Jump to content

Η κατά Marvel ποικιλομορφία [Ζώης Νικόλας, in.gr, 22/03/2018]


Recommended Posts

Η κατά Marvel ποικιλομορφία

 

30766941_black_panther1.limghandler.jpg

 

 

Το έκανε λοιπόν το οικονομικό θαύμα του ο «Black Panther» της Marvel: μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά από την πρεμιέρα της, η κινηματογραφική εκδοχή του ίσως δημοφιλέστερου, μαύρου υπερήρωα από το σύμπαν του αμερικανικού κολοσσού των κόμικς, κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ενός δις δολαρίων στο παγκόσμιο box office.

Το επίτευγμα δεν είναι βέβαια πρωτοφανές: ανάλογο ή και μεγαλύτερο ακαθάριστο τζίρο έχουν συγκεντρώσει το «Avatar», ο «Τιτανικός» και το «Jurassic Park», καθώς και οι «Τελευταίοι Τζεντάι» της σειράς Star Wars, οι «Εκδικητές» (επίσης της Marvel), το «Frozen» κι αρκετά ακόμα.

Ούτε φαίνεται σαν κατόρθωμα που θα ξεχαστεί: όπως δήλωσε προ ημερών ο Κέβιν Φέιτζ, πρόεδρος των Marvel Studios, η πολιτισμική ποικιλομορφία και η εκπροσώπηση των «έγχρωμων» καλλιτεχνών στις οποίες διέπρεψε η ταινία (με πρωταγωνιστή έναν υπερήρωα προερχόμενος από μια φανταστική αφρικανική χώρα ονόματι Ουακάντα), θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel.

«Όπως απέδειξε τόσο ξεκάθαρα ο “Black Panther”, η ποικιλομορφία, μόνο να σε βοηθήσει μπορεί», έλεγε ο Φέιτζ σε συνέντευξή του στο Entertainment Weekly, «να σε βοηθήσει να αφηγηθείς μοναδικές ιστορίες, να σε βοηθήσει να κάνεις πράγματα με ένα νέο, ξεχωριστό, φρέσκο και συναρπαστικό τρόπο». Στην ερώτηση δε για την συνέχιση της παρουσίας γυναικών και μη λευκών δημιουργών πίσω από τις κάμερες, απάντησε εξίσου ξεκάθαρα: «νομίζω ότι πρόκειται για μετατόπιση από μια ουσιαστική πρωτοβουλία, προς μια πραγματικότητα, προς ένα τρόπο να κάνουμε μπίζνες»

Κι όμως, κι όμως. Πέρσι, τέτοια εποχή, τον Απρίλιο του 2017, ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της ίδιας εταιρείας, ο αντιπρόεδρος πωλήσεων Ντέιβιντ Γκάμπριελ, δήλωνε απογοητευμένος, γιατί η ποικιλομορφία και η εκπροσώπηση των γυναικών ή των μειονοτήτων στις ιστορίες της Marvel δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφόρησή του από καταστήματα λιανικής, το κοινό «δεν ήθελε πια την ποικιλομορφία, δεν ήθελε γυναικείους χαρακτήρες, είτε το πιστεύουμε, είτε όχι. Δεν γνωρίζω αν είναι πράγματι αλήθεια, οι πωλήσεις όμως, αυτό έδειξαν. Κάθε χαρακτήρας που ήταν διαφορετικός, καινούριος, οι γυναικείοι χαρακτήρες μας, ο,τιδήποτε δεν προερχόταν από τον πυρήνα της Marvel, συναντούσε την αδιαφορία του κόσμου».

Ήταν λίγο αφότου η εταιρεία είχε επιχειρήσει να εισάγει χαρακτήρες όπως έναν μιγά Spiderman και μια μουσουλμάνα Ms. Marvel. Φαίνεται πως το εγχείρημα δυσαρεστούσε, οικονομικά μιλώντας τον Γκάμπριελ, παρόλο που λίγο αργότερα θα μετρίαζε τις δηλώσεις του, υποσχόμενος ότι οι καινούριοι ήρωες και οι νέες ηρωίδες, δεν επρόκειτο να παραμεριστούν.

Έστω κι έτσι, τα λεγόμενά του δεν ακούγονταν πολύ λιγότερο αντιφατικά από τους πρόσφατους πανηγυρισμούς του προέδρου των Marvel Studios, Κέβιν Φέιτζ υπέρ της ποικιλομορφίας. Τι είχε μεσολαβήσει;

Μάλλον οι «μπίζνες» που έλεγε ο Φέιτζ. Το σπάσιμο του φράγματος του ενός δις δολαρίων που πέτυχε ο Black Panther. Σύμφωνοι, κάποιος ειδικός στην ανάλυση των τάσεων και των μεγεθών, μπορεί να επισήμαινε ότι ο Γκάμπριελ ήταν ο βιαστικός της υπόθεσης κι ότι ο Φέιτζ εκπροσωπούσε καλύτερα το πνεύμα της εταιρείας.

