Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο ΧΑΣ ΚΑΙ Η ΤΑΓΚ: ΤΟ AVRIO ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Indian

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Τίτλος:
ΧΑΣ ΚΑΙ Η ΤΑΓΚ (Ο): ΤΟ AVRIO ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σενάριο/Kείμενα:
Παναγιώτης Ε. Αράπης
Σχέδιο:
Γιάννης Αντωνόπουλος
Σχέδιο εξωφύλλου:
Γιάννης Αντωνόπουλος
Εκδοτική:
ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ Λίστα εκδόσεων
Hμερ. έκδοσης:
12-2022
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Εκπαιδευτικό,Ιστορικό,Χιουμοριστικό
Μέγεθος:
21.2 x 29.0
Σελίδες:
112
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Χρωματισμός:
Γιάννης Αντωνόπουλος
Επιμέλεια:
Σοφία Θάνου, Αναστασία Μπάστα
Προέλευση:
Ελληνική
ISBN:
978-618-207-182-3
Ονομαστική τιμή:
16,50€

  • Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  754
  • Content Count:  12905
  • Reputation:   94400
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  427
  • With Us For:  4624 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

TOAVRIOMASKALEI_0001.jpg  TOAVRIOMASKALEI_0001z.jpg

 

Ο Παναγιώτης Αράπης (σενάριο) κι ο John Antono, κατά κόσμον Γιάννης Αντωνόπουλος (σχέδιο) αποφασίζουν να μας πάνε ένα ταξίδι στο παρελθόν και να μας ξεναγήσουν στα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. Για να το πετύχουν αυτό, δημιούργησαν ένα κόμικ, που φέρει τον τίτλο “Ο Χας και η Ταγκ: Το AvRiO μας καλεί – Ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελληνική τεχνολογία” και το οποίο έφτασε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων τον τελευταίο μήνα του 2022. 

 

 

          Αράπης.jpg                       Αντωνόπουλος.jpg

Ο Παναγιώτης Αράπης                        Ο John Antono

 

Η αφήγηση ξεκινάει ένα βράδυ Παρασκευής, στο δωμάτιο του Χας και της Ταγκ (φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε το λογοπαίγνιο των ονομάτων :P  ), δύο αδελφών που παρακολουθούν μαζί κινούμενα σχέδια στο ίντερνετ. Ξαφνικά το ρεύμα κόβεται κι όπως είναι φυσικό εκείνα πανικοβάλλονται. Η μαμά τους τα καθησυχάζει και τους υπόσχεται ότι αν πέσουν νωρίς για ύπνο, την επόμενη ημέρα θα πάνε μαζί εκδρομή όπου εκείνα θέλουν. Τα αδελφάκια ξαπλώνουν για να κοιμηθούν και τότε κάτι μαγικό συμβαίνει. (emoji μαγείας) Ξαφνικά μέσα στο σκοτάδι το tablet τους ενεργοποιείται κι από μέσα πετάγεται ένα μικρό και χαριτωμένο ρομπότ που ονομάζεται AvRiO

 

Εσ01.jpg

 

Αφού γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις και ξεπεραστεί ο φόβος και οι δισταγμοί, τα δύο παιδιά και το ιπτάμενο ρομπότ θα ξεκινήσουν ένα μεγάλο ταξίδι στην αρχαιότητα, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν μεγάλες μορφές που πρόσφεραν τα μέγιστα στην Ελληνική (κι όχι μόνο) τεχνολογία, με τα διάφορα επιτεύγματα και τις εφευρέσεις τους. 

 

Αν θα έπρεπε να κάνω μία προσωπική εκτίμηση για το έργο, αυτό που θα έλεγα είναι ότι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από αυτό, τόσο από την θεματολογία του, όσο κι από τον τρόπο που πραγματοποιείται η αφήγηση. Ο Αράπης, αφήνοντας πίσω τα εθνικιστικά στερεότυπα, δημιουργεί ένα σενάριο φιλικό στα μικρά παιδιά και παράλληλα άκρως εκπαιδευτικό, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την δομή ενός κλασικού παραμυθιού. Αυτό που κάνει εντύπωση στον αναγνώστη (πέρα φυσικά από τις πλούσιες πληροφορίες που παρατίθενται) είναι ότι στις επεξηγηματικές λεζάντες έχουμε έμμετρο στοίχο και μάλιστα πολύ εύστοχα δομημένο! :respect:

 

Οι ιστορίες που παρατίθενται απαντούν στα εξής ερωτήματα, όπως:

 

  • Πώς χτίστηκε ο Παρθενώνας?
  • “Με ποιον τρόπο ξυπνούσε ο Πλάτωνας?”
  • Τι εύρηκε ο Αρχιμήδης?”
  • “ Ποια ήταν τα μυστικά του Πυθαγόρα?”
  • “’Έφτιαξε ο Φίλωνας… ρομπότ και ο Κτησίβιος… μουσικό καθρέφτη?”
  • “Εφηύρε ο Ήρωνας την πρώτη… ατμομηχανή?”

