

kyriazis.thumb.jpg.6c2bab678113b95a59d57026c3b6da82.jpg

 

 

Τις προηγούμενες ημέρες, για άλλη μια φορά κατά τους τελευταίους μήνες, η σκηνή των ελληνικών κόμικς βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ανορθόδοξου αλλά καλά σχεδιασμένου «πολέμου» που διεξάγεται εδώ και καιρό κυρίως στα social media και στα πληκτρολόγια, αλλά σταδιακά φαίνεται πως μεταφέρεται και στην πραγματική ζωή. Πιο συγκεκριμένα, ένας από τους κατά τεκμήριο πιο επιτυχημένους διεθνούς φήμης Έλληνες δημιουργούς, ο Ηλίας Κυριαζής, μπήκε στο στόχαστρο ακροδεξιών κύκλων, οι οποίοι οργάνωσαν εκστρατεία δυσφήμησης εξαπολύοντας εναντίον του ακραίες κατηγορίες περί «παιδοφιλίας» και «αιμομιξίας». Η αφορμή ήταν δύο σκίτσα του που είχαν δημοσιευτεί προ δεκαεννέα ετών σε μικρού τιράζ έντυπο τα οποία, εξαιτίας τού ομολογουμένως κάκιστου και χυδαίου χιούμορ τους, ανασύρθηκαν και αναπαράχθηκαν προκειμένου να πλήξουν τον δημιουργό. Όπως ο ίδιος ο Ηλίας Κυριαζής δήλωσε (στο News 24/7): «Ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια μίμησης του “σοκαριστικού/ακραίου” χιούμορ της εποχής των late 90s/early 00s» (σκέψου South Park π.χ.). Δεν είχα τις ικανότητες όμως και το σκίτσο είναι κακό, χαζό, φτηνό και μια edgelord [σ.σ. προκλητική] ανωριμότητα δίχως καλλιτεχνική αξία. Οπότε ποτέ δεν πόσταρα πουθενά ή επανακυκλοφόρησα το σκίτσο και όταν ανασύρθηκε αργότερα το αποκήρυξα απερίφραστα και επανειλημμένα».

 

Mια συζήτηση που άνοιξε στο διαδίκτυο είναι κατά πόσο δικαιούμαστε να ταυτίζουμε έναν καλλιτέχνη με ένα-δυο από τα χιλιάδες έργα του, όταν μάλιστα αυτά έχουν δημιουργηθεί σε μια πιο νεανική φάση της ζωής του. Σύμφωνα με τη συζήτηση αυτή, αν εξήγαμε συμπεράσματα για σπουδαίους ζωγράφους, συγγραφείς, σκηνοθέτες κ.ο.κ. του παρελθόντος μέσα από μια ηθικιστική ερμηνεία των έργων τους, η λίστα με τα «αμαρτήματα» τα οποία θα τους προσάπταμε θα ήταν ατελείωτη. Πέρα από αυτό όμως, έχει ιδιαίτερη αξία να επισημανθεί και να τονιστεί η αφορμή για την προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα που επιχειρήθηκε κατά του Ηλία Κυριαζή. Γιατί πίσω από τον ηθικό πανικό που δημιούργησαν ακροδεξιά και alt-right κανάλια για δύο παλιά σκίτσα για τα οποία ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει ρητά μετανιώσει, κρύβεται η πραγματική είδηση. Και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο Κυριαζής, λίγες μέρες νωρίτερα, είχε αναδείξει με ανάρτησή του στο facebook την προβληματική συμμετοχή στο κυπριακό φεστιβάλ κόμικς Comic Con ενός youtuber ο οποίος συχνά ανεβάζει βίντεο με μισαλλόδοξο και ομοφοβικό περιεχόμενο κατά της LGBTQ+ κοινότητας. Ζητούσε τότε ο Κυριαζής από τους διοργανωτές να αποκλείσουν τον youtuber από τη διοργάνωση λόγω του περιεχομένου των εκπομπών και των αναρτήσεών του. Για αντίποινα, ο εν λόγω youtuber ανέσυρε τα παλιά επίμαχα σκίτσα του Κυριαζή και μέσα από το κανάλι που διαχειρίζεται, αλλά και με τη βοήθεια εκπομπών και εφημερίδων που πρόσκεινται στην ευρύτερη Ακροδεξιά, εξαπέλυσε μια πολυήμερη, εμμονική προς το πρόσωπο του καλλιτέχνη επίθεση λάσπης. Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μετατοπιστεί η συζήτηση προς την αυτοαποκαλούμενη «anti-woke» ατζέντα και να συσκοτιστεί η ουσία των γεγονότων.

 

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι ακροδεξιοί σπέρνουν ηθικό πανικό για να σπιλώσουν άτομα που αντιτίθενται στις πρακτικές τους. Η επίθεση στον Ηλία Κυριαζή (με διατύπωση μέχρι και απειλών κατά της ζωής του) αποτελεί κλιμάκωση της αντίδρασης που προέκυψε από τον αποκλεισμό του δημιουργού Κωνσταντίνου Παππά από το Φεστιβάλ Comicdom Con Athens τον περασμένο Μάιο λόγω του εθνικιστικού περιεχομένου ορισμένων κόμικς και εικονογραφήσεών του. Στο στόχαστρο είχε μπει ο δημιουργός κόμικς Τάσος Μαραγκός (Tasmar) γιατί είχε πάρει θέση γι’ αυτό το θέμα με σχετικό σκίτσο του. Και τότε οι κατηγορίες που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να προσάψουν στον καλλιτέχνη ήταν παρόμοιου ύφους με αυτές που εξαπέλυσαν κατά του Κυριαζή. Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι καινοφανές. Διαχρονικά, η πρόκληση ηθικού πανικού αποτελεί το εργαλείο με το οποίο οι ακροδεξιοί επιχειρούν να αμαυρώσουν ηθικά το εκάστοτε θύμα της επίθεσής τους και να εξυπηρετήσουν την ατζέντα τους μέσω της λασπολογίας, των ψεμάτων και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.