Jump to content

Μη γίνεις ο κακός των κόμικς [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 20/06/2020]


Recommended Posts


 • Member ID:  2,298
 • Group:  Members
 • Topic Count:  1,189
 • Content Count:  4,362
 • Reputation:   31,614
 • Achievement Points:  4,370
 • Days Won:  11
 • With Us For:  5,484 Days
 • Status:  Offline
 • Last Seen:  

Όπως όλα τα αναγνώσματα, έτσι και τα κόμικς μπορούν να έχουν πολλές ερμηνείες. Η καθεμιά βασίζεται στο κοσμοείδωλο του εκάστοτε αναγνώστη και στις προσδοκίες του. Τη δική του ερμηνεία σε πολλά εμβληματικά κόμικς δίνει ο ηθοποιός Kenny Boyle. Και είναι μια ερμηνεία προοδευτική, αντιρατσιστική και αντιδεξιά.

 

 

01.thumb.jpg.39f66c584277eaf1a6bac40e7f243c9a.jpg

 

 

Τα περισσότερα από τα πιο γνωστά mainstream κόμικς και πολλά από τα προϊόντα της μαζικής κουλτούρας έχουν εδώ και δεκαετίες εξεταστεί σε βάθος για τα νοήματά τους και τις πολιτικές προεκτάσεις τους. Οι ερμηνείες που έχουν δοθεί για το καθένα είναι πολλές και όχι μονοσήμαντες, κάτι που ενισχύεται από τη μεγάλη ποικιλία των εκδοχών σχεδόν κάθε τίτλου και χαρακτήρα των σύγχρονων κόμικς, από τους πολλούς και διαφορετικούς δημιουργούς που έχουν φιλοτεχνήσει τους περισσότερους τίτλους, από την εποχή, την εκάστοτε γραμμή της εταιρείας κ.λ.π. Ορισμένες θεμελιώδεις αξίες όμως δεν μπορούν να αλλάξουν. Η φύση πολλών σπουδαίων χαρακτήρων και αρκετών επιτυχημένων σειρών ήταν μία και συγκεκριμένη, τουλάχιστον την στιγμή της δημιουργίας τους.

 

 

02.thumb.jpg.6f336ced7594243f05a34b42efd21c0e.jpg

X-Men

 

 

Με μια επιθετική αλλά σαφέστατη ανάρτησή του στο facebook πριν από λίγες ημέρες, ο Σκοτσέζος κινηματογραφικός και θεατρικός ηθοποιός Kenny Boyle, γνωστός από την τηλεοπτική του παρουσία στη σειρά «Cops and Monsters» και πρωταγωνιστής στο αναμενόμενο «The Perfect Strangers», έβαλε τα πράγματα στη θέση τους γύρω από το πρωταρχικό νόημα πολλών γνωστών σε όλους κόμικς. Το περιεχόμενο της κριτικής του προς όσους παρερμηνεύουν τα κόμικς ή τα ερμηνεύουν κατά το δοκούν ήταν βαθιά πολιτικό και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από κάποιον που έχει ως εικονίδιο του προφίλ του στο facebook, τον εαυτό του με σηκωμένα τα μεσαία δάχτυλα των χεριών του ανάμεσα στα ομοιώματα του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπόρις Τζόνσον. Τα βασικά σημεία της ανάρτησής του ήταν τα εξής:

 

 

03.thumb.jpg.332da7b1f75007a75b74fb35e745c77f.jpg

Black Panther και Captain America

 

 

«Οι X-Men αφορούν τα πολιτικά δικαιώματα. Αν δεν το είχατε καταλάβει, δεν έχετε καταλάβει τους X-Men.

»O Black Panther αφορά τα πολιτικά δικαιώματα. Αν δεν το είχατε καταλάβει, δεν έχετε καταλάβει τον Black Panther.

»Ο Captain America κυριολεκτικά πολέμησε τους ναζί. Αποτελεί την ενσάρκωση της μάχης ενάντια στην alt-right. Αν δεν το είχατε καταλάβει, δεν έχετε καταλάβει τον Captain America.

»Η Αυτοκρατορία στον “Πόλεμο των Άστρων” είναι φασιστική. Η συμμαχία της Αντίστασης είναι αντιφασιστική. Αν δεν το είχατε καταλάβει, δεν έχετε καταλάβει τον “Πόλεμο των Άστρων”.

»Ο Punisher δεν είναι προορισμένος να αποτελεί πρότυπο για την αστυνομία ή τις ένοπλες δυνάμεις. Τόσο που οι συγγραφείς του τον παρουσίασαν να μιλά ενάντια σε κάτι τέτοιο σε ένα από τα κόμικς του. Αν δεν το είχατε καταλάβει, δεν έχετε καταλάβει τον Punisher. O Deadpool είναι γκέι. Είναι πανσεξουαλικός. Γεγονός. Αν δεν το είχατε καταλάβει, δεν έχετε καταλάβει τον Deadpool.

 

 

04.thumb.jpg.673d0528dd215d951c13842a646b66e5.jpg

Deadpool - Thor

 

 

»Το “Σταρ Τρεκ” αφορά την ισότητα όλων των ειδών, των φυλών και των σεξουαλικοτήτων. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 κιόλας έπαιρνε ξεκάθαρη θέση και υπερασπιζόταν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή. Ένα από τα πιο σαφή θέματά του ήταν η αποδοχή των διαφορετικών πολιτισμών και εμφανίσεων και η συνεργασία για την ειρήνη. Είναι επίσης αντικαπιταλιστικό και υπέρ των vegan. Αν δεν το είχατε καταλάβει, δεν έχετε καταλάβει το “Σταρ Τρεκ”.

