Jump to content

O Θάνατος του Γούλβεριν: Ένας τίτλος προσωπικός και συλλογικός ταυτόχρονα [Γιακουμέλος Νίκος, smassingculture.wordpress.com, 05/04/2017]


Recommended Posts


 • Member ID:  12,189
 • Group:  Veterans
 • Topic Count:  848
 • Content Count:  3,050
 • Reputation:   41,743
 • Achievement Points:  3,061
 • Days Won:  28
 • With Us For:  5,197 Days
 • Status:  Offline
 • Last Seen:  
 • Age:  51

O Θάνατος του Γούλβεριν: Ένας τίτλος προσωπικός και συλλογικός ταυτόχρονα

 

c265ad80-02b6-41e1-af6b-679e165d05b5_1.jpg

 

Ο Γούλβεριν ήταν και θα παραμείνει ένας από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες της Marvel. Κατάφερε να κερδίσει την καρδιά των fans τόσο με δικές του απίστευτα καλές ιστορίες, όπως το μοναδικό Old Man Logan ,  όσο και την στάση του στα διάφορα μεγάλα events της εταιρείας, όπως λόγου χάρη στον Εμφύλιο. Η δημοφιλία του είναι τέτοια που ακόμα στις ταινίες, ακόμα και όταν ήταν τόσο κακές όσο ήταν το Wolverine: Origins, πάλι οι θαυμαστές του σκληροτράχηλου ήρωα  πήγαν για να το δουν.

 

Το «Ο Θάνατος του Γούλβεριν» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis)  του 2014, σε σενάριο  του Charles Soule και σχέδιο του Steve McNiven έχει την πολύ δύσκολη αποστολή να κλείσει αυτόν τον κύκλο, τουλάχιστον με την μορφή που τον ξέραμε μέχρι τότε. Αποφασισμένη να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό ακόμα και των πιο σταθερών της ηρώων, η Marvel αποφασίζει να μας γνωρίσει μια άλλη οπτική του ανθρώπου που ήταν » ο καλύτερος σε αυτό που έκανε», όμως για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να το πεθάνει η παλιά. Το έργο αυτό ανάλαβε αυτό το σύντομο event, τον κορμό του οποίου μας παρουσιάζει το  συγκεκριμένο graphic novel.

 

Πρόκειται για έναν τίτλο καθαρά προσωπικό. Σε αντίθεση με την γενικευμένη κοινωνική ματιά του Old Man Logan,  που φιλοδοξούσε να διευρύνει το βλέμμα του αναγνώστη στην σύγχρονη αμερικάνικη κοινωνιά, το  «Ο Θάνατος του Γούλβεριν» εστιάζει σε έναν μόνο άνθρωπο, ο οποίος όμως βλέπουμε πως άγγιξε τις ζωές δεκάδων άλλων. Ο Logan του Soule  μας παρουσιάζεται έχοντας χάσει το healing factor του (ικανότητα αυτοίασης στα εκλληνικά), διατηρώντας το δηλητηριώδες αδαμάντιο στον οργανισμό του. Χωρίς τον παράγοντα που τον καθιστούσε άτρωτο, ο Γούλβεριν αναγκάζεται να μάθει να πολεμά αλλιώς, καθώς στον σύντομο χρόνο που του μένει πρέπει να αντιμετωπίσει όλους τους  villains που νίκησε στην προηγούμενη ζωή του, μέχρι το αναπόφευκτο τέλος.

 

Μπορεί τα νύχια του Γούλβεριν να είναι το σήμα κατεθέν του, ωστόσο ο παράγοντας ίασης ήταν το εργαλειακό χαρακτηριστικό που επέτρεπε στους σεναριογράφους να γράφουν τα πιο εξωφρενικά σενάρια για τον χαρακτήρα και αυτός να βγαίνει αλώβητος. Έχει αναγεννηθεί από ένα μόνο άκρο, ακόμα και μια σταγόνα αίμα μόνο. Είναι το αντίστοιχο της στολής για τον Iron Man– χωρίς αυτό το στοιχείο είναι περισσότερο ήρωας παρά σούπερ, μια απώλεια που οι εχθροί του λατρεύουν να του υπενθυμίζουν.Δίχως αυτό το στοιχείο, ο Γούλβεριν τώρα μας παρουσιάζεται πιο μεστός, πιο συνειδητοποιημένος, αλλά όχι λιγότερο άγριος και επικίνδυνος.Αντίθετα, φαίνεται πως η απώλεια της αθανασίας του τον έκανε πιο ελεύθερο, δίνοντας του πίσω κάτι που νόμιζε πως είχε χάσει για παντα: την ευθύνη των πράξεων του, την γνώση πως τα λάθη του δεν μπορούν να διορθωθούν. Σαν στριμωγμένο ζώο, είναι ίσως πιο επίφοβος από ποτέ.

 

maxresdefault3.jpg

 

Το δυνατό μέρος του comic ωστόσο έγκειται στην αποκάλυψη αυτών των πιο ώριμων πλευρών του χαρακτήρα μέσα από την αλληλεπίδραση του με τους ανθρώπους που έρχονται για αυτό, είτε για να το βοηθήσουν είτε, και πιο συχνά, για να επιταχύνουν το τέλος. Παρελαύνουν πολλοί χαρακτήρες, άλλοι διάσημοι για την σχέση τους με τον ήρωα, όπως ο Sabertooth (Mαχαιροδόντης εδώ), η Lady Deathstrike, η πάντοτε πιστή Kitty Pryde αλλά και άλλοι λιγότερο γνωστοί, όπως ο Nuke, που πρόσφατα είδαμε και στην Jessica Jones. Όλοι αυτοί, με τον έναν τρόπο ή τον άλλον φωτίζουν διαφορετικές πλευρές του χαρακτήρα, οι οποίες μας οδηγούν με έναν πανέμορφο και λιτό  τρόπο στο λυρικό φινάλε. Σύντροφος, πολεμιστής, δάσκαλος, σύζυγος και πατέρας αλλά και αδίστακτο ζώο, δολοφόνος και προδότης, ο Soule τελικά παρουσιάζει σαν κάτι πολύ παραπάνω από τον άθροισμα των μερών του. Μένοντας στο κέντρο των αλληλεπιδράσεων και των σχέσεων που έκτισε με τόσους χαρακτήρες, το «Ο Θάνατος του Γούλβεριν» καταφέρνει να γίνει ένας απολογισμός πολύ προσωπικός, αλλά και ταυτόχρονα συλλογικός. Το τέλος μπορεί να βρίσκει τον Logan μόνο, τον βρίσκει όμως γεμάτο από εμπειρίες και ζεστά αντίο. Και, όπως λέει και ο ίδιος, αυτά είναι αρκετά.

 

Το σχέδιο του McNiven ακολουθεί αυτή την λογική, αλλά και την στρωτή σχεδιαστική προσέγγιση που έχει  καθιερώσει η Μarvel τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στα project που δεν ξεφεύγουν της άμεσης προσοχής της.Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ο καλλιτέχνης δεν βρίσκει τον χώρο να ελιχθεί και να αποδώσει με μια έντονη χρωματική παλέτα τα βίαια και έντονα συναισθήματα που προκύπτουν από τον θάνατο ενός αγαπημένου. Ειδικότερα η σκιαγράφηση του φινάλε είναι μια πολύ συναισθηματική εμπειρία, η οποία αυξομειώνεται ανάλογα την σχέση του αναγνώστη με τον χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα σας αφήσει αδιάφορους.

