Jump to content

Recommended Posts

post-2298-0-48956600-1466959281_thumb.jpg

Απόσπασμα από έργο του Στέφανου Παπαδάτου

 

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ κόμικς «Με πενάκι και σκαπάνη» υπόσχεται να παρουσιάσει πολλές νέες δουλειές αλλά και να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών με workshops, ομιλίες, προβολές, λειτουργία πωλητηρίων κ.λπ. Το θέμα της κεντρικής έκθεσης είναι οι «Μυθικοί Κόσμοι» και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιάννη Καλαϊτζή και του Άγγελου Μαστοράκη.

 

Την πρώτη φορά, το 2014, σε περιόδους δύσκολες και αποτρεπτικές για τέχνη, έμοιαζε σαν ένα βολονταριστικό πυροτέχνημα που θα έσβηνε γρήγορα. Τη δεύτερη, έναν χρόνο αργότερα, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται αν θα τα καταφέρει. Και φέτος, την τρίτη φορά, το φεστιβάλ κόμικς «Με πενάκι και σκαπάνη» αποδεικνύει ότι ήρθε για να μείνει. Και γιατί όχι, μια και συσπειρώνει μια μεγάλη ομάδα νέων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών και οι συνδιοργανωτές του (comicon-shop και Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων), έχοντας διδαχθεί από το παρελθόν και συσσωρεύσει εμπειρίες, δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν.

 

 

post-2298-0-88857800-1466959286_thumb.jpg

Έργα της Αλεξίας Λουγιάκη (αριστερά) και του Μαλκ (δεξιά)

 

 

Στο ισόγειο του υπέροχου χώρου της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, ως ελάχιστος φόρος τιμής, θα φιλοξενηθεί έκθεση του εκλιπόντος γελοιογράφου και δημιουργού κόμικς Γιάννη Καλαϊτζή με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από μεγάλο μέρος του μοναδικού έργου του (Τσιγγάνικη Ορχήστρα, Το Μαύρο Είδωλο της Αφροδίτης, Ο Τυφών κ.ά.), ενώ στον πρώτο όροφο θα παρουσιαστούν έργα δεκάδων δημιουργών πάνω στο κεντρικό θέμα της φετινής έκθεσης που είναι οι «Μυθικοί Κόσμοι». Ταυτόχρονα, σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, στον όμορφο και καταπράσινο κήπο του κτιρίου, οι δημιουργοί θα είναι παρόντες για να συζητήσουν με το κοινό, να υπογράψουν τα έργα τους, να σκιτσάρουν για τους επισκέπτες, να προωθήσουν τις δουλειές τους και να μοιραστούν με τους φίλους των κόμικς τις ιδέες τους, τις εμπνεύσεις τους, τον τρόπο εργασίας τους. Παράλληλα, στον ημιυπαίθριο χώρο του παλιού στάβλου, αλλά και στον χώρο του υπαίθριου κινηματογράφου θα διεξάγονται τα εργαστήρια, οι διαλέξεις, οι παρουσιάσεις νέων εκδόσεων κ.ά. Τέλος, όπως κάθε χρόνο, θα κυκλοφορήσει κατάλογος της έκθεσης με το σύνολο των έργων, που θα πωλείται κατά το τριήμερο σε χαμηλή τιμή.

 

Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Παρασκευή, 1/7/2016

 

19.00 – 20.00 Storyboard στο κόμικς και στο σινεμά.

 

O δημιουργός κόμικς Παναγιώτης Τσαούσης περιγράφει τη διαδικασία και τη μεθοδολογία, αλλά και τις ομοιότητες και διαφορές της δημιουργίας storyboards στα κόμικς και στο σινεμά.

 

20.00 – 21.00 Ρίγη: περιοδικό κόμικς τρόμου και φαντασίας.

 

O Malk, ο Παναγιώτης Τσαούσης, ο Γρηγόρης Σαντοριναίος και οι υπόλοιποι συντελεστές του περιοδικού τρόμου και φαντασίας «Ρίγη», που έφτασε ήδη στο πέμπτο τεύχος του, συζητούν με το κοινό.

 

21.00 – 22.00 Λόγια τιμής για τον Γιάννη Καλαϊτζή.

 

Ο Soloup, εκ των κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών κόμικς και γελοιογράφων, συγγραφέας του βιβλίου «Τα ελληνικά κόμικς» και του βραβευμένου graphic novel «Αϊβαλί», μιλά για το έργο του «δασκάλου», φίλου και συναδέλφου του, Γιάννη Καλαϊτζή.

 

22.00 Πέρα από τη γη του ονείρου.

 

Οι συντελεστές της Στέγης Προφορικότητας και Παράδοσης (ΣτέΠΠα) «Μυθολόγιο» αφηγούνται συναρπαστικούς μύθους και παραμύθια.

 

 

post-2298-0-41267800-1466959289_thumb.jpg

Απόσπασμα από τον «Τυφώνα» του Γιάννη Καλαϊτζή

 

 

Σάββατο, 2/7/2016

 

17.00 – 18.30 Ιστορίες και μύθοι της θάλασσας.