»Ο Superman και η Supergirl (και ένα μεγάλο ακόμα πλήθος υπερηρώων) είναι μετανάστες. Η θέση αυτών των κόμικς είναι ξεκάθαρα υπέρ των μεταναστών, της ισότητας και της αποδοχής. Αν δεν το είχατε καταλάβει, δεν έχετε καταλάβει τον Superman και την Supergirl.

»O Stan Lee είπε “Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία βρίσκονται ανάμεσα στις πιο θανατηφόρες κοινωνικές ασθένειες που μολύνουν τον κόσμο σήμερα”. Αν είστε μισαλλόδοξοι ή ρατσιστές, δεν έχετε καταλάβει τίποτα από τους χαρακτήρες που δημιούργησε ο Stan Lee.

 

 

05.thumb.jpg.486132d8a617fbf5a8f2a9b77fa8356b.jpg

Superman

 

 

»Οι ιστορίες με τις οποίες όλοι μεγαλώσαμε μας δίδαξαν να δίνουμε αξία στις ζωές και στις κουλτούρες των άλλων ανθρώπων και να εκτιμούμε τις διαφορές μεταξύ μας. Μόνο τα καθάρματα ήταν ξενοφοβικοί ή σεξιστές ή ρατσιστές ή δικτατορικοί τύποι. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος μπορεί να μην έχει πιάσει κάτι τέτοιο.

»Αν σας εκνευρίζει το ότι υπάρχει ένας μαύρος Spider-Man ή ένας μαύρος Captain America ή μια θηλυκή Θωρ ή ότι η Ms Marvel είναι μουσουλμάνα ή ότι ο Captain Marvel ήταν γνήσιος φεμινιστής ή οτιδήποτε άλλο από αυτά που οι ακροδεξιοί φαν λένε ότι “κλέβει τα παιδικά μας χρόνια”, δεν πιάσατε τίποτα από την πρώτη στιγμή. Όλα όσα λέτε ότι τώρα “εκχωρούνται στους αριστερούς”, δεν ήταν ποτέ δικά σας. Αν θεωρείτε ότι είστε φαν όλων αυτών αλλά εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η LGBTQ+ κοινότητα είναι τόσο πολύ “στα μούτρα” σας ή έχετε πρόβλημα με το “Black Lives Matter ή θέλετε “να πάρετε τη χώρα πίσω από τους μετανάστες”, τότε δεν είστε φαν στην πραγματικότητα. Η geek κουλτούρα δεν έγινε ξαφνικά αριστερή… Ήταν πάντα. Απλώς ανατραφήκατε να είστε στενόμυαλοι. Γίνατε οι κακοί των ιστοριών που κάποτε λατρεύατε».

 

 

06.thumb.jpg.94c035e5d29198b7d563b52aed2292c6.jpg

Superman

 

 

Με αυτή τη συναισθηματικά φορτισμένη ανοιχτή επιστολή προς τους φίλους των κόμικς της alt-right που εξεγείρονται απέναντι σε ιστορίες, χαρακτήρες και δημιουργούς της «αριστερής οπτικής», ο Kenny Boyle λέει τα πράγματα με το όνομά τους και ξεκαθαρίζει το τι ακριβώς σήμαιναν και εξακολουθούν να σημαίνουν πολλά από τα μηνύματα των mainstream κόμικς για αναγνώστες που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν ερμηνεύοντάς τα ως προτροπές και παραδείγματα ισότητας, δημοκρατίας, ανεξιθρησκείας, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.

 

 

07.thumb.jpg.7050ec196e118800a98a2cf77e8b5a33.jpg

Green Lantern

 

 

Από την άλλη, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κάποιος ότι όλα τα σύγχρονα ή παλαιότερα υπερηρωικά κόμικς – ούτε καν όλα όσα ο Boyle αναφέρει – δεν είχαν ή δεν εξακολουθούν να έχουν και τις κακές στιγμές τους ή στη διάρκεια της ζωής τους δεν υπηρέτησαν, συνειδητά ή μη, και άλλες αξίες ή δεν άφησαν τα περιθώρια για να γίνουν κτήμα μιας αναγνωστικής και πολιτικής λογικής που από τα νοήματά τους επέλεξε να ξεχωρίσει και να προβάλει τη βία, την ατομική ενάντια στη συλλογική δράση, τη μανιχαϊστική ερμηνεία του κόσμου, την τιμωρία και την εκδίκηση ως μέσα επίλυσης διαφορών. Στον πυρήνα ωστόσο όλων αυτών των κόμικς βρίσκονται πράγματι αυτά που ο Boyle επισημαίνει.

 

 

08.thumb.jpg.8892e30bc9b4533a36e299be012c613e.jpg

Ms Marvel

 

 

Στα παραδείγματά του θα μπορούσαν να προστεθούν και αμέτρητα ακόμη που αποδεικνύουν ότι στο επίκεντρο των ιστοριών με υπερήρωες είτε της δεκαετίας του 1940 με τον Superman, τον Batman και τη Wonder Woman, είτε της δεκαετίας του 1960 με τον Spider-Man, τους X-Men, τον Hulk και τους Fantastic Four, είτε στη σύγχρονη εποχή με τον Deadpool, βρίσκεται πάνω από όλα ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, φύλου και θρησκείας. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να κρατά τους αναγνώστες σε εγρήγορση ώστε να μην εκχωρηθεί ποτέ η ιστορία των κόμικς στην alt-right αντίληψη που στηρίζει ρατσιστές φιλοπόλεμους προέδρους, δικαιολογεί την αστυνομική-κρατική βία και επιδιώκει τη φυλετική καθαρότητα εις βάρος της πολυχρωμίας, της πολυσυλλεκτικότητας, της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 • Like 2
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.