Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • entries
    18
  • comments
    43
  • views
    3232

Ανασκόπηση - αναδρομή στο 2017 - Τι διάβασα μέσα στη χρονιά - μέρος Z'


Kurdy Malloy

1736 προβολές

Εντάξει έχει καταντήσει γελοίο, αλλά προσπαθώ κάθε φορά που βρίσκω λίγο χρόνο και ησυχία να το προχωράω. Μπορεί να είναι το τελευταίο μέρος, μπορεί και όχι. Θα φανεί στην πορεία. Ξεκινάμε μπας και προλάβω πριν νυστάξω.

 

Les carnets de Cerise

 

Les carnets de Cerise -1- Le Zoo pétrifiéLes carnets de Cerise -2- Le Livre d'HectorLes carnets de Cerise -3- Le Dernier des cinq trésorsLes carnets de Cerise -4- La Déesse sans visage

 

Από τα κορυφαία παιδικά ή μάλλον προεφηβικά BD των τελευταίων ετών, με την ανάλογη αναγνώριση. Μία μαθήτρια και η κοριτσοπαρέα της, μπλέκουν σε περιπέτειες, αυτή θέλει να γίνει συγγραφέας, φαντάζεται παντού μυστήρια και προσπαθεί να τα λύσει. Χμμμμμ... Πολύ καλό, αν είχα κορίτσι θα το έπαιρνα, αν έβγαινε στα ελληνικά πιθανότατα να το έκανα δώρο σε όποιον ξέρω να έχει κορίτσι. Αλλά δεν έχω. Και παραείναι κοριτσίστικο. Και πέρα από αυτό είναι και ελαφρώς επαναλαμβανόμενο στην πλοκή. Είναι γραμμένο σαν ημερολόγιο εναλλάσονται σελίδες κόμικ με ημερολογίου. Θα άξιζε αν μπορούσε να βρεθεί σε μία πιο προσιτή γλώσσα.

 

Noname.jpgNoname.jpg

 

La colère de Fantômas

 

La colère de Fantômas -1- Les Bois de JusticeLa colère de Fantômas -2- Tout l'or de ParisLa colère de Fantômas -3- À tombeau ouvert

 

O Φαντομάς πριν τον κάνει γαϊτανάκι ο Λουΐ ντε Φυνές ήταν από τους δημοφιλέστερους, εντυπωσιακότερους και βιαιότερους ήρωες της γαλλικής λογοτεχνίας των αρχών του 20ου. Οι ταινίες που ανάφερα, ίσως τον καθιέρωσαν σαν καρικατούρα στο μυαλό των πολλών. Ευτυχώς ήρθε αυτό το έργο και τον επανατοποθέτησε στη θέση που του αξίζει. Όσοι παρακολουθούν τα νέα BD και ειδικά τα λεγόμενα critically acclaimed που λέμε και στην Καλλιράχη, υποθέτω ότι θα τον έχουν τρακάρει. Ένας Φαντομάς βίαιος, αδίστακτος, πανούργος, αποφασισμένος, τρομακτικός. Το σχέδιο απέχει συνειδητά από τον ρεαλισμό και δίνει ακριβώς αυτή τη φαντασιακή ατμόσφαιρα που χρειάζεται, ελαφρύνοντας κάπως και τη σπλατεριά. Κρίμα που δεν το βρίσκω ούτε σε σκανλέισο, από τα πραγματικά αξιόλογα έργα των τελευταίων ετών. Ας ελπίσουμε να γυριστεί καμία ταινία Φαντομάς τώρα στα κοντά να το ανακαλύψει και κανένας εκδότης.

 

Noname.jpgNoname.jpg

 

Le vol du corbeau

 

Le vol du corbeau -1- Le vol du corbeau - 1Le vol du corbeau -2- Le vol du corbeau - 2

 

O Gibrat είναι ένας πολύ ταλαντούχος κατά τη γνώμη μου καλλιτέχνης. Εξαιρετικά σενάρια, που έχουν μία ισορροπία στην περιπέτεια, την ελαφριά πολιτική και στο αίσθημα-συναίσθημα. Επίσης είναι και εξαιρετικός σχεδιαστής, με όμορφες ή πετυχημένες φιγούρες και εξαιρετικά αστικά ή υπαίθρια τοπία. Ένα θεματάκι βέβαια το έχει με τις φάτσες. Έτσι όταν ήρθε η ώρα να διαβάσω κι αυτό, έχοντας μείνει πάρα πολύ ικανοποιημένος από το Matteo, και η πρωταγωνίστρια μου φάνηκε οικεία φάτσα και ο μορφονιός έμοιαζε με τον Ματέο, λίγο εδώ η έμπνευση μοιάζει να είναι ρηχή, αλλά δεν πειράζει. Όλο το υπόλοιπο είναι αρτιότατο. Κυκλοφορεί και στα αγγλικά από την IDW υπό τον τίτλο Flight of the Raven. Η υπόθεση για όποιον νοιάζεται, είναι γαλλική αντίσταση και το λαβ στόρι μεταξύ ενός τομαριού κλεφτρονιού και μιας αντιστασιακιάς, τις τελευταίες μέρες των Γερμανών στο Παρίσι.