 

Οι πρωταγωνιστές έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους συντελεστές αυτών των… άθλων και μαζί με αυτούς έχουμε κι εμείς την χαρά να πληροφορηθούμε δύο λόγια για το έργο και τον βίο τους. 

 

Εσ02.jpg

 

Κι αν νομίζετε ότι οι εκπλήξεις τελειώνουν εδώ, πλανάστε! ;) Στις περισσότερες των περιπτώσεων, στην τελευταία σελίδα της εκάστοτε ιστορίας βρίσκουμε στοιχεία για να κάνουμε κι εμείς το πείραμα που περιγράφτηκε προηγουμένως.  :clap2: 

 

Εσ03.jpg

 

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πόνημα αποτελεί ένα πρώτης τάξης δώρο για τους μικρούς μας αναγνώστες και είμαι σίγουρος ότι θα τους εντυπωσιάσει, θα τους μορφώσει, θα τους διασκεδάσει και ίσως να τους κάνει να ψάξουν βαθύτερα στην Ιστορία της πατρίδας μας. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τον φουτουριστικό χαρακτήρα του σεναρίου, το οποίο μπορεί να συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν, παράλληλα όμως θέτει και τις βάσεις για ένα σωστό μέλλον. :) Μην το σκέφτεστε λοιπόν. Κάντε το δώρο στους μικρούς σας φίλους και είμαι σίγουρος ότι θα επωφεληθείτε κι εσείς. ;) 

 

Ο εικαστικός τομέας αποκαλύπτει ένα σχέδιο με καθαρές γραμμές, το οποίο δεν αποτελείται από πολλές λεπτομέρειες, αλλά και δεν θα το θεωρούσαμε άδειο. Αρκετά φιλοσοφημένο, κατά την γνώμη μου, για να οπτικοποιήσει ένα σενάριο που μοιάζει με παραμύθι. ;) Ο χρωματισμός μαρτυρά ότι έχει δουλευτεί με ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά παρόλα αυτά χρησιμοποιεί μία παλέτα με γήινα χρώματα που γεμίζουν το μάτι και προκαλούν ευεξία. : rainbow: Συμπερασματικά, ικανοποιημένος έμεινα κι από το σχεδιαστικό μέρος, αν και θα έδινα λίγα παραπάνω credits στο σενάριο και την θεματολογία που χρησιμοποιεί. 

 

Εσ04.jpg

 

Όσον αφορά την έκδοση, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι φανερώνει πολυτέλεια. Το μέγεθός της είναι μεγάλο, το χαρτί στο εσωτερικό είναι αρκετά παχύ και υπόσχεται να αντέξει την κακομεταχείριση και τα πολλά ξεφυλλίσματα, ενώ είναι γυαλιστερό και με μία εξαιρετική απόδοση των χρωμάτων και του σχεδίου. Το εξώφυλλο φέρει τα λεγόμενα “αυτάκια” (τα οποία παραθέτουν τα σύντομα βιογραφικά των δημιουργών στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο), αλλά ομολογώ ότι θα το ήθελα λίγο πιο παχύ. Το όλο design του όμως είναι απλά.. φοβερό, καθώς τόσο το σχέδιο, όσο το χρώμα και η γραμματοσειρά, προκαλούν τον αναγνώστη να πιάσει το βιβλίο στα χέρια του και να το ξεφυλλίσει. Το συνοδευτικό υλικό επικεντρώνεται στις βιογραφίες των συντελεστών (όπως προείπα), καθώς επίσης “θυσιάζει” μία σελίδα για να περιγράψει σχηματικά τον τρόπο που δημιουργήθηκε το κόμικ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, από το οποίο αντλήθηκαν οι πληροφορίες για τις εφευρέσεις που παρατίθενται. 

 

Ας βάλουμε και μερικά teasers του κόμικ… 

 

Teaser01.jpg  Teaser02.jpg

 

… καθώς και μία αφίσα του. 

  

Αφίσα.jpg

 

Άρθρο που αφορά το κόμικ

 

 

:beer: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.