Μετάβαση στο περιεχόμενο

SPIDER-MAN: LIFE STORY [CHIP ZDARSKY - MARK BAGLEY]


nikolas12

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  383
  • Content Count:  3878
  • Reputation:   35245
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  259
  • With Us For:  2052 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

clean (1).jpg

 

Καιρό έχω να παρουσιάσω μια ξένη έκδοση και μιας και διάβασα το Spider-Man: Life Story που είχε βγει πέρυσι από την Anubis, το βρήκα μια καλή αφορμή για να ξεσκουριάσω και να μιλήσω και για κάτι εκτός των δύο γνωστών συλλογών.

 

Το concept - Η εξέλιξη της ζωής του Spider-Man

 

6b0a9fbfe7d07070333170690add3370.jpg

 

Το Life Story είναι μια ιστορία που δεν έχει σχέση με την κανονική σειρά Spider-Man. Πρόκειται για μια καινούρια, εντελώς διαφορετική ιστορία που βασίζεται στο εξής ερώτημα: Τι θα γινόταν αν ο Spider-Man δεν επηρεαζόταν από αλλαγές στο continuity, αλλά από τη μέρα που τον βλέπαμε στο Amazing Fantasy #15 (τη δεκαετία του 60), συνέχιζε να μεγαλώνει ηλικιακά στην πάροδο του χρόνου. Το ερώτημα αναλαμβάνουν να το απαντήσουν ο Chip Zdarsky, ένας από τους δυνατούς σεναριογράφους της Marvel και ο θρυλικός Mark Bagley, ένας από τους χαρακτηριστικότερους σχεδιαστές του ήρωα που μεγαλούργησε τη δεκαετία του 90 στο Amazing Spider-Man και μετά ήταν ο κύριος σχεδιαστής του επίσης θρυλικού Ultimate Spider-Man. 

 

Ένα τεύχος-μια δεκαετία στη ζωή του ήρωα

 

29572854._SY540_.jpg

 

Κάθε τεύχος έχει περίπου 30 σελίδες (παραπάνω από το σύνηθες κόμικ) και συνολικά έχουμε έξι τεύχη για τις δεκαετίες 60, 70s, 80s, 90s, 00s και 10s. Κάθε δεκαετία έχει αναφορές σε πολύ διάσημες ιστορίες του Spider-Man, ωστόσο κάποιες ιστορίες αλλάζουν ιστορικό πλαίσιο και άλλες δείχνουν να επηρεάζουν διαφορετικά το continuity όλου του σύμπαντος της Marvel.

 

Οι πρώτες δεκαετίες: 1960 και 1970

 

1960.jpg  1966.jpeg

 

Εδώ ουσιαστικά έχουν τη γέννηση του Spider-Man με τον Peter Parker με τον Peter να πρέπει να αντιμετωπίσει την πρώτη του μεγάλη ευθύνη ως ήρωας. Να καταταχθεί στον πόλεμο ως ήρωας της Αμερικής όπως θα κάνει ο Flash Thompson και να δώσει το παράδειγμα ή να παραμείνει ένας street level ήρωας. Στην πάροδο του χρόνου, ο Zdarsky αρχίζει και εισάγει τους χαρακτήρες που θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη ζωή του ήρωα, από τη Gwen Stacy μέχρι τους δύο κακούς που θα τον επηρεάζουν με τις πράξεις τους για χρόνια, τον Doctor Octopus και τον Green Goblin, ο οποίος θα επηρεάσει και το γιο του, τον Harry φέρνοντας αντιμέτωπο τους δύο κολλητούς φίλους, αλλά θα φτιάξει και κλώνους του Peter και της Gwen με τον πρώτο να συνεχίζει να ζει ως Ben έχοντας τις δυνάμεις του Spidey.

 

1978.jpg

 

Πολλά παίζουν ρόλο σε αυτές τις δεκαετίες, αφού αργά και σταθερά θα δούμε ότι ο Doctor Octopus θα ερωτευτεί τη θεία May και θα μετατραπεί σε καλό χαρακτήρα, αργότερα όμως η ίδια η φύση του θα τον γυρίσει στο κακό, αφού η May τον αφήνει (και πιο μετά πεθαίνει), επηρεάζοντας τον και κάνοντας να πιστεύει ότι ο Peter Parker φταίει για όλα.

 

Οι δεκαετίες που ξεκινάει η δράση: 1980 και 1990

 

  vtl6p1smu9141.webp

 

Εδώ έχουμε φύγει από τη Gwen στο ερωτικό κομμάτι με τον Peter να περνάει μια απογοήτευση στο γάμο του πλέον με την Mary Jane ενώ μαζί έχουν κάνει και οικογένεια. Σε αυτές τις δεκαετίες βλέπουμε τον μεσήλικα πλέον Peter να προσπαθεί να δει πως θα ζήσει ως Spider-Man. Αρχικά βλέπουμε στοιχεία από το Secret Wars (όπου ο Peter φέρνει πίσω το συμβιωτικό του Venom) καθώς και το Τελευταίο Κυνήγι του Kraven, αλλά ο ήρωας ξεκινάει και περνάει μεγάλο δράμα και σε προσωπικό επίπεδο.

 

29572855._SY540_.jpgRCO008_1557928305.jpg

 

Έχοντας δική του εταιρία, ο Tony Stark του ζητάει να την αγοράσει, αλλιώς θα κάνει εχθρική εξαγορά, την ίδια ώρα που η οικογένεια του βρίσκεται μακριά από εκείνον αφού η Mary Jane αργά και σταθερά αγανακτεί με το πόσο ανησυχεί για τον άντρα της. Η λύση δίδεται με το τελευταίο σχέδιο του Norman Osborn για να καταστρέψει το μεγάλο εχθρό του. Προσπαθεί να πείσει με τη συνεργασία του Doctor Octopus ότι ο κλώνος του Peter, ο Ben ήταν στην πραγματικότητα ο Peter, ενώ ο Peter ήταν τόσο καιρό ο Ben. Ο πραγματικός Peter δεν το χάφτει και οδηγείται στην τελική μάχη με την αρχινέμεση του, ενώ φυσικά υπάρχουν παράλληλες απώλειες.

