Μετάβαση στο περιεχόμενο

16 χρόνια Comicdom [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 09/04/2022]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1612
  • Content Count:  5046
  • Reputation:   34534
  • Achievement Points:  5054
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6181 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Το Φεστιβάλ Comicdom Con Athens, με την «Εφ.Συν.» ως χορηγό επικοινωνίας, ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα με σημαντικές εκθέσεις, απονομές βραβείων, προβολές, ομιλίες και με την παρουσία σπουδαίων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

 

 

01.thumb.jpg.48d42fdd73215ceba253333ec8ee082c.jpg

 

 

Το Comicdom ξεκίνησε το 1996 ως ένα ασπρόμαυρο φανζίν για τα κόμικς από τους Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου και Ηλία Σακαρίδη. Το μικρό περιοδικό άρχισε να μεγαλώνει αλλά δεν μπορούσε να καλύψει τις εξελίξεις, τα νέα, όλα όσα συνέβαιναν κυρίως στην αμερικανική σκηνή. Το 2004 ιδρύθηκε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Comicdom Press, με σκοπό της την προώθηση και διάδοση της ένατης τέχνης στη χώρα μας, ενώ λίγο αργότερα εγκαινιάστηκε ο ιστότοπος Comicdom.gr, στον οποίο μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 8.000 αναρτήσεις γύρω από τα κόμικς. Δυο χρόνια αργότερα, το 2006, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Φεστιβάλ του Comicdom που είναι πλέον το μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ κόμικς της Αθήνας, έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες Έλληνες και δεκάδες καταξιωμένους δημιουργούς από όλο τον κόσμο και έχοντας παρουσιάσει σημαντικές εκθέσεις και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

 

 

04.thumb.jpg.fb477a5f963af062e24122bbbf02537e.jpg

«Wonder Women»

 

 

Αποτελεί πλέον έναν σταθερό και αναγνωρισμένο θεσμό στο πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας που κάθε χρόνο γίνεται το επίκεντρο της εκδοτικής και δημιουργικής έκφρασης συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Την ερχόμενη Παρασκευή, το Φεστιβάλ του Comicdom ξεκινά για 16η χρονιά με ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και workshops στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και, παράλληλα, την παρουσία δημιουργών και εκδοτικών οίκων στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Κλαυθμώνος. Μία ημέρα πριν από τα επίσημα εγκαίνια, το βράδυ της Πέμπτης 15 Απριλίου, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί η απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς από την Ακαδημία σε διάφορες κατηγορίες (Καλύτερο Κόμικς, Σενάριο, Σχέδιο, Εξώφυλλο, Αυτοέκδοση, Καλλιτεχνική Επιμέλεια, Μεταφρασμένη Έκδοση, Διαδικτυακό Κόμικς, Πρωτοεμφανιζόμενος Καλλιτέχνης, Ένθετο και Βραβείο Κοινού) και λίγες ώρες αργότερα αρχίζει η γιορτή.

 

 

03.thumb.jpg.e54b086b24e4569111635aa0b3353fe9.jpg

Έργο του Nate Powell από την έκθεση «Οι ιστορίες μας μάς έφεραν εδώ»

 

 

Από τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ξεχωρίζει η έκθεση «Οι ιστορίες μας μας έφεραν εδώ», στην οποία παρουσιάζονται έργα δημιουργημένα από μετανάστες και πρόσφυγες από το Τσαντ, τη Γουατεμάλα, τη Τζαμάικα, το Καζακστάν, τη Λιθουανία, το Μεξικό, τη Μιανμάρ, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Υεμένη που ζουν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι καλλιτέχνες με τις ιστορίες τους αναδεικνύουν περίπλοκα και δύσκολα ζητήματα γύρω από τις έννοιες της φυλής, της θρησκείας, της κοινωνικής τάξης, ενώ μιλούν για τις εκπαιδευτικές ανισότητες, τις συστηματικές εκτοπίσεις ανθρώπων και πληθυσμών, τις διακρίσεις, την ψυχική υγεία, την αναπηρία, την προσφυγιά, τον πολιτικό ακτιβισμό.

 

Η κεντρική έκθεση του φεστιβάλ με τίτλο «Ο θρύλος της Wonder Woman» είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της Αμαζόνας της DC Comics και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο. Επινοημένη το 1940 από τον ψυχίατρο William Moulton Marston και προορισμένη να αναδείξει τη γυναικεία δύναμη στο ανδροκρατούμενο, τότε, στερέωμα των κόμικς, η Wonder Woman είναι αναμφισβήτητα η πιο αναγνωρίσιμη υπερηρωίδα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και χειραφέτησης. Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπες σελίδες και εικονογραφήσεις καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν τη Wonder Woman κατά την πλούσια ιστορία της, αντικείμενα, εξώφυλλα, εμβληματικά τεύχη κ.ά. Το αφιέρωμα στην αρχετυπική ηρωίδα συμπληρώνεται από την παρουσίαση του Andrew Farago, επιμελητή του Cartoon Art Museum, την πρώτη πανελλαδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Wonder Women – The Untold Story of American Superheroines», το παιδικό πρόγραμμα «Wonder Woman & Wonder Girl» και το live sketch event «80 χρόνια Wonder Woman» όπου εικονογράφοι σχεδιάζουν τις δικές τους εκδοχές της δημοφιλούς ηρωίδας μπροστά στο κοινό.