Θέλει προσπάθεια όμως για να αποσυνδέσει κανείς τα παράπονα του ενός και τις επευφημίες του άλλου, από την εκάστοτε πτώση ή άνοδο των πωλήσεων. Είναι λες κι η Marvel εμβαθύνει στην ποικιλομορφία και την εκπροσώπηση των μειονοτήτων, όταν (ή όπου) εκείνες πουλάνε. Κι αν όχι, μπορεί και να ξεχαστούν, να κατηγορηθούν ως εφήμερη μόδα. Αν κιόλας, τη θέση της καταλάβουν αφηγήσεις εντελώς αντίθετες αλλά κερδοφόρες, ποιος ξέρει τι ιστορίες, τι σόι ήρωες και τι κατορθώματα θα διηγείται ο αμερικανικός κολοσσός του κινηματογράφου και των κόμικς.

 

Πηγή

  • Like 9
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Μαύρος Πάνθηρας είναι και επίσημα πλέον η εμπορικότερη ταινία σε εισπράξεις της Marvel στην Αμερική ξεπερνώντας superstars όπως ο Captain America, οι Avengers, ο Iron Man, ο Thor και ο Spider man. Ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ.

 

Φαντάζεστε ας πούμε τον Δεκέμβριο ο Aquaman να ξεπεράσει σε εισπράξεις τον Dark Knight? Αδιανόητο (ή μήπως όχι) :awesome:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • Γάντζος changed the title to Η κατά Marvel ποικιλομορφία [Ζώης Νικόλας, in.gr, 22/03/2018]
  • 2 months later...

 Η στροφη προς το διαφορετικό θα γίνεται αυστηρά ,βάση buisness και εισπράξεων. Πουλάει ο γάϊδαρος; Θα ζεί. Δεν πουλά; Να ψοφήσει .Πιστεύω, οτι η επιτυχία της εν λόγω ταινίας οφείλεται εν μέρη στον ένθερμο ενθουσιασμό, των Αφροαμερικανων- για κάτι δικό τους που μπήκε στην μεγάλη οθόνη-  όπως και ο κορεσμός για άλλους ήρωες λόγω υπέρ έκθεσης τους.Εξού και τα κέρδη.

Edited by ΤασίαΚούτ
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 

Ποιο πολύ θέλω να μιλήσω για την πλευρά των κόμικ, γιατί θεωρώ ότι ο λόγος που αποτύγχανε πολλοί τίτλοι της μάρβελ κομικς είναι καθαρά κακού μάνατζμεντ και όχι λόγο των μειονοτήτων.  

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι η αμερικάνικη κόμικ σκηνή αποτελείται κυρίως από λευκούς άντρες (με βάση https://icv2.com/articles/news/view/38709/nycc-insider-sessions-powered-icv2-a-demographic-snapshot-comics-buyers), και πολλοί απο τους τίτλους της Μάρβελ, οι οποίοι προώθησαν τις μειονότητες, είχαν ώς αποτέλεσμα την αντικατάσταση των ποιο γνωστών λευκών αρσενικών χαρακτήρων της Μαρβελ.

 

Πριν απο ένα χρόνο η "Αγια Τετράδα" της Μαρβελ, Χάλκ, Καπταιν Αμέρικα, Θόρ και Αιρον Μαν, δεν είχαν κανέναν απο τους κλασσικούς χαρακτήρες ως πρωταγωνιστές, και πολλές φορές, ειδικά στην περίπτωση του Αιρον μαν, με χαρακτήρες που εμφανίστηκαν από το πουθενά και μη-οργανικά (Η ριρι γιλλιαμσ είχε γύρω στα 6 τευχη πριν γίνει η νεα Αιρον μαν), με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του κοινού (λευκοί άντρες), να μην θέλουν να στηρίξουν τον τίτλο, είτε λόγω ανασφαλειών, η λόγω κακών και εμφανώς βιαστικών επιλογών (Ο Ρεμεντερ έχτιζε τον θετό γιο του Καπταιν Αμέρικα ως τον αντικαταστάτη αλλά πολλή γρήγορα τα πλάνα άλλαξαν και κάνανε τον Φάλκον). Άρα αυτόματα έχεις αποξενώσει πάνω απο το μισό κοινό σου, και σε αντίθεση με τις ταινίες, δεν είναι πολλοί αυτοί που είναι διατεθειμένοι να διαβάσουν κόμικ, για να αντικαταστήσεις την χασούρα.

 

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί τίτλοι της Μάρβελ, είναι απολύτως σκουπίδια. Δεν ήταν μόνο οι μειονότητες που τα πήγαιναν άσχημα, με μια απλή αναζήτηση στο comichron βλέπουμε ότι περισσότεροι τίτλοι με λευκούς άνδρες κόπηκαν από ότι με μειονότητες. Άρα είναι γενικό πρόβλημα της εταιρίας, απλά είναι ποιο εμφανές στους κεντρικούς της τίτλους, που εκείνη την εποχή δεν είχαν του κλασσικούς χαρακτήρες ως πρωταγωνιστές.


Τέλος η ταινία Μπλάκ Πάνθερ, δεν είχε πάνω της την ρετσινιά που είχαν όλοι οι τίτλοι με αντακαταστάτες των ηρώων της μάρβελ, άρα εκτός απο το ενθουσιασμένο Αφροαμερικάνικο κοινό, δεν χάσανε και το λευκό κοινό.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.