 

smls-1-meet-norman.jpg  Spider-Man-Life-Story-6-3.jpg

 

Η ιστορία όμως θα σταθεί αφορμή για τον Peter ώστε όντως να αφήσει τον κλώνο Ben στη θέση του και ο ίδιος να πάει να ζήσει μια ήσυχη ζωή με την οικογένεια του.

 

Οι δεκαετίες που η ιστορία ολοκληρώνεται: 2000 και 2010

 

4f280ea521b01420a7986318073dade5.jpg  Spider-Man-Life-Story-6-10.jpg

 

Προφανώς ο Peter Parker πρέπει να γυρίσει στο παιχνίδι και ο Zdarsky παίρνει άλλες δύο θρυλικές ιστορίες που τις συνδυάζει στην ίδια περίοδο. Από τη μία έχεις τον Morlun από το Coming Home των Straczynski-Romita Jr. να κυνηγάει την οικογένεια του Peter, την ίδια ώρα που ο ήρωας μας επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για να ξανασυγκρουστεί με τον Stark τόσο λόγω της εταιρίας όσο και λόγω του Συμφώνου Καταγραφής Ηρώων μιας και έχουμε Civil War και ο Peter πάει με τον Cap. Οι ήρωες αρχίζουν και παρουσιάζονται πιο αργοί και γερασμένοι και είναι αντιληπτό πλέον ότι νιώθουν πως το τέλος τους έρχεται και πρέπει να μείνει κάτι πίσω τους για τις νέες γενιές.

 

2019.jpg

 

Αν και συνεχίζουμε στο 2019, περνάμε σε ένα περιβάλλον που θυμίζει το Secret Wars του 2015, αφού ο Εμφύλιος Πόλεμος οδήγησε σε κατάκτηση της Γης από τον Doctor Doom και ο Peter μαζί με την οικογένεια του οδηγούν την αντίσταση, ωστόσο οι παλιοί του εχθροί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Είναι ένα κλείσιμο πραγματικά συγκινητικό και όμορφο σε μια από τις πιο πρωτότυπες και ταυτόχρονα tribute ιστορίες που έχω διαβάσει τελευταία.

 

Το εκπληκτικό σχέδιο του Mark Bagley

 

Spider-man-life-story-1024x787.jpg

 

Δεν έχω να πω πολλά εδώ. Στον εικαστικό τομέα ο Bagley κάνει παπάδες πραγματικά. Φανταστική δουλειά σε κάθε δεκαετία, έχοντας μελετήσει πολύ το αντίστοιχο υλικό, ενώ ταυτόχρονα και παρά τα σύγχρονα σχεδιαστικά μέσα, τα πρόσωπα που σχεδιάζει ο Bagley και ο τρόπος που ζωγραφίζει, βγάζουν ξεκάθαρα το 90s και 00s vibe των Amazing Spider-Man και Ultimate Spider-Man αλλά προσαρμοσμένο σε άλλες δεκαετίες είτε με πιο φουτουριστικές πινελιές π.χ. στη δεκαετία των 10s ή πιο ρετρό στα 60s και τα 70s. 

 

Τελικός απολογισμός

 

tumblr_pt009xeVPx1sq4537o1_640.jpg  RCO017_w_1557928305.jpg

 

Σαν φαν του ήρωα, αυτή η μίξη ενός νέου continuity και tribute σε διάσημες ιστορίες του Spider-Man με έμφαση στους κακούς που τον επηρέασαν και προσωπικά, με κέρδισε πολύ εύκολα. Θα ήταν ένα concept που θα έβλεπα και για άλλους ήρωες, αν και ο Spidey είναι μακράν ο πιο βολικός εξ αυτών όσων αφορά το πόσα διαφορετικά πράγματα μπορούν να τον επηρεάσουν, αλλά και λόγω της διαχρονικής ποιότητας των events που συμμετείχε και της γκάμας των κακών του. Αυτά σε γενικές γραμμές, από εμένα προτείνεται προσωπικά.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  35116
  • Group:  Members
  • Topic Count:  0
  • Content Count:  47
  • Reputation:   190
  • Achievement Points:  50
  • Days Won:  0
  • With Us For:  1670 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  38

6 ώρες πριν, nikolas12 είπε:

Σαν φαν του ήρωα, αυτή η μίξη ενός νέου continuity και tribute σε διάσημες ιστορίες του Spider-Man με έμφαση στους κακούς που τον επηρέασαν και προσωπικά, με κέρδισε πολύ εύκολα. Θα ήταν ένα concept που θα έβλεπα και για άλλους ήρωες, αν και ο Spidey είναι μακράν ο πιο βολικός εξ αυτών όσων αφορά το πόσα διαφορετικά πράγματα μπορούν να τον επηρεάσουν, αλλά και λόγω της διαχρονικής ποιότητας των events που συμμετείχε και της γκάμας των κακών του. Αυτά σε γενικές γραμμές, από εμένα προτείνεται προσωπικά.

Πολυ ωραία ιδέα και πολύ καλα εκτελεσμένη.Απο τα αγαπημένα μου των τελευταιων ετών.

Εχει βγει και για τους Fantastic Four αλλα επειδη δεν τρελενομαι τοσο για την οικογενεια περιμενω να βρω το tpb σε καλη τιμη.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.