 

 

05.thumb.jpg.5dd076f0a3a97c0dcec923e232bfcb81.jpg

«Wonder Woman»

 

 

Το εκθεσιακό μέρος του φεστιβάλ συμπληρώνει η έκθεση «The Window Comics Project», στην οποία δημιουργοί κόμικς από όλη την Ευρώπη σχεδιάζουν σε μία σελίδα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, δημιουργώντας όλοι μαζί ένα μωσαϊκό από ιστορίες που προειδοποιούν και παρακινούν σε εγρήγορση και δράση. Μεταξύ των ονομάτων των πολλών διεθνών προσκεκλημένων της φετινής διοργάνωσης ξεχωρίζει αυτό του Κροάτη Esad Ribić, σχεδιαστή σε τίτλους κυρίως της Marvel Comics όπως «Loki», «Silver Surfer: Requiem», στο «Secret Wars», στη σειρά «Eternals» κ.ά.

 

 

06.thumb.jpg.ee4b0025afe903f7f543da1ea1773626.jpg

«Eternals»

 

 

Τιμώμενος Έλληνας καλλιτέχνης του φετινού φεστιβάλ είναι ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, δημιουργός κόμικς όπως τα «Σαν Όνειρο», «Εικόνες στα Σύννεφα» και «Ανώνυμος ο Αθηναίος», ο οποίος επιμελήθηκε και την αφίσα της φετινής διοργάνωσης.

 

 

02.thumb.jpg.800f28fd545a6ffc48f4a066dfdb162e.jpg

Η αφίσα του φεστιβάλ σχεδιασμένη από τον Κωνσταντίνο Σκλαβενίτη

 

 

Τέλος, εκτός από τις φυσικές δράσεις, το φεστιβάλ πλαισιώνεται και από τρεις διαδικτυακές εκθέσεις σε συνεργασία με το Ψηφιακό Μουσείο Κόμικς (comicsmuseum.gr), έναν ιδιαίτερα δραστήριο online πολυχώρο για την Ένατη Τέχνη: «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς»: παρουσιάζονται τα έργα από τις ιστορικές και πρωτοποριακές εκθέσεις του Α΄ Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κόμικς – «Νύχτα» (1994) και του Β΄ Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κόμικς – «Μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με το ρεύμα» (2012) μαζί με τα έργα που επιλέχθηκαν από τον ομώνυμο διαγωνισμό σκίτσου, συγκεντρωμένα για πρώτη φορά. «Αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη», τιμώμενου καλλιτέχνη του φεστιβάλ, με περισσότερα από 40 έργα του. «Μια μέρα με τον καλύτερό μου φίλο»: έκθεση των έργων που διακρίθηκαν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό κόμικς που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, την Athens Comics Library και το Ψηφιακό Μουσείο Κόμικς με αφορμή τη σειρά «Κουνέλι και Αλεπού».

 


Κλείσαμε τα 8!

Το φεστιβάλ του Comicdom συμπίπτει κάθε χρόνο με μια σπουδαία στιγμή για το «Καρέ Καρέ». Με τα γενέθλια μας! Τα γενέθλια του μοναδικού ένθετου για τα κόμικς σε ελληνική εφημερίδα! Φέτος συμπληρώνουμε 8 χρόνια κυκλοφορίας και δεν νιώθουμε καθόλου κουρασμένοι. Αντιθέτως, η φοβερή και διαρκώς αναπτυσσόμενη σκηνή των ελληνικών κόμικς μας ωθεί να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για να είμαστε αντάξιοί της. Στο πρώτο τεύχος μας το 2014, όπως και σήμερα, κεντρικό μας θέμα ήταν το φεστιβάλ του Comicdom. Πρόθεσή μας ήταν να δημοσιεύσουμε τα έργα κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών που με το χιούμορ τους και την αιχμηρή τους κριτική κάνουν τη δική τους, εναλλακτική αλλά αποτελεσματική, πολιτική παρέμβαση. Και παράλληλα να καλύψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα όλα όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στα ελληνικά κόμικς, ρίχνοντας πάντα ματιές και πιο μακριά. Ελπίζουμε να έχουμε πετύχει έστω και λίγα από αυτά που ονειρευόμασταν. Και να είμαστε εδώ για πολλά χρόνια ακόμη δίπλα σε όμορφα κόμικς σπουδαίων καλλιτεχνών.

 


16ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ COMICDOM CON ATHENS

Πού: Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22) και πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.
Πότε: Παρασκευή 16, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Απριλίου, 11.00-21.30.

Την Πέμπτη 15 Απριλίου το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης η απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, ενώ το Σάββατο 17 Απριλίου θα λάβει χώρα ο διαγωνισμός Cosplay με δεκάδες συμμετοχές.

Είσοδος ελεύθερη
www.comicdom-con.gr

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.