Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • entries
    18
  • comments
    43
  • views
    3231

Ανασκόπηση - αναδρομή στο 2017 - Τι διάβασα μέσα στη χρονιά - μέρος Ε'


Kurdy Malloy

876 προβολές

Απίστευτο κι όμως αληθινό, τελειώνοντας αυτή την ανάγνωση οι όποιοι αναγνώστες αυτής της αναδρομής θα έχουν περάσει σαφώς τη μέση. 5 down 2 to go, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα - ποτέ δεν πάνε. Το σημερινό μενού περιέχει σε ίσες δόσεις (4 και 4) Ανγκουλεμικά ή ανγκουλεμικού ύφους one shots και πιο εύπεπτες σειρές. Πάμε να δούμε, μπορεί κάποιος να βρει κάποιος να του αρέσει κάτι, μπορεί να βρεθούν γενικότερα απαντήσεις σε βασανιστικά ερωτήματα του φόρουμ, θα δούμε

 

Shangri-La

 

Shangri-La

 

To Σάνγκρι-Λα είναι ένα ονειρικό παραδεισένιο μέρος κάπου αόριστα στην Κίνα. Εδώ δεν έχουμε τίποτα το ονειρικό ούτε το παραδεισένιο, ξεκινάμε με μία πλανητική καταστροφή και μετά μεταφερόμαστε 1.000.000 χρόνια αργότερα όπου η ανθρωπότητα ζει σε έναν διαστημικό σταθμό, μαζί με ανθρωπόμορφα ζώα ή ζωόμορφους ανθρώπους (διαλέξτε) σε ένα σχετικά συστοπικό μέλλον. Εμείς βλέπουμε ανήσυχους νέους να θέλουν να μάθουν την αλήθεια, να θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση. Σε ένα εντονα αλληγορικό έργο, με δυνατούς παραλληλισμούς με τη σημερινή εποχή, την εμπορευματοποίηση, τον πραγματικό βαθμό μας ελευθερίας, τις διακρίσεις και τον ρατσισμό, βλέπουμε και μία όμορφη sci-fi δυστοπική περιπέτεια. Παντού τα πήγε καλά αυτό το έργο του Μπαμπλέ και κατά τη γνώμη μου δικαίως. Και σε αυτό βάζω ότι αδικείται από την οθόνη που το διάβασα. Yπάρχει στα αγγλικά στο readcomiconline μπορείτε να του ρίξετε μία ματιά και τώρα.

Noname.jpgNoname.jpg

 

 

Yekini, le roi des arenes

 

Yékini Le Roi des arènes - Yékini le roi des arènes

 

Είναι ωραίο όταν ένα κόμικ σου μαθαίνει πραματάκια. Έτσι εδώ με αυτό το βραβευμένο κόμικ, έμαθα για την τοπική πάλη της Σενεγάλης, τον παροξυσμό που επικρατεί στις μεγάλες της μονομαχίες, τη δημοφιλία των αρχιπαλαιστών. Το σχέδιο είναι απλό. Ο @germanicus το έβαλε μέσα στα παραδείγματα του σχεδίου - ανθρωποδιώχτη που βραβεύτηκε στην Ανγκουλέμ. Δε θα διαφωνήσω κάθετα. Αλλά είναι ωραίο, εμένα μου άρεσε. Μου έδωσε ότι ήθελα ή ήθελε να δώσει. Μάλιστα το κόμικ είναι διανθισμένο από πραγματικές αφίσες - πρωτοσέλιδα, φωτογραφίες και πραγματικά η συνολική εμπειρία είναι πολύ καλή. Για καλή ή κακή σας τύχη δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα πλην της γαλλικής, απολαύστε μία σελίδα και τη φιλική φάτσα του Γεκινί.

