Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

• Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  753
  • Content Count:  5232
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  287
  • With Us For:  2598 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

81rPE5mW65L._UF894,1000_QL80_.jpg

Πως θα ήταν μια ιστορία Batman επηρεασμένη από την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Καρόλου Ντίκενς; Αυτό αναρωτήθηκε και ο εξαιρετικός σχεδιαστής Lee Bermejo την προηγούμενη δεκαετία και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Batman: Noel.

Η ιστορία

Batman_Batman_No%3Fl_0001.webp

Όπως ξέρουν οι περισσότεροι στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία ο μίζερος, δύστροπος και τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ ταλαιπωρεί τον υπάλληλο του Μπόμπ Κράτσιτ αλλά και οποιονδήποτε είχε ποτέ γύρω του. Ωστόσο την παραμονή των Χριστουγέννων δέχεται μια υπερφυσική επίσκεψη από τον πρώην συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ καθώς και τα πνεύματα του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος, τα οποία τελικά τον πείθουν να αλλάξει στάση και να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος. Τι σχέση έχει αυτό με τον Batman;

BMNOEL_1_sdfkljsdf098g_mini.webp

Ο Bermejo αποφασίζει να παραλληλίσει τον ήρωα μας με τον Σκρουτζ ως έναν πολύ κυνικό και δύσκολο άνθρωπο που οι κακουχίες που έχει υποστεί, καθώς και η απώλεια του Robin τον έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο. Ο Batman καταδιώκει έναν πολύ φτωχό τύπο, τον Bob που δουλεύει για τον Joker. Του βάζει κοριό και παρακολουθεί τη ζωή του Bob που ζει πολύ φτωχικά έχοντας έναν χαρούμενο μικρό γιο που βλέπει τον Batman σαν ήρωα και στον οποίον ο Bob δεν έχει αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο. 

1364359.jpeg

Ο Batman συνεχίζει και τον παρακολουθεί, ενώ ένα βράδυ βλέπει τυχαία τον Robin σαν φάντασμα όσο πριν σκεφτόταν τις μέρες που περνούσαν μαζί και ήταν χαρούμενος. Ο Bruce έχει αποφασίσει να εξολοθρεύσει τον Joker και να τον πιάσει μέσω του Bob. Ταυτόχρονα ταλαιπωρείται από πνευμονία και δείχνει βαριά άρρωστος ώσπου αποφασίζει να βγει έξω. Και προφανώς σε μια πιο ρεαλιστική ιστορία, ο Batman προφανώς θα έχει τρεις επισκέπτες, αλλά δεν θα είναι φαντάσματα αλλά άτομα που είτε τον νοιάζονται είτε έχουν μια σχέση αγάπης και μίσους.

Batmannoel2.jpg  Batman-Noel-first-look-5.jpg

Τα τρία αυτά φαντάσματα που αντιπροσωπεύουν το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον είναι η Catwoman, o Superman και ο Joker αντίστοιχα. Και ο καθένας εξ αυτών με όσα κάνει, με τις κουβέντες και την αλληλεπίδραση που έχει με τον Bruce θα καταφέρει τελικά αυτόν τον πολύ τυπικό και κυνικό τύπο να τον μετατρέψει σε ένα ήρωα που έχει ιδανικά, που ξέρει τι θέλει, που ξέρει τι κάνει λάθος και να δώσει τελικά το παράδειγμα ακόμα και στους εχθρούς του. Μια πολύ συμπαθητική ιστορία με μουντάδα, με σκοτεινίλα, αλλά και με ένα αισιόδοξο φινάλε.

Το σχέδιο

capture-37.webp

Ο Bermejo είναι για μένα ένας καταπληκτικός σχεδιαστής που με τα χρόνια γίνεται όλο και καλύτερος. Στο Noel μπορώ να πω ότι πειραματίζεται και με ήρωες που δεν ασχολείται τόσο συχνά όσο ο Batman ενώ προσθέτει κάποια κομμάτια της μυθολογίας της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας όπως ο Bob και ο γιος του. Bermejo επίσης σημαίνει ποιότητα, μεγάλα εκφραστικά πρόσωπα, ωραίες γωνίες, σίγουρα αρκετή μουντάδα και φοβερά δισέλιδα με καρέ να ανακατεύονται μεταξύ τους δημιουργώντας εξαιρετικές εικόνες. Πραγματικά αξίζει μόνο και μόνο για αυτό.

Σύνοψη

batman-noël-is-one-of-my-favorite-batman-holiday-books-ever-v0-87kx88c7ty8d1.webp

Ίσως αν δεν το έπιανα λίγο στα τυφλά, να το άφηνα για Χριστούγεννα, εμένα όμως το Noel μπορώ να πω ότι με γέμισε και μου άρεσε πολύ σαν ένα μεταμεσονύχτιο φθινοπωρινό ανάγνωσμα και γενικά επειδή έχω κόλλημα με τον Bermejo θα το πρότεινα οπωσδήποτε θέλει να το διαβάσει προς Χριστούγεννα μεριά :) 

• Member ID:  38081
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  926
  • Achievement Points:  933
  • Days Won:  8
  • With Us For:  1476 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)

Εξαιρετική επιλογή @ nikolas12  και ωραία παρουσίαση.

Το κόμικ το πήρα πέρυσι τα Χριστούγεννα και ήταν ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα που μου άρεσε πολύ.

Επειδή είμαι φαν του Alex Ross, θεωρώ οτι ο Bermejo πρεσβεύει αντίστοιχο καλλιτεχνικό επίπεδο στην εποχή μας.

Αυτό το είδος των πιο ''καλλιτεχνικών'' Batman ιστοριών είναι πολύ μέσα στην αισθητική μου, 

το συγκεκριμένο το βάζω στην ίδια κατηγορία με το  War on Crