Jump to content

Παρουσίαση τής ζωής και τού έργου τού ιστορικού Τρύφωνος Ε. Ευαγγελίδου


tryfev
 Share

Recommended Posts

Το Παράρτημα Ραφήνας τού Λυκείου Ελληνίδων, οργανώνει την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα τών Γραφείων του (Οδός Εθνικής Αντιστάσεως 34 - Ραφήνα) εκδήλωση-παρουσίαση τής ζωής και τού έργου τού φιλολόγου, ιστορικού και ερευνητή Τρύφωνος Ε. Ευαγγελίδου.

 

Ο Τρύφων Ε. Ευαγγελίδης γεννήθηκε στην Τρίγλια τής Βιθυνίας το 1863 και πέθανε το 1941 στην Αθήνα. ΄Ηταν διδάκτωρ φιλοσοφίας τού Πανεπιστημίου τής Λειψίας, υπηρέτησε ως καθηγητής και γυμνασιάρχης στην Ελλάδα για περισσότερα από 30 χρόνια και έγραψε πάνω από 50 ιστορικά βιβλία Εργα τού Τρύφωνος Ε. Ευαγγελίδου.doc.

 

Η σχέση του με την Ραφήνα συνίσταται στο γεγονός ότι η Ραφήνα δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα από την γενέτειρά του, την Τρίγλια. Οι εδώ συμπατριώτες του τον τίμησαν δίνοντας το όνομά του σε δρόμο τής Ραφήνας και τώρα, με πρωτοβουλία τού Λυκείου Ελληνίδων, οργανώνουν την εκδήλωση αυτήν η οποία συμπίπτει σχεδόν με τα 150 χρόνια από τη γέννησή του.

 

Οι οργανωτές, μου έκαναν την τιμή να μου ζητήσουν να μιλήσω, ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τα επιζώντα εγγόνια του και εκείνος που φέρει το όνομά του, για τη ζωή και το έργο του, ενώ θα μιλήσουν και η αρμοδιότερη από εμένα φιλόλογος-ερευνήτρια ιστορίας κ. ΄Αννα Μιχοπούλου, ο τριγλιανής καταγωγής γιατρός κ. Στάθης Δημητρακός και άλλοι ομιλητές. Τέλος, θα γίνει και προβολή αρχειακού και οπτικού υλικού.

 

Ο tryfev θα αισθανθεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή αν κάποιοι από τους φίλους του στο Greekcomics παρευρεθούν στην εκδήλωση.

 

Παραθέτω την πρόσκληση που εξέδωσε το Λύκειο Ελληνίδων καθώς και το τμήμα τού χάρτη τής Ραφήνας στο οποίο υποδεικνύεται με σταυρό, κατά προσέγγιση, το σημείο στο οποίο βρίσκεται η αίθουσα στην οποία θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

 

post-11531-0-61170600-1392313708_thumb.jpg

 

post-11531-0-63257600-1392313734_thumb.jpg

Edited by tryfev
 • Like 36
Link to comment
Share on other sites

Τρύφων Ε. Ευαγγελίδης

 

post-6467-0-25162900-1392315769_thumb.jpg

 

Τρύφων Γ. Ευαγγελίδης

 

post-6467-0-77713900-1392315788_thumb.png

 

Εγγονή Ευαγγελίδη

 

post-6467-0-01274900-1392317276_thumb.jpg

Edited by vintaz
 • Like 28
Link to comment
Share on other sites

Τρύφων Ε. Ευαγγελίδης

 

attachicon.gifmickey_mouse_drawing_by_bluepencils-d5zqk9f.jpg

 

Τρύφων Γ. Ευαγγελίδης

 

attachicon.gifold-mickey-mouse_pictures4_us_1.png

 

Τρύφων ;. Ευαγγελίδης

 

attachicon.gifMickey_Mouse.svg.png

 

Δεν μπορεί να υπάρξει, φίλε Βαγγέλη, τρίτος Τρύφων Ευαγγελίδης, γιατί έχω μόνο μια κόρη, και ο γιος της, αν αποκτήσει δεύτερο παιδί και είναι αγόρι, ακόμη κι αν έπαιρνε το όνομά μου, θα έχει το επώνυμο τού πατέρα του. Στην ουσία βέβαια δεν απέχεις και πολύ από την πραγματικότητα γιατί η εγγονή μου λατρεύει τους ήρωες τού Ντίσνεϋ με ιδιαίτερη προτίμηση στον Μίκυ.

 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Έκανα τις απαραίτητες διορθώσεις στο γενεαλογικό δένδρο. :)

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Τρύφωνα κρίμα να μας χωρίζει η θάλασσα, ειλικρινά θα ήθελα να πολύ να έρθω.

Πρέπει να νιώθεις πολύ περήφανος εγγονός αλλά και εσύ είσαι εξίσου αξιόλογος άνθρωπος και μείς τυχεροί που σε έχουμε φίλο.

 • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία, αν μπορούσα θα ερχόμουν σίγουρα! :)

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Θα πω μόνο δυο λόγια για την εκδήλωση: Είχε προετοιμασθεί με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον από το Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας και γι' αυτό είχε μεγάλη επιτυχία. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και ο φίλος σας -όπως φάνηκε- εντυπωσίασε με την ομιλία του. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμβολή και των άλλων δύο ομιλητών και ιδιαίτερα τής ιστορικού-ερευνήτριας Κας ΄Αννας Μιχοπούλου. Η οργανώτρια και ψυχή τής εκδήλωσης Κα Σωσώ Λέου, εκπρόσωπος τού Λυκείου, τα είχε προετοιμάσει όλα στην εντέλεια και πρότεινε ο Δήμος Ραφήνας να ονομάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη "Βιβλιοθήκη Τρύφωνος Ευαγγελίδου" (έτσι, εκτός από δρόμο, ενδέχεται να αποκτήσω και Βιβλιοθήκη στο όνομά μου, χωρίς να έχω κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι μου). Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν και η προβολή εικόνων από τη ζωή και το έργο τού συγγραφέα, ενώ ήταν παρόντα τα τρία εγγόνια του, τα τέσσερα δισέγγονά του και ένα από τα πέντε τρισέγγονά του, το Νεφελάκι μας, το οποία επί μιάμιση ώρα ούτε που ακούστηκε (κυρία). ΄Εφυγε όμως με τους γονείς της μόλις τέλειωσε η ομιλία μου γιατί δεν θα άντεχε μέχρι το τέλος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες παρά μόνο βίντεο.

Edited by tryfev
 • Like 19
Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Και κάτι καινούργιο. Στο σημαντικό forum "Palmografos" δημοσιεύθηκε κείμενό μου για τις στενές φιλικές σχέσεις του Τρύφωνος Ε. Ευαγγελίδου με τον Εθνομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να το διαβάσει, θα το βρει εδώ.

 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το θέμα είναι αρκετά παλιό. Παρακαλούμε σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερα να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα αντί να απαντήσετε σε αυτό.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.