Jump to content

Μια εικόνα, 328 λέξεις [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 25/07/2020]


Recommended Posts

Άρθρο του Γιάννη Κουκουλά στην ιστοσελίδα efsyn.gr στις 25/07/2020.

 

 

Μια πολύ όμορφη εκδοχή του Πινόκιο από τους David Chauvel και Tim Mcburnie και τις εκδόσεις Μικρός Ήρως συνοδεύει σήμερα την «Εφ.Συν.». Ένα παραμύθι διαχρονικής και πανανθρώπινης αξίας που παραμένει πάντα επίκαιρο. Τα παραμύθια όμως δεν είναι ιερά τοτέμ. Αντιθέτως αποτελούν ιδανικές πηγές για παρωδία, χωρίς αυτό να τα απαξιώνει ή να τα προσβάλλει.

 

 

01.thumb.jpg.925e4c01f24340fe1ae2df7161f20851.jpg

 

 

Μια τέτοια βέβηλη εκδοχή του Πινόκιο φιλοτέχνησε ο Γάλλος δημιουργός Winshluss το 2008 παρουσιάζοντας τα πρόσωπα και τα γεγονότα της ιστορίας του Carlo Collodi με έναν εντελώς διαφορετικό και προκλητικό τρόπο. Ο Τζεπέτο του Winshluss είναι ένας πανούργος εφευρέτης που δημιουργεί τον Πινόκιο από μέταλλο με σκοπό να τον πουλήσει στον στρατό ως πολεμική μηχανή. Τον εξοπλίζει με θανατηφόρες λειτουργίες και τον σχεδιάζει ως ένα πειθήνιο όργανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως υπηρέτης.

 

 

02.thumb.jpg.048238fb3606b86c1e9e71309c22adc6.jpg

 

 

Τα πράγματα πάνε στραβά όμως όταν η γυναίκα του Τζεπέτο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη φαλλόμορφη μύτη του Πινόκιο για σεξουαλικούς σκοπούς και η μύτη αρχίζει να βγάζει φωτιές. Από τότε και μετά το παραμύθι εκτραχύνεται: ο Τζεπέτο καταλήγει ένας μέθυσος γυρολόγος, ο Τζίμινι πασχίζει να επιβιώσει, ο Πινόκιο περιπλανιέται ψάχνοντας προστασία και νόημα στη ζωή του, φασίστες δίνουν θεατρικές παραστάσεις προσελκύοντας παιδάκια έχοντας ως σήμα τους δυο γλειφιτζούρια που σχηματίζουν το «Χ», οι επτά νάνοι (εισβολείς από άλλο παραμύθι) είναι σαδομαζοχιστές και βιαστές, ένας εργοστασιάρχης βασανίζει ανηλίκους και καταστρέφει το περιβάλλον, δολοφόνοι ξεκοιλιάζουν αθώους για να πουλήσουν τα όργανά τους κ.λ.π.

 

 

03.thumb.jpg.905b44753087ebf425f6f61969defffc.jpg

 

 

Σε αυτό το τραγικό και γκροτέσκο καρναβάλι υπάρχει μια συγκλονιστική εικόνα που επανέρχεται ανά μερικές σελίδες: oι φασίστες τιμωρούν τον «διαφορετικό» Πινόκιο κρεμώντας τον από ένα τεράστιο γλειφιτζούρι και αφήνοντας το κορμί του να αιωρείται ασάλευτο για να παραδειγματίζονται οι υπόλοιποι. Το σκοινί όμως μια μέρα θα κοπεί. Και ο Πινόκιο θα επιστρέψει. Θα υιοθετηθεί από καλούς ανθρώπους, ο Τζεπέτο θα πάει στη φυλακή, η Χιονάτη θα γλιτώσει από τα επτά καθάρματα και θα βρει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας ξανθιάς σέρφερ. Και έτσι θα ανοίξει μια χαραμάδα προς την ελπίδα, έστω και σ’ αυτόν τον φρικτό κόσμο.

 

 

04.thumb.jpg.aceeddee975e297f4e631e2d02b7fca5.jpg

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.