Jump to content
DJO

Ελληνικά Γράμματα [ (1957) ]

Recommended Posts

Ονομασία:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Διεύθυνση (πλήρης):
Συντ. Δαβάκη 10 & Μυλοποτάμου, Τ.Κ. 115 26, Αθήνα
Τηλέφωνο:
210 3390204-6
Επίσημη Ιστοσελίδα:
Email:
info@pediobooks.gr
Υπεύθυνος:
Παύλος Παπαχριστοφίλου
Ίδρυση
1957
Ενεργός
NAI
Εκδόσεις:

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ellinikagrammata.jpg

 

 

 

 

Ιστορικό

 

Τα «Ελληνικά Γράμματα» ξεκίνησαν το 1957 ως προσωπική επιχείρηση του Δημήτρη Παπαχριστοφίλου, που πέρασε στον γιο του, Παύλο, οπότε ξεκίνησε μία νέα περίοδος για την επιχείρηση, που επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως το παιδικό βιβλίο, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και το non fiction. To 1990 τα «Ελληνικά Γράμματα» εντάχθηκαν στη λίστα των δέκα πιο παραγωγικών ελληνικών εκδοτικών οίκων. Το 2001 ξεκίνησαν συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που απέκτησε το 51% της εταιρείας και τον Μάρτιο του 2007 το 100%. Σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, από τον Ευγένιο Τριβιζά, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιάννη Ξανθούλη, αλλά και μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας, όπως Έκο, Μπόρχες, Κάρεϊ, Ουϊλιαμ Τρέβορ φιγουράριζαν, πολλά χρόνια στις προθήκες του εκδοτικού οίκου. Όμως το 2010 λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, έκλεισε άδοξα μετά από 53 χρόνια λειτουργίας.

 

Από λίγες περιπτώσεις αναστροφής της "τύχης" μια εκδοτικής, και χάρη στην μέριμνα του αρχικού εκδότη που διατήρησε το εμπορικό σήμα της, τα Ελληνικά Γράμματα επέστρεψαν το 2017, μέσα από τις εκδόσεις Πεδίο, που είχε ιδρύσει ο Παύλος Παπαχριστοφίλου το 2009.

  • Like 18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια μικρή λεπτομέρεια για την παρουσίαση. Ο εκδοτικός οίκος δεν έκλεισε αλλά εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται υπό εκκαθάριση με αποτέλεσμα όλοι οι τίτλοι που αναφέρθηκαν, τα δικαιώματά τους και ότιδήποτε σχετικό να παραμένει ¨¨μπλοκαρισμέν﨨. Ο Παύλος Παπαχριστοφίλου μέσα στο 2010 άνοιξε τις εκδόσεις Τόπος από τις οποίες αποχώρησε σχετικά σύντομα και την ευθύνη τους έχει τώρα ο Βαγγέλης Γεωργακάκης παλιός γενικός διυθυντής των Ελληνικών Γραμμάτων. Μάλιστα οι εκδόσεις Τόπος έχουν εκδώσει και τρία πολύ καλαίσθητα graphic novel εκ των οποίων το τελευταίο (νομίζω) χρονικά, ήταν το καταπληκτικό Παρλαράμα των Πέτρου, Βανέλλη με τη μεταφορά των ιστοριών του Δημοσθένη Βουτυρά. Κατά την άποψή μου μέσα στα 3-4 καλύτερα ελληνικά graphic novel όλων των εποχών αλλά μάλλον χωρίς τον προωθητικό μηχανισμό του Logicomix για παράδειγμα.

Πληροφορίες εδώ...

http://www.toposbook...p?bid=11&bcid=1

 

 

Υ.Γ. Επίσης link και μέιλ των Ελληνικών Γραμμάτων είναι πλέον ανενεργά

Edited by luckystrike
  • Like 14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα πολύ ευχάριστο νέο, μέσα στις δύσκολες εποχές της μακροχρόνιας κρίσης:

 

 

Την επαναλειτουργία του οίκου Ελληνικά Γράμματα ανακοίνωσε ο εκδότης Παύλος Δ. Παπαχριστοφίλου.

Όπως παρατηρεί σε ανακοίνωσή του, τα Ελληνικά Γράμματα ξεκίνησαν το 1957 ως προσωπική επιχείρηση του Δημήτρη Παπαχριστοφίλου, για να περάσουν αργότερα στον ίδιο. Κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος για την επιχείρηση, καθώς επεκτάθηκε σε τομείς όπως το παιδικό βιβλίο, η λογοτεχνία και το non fiction. Το εκδοτικό πρόγραμμα συμπεριέλαβε, σε αυτή τη φάση, συγγραφείς όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, ο Σωτήρης Δημητρίου, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο Γιάννης Ξανθούλης, από την ελληνική λογοτεχνία και ο Ουμπέρτο Έκο, ο Χ. Λ. Μπόρχες και ο Ουίλιαμ Τρέβορ από την ξένη. Το 2001 τα Ελληνικά Γράμματα ξεκίνησαν συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που απόκτησε το 51% της εταιρείας, για να γίνει κύριος του 100% το 2007, οπότε και αποχώρησε ο Π. Δ. Παπαχριστοφίλου. Τρία χρόνια αργότερα, ο νέος ιδιοκτήτης έκλεισε τα Ελληνικά Γράμματα.

«Σήμερα, σε μια δύσκολη στιγμή για τον χώρο του βιβλίου και της ενημέρωσης», ο εκδότης του Πεδίου Π. Δ. Παπαχριστοφίλου, αποφάσισε, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, να επαναλειτουργήσει τα Ελληνικά Γράμματα, «εκπληρώνοντας ένα χρέος στον κόσμο που συνεργάστηκε και αγάπησε τον ιστορικό εκδοτικό οίκο και απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών. Η επαναλειτουργία του εκδοτικού οίκου μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, αποτελεί νίκη των ανθρώπων του πνεύματος και της δημιουργίας».

  • Like 13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.