Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια εικόνα, 349 λέξεις [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 6/05/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34590
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Οι δεκαετίες του ’80 και του ’90 ήταν οι χρυσές εποχές για την ελληνική γελοιογραφία, τουλάχιστον εκδοτικά. Τότε, κάθε χρόνο, κυκλοφορούσαν συγκεντρωτικές εκδόσεις με το σύνολο των γελοιογραφιών των σημαντικότερων δημιουργών, αποτελώντας ουσιαστικά μια άτυπη, έστω, οιονεί αναδρομή στη χρονιά που έφευγε. Και μόνο το ξεφύλλισμα μιας τέτοιας συλλογής θύμιζε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς καταγεγραμμένα με το χιούμορ των γελοιογράφων. Σε μια από αυτές τις εκδόσεις, πρωταγωνιστής ήταν ένας Μητσοτάκης. Όχι ο τωρινός αλλά ο μπαμπάς του. Στο «Μαύρο Πρόβατο» (εκδ. Καστανιώτη, 1992) του αείμνηστου, κορυφαίου γελοιογράφου και δημιουργού κόμικς Γιάννη Ιωάννου, ο τίτλος του βιβλίου χαρακτηρίζει τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

 

 

kare.thumb.jpg.006a769dc4444bcacd5e1b89429c374c.jpg

 

 

Ύστερα από μια σχεδόν ολόκληρη δεκαετία (1981-1989) με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Παπανδρέου στον «Τρίτο Δρόμο», ο Ιωάννου, για όσο διάστημα διήρκεσε η πρωθυπουργία Μητσοτάκη, «αναγκάστηκε» να χρίσει αυτόν ως κεντρικό πρόσωπο των ιστοριών του και να σατιρίσει την αλήστου μνήμης ηγεσία του, την ανάλγητη κοινωνική πολιτική του, τα εθνικιστικά παραληρήματα, το γκρέμισμα του ΕΣΥ, τους (αντι)περιβαλλοντικούς νόμους, τις σχέσεις του με την Εκκλησία κ.ά. Στην τελευταία ιστορία αυτής της συλλογής, αλλά δυστυχώς όχι προφητική, συμπρωταγωνιστής του μπαμπά Μητσοτάκη είναι ο γιος του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακριβώς τότε επί πρωθυπουργίας του πατρός του, υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία.

 

Σύμφωνα με το σενάριο του Ιωάννου, ο μπαμπάς Μητσοτάκης εκτός από πρωθυπουργός, δουλεύει κρυφά και ως ταξιτζής για να συμπληρώνει τον μισθό του, και συμπτωματικά παίρνει κούρσα τον γιο του που μόλις έχει απολυθεί από τον στρατό. Έπειτα από μια απολαυστική συζήτηση μεταξύ τους γύρω από την τρομοκρατία, ο μπαμπάς Μητσοτάκης καρφώνει τον εσωκομματικό αντίπαλό του Μιλτιάδη Έβερτ στην αστυνομία ως κλέφτη, και για τις υπηρεσίες του παίρνει από την Ασφάλεια 500 εκατομμύρια δραχμές. Ο Κυριάκος τον ρωτά: «Καλά, αφού βγάζεις τόσα από το ταξί τι το θες το πρωθυπουργιλίκι;». Ο πρωθυπουργός απαντά: «Ε… Έχω κι εγώ τα οράματά μου, τις ιδέες μου. Εσύ Κυριάκο, με τι θα ασχοληθείς τώρα που απολύθηκες;». Και ο Κυριάκος απογοητευμένος του εκμυστηρεύεται: «Λέω να επιστρέψω στον στρατό. Τουλάχιστον εκεί απλώς δεν υπάρχει λογική». Δυστυχώς δεν το έκανε. Και ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.