Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χάρτινο οδοιπορικό στο Διάστημα [Ιατρού Γιάννης, efsyn.gr, 10/12/2022]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34590
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ένα διαγαλαξιακό ταξίδι δεκατριών ετών κλείνει προσωρινά την αυλαία του. Ο πέμπτος τόμος του φιλόδοξου και μεγαλεπήβολου έργου του Μάνου Λαγουβάρδου, «Galaxia», με τίτλο «Στη σκιά του γίγαντα – Μέρος Β’», κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Comicworld.

 

 

01.thumb.jpg.740ab14473add86aa9d21c9b28a741bf.jpg

 

 

Πέρασαν ήδη δεκατρία χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου τόμου «Galaxia: τα φτερά του Κρόνου» το 2009. Στον φανταστικό κόσμο του Μάνου Λαγουβάρδου, ο άνθρωπος έχει αποικήσει και σε άλλους πλανήτες. Η Ομοσπονδία, αποτελούμενη από τη Γη, τον Κρόνο και τον Ουρανό, φέρει σοβαρές πληγές από τις διαπλανητικές έριδες και τους εμφύλιους πολέμους, αποτέλεσμα των διαφορετικών συμφερόντων της κάθε περιοχής. Ίντριγκα και πολιτικά παιχνίδια εξουσίας, σε ένα περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας, όπου οι πορείες ενός πλούσιου καστ χαρακτήρων με διαφορετικό υπόβαθρο τέμνονται και πυροδοτούν ενδιαφέρουσες αφηγηματικές εξελίξεις.

 

Με τον πέμπτο τόμο «Galaxia: Στη σκιά του γίγαντα - Μέρος Β’», κλείνει ένας πρώτος κύκλος της μεγαλόπνοης ιστορίας που αποφάσισε να διηγηθεί ο Λαγουβάρδος – μια ιστορία που είχε πλάσει από παιδί. Εμφανώς επηρεασμένος από την κληρονομιά των ιαπωνικών μάνγκα, εντάσσει αρμονικά στην ιστορία του αναφορές από το φουτουριστικό sci-fi στοιχείο και την παράδοση της «διαστημικής σαπουνόπερας» (space opera), την ευρωπαϊκή μυθοπλασία και τα βιντεοπαιχνίδια της γενιάς του. Δεν πρόκειται για το τέλος της ιστορίας, αλλά, αντίθετα, για την αρχή της. Στην πιο πρόσφατη προσθήκη της ιστορίας, τα κομμάτια του παζλ ενώνονται και ολοκληρώνεται η εισαγωγή στον κόσμο που οραματίστηκε ο δημιουργός της, πριν ξεκινήσει το κυρίως μέρος της. Μέχρι τώρα, με κάθε νέο τόμο, παράλληλα με το σχολαστικό στήσιμο του φανταστικού σύμπαντος, παρακολουθούμε την εξέλιξη του Λαγουβάρδου, από τα πρώτα νεανικά βήματα σε εντυπωσιακή σχεδιαστική, αλλά κυρίως αφηγηματική ωρίμανση.

 

 

02.thumb.jpg.7f024188c2ff8cf8556aed196e7611bf.jpg

 

 

Τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία του, αν και απαντώνται συχνά σε έργα μυθοπλασίας αυτού του είδους, ανακατεύονται και σερβίρονται με μια ολόφρεσκη πρωτοτυπία, μετατρέποντας μια σειρά από αφηγηματικά κλισέ σε ένα γνήσιο και ολοκληρωμένο έργο, ένα saga πλούσιο σε μυστήρια, ανατροπές και συγκινήσεις. Σε συνδυασμό με το διαρκώς βελτιούμενο σχεδιαστικό ύφος του καλλιτέχνη, με το οποίο αποτυπώνει με εκρηκτική ένταση σκηνές δράσης, ταχύτατων κινήσεων και πολεμικών… χορογραφιών, τις ζωηρές εκφράσεις των πρωταγωνιστών και, φυσικά, μια ποικιλία εντυπωσιακών σκηνικών: τα άγονα τοπία του Κρόνου, το τεχνολογικά ανεπτυγμένο περιβάλλον του Ουρανού, γεμάτο φουτουριστικά κτίρια και μια ενδιαφέρουσα μελλοντική εκδοχή της Γης. Πρόκειται για μια ιστορία που διαρκώς συνθέτει και δίνει χώρο στην πυκνή αφήγηση και στους ήρωες να αναπτυχθούν.

 

Ο ίδιος ο Μάνος Λαγουβάρδος σχολιάζει με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου τόμου από τις εκδόσεις Comicworld: «Μετά από 8 χρόνια επανήλθα στο έργο που αποτελεί το αγαπημένο μου πνευματικό παιδί. Συμβουλεύτηκα με νοσταλγία του πρώτους τέσσερις τόμους – ο πρώτος είναι φτιαγμένος με ξυλομπογιές στα 24 μου! – για τη δημιουργία του τελευταίου, με τον οποίο έμεινα ευχαριστημένος, τόσο με την τελική μορφή του όσο και με το φινάλε. Αν και ομολογουμένως η ιστορία έχει αφήσει μερικά ανοικτά μέτωπα, αυτό το πρώτο μέρος της, σαν story arc, κλείνει εδώ. Από εδώ και πέρα επεξεργάζομαι το ενδεχόμενο τα επόμενα κεφάλαια να είναι στη μορφή webcomic και με μια νέα, διαφορετική ιστορία και υπόβαθρο».

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.