Jump to content
Sign in to follow this  
GeoTrou

DE GROOT BOB [ (1941) ]

Recommended Posts

Δημιουργός:
DE GROOT BOB
Ημερ. γέννησης:
28/10/1941
Τόπος γέννησης:
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Εργογραφία:

Bob de Groot.jpg

 

Ο Bob de Groot είναι Βέλγος σεναριογράφος και «παλαίμαχος» σχεδιαστής, γνωστός για πολλές σημαντικές χιουμοριστικούς τίτλους της Χρυσής Εποχής των βελγικών κόμικς. Η βιβλιογραφία του de Groot είναι ιδιαίτερα μακροσκελής και πολύχρωμη, ενώ στους κατά καιρούς συνεργάτες του συγκαταλέγονται τεράστιες προσωπικότητες των BD, όπως οι Morris και Greg.

 

Ο Robert "Bob" de Groot γεννήθηκε το 1941 στις Βρυξέλλες, μισός Ολλανδός και μισός Γάλλος. Από πολύ μικρός έδειξε ενδιαφέρον για την τέχνη και το 1957 ξεκίνησε τις σπουδές του στο φημισμένο Institut Saint-Luc, στο οποίο έχουν φοιτήσει από τον André Franquin μέχρι τους Yves Swolfs και François Schuiten. Μέσω της αδερφής του, πιάνει δουλειά σε μια διαφημιστική εταιρεία η οποία συνεργαζόταν με την Dupuis. Κάπως έτσι, τυχαία μάλλον, γνωρίστηκε με τον Maurice Tilleux και έτσι, ως βοηθός του Tilleux για τις σειρές Félix και César, άρχισε η καριέρα του στα κόμικς. Για μια πενταετία, ο de Groot είναι αρκετά παραγωγικός (λέγεται ότι σχεδίασε μόνος του πάνω από 300 σελίδες για διάφορα περιοδικά), πλην όμως άγνωστος στο ευρύ κοινό. Το 1966, άρχισε να σκιτσάρει για το Pilote, πάνω σε σενάρια των Hubuc, Reiser και Fred.

 

robin8.jpg robin1.jpgclifton.JPG 

 

Το πρώτο αξιομνημόνευτο δημιούργημα του de Groot ήταν το Archimède, που δημιούργησε το 1968 για το Spirou. Ο Turk, που ανέλαβε το σχέδιο, έγινε γρήγορα το καλλιτεχνικό έτερον ήμισυ του de Groot και ήταν η μεταξύ τους συνεργασία που τους έκανε γνωστούς. Το 1969, αυτή τη φορά για το Le Journal de Tintin, σκαρώνουν του Robin Dubois, μια σειρά που διακωμωδεί τον θρύλο του Ρομπέν των Δασών. Αν και άγνωστο εκτός γαλλοβελγικών συνόρων, το Robin Dubois είναι αρκετά δημοφιλές και ολοκληρώθηκε το 2008, στα 22 άλμπουμ. Το 1972, το δίδυμο αναλαμβάνει τη συνέχιση της σειράς Clifton, που είχε δημιουργήσει το 1959 ο Raymond Macherot. Το 8 άλμπουμ που φέρουν την υπογραφή τους θεωρούνται από τα καλύτερα του τίτλου.

 

leonard1.jpg leonard2.jpg leonard3.jpg

 

Ο de Groot έχει πλέον αφήσει προ πολλού το πενάκι και ασχολείται μόνο με τα σενάρια. Το 1975, στο πρώτο τεύχος του βραχύβιου Achille Tallon, δημοσιεύονται οι πρώτες σελίδες του Léonard, σχεδιασμένες από τον Turk. Πρόκειται για το γνωστότερο κόμικ του de Groot, το οποίο τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους χιουμορίστες της εποχής του. Από το 1977 έως σήμερα, έχουν βγει πενήντα άλμπουμ με τον ευφυή επιστήμονα και τον ατζαμή βοηθό του, εκ των οποίων τα 46 έχει γράψει ο de Groot.

 

chlo.jpg LL.jpg dvedf.jpg

 

Τα επόμενα χρόνια, η δημιουργικότητα του de Groot συνεχίζεται αμείωτη. Παράλληλα με όλες τις σειρές που έτρεχαν ήδη, παίρνει τη σκυτάλη (μαζί με τους σχεδιαστές Dupa και Walli) της αγαπητής παιδικής σειράς Chlorophylle, ενώ το 1981 ξεκινάει μια πολυετής συνεργασία με τον Morris, η οποία θα διαρκέσει ως το 2001 και θα «γεννήσει» τρία άλμπουμ με τον Λούκυ Λουκ και πολυάριθμα στριπάκια με τον Ραντανπλάν. Μεταξύ 1987 και 1988 εκδίδεται επίσης το Des villes et des femmes, σε σχέδιο του Philippe Francq, ένα από τα ελάχιστα μη χιουμοριστικά κόμικς του de Groot. Ο οποίος de Groot παραμένει μέχρι σήμερα σχετικά δραστήριος, παρότι οι νέες του δημιουργίες, ακόμη και τα τελευταία του άλμπουμ για το Léonard, δεν λαμβάνουν τις καλύτερες κριτικές...

  • Like 7
  • Respect 1
  • Thanks 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ενδιαφέρον αφιέρωμα σε έναν σεναριογράφο που αν και δεν είναι ο αγαπημένος μου είναι αξιοπρόσεκτος. Τον έχω γνωρίσει μέσα από τα 3,5 άλμπουμ του Λούκυ Λουκ (πέρα από τα 1. Ο ληστής με το ένα χέρι, 70. Μαρσέλ Ντάλτον και 74. Ο ζωγράφος, έχει υπογράψει το σενάριο στις 4 από τις 8 ιστορίες του 2. Με τη θηλιά στο λαιμό) άλλα 4 άλμπουμ για τον Ρανταπλναν (8. Οι εγκέφαλοι, 12. Το ξεφτέρι, 13. Το μεγάλο ταξίδι και 14. Η πεντάμορφη και το τέρας). Επιπλέον τα 20 άλμπουμ της σειράς Λεονάρντο και τα 2 αδιάφορα του Ντόγκυ Γκαρντ...

  • Like 3
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το Λεονάρντο είναι ένα από πιο αγαπημένα μου κόμικς :)

 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.