Noname.jpgNoname.jpg

 

Le grand siècle 

 

Le grand siècle -1- AlphonseLe grand siècle -2- BenoîtLe grand siècle -3- Moplai

 

O μεγάλος αιώνας της Γαλλίας, είναι η βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ' ή Λουΐ κατόρζ ή βασιλιά-Ήλιου ή το κράτος είμαι εγώ κλπ κλπ κλπ. Εδώ ένας κομίστας ονόματι Σιμόν Αντριβό στο μοναδικό του έργο μέχρι στιγμής, δίνει μία περιπέτεια συνωμοσίας σε εκείνη την εποχή. Η έμπνευση δε βρίθει πρωτοτυπίας, ειδικά αν δούμε και το πλοτ: χαμένο εξώγαμο τέκνο, διασήμου βασιλιά που επηρρεάζει διαδοχές κλπ κλπ κλπ, δολοφονίες, συνωμοσίες, αθέλητοι μάρτυρες. Το σχέδιο είναι πάρα πολύ καλό, γενικότερα όλο το αποτέλεσμα είναι ένα πάρα πολύ καλό BD εποχής. Σε 12 χρόνια ο Αντριβό έχει βγάλει 3 τόμους, ο τελευταίος σχεδόν 8 χρόνια πίσω. Νομίζω ότι σε αυτό το ζήτημα είναι ο GRR Martin του BD.

Noname.jpg

 

Ekhö monde miroir

 

Ekhö monde miroir -1- New YorkEkhö monde miroir -2- Paris EmpireEkhö monde miroir -3- Hollywood BoulevardEkhö monde miroir -4- BarcelonaEkhö monde miroir -5- Le Secret des PreshaunsEkhö monde miroir -6- Deep South

 

Όπως έχουν οι αμερικάνοι τα υπερηρωικά για αγνή και ανόθευτη διασκέδαση σε κόμικ, στη Γαλλία υπάρχει ο Arleston. Δημιουργός του κόσμου του Troy, εδώ μας δίνει κάτι εκτός του αγαπημένου του σύμπαντος. Ο Ekho είναι ένας κατοπτρικός κόσμος της Γης, όπου όλα είναι ίδια και όλα διαφέρουν με κάποιο τρόπο. Σε αυτόν τον τόπο πέφτουν η Φουρμίλ και ο Γιούρι Πόντροφ, η πρώτη σκόπιμα και ο δεύτερος κατά λάθος. Ευχάριστη περιπέτεια, χάρμα οφθαλμών η Φουρμίλ, διασκεδαστικό, δε θα πάει μπροστά η ανθρωπότητα με αυτό το κόμικ, αλλά θα έπρεπε κάθε έργο να αλλάζει τον κόσμο; Υπάρχει άφθονα τόσο σκαναρισμένο, όσο και στο ονλάιν αναγνωστήριο που ανάφερα παραπάνω, μπορείτε να αποκτήσετε άποψη και από πρώτο χέρι. Μέχρι τότε λίγη Fourmille!

Noname.jpg

 


Petites Coupures a Shioguni

 

Petites coupures à Shioguni

 

Πίσω στα Ανγκουλεμικά one shots με ένα γαλλικό έργο που διαδραματίζεται και είναι πολύ επηρεασμένο από την Ιαπωνία. Σχέδιο με άποψη, λέτερινγκ με ακόμα περισσότερη άποψη, σίγουρα μια δημιουργία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Βέβαια το λέτερινγκ με δυσκόλεψε πάρα πολύ θυμίζει λίγο Τόμεκ, ξαναλέω ότι ίσως είμαι τύπος πιο mainstream από ότι θα ήθελα, βέβαια πιθανόν αυτό που δεν είδα απλά να μην υπήρχε, δεν μπορώ βέβαια να αρνηθώ ότι το όλο concept είναι δεμένο και ενδιαφέρον. Ίσως το ξαναδιαβάσω, γιατί η αλήθεια είναι ότι κάτι μου προξένησε, αλλά κάπου με κούρασε κιόλας. Αν ήταν ελληνικό θα μου άρεσε να πω την αλήθεια. 