 

Noname.jpgNoname.jpg

 

 


Le Bois des Vierges

 

Le bois des Vierges -1- Tome 1Le bois des Vierges -2- LoupLe bois des Vierges -3- Épousailles

 

Είναι μία δουλειά σε σενάριο Dufaux. Και εδώ όσοι (αν υπάρχουν) με παρακολουθούν θα πάθουν ένα μικρό σοκ. Μου άρεσε. Η μικρή του διάρκεια; Το όμορφο σχέδιο της Tillier - διαδόχου του αξέχαστου Delaby στο Complainte και κοντά του στο στυλ και την προσέγγιση; Η έξυπνη διαχείριση του ανθρωπομορφισμού και των φανταστικών πλασμάτων των μύθων; Το αποτέλεσμα είναι καλό. Ειδικά όταν ξεκινάς με μικρό καλάθι λόγω του σεναριογράφου. Όχι πως είναι κακός, το έχω πει επανειλλημένως, αλλά θα κάνει πάντα την παραπάνω ντρίπλα και θα χύσει την καρδάρα με το γάλα. Εδώ παίξαμε απλή μπαλίτσα και το αποτέλεσμα ήρθε :lol:

 

Noname.jpg

 

Largo Winch 21

 

Largo Winch -21- L'étoile du matin

 

To διαζύγιο Van Hamme και Francq ήταν ένα από τα πλέον πολύκροτα στα BD των τελευταίων χρόνων. Η σειρά είναι ίσως το magnus opus του Van Hamme, τόσο σε σκέτα συγγραφικό επίπεδο με βιβλία όσο και σε επίπεδο κόμικ με την αποκλειστική συνεργασία και αφιέρωση του Φρανκ στον Λάργκο. Ήταν λοιπόν δεδομένο ότι υπήρχε μεγάλη αγωνία σε όλους τους πολυάριθμους φαν της σειράς για το αποτέλεσμα. Στο θέμα σχέδιο όχι και τόσο, η αξία του Φρανκ είναι αποδεδειγμένη. Βέβαια και αυτός ίσως απελευθερωμένος έκανε πιο κινηματογραφικό το σχέδιό του και σχεδίασε μία Claire Underwood σε βασικό ρόλο, ενώ και άλλοι χαρακτήρες μου θύμισαν γνωστούς ηθοποιούς. Το δε σενάριο κινήθηκε εκ του ασφαλούς, ο Τζακομέτι βάδισε στα γνωστά μονοπάτια του μεγάλου προκατόχου του και βγήκε ένα αποτέλεσμα όχι εντυπωσιακό, αλλά τουλάχιστον αξιοπρεπές. Αν ήταν πρώτο τεύχος η σειρά δεν ξέρω που θα έφτανε, αλλά τώρα συνεχίζει χωρίς να ενοχλεί. Επίσης να προσθέσω και κάτι πρωτοφανές για τη σειρά. Το επισόδειο τελείωσε σε έναν τόμο.

 

Noname.jpg

 

Άλλη μία δημοσίευση έμεινε. Κουράγιο αδέρφια!

 

 

  • Like 7
  • Ευχαριστώ 6

2 Σχόλια


Recommended Comments

Στο Largo Winch τo τελευταίο story arc του Van Hamme ήταν ημιτελές και αφηνόταν να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί.
Φαίνεται αυτό κι απ΄το τελευταίο καρέ του άλμπουμ "20 secondes".

sf.thumb.JPG.74441e659080eac9ea679a8bd9a21d1b.JPG
 

Είχα διαβάσει μάλιστα ότι το 21ο τεύχος θα προσπαθούσε να κλείσει αυτή την ιστορία.
Παίζει γι΄αυτό να τέλειωσε σ΄έναν τόμο κι απ΄τo επόμενο arc να βλέπουμε πάλι δίπτυχα :)

Kurdy εσύ που το διάβασες, είχε κάποια σχέση η ιστορία με την προηγούμενη ή ήταν εντελώς νέα;

 

Επεξεργασία από laz33
Σύνδεσμος για σχολιασμό

Αρκετά χαλαρή τη βρήκα την όποια σύνδεση να σου πω την αλήθεια. Το A suivre του 20ου τόμου υπέθεσα ότι μπήκε για να ενημερώσει πως το διαζύγιο δεν έφερε και το τέλος της σειράς. Σαν πεθαίνει μια αγάπη, δεν πεθαίνει κι η ζωή που είχε γράψει κι ο Ρασούλης.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.