 

H εικονογράφος και δημιουργός κόμικς Αλεξία Λουγιάκη οργανώνει εργαστήριο με κεντρικό θέμα τη ζωγραφική απόδοση των μύθων και των ιστοριών που τοποθετούν τη θάλασσα στο επίκεντρό τους.

 

18.30 – 19.00 Οι μυθικοί κόσμοι των καβειρικών αγγείων.

 

O αρχαιολόγος Λουκάς Ζώνας και ο συντηρητής έργων τέχνης και εικονογράφος Κυριάκος Μακρής αναλύουν τις ασυνήθιστες αναπαραστάσεις στα καβειρικά αγγεία που παράχθηκαν τον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ.

 

19.00 – 20.00 Παρουσίαση τεύχους του Μικρού Αρχηγού.

 

Οι Χρήστος Νάστος, Παναγιώτης Πλαφουτζής, Βαγγέλης Σαΐτης και Κώστας Φραγκιαδάκης συζητούν για τον θρυλικό Μικρό Σερίφη (Τζιμ Ανταμς) με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου τεύχους του Μικρού Αρχηγού.

 

20.00 – 21.00 Παρουσίαση των εκδόσεων Αrs Nocturna.

 

21.00 Στους αχαρτογράφητους τόπους της φαντασίας.

 

Οι Θωμάς Μαστακούρης, Κωνσταντίνος Ρωμοσιός, Δημήτρης Καραδήμος, Ειρήνη Μαντά, Μιχαήλ Αντωνόπουλος και Γώργος Ρωμοσιός συζητούν για τη λογοτεχνία του φανταστικού.

 

 

post-2298-0-34868400-1466959291_thumb.jpg

Έργα του Στέφανου Παπαδάτου

 

 

Κυριακή, 3/7/2016

 

16.00 – 17.00 Ο Μισθοφόρος.

 

Ενα κόμικς σε σενάριο του Στράτου Χουβαρδά και σχέδια πολλών δημιουργών θα δημιουργηθεί επί τόπου, μπροστά στο κοινό, με την επιμέλεια του Comics in Greece.

 

17.00 – 18.00 Για το Χαμόγελο του Παιδιού.

 

Θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία έργων τέχνης και εκδόσεων και όλα τα έσοδα θα προσφερθούν στον οργανισμό Το Χαμόγελο του Παιδιού.

 

18.00 – 19.00 Παρουσίαση των εκδόσεων Mamaya.

 

19.00 – 20.00 Flash Fiction, γράφοντας μια ευσύνοπτη ιστορία.

 

Ο Γιώργος Μουστάκης, συγγραφέας και ιδρυτής του λογοτεχνικού κινήματος «120 λέξεις», και η Βέρα Καρτάλου, εικαστικός και συγγραφέας, συζητούν για τη λογοτεχνική γραφή μικρών ιστοριών μυθοπλασίας.

 

21.00 Αφιέρωμα στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.

 

Οι μαθητές της ορχήστρας «Ηχοι του ρεμπέτικου», του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, θα παίξουν χαρακτηριστικά έργα του μεγάλου συνθέτη. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει γλέντι.

 

 

post-2298-0-15910900-1466959294_thumb.jpg

 

 

Με πενάκι και σκαπάνη

 

Πότε: Παρασκευή 1 Ιουλίου, 18.00 - 23.00, Σάββατο 2 Ιουλίου, 12.00 - 23.00, Κυριακή 3 Ιουλίου, 12.00 - 21.00

 

Πού: Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, δίπλα στον ΗΣΑΠ του Θησείου

 

Είσοδος: Ελεύθερη

 

Συμμετέχουν: Dead Neighbours, EL, Kristel Pent, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Κώστα Νικέλλης, Κώστας Φραγκιαδάκης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βάλια Καπάδαη, Παύλος Παυλόπουλος, Νίκος Τριανταφύλλου, Χρήστος Μακροζαχόπουλος, Γιώργος Γκίνης, Αλεξία Λουγιάκη, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Ερμείδης, Γιώργος Τσαρδανίδης, Γιώργος Χαλκιώτης, Γρηγόρης Σαντοριναίος, Έκτορας, Κυριάκος Μακρής, Κυριάκος Μαυρίδης, Κωνσταντίνος Ραμπατζής, Λίλα Παπαγιάννη, Μάγκυ Τσοπελάκη, Μαλκ, Μανώλης Ζουλάκης, Νεκτάριος Χασσάνδρας, Νίκος Παπαμιχαήλ, Θεοδόσης Βρανάς, Νίκος Σκαμάγκας, Παναγιώτα Τσιμπαλίδη, Σάκης Γαρνέλλης, Σταυρούλα Παπαδάκη, Στέφανος Παπαδάτος, Πέτρος Λουλές, Comic Book Bubble, Κωνσταντίνος Παντούλας, Παναγιώτης Τσαούσης, Στέλλα Αντωνιάδου, Komixwikie, Ευγενία Βερελή, Aniro, Γιώργος Μουνδρούκας, Κατερίνα Κυκλοθυμία, Μαρία Γεωργιλέα, Μπεν Μανσούρ, Νίκος Παπαμιχαήλ, Νίκος Μηλιώρης, Comics in Greece, Αρης Λάμπος, Dani, Αλέξανδρος Κατσίκας, Βαγγέλης Κολότσιος.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

Edited by leonidio
  • Like 14
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.