 

Noname.jpg

 

Le droit chemin

 

Le droit chemin -1- Les enfants terriblesLe droit chemin -2- La nuit de la goule

 

Mετά το Ivresse des fantômes η δεύτερη συνεργασία Λουπανό και Τανκό. Μία ιστορία του μεσοπολέμου με ατίθασα νιάτα, έρωτες, παλιά μυστικά, γαλλική επαρχία. Συνταγή συμπαθητικής γαλλικής ταινιούλας που ούτε θα την κυνηγήσεις, αλλά αν την πετύχεις θα κάτσεις κιόλας να τη δεις. Πολύ ευχάριστο, όχι ιδιαίτερα βαθύ take it or leave it.

 

Noname.jpg

 

Come prima

 

Come Prima

 

Και μια και ανάφερα τα κόμικ που είναι σαν ταινίες, ιδού και ένα road movie. Κλασική συνταγή όσο δεν πάει. Αδέρφια χαμένα από τον πόλεμο, ετοιμοθάνατος πατέρας, παλιά μυστικά, μίση, πίκρες και ένα σαράβαλο Φιατ 500αράκι. Ταξίδι από τη Γαλλία μέχρι το χωριό στη Σικελία ή κάπου εκεί (δεν θυμάμαι ακριβώς) και όλη η ευκαιρία να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Μου άρεσε η ατμόσφαιρα του έργου, η εναλλαγή του σχεδίου στα flashback. Tο στυλ του Alfred μου θύμισε λίγο τον Μπρούνο και τον Tyler Cross, δε μου φάνηκε ότι ήταν κάτι το τόσο πρωτοποριακό ή ξεχωριστό ώστε να δικαιολογήσω τα βραβεία του. Πολύ καλό. Με όμορφο σχέδιο. Αυτό. Υπάρχει σε scanlation, δώστε του μία ευκαιρία θα περάσει ευχάριστα η ανάγνωση.

 

Noname.jpgNoname.jpg

 

Quelques pas vers la lumière

 

Quelques pas vers la lumière -1- La Géométrie du hasardQuelques pas vers la lumière -2- Le Voyage improbableQuelques pas vers la lumière -3- Les Voyageurs de l'autre mondeQuelques pas vers la lumière -4- La Mémoire oubliéeQuelques pas vers la lumière -5- Le Livre de la vie

 

Είναι ωραίο να εκπλήσεσαι ευχάριστα από απλά πράματα. Αυτή τη σειρά την έψαχνα πάρα μα πάρα πολύ καιρό και έβρισκα μόνο το δεύτερο τόμο της. Ξαφνικά το φθινόπωρο τους βρήκα όλους και εντυπωσιάστηκα. Ένα αριστούργημα της ligne claire, ένας θηλυκός Τεν-τέν να πω; Mόρτιμερ; Δεν ξέρω. Όχι πως έχει τόσο μεγάλη σχέση αλλά η όλη ατμόσφαιρα και το στυλ του Μαρσάν με γύρισαν στις βασικές αρχές της καθαρής γραμμής. Λίγο μεταφυσικό, λίγο αισθηματικό, λίγο ευαίσθητο (καθώς γυναίκα η πρωταγωνίστρια), διαβάστηκε γρήγορα και με το που διάβασα τον 5ο τόμο, πήγα στα σχετικά φόρα και είδα ότι ο εκδότης δε θα βγάλει άλλο (έχουν κλείσει κανονικά 2 story arc δεν υπάρχει εκρεμότητα) πραγματικά στενοχωρέθηκα. Ακόμα δυστυχώς δεν το βρήκα ώστε να το προτείνω κιόλας σε μία πιο προσιτή γλώσσα, αλλά έχετε το νου σας. Αν λίγο σας αρέσει η ligne claire νομίζω θα σας ικανοποιήσει πλήρως.

Noname.jpg

 

... a suivre

 

 

Spoiler

Noname.jpg

 

  • Like 7
  • Ευχαριστώ 4

0 Σχόλια


Recommended Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια προς εμφάνιση.

Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.