Jump to content

Recommended Posts


 • Member ID:  2,298
 • Group:  Members
 • Topic Count:  1,245
 • Content Count:  4,471
 • Reputation:   32,132
 • Achievement Points:  4,479
 • Days Won:  12
 • With Us For:  5,614 Days
 • Status:  Offline
 • Last Seen:  

Οι δημιουργίες για την έκδοση «Συνήθεις ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων» (εκδόσεις «Εν πλω») θα εκτεθούν σήμερα στον χώρο της «σχεδίας», που με αυτόν τον τρόπο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

 

 

01.thumb.jpg.9932cc2bb6d3b0fad5545a58ae1d5f4c.jpg

 

 

Ο πολιτικός γελοιογράφος της «Εφ.Συν.» Μιχάλης Κουντούρης τείνει να καθιερωθεί και ως «γελοιογράφος υγείας», αν κρίνουμε από τη δουλειά του, με αποκορύφωμα την έκδοση «Συνήθεις ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων» (εκδόσεις «Εν πλω»), την οποία έντυσε εικαστικά με τα ευφάνταστα και εύστοχα σκίτσα του. Μεγάλο μέρος από αυτά και σε μεγάλο μέγεθος (40x50) θα εκτεθεί από σήμερα Τετάρτη στο σπίτι της «σχεδίας», του καλού περιοδικού δρόμου που με αυτόν τον τρόπο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Την ίδια μέρα κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Οκτωβρίου της «σχεδίας» με εξώφυλλο του Κουντούρη και αφιέρωμα στην καρδιά που δεν θα είναι μόνο εικαστικό, αφού περιλαμβάνει και ένα ένθετο με τίτλο «Πάρε τα μέτρα σου», της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (με την ευγενική υποστήριξη της Amgen Hellas), καθώς και μια συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Ευάγγελου Λυμπερόπουλου.

 

 

02.thumb.jpg.ebf1be575eef148fe51e4300044d7bea.jpg

 

 

Πώς όμως μπόρεσε ο διεθνώς βραβευμένος γελοιογράφος μας να απεικονίσει και να μεταφέρει με χιούμορ και αμεσότητα το σοβαρό θέμα που αφορά τις παθήσεις της καρδιάς;

 

«Ήταν μια μεγάλη πρόκληση το να προσεγγίσεις δύσκολα ιατρικά θέματα όπως το καρδιαγγειακό μέσα από τη γελοιογραφία, με τέτοιον τρόπο ώστε να τα αποφορτίσεις, να συμβάλεις ώστε το μήνυμα να αφήσει ένα πιο δυνατό αχνάρι και να είσαι εν τέλει χρήσιμος», δηλώνει ο Μιχάλης Κουντούρης, ενώ δεν διστάζει να μας αποκαλύψει το μυστικό του. «Πίσω από κάθε γελοιογραφία υπάρχει πολλή συζήτηση με τους γιατρούς της έκδοσης "Συνήθεις ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων", αρχίζοντας βεβαίως από τον Περικλή Γιόβα τον οποίο γνωρίζω εδώ και μια δεκαετία».

 

Ο ίδιος παρατηρεί ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φοβούνται τα θέματα γύρω από την υγεία της καρδιάς, αλλά η γελοιογραφία βοηθάει να τα προσεγγίσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση να τα κατανοήσεις. Στόχος μου ήταν να αποτυπώσω το νόημα με διαφορετική ένταση. Παρότι η γελοιογραφία είναι κι αυτή "άγχος", επειδή δεν έχει λεζάντα ώστε να «προστατεύεται», ταυτόχρονα προσφέρει πολλαπλές αναγνώσεις, μπορείς να διαβάσεις "αλλιώς" ένα σοβαρό θέμα», τονίζει ο Μιχάλης Κουντούρης.

 

Το βιβλίο «Συνήθεις ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων» που υπογράφουν οι γιατροί-συγγραφείς Περικλής Γιόβας, Τανιέλα Ρήγα, Στέλιος Τζέης, Παρασκευή Σάββαρη, Ουρανία Παπαζάχου, Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Γαρζώνης, Christian Schmied, κυκλοφόρησε το 2020 σε μια περίοδο πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, όπου το λεξιλόγιο του Covid κυριαρχούσε (και κυριαρχεί) στα δελτία ειδήσεων. Αλλά οι επικίνδυνοι συνήθεις ύποπτοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας, προκαλώντας εμφράγματα και εγκεφαλικά...

 

 

03.thumb.jpg.f5260fbedd838f2e72dd4297c35abf1a.jpg

 

 

Πίεση, χοληστερόλη, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, κολπική μαρμαρυγή αποτελούν τους σημαντικότερους συνήθεις υπόπτους που απειλούν την καρδιά και τα αγγεία. Παρότι συχνά αφήνουν αποτυπώματα, ο έγκαιρος εντοπισμός τους είναι στοίχημα ζωής, δεδομένου πως η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτων στη χώρα μας. Η έκδοση μέσα από κατανοητά κείμενα των οκτώ εξειδικευμένων γιατρών και με «όπλο» τα μοναδικά σκίτσα του Μιχάλη Κουντούρη βοηθά τον αναγνώστη να ανακαλύψει και να εξουδετερώσει τις απειλές αυτές. Στο τέλος κάθε ενότητας, αντιπροσωπευτικές ερωτήσεις ασθενών που απαντώνται από τους γιατρούς και εύληπτα infographics συνοψίζουν κάθε κεφάλαιο.

 

 

04.thumb.jpg.8fb300f3bb3a22bedde248c215c1335c.jpg

 

 

«Τι αποκόμισες από αυτή την εμπειρία της εικονογράφησης;», ρωτάμε τον Μιχάλη Κουντούρη. «Καλλιτεχνικά αποκόμισα περισσότερα από τα ιατρικά», απαντάει γελώντας. «Έφυγα για λίγο από την επικαιρότητα, από την πολιτική γελοιογραφία που σε παίρνει μαζί της κι όσο παρακμάζει η πολιτική φτηναίνει η θεματολογία σου… Και καλλιτεχνικά ήταν μια διέξοδος. Ευχαριστήθηκα το όλο εγχείρημα και σίγουρα από τις συζητήσεις με τους γιατρούς έμαθα πολλά πράγματα για την υγεία».

 

INFO: Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στις 20.00 στο σπίτι της «σχεδίας» (Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2), τηλ. 210 3316849, info@shediahome.gr. Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, η είσοδος επιτρέπεται στους επισκέπτες που έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικό rapid test.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.