 

wolverine-timeline.jpg

 

Το έργο δεν είναι άνευ ελλατωμάτων. Η τεράστια πορεία του Γούλβεριν, από το τεύχος 180 του Incredible Hulk, τον πολύ μακρινό Οκτώβρη του 1974 μέχρι το 2014, περιέχει δεκάδες χαρακτήρες που επηρέασαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον χαρακτήρα. Η επιλογή τους δεν ήταν εύκολη σίγουρα, όμως ακόμα και αυτοί που τελικά μπήκαν θα είχαν ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα εάν τους δίνοταν περισσότερος χώρος και χρόνος. Επίσης, όταν μαζεύονται πολλά πρόσωπα σε μια δημιουργία, αναπόφευκτα θα υπάρχουν και ελλείψεις στο βάθος που τους έχει δοθεί. Μπορει΄να μην περίμενε κανείς λόγου χάρη από τον Nuke κάποια βαθυστόχαστη σκέψη, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για την Lady Deathstrike, ή τον  Sabertooth, η σχέση του οποίου με τον Γούλβεριν είναι θρυλική. Την ίδια στιγμή, σε κάποια σκηνικά η έννοια του ρυθμού τρεμοπαίζει και ενώ μπορεί να δούλεψαν στην λογική του εβδομαδιαίου τεύχους, ο συγκρετρωτικός χαρακτήρας ενός graphic novel όμως συχνά λειτουργεί με άλλους κανόνες…

 

adio_1.jpg

 

Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθούν και κάποια πράγματα για την μετάφραση του Ηλία Τσιάρα.Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν μεταφράσεις σε superhero comic, στα οποία κυριαρχεί σχεδον απόλυτα η αγγλική γλώσσα, χωρίς το αποτέλεσμα να μοιάζει γραφικό και cheesy.Ωστόσο,  αυτό είναι κάτι που εδώ αποφεύχθηκε και ο Ελληνας αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαβάσει τον κύριο Τζέημς Χόουλετ να μιλάει την γλώσσα του χωρίς να ακούγεται γελοίος. Ταυτόχρονα η καλλιτεχνική επιμέλεια του Χρήστου Τσέλιου είναι κάτι το ιδιαίτερο για τον τόμο αυτό, ακόμα και αν τον έχετε ήδη διαβάσει όταν πρωτοκυκλοφόρησε!

 

Πηγή

 • Like 17
Link to comment
Share on other sites


 • Member ID:  31,587
 • Group:  Members
 • Topic Count:  62
 • Content Count:  574
 • Reputation:   1,131
 • Achievement Points:  574
 • Days Won:  0
 • With Us For:  2,927 Days
 • Status:  Offline
 • Last Seen:  
 • Age:  49

Φίλε μου Leonidio  συγχαρητήρια για το άρθρο σας . :clap2: Ήταν, πολύ κατατοπιστικό.Ούσα, προσφάτως φαν του εν λόγω ήρωα θύμωσα, που εκείνος αναλώθηκε τόσο πολύ .  Στην συνέχεια, μου άρεσαν τα εξής σημεία:

 • «Ο Θάνατος του Γούλβεριν» εστιάζει σε έναν μόνο άνθρωπο, ο οποίος όμως βλέπουμε πως άγγιξε τις ζωές δεκάδων άλλων. -Σωστά είναι όπως τα αναφέρετε.Μάλιστα, είχε τέτοια  μεγάλη πέραση που  όλοι όσοι  τον γνώρισαν διαμέσω των σελίδων,  ήθελαν να τον σώσουν από τους κακούς . Συν των άλλων, στην Αμερική, αλλά και αλλού  έχει ψηφιστεί, ως ο τέταρτος μεγαλύτερος ήρωας κόμικ όλων των εποχών.Πράγμα που δεικνύει τεράστια -ανυπέρβλητη επιτυχία για έναν ήρωα κόμικ ο οποίος, γεννήθηκε πριν 43  χρόνια. Γιατί ; Διότι διέθετε από φυσικού του  το ζωώδες σεξαπίλ του, τον αντισυμβατικό τρόπο ζωής, και μια χρυσή καρδιά. Επιπρόσθετα, δεν ήταν γλυκανάλατος .Αλλά, με κάποιο τρόπο ήταν ανθρώπινος .Ποιο κοντά σε εμάς. :flower3:
 • Το δυνατό μέρος του comic ωστόσο έγκειται στην αποκάλυψη αυτών των πιο ώριμων πλευρών του χαρακτήρα μέσα από την αλληλεπίδραση του με τους ανθρώπους που έρχονται για αυτό, είτε για να το βοηθήσουν είτε, και πιο συχνά, για να επιταχύνουν το τέλος.

Με άλλα λόγια ένα άρτιας ποιότητας κύκνειο άσμα για ένα :sad1:  :flower3:  ήρωα του διαμετρήματος του Wolverine. Δεν θα υπάρξει κανένας άλλος στο μέλλον με την δυναμική και γοητευτική προσωπικότητα του εν λόγω ήρωα.

 

 •  Αποφασισμένη να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό ακόμα και των πιο σταθερών της ηρώων, η Marvel αποφασίζει να μας γνωρίσει μια άλλη οπτική του ανθρώπου που ήταν » ο καλύτερος σε αυτό που έκανε», όμως για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να το πεθάνει η παλιά. Δηλαδή οι ήρωες θα πρέπει  να πεθαίνουν  αφού τους έχουν γεράσει με την τοξική τριάδα που είναι η 1 απειλή για το Σύμπαν των Κόμικ:Βλακώδες σενάρια, χάλια  απεικόνιση , η παράθεση των ιδίων και των ιδίων. Τέλος η έννοια εκσυγχρονισμός -εννοεί την μετάβαση σε ένα ποιο ώριμο στιλ.Σαν σλόγκαν πολιτικού κόμματος φαίνεται. :hawkeye:  
 • Η μετάφραση του Ηλία Τσιάρα είναι όλα τα λεφτά. Εκεί φαίνεται η πραγματική μαεστρία :up:  . Είναι μεστή χωρίς να  κάνει τον ήρωα γελοίο .Όπως εξίσου ορθά  επισημάνθηκε στο άρθρο σας 
 • Όμως κακά τα ψέματα . Ο Θάνατος είναι σαν ένα ιδιότυπο ταμείο.Δεν υπάρχει επιστροφή και  κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται  Και ο θάνατος του Wolverine που, όντως ήταν ο ο καλύτερος σε αυτό που έκανε αφήνει, τεράστια ανεπανόρθωτα κενά. Στις καρδιές των φαν και μη .Που κανένας άλλος χάρτινος ήρωας ακόμα και εκείνος, που δύναται να είναι ο κλώνος του δεν θα  μπορέσει να τα καλύψει.Διότι μπορεί ο καθένας να είναι μοναδικός .Αλλά όχι πάντοτε και αναντικατάστατος΄. 

Καλό σου Ταξείδι Wolverine You  will  miss to all of us . :sad1:  :sad1:  :sad1:  :sad1:

 

Σημειώσεις

 

Ο Wolverine ήταν σόλο .Μια άκρως δυναμική παρουσία που θα μπορούσε να ζήσει ακόμη 40 και βάλε χρόνια.Η μεν προσωπικότητα του είχε φτάσει στο σημείο, να επισκιάζει ήρωες του διαμετρήματος Superman .Παρότι οι τελευταίοι είναι 70 και παραπάνω χρόνια στην Τέχνη της Εικονογραφίας. Με άλλα λόγια ήταν Άνεμοστρόβιλος βαθμού 5 .

 

Το συγκεκριμένο τεύχος είναι θεϊκό .Μια σοβαρή και στιβαρή δουλειά με σεβασμό και στον ήρωα και στο τέλος του. Οχι σαν κάποια άλλα τα οποία παρότι πραγματεύονται το ίδιο θέμα -θεωρούνται τουλάχιστον ρηχά(και λίγα αναφέρω).

 

Επειδή καμιά φορά γίνονται και θαύματα .Μπορεί να τον δούμε .Σίγουρα διότι η Marvel δεν θα μπορεί να σταθεί χωρίς αυτόν . 

Edited by ΤασίαΚούτ
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.