Jump to content
comicos

THE UTOPIA EXPERIMENTS [ PAUL MILLER ]

Recommended Posts

"Είναι τέλειο...Αλλά του έκανα μια τροποποίηση...Δεν έχω τον έλεγχο του εαυτού μου, το ξέρεις..;"


 


Philip Carvel - Utopia TV Series


 


Utopia_11.jpg


 


Βρισκόμαστε στο 1979 : Ο Philip Carvel είναι ένας κορυφαίος γενετιστής. Η ευφυία του θα μπορούσε να είχε αποδειχτεί ευεργετική για την ανθρωπότητα. Παρόλα αυτά, όμως, έκανε πολύ άσχημα πράγματα στη ζωή του...Το χειρότερο απ' όλα, είναι η συμφωνία που έκανε με τον διάβολο! Όχι, δεν πρόκειται για αυτόν εδώ :devil: . Αλλά για κάποιον άλλο, που είναι γνωστός και με το ψευδώνυμο Mr. Rabbit. Ούτε σε αυτόν, όμως, μην πάει το μυαλό σας :rabbit: ! Ο Mr. Rabbit είναι κάτι πολύ χειρότερο, ένας πανίσχυρος και αδίστακτος άνθρωπος - με σάρκα και οστά - του οποίου την πραγματική ταυτότητα ελάχιστοι γνωρίζουν! Οι δυο τους, λοιπόν, είχαν ξεκινήσει πριν από αρκετό καιρό ένα project για την "σωτηρία" της ανθρωπότητας, τον Ιανό...Κάποια στιγμή, όμως, η κατάσταση ξέφυγε εντελώς από κάθε έλεγχο...Ο Carvel μετανιωμένος - και αφού έκανε κάποιες ανεπιτυχείς προσπάθειες για να ξεσκεπάσει τον Mr. Rabbit και όλη την αλήθεια σχετικά με τον Ιανό - φυλακίζεται και βασανίζεται, για να παραδώσει στον μέχρι τότε στενό του συνεργάτη, την ολοκληρωμένη του έρευνα για το project. Καταφέρνει όμως να αποδράσει και τώρα βρίσκεται προσωρινά κρυμμένος στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Ξέρει ότι θα τον βρουν, δεν πρόκειται να γλυτώσει! Αποφασίζει να αυτοκτονήσει...Προτού όμως θέσει τέλος στη ζωή του, του έρχεται μια ιδέα : Να σχεδιάσει ένα κόμικ, μέσα στο οποίο θα περιγράφονται όλα τα άσχημα πράγματα που έκανε στην πορεία της ζωής του! Και κάπου εκεί μέσα να κρύψει επιμελώς το μυστικό του Ιανού, αλλά και το πραγματικό όνομα του Mr. Rabbit! :yes:   Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκινάει η δημιουργία του κόμικ που θα παρουσιάσουμε σήμερα..! 


 


Utopia 1.png Utopia 2.png


 


Το The Utopia Experiments, φτιάχτηκε για τις ανάγκες της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς Utopia (εδώ η σχετική παρουσίαση). Όπως μας διευκρινίζει πιο πάνω η Becky - μια από τις πρωταγωνίστριες της Ουτοπίας - το εν λόγω κόμικ ανήκει στην κατηγορία των graphic novels. Μπορεί ο "εικονικός" του συγγραφέας να είναι ο Philip Carvel, ο πραγματικός όμως άνθρωπος που ευθύνεται για τη δημιουργία του - τόσο για το σχέδιο, όσο και για τα κείμενα - είναι ο Βρετανός Paul Miller! Η βασική σεναριακή ιδέα, ωστόσο, χρεώνεται στον Dennis Kelly, σεναριογράφο της τηλεοπτικής σειράς. Το project του κόμικ ανατέθηκε στον Miller από την εταιρία Kudos Film and Television, που υλοποίησε την παραγωγή της σειράς για το βρετανικό κανάλι Channel 4. Η έκδοσή του είναι μια "εσωτερική παραγωγή", σε συνεργασία της Kudos με το Channel 4 και τα πρώτα κομμάτια που εκτυπώθηκαν, μοιράστηκαν μόνο στους συντελεστές της σειράς. Μετά το τέλος του πρώτου κύκλου και για τον εορτασμό της κυκλοφορίας του Utopia σε DVD και Blu-ray, πραγματοποιήθηκε ένας διαγωνισμός στο διαδίκτυο, οι νικητές του οποίου κέρδισαν έναν περιορισμένο αριθμό αντιτύπων του The Utopia Experiments. Οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι τουλάχιστον 18 ετών και δικαίωμα συμμετοχής είχαν αποκλειστικά οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου! Ο δεύτερος αυτός περιορισμός απογοήτευσε τους υπόλοιπους ανά τον κόσμο κομικσόφιλους φανς της σειράς...Παρά τις διαμαρτυρίες τους, όμως, δεν άλλαξε κάτι τελικά! :trixes:


 


Utopia_01.jpg Utopia_09.jpg


 


Το σχέδιο δεν συγκαταλέγεται στα πλέον περίτεχνα από αρτιστικής άποψης, πλην όμως καταφέρνει να δημιουργήσει μια έντονα μουντή και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα - σε συνδυασμό με τα μπόλικα surreal στοιχεία που είναι φυτεμένα εδώ κι εκεί - κάνοντας τον αναγνώστη να αισθάνεται άβολα σε αρκετά σημεία. Κατά τη γνώμη μου ο Miller καταφέρνει να αποδώσει με απόλυτη επιτυχία τη δουλειά που του έχουν αναθέσει : να κάνει δηλαδή το κόμικ να φαίνεται ότι γράφτηκε πραγματικά από τον Philip Carvel, πάνω σε στιγμές ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης του τελευταίου και με τον χρόνο να τον πιέζει ασφυκτικά! impatient-smiley.jpg Τα κείμενα που βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορα σημεία των εικόνων (διάλογοι δεν υπάρχουν), συμβάλλουν κι αυτά στη δημιουργία μιας "αρρωστημένης" κατάστασης. Κάπου κάπου συναντάμε και κάποια σύμβολα και αριθμούς. Χμμμ...τι να θέλει να πει άραγε ο Carvel, με όλα αυτά..;  :thinking:


 


Utopia_Carvel.png Utopia_06.jpg


Ο Philip Carvel σχεδιάζει την τελική σελίδα του κόμικ, λίγο προτού αυτοκτονήσει...


 


Στο σενάριο της σειράς χρησιμοποιήθηκε ένα έξυπνο "τρικ" : Το κόμικ που φέρεται να έχει κυκλοφορήσει επίσημα, είναι ουσιαστικά το πρώτο μέρος του The Utopia Experiments. Μέσα σε αυτό περιέχονται μερικές από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχουν συμβεί ποτέ, με υπαιτιότητα του ανθρώπου (εκτός των άλλων, θα δούμε και μια εκδοχή για το πώς προκλήθηκε η νόσος των "τρελών αγελάδων"..!  :wow: ). Αυτό όμως για το οποίο "σφάζονται παλικάρια"  :bash:  στην τηλεοπτική σειρά, είναι το χειρόγραφο του δεύτερου μέρους της Ουτοπίας, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ! Εκεί μέσα υποτίθεται ότι έχει κρύψει ο Carvel τις πληροφορίες για τον Ιανό (ο τρόπος με τον οποίο βγαίνουν αυτές στην επιφάνεια, είναι πραγματικά αριστοτεχνικός!), αλλά και το πολυπόθητο πραγματικό όνομα του Mr. Rabbit! Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο κόμικ, μέσα στο οποίο υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές στο σχέδιο και σε ονόματα, σε σχέση με το πρώτο μέρος (όπως αναφέρει και σε ένα από τα επεισόδια ο Grant, ένας από τους πρωταγωνιστές της σειράς).


 


Utopia 3a.png Utopia_02.jpg Utopia_08.jpg


Ο Ίαν διαβάζει μανιωδώς το The Utopia Experiments, προσπαθώντας να καταλάβει ποιό είναι το αγόρι και το κορίτσι που αναφέρονται στις σελίδες του!


 


Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το κόμικ, είναι ότι οι πρωταγωνιστές της σειράς το θέλουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας : εκτός του ότι περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον Ιανό και την ταυτότητα του Mr. Rabbit, στο περιεχόμενό του θίγονται και άλλα σημαντικά πρόσωπα και καταστάσεις! Ο Carvel δεν κάνει "περικοπές"...αναφέρεται σε όλους και σε όλα με αφοπλιστική ειλικρίνεια, όντας απόλυτα μετανιωμένος, λίγο πριν την ύστατη στιγμή της αυτοχειρίας του!


 


3351787.53bcbff8070e3.jpg


 


Σύμφωνα με την προσωπική σελίδα του δημιουργού στην Behance, τα περιορισμένα σε αριθμό αντίτυπα του κόμικ εκδόθηκαν στις 23 Οκτωβρίου του 2013! Εκεί μέσα θα βρείτε και μερικές ακόμα σελίδες του The Utopia Experiments (από εκεί πήρα και αυτές της παρουσίασης), όπως επίσης και αρκετές ακόμα πληροφορίες για διάφορα project του, αλλά και για τα εργαλεία που χρησιμοποιεί στη σχεδίαση. Περιμένω με ενδιαφέρον και άλλα κόμικ από τον Paul Miller, πάντως, μιας και η πρώτη του δουλειά μου άφησε, σε γενικές γραμμές, αρκετά θετικές εντυπώσεις! :best:


 


Το αρνητικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι το συγκεκριμένο κόμικ δεν υπάρχει πουθενά διαθέσιμο αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορέσει να το προμηθευτεί κάποιος! Ούτε σε έντυπη, αλλά ούτε και σε ηλεκτρονική μορφή. :( Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος "αυτοέκδοσης", μιας και δεν υπάρχει γι' αυτό ούτε ISBN, αλλά ούτε και κάποιος επίσημος εκδότης ακόμα. Κάποιες παλιότερες φήμες ότι θα κυκλοφορούσε επιτέλους επίσημα, με αφορμή το αμερικάνικο επικείμενο remake της σειράς, γκρεμίστηκαν τον Αύγουστο του 2015, οπότε και πάγωσε οριστικά το τηλεοπτικό project που ετοίμαζαν ο David Fincher με την Gillian Flynn!  :cold:


 


Ο μοναδικός τρόπος για να "διαβάσετε" το The Utopia Experiments, προς το παρόν, είναι να δείτε τα 6 επεισόδια του 1ου κύκλου της σειράς Utopia, όπως επίσης και το πρώτο επεισόδιο του 2ου κύκλου! Εκεί φαίνονται σχεδόν όλες οι σελίδες του κόμικ, ενώ στο τέλος τα πάντα εξηγούνται απόλυτα ικανοποιητικά, χωρίς να μένουν καθόλου αναπάντητα ερωτήματα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! : η σειρά είναι αυστηρώς ακατάλληλη κάτω των 16 ετών, λόγω των πολύ σκληρών σκηνών βίας που περιέχει! :gun2:


 


Επιφυλάσσομαι, τέλος, να επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες, σε περίπτωση που δούμε μελλοντικά το κόμικ να κυκλοφορεί και επίσημα! Μέχρι τότε, έχετε το νου σας..."κάπου εκεί έξω" βρίσκονται τα λίγα ανεπίσημα αντίτυπα που βγήκαν, για λίγους τυχερούς! :D


  • Like 19

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραία παρουσίαση για ένα «ιδιαίτερο» κόμικ. Με έχεις ψήσει να δω τη σειρά. :P

  • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λίγο άστοχο αυτό. Φυσικά και είναι κόμικ. Το graphic novel είναι μια υποκατηγορία.

Την σειρά την έβαλα στην watchlist από την πρώτη σου παρουσίαση. :)

Μου κίνησες την περιέργια να ψαξω στο ebay, αλλά δεν μπόρεσα να το βρω. Κάποιος που το γνωρίζει καλύτερα ίσως μπορέσει να το εντοπίσει.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

...Μου κίνησες την περιέργια να ψαξω στο ebay, αλλά δεν μπόρεσα να το βρω. Κάποιος που το γνωρίζει καλύτερα ίσως μπορέσει να το εντοπίσει.

 

Λίγο δύσκολο να το πουλάει κάποιος από αυτούς που κέρδισαν τις ελάχιστες κόπιες του κόμικ, αλλά δεν χάνεις τίποτα να το ψάχνεις κάπου-κάπου στο ebay! :) Αν και είμαι σίγουρος ότι, σε περίπτωση που όντως βγει κάποιο από αυτά τα αντίτυπα στο "σφυρί", οι ανά τον κόσμο συλλέκτες θα πέσουν σαν τα...αρπακτικά πάνω του! :P  Πιο πιθανή περίπτωση, πάντως, για να το δούμε στο μέλλον σε έντυπη μορφή, είναι αν κάποια στιγμή υλοποιηθεί το remake της σειράς και το εκδόσουν παράλληλα σαν "κράχτη" της (η HBO που διατηρεί τα δικαιώματα της σειράς, δεν έχει αποκλείσει την περίπτωση να το αναλάβει κάποιος άλλος σκηνοθέτης, μετά το "ναυάγιο" με τον David Fincher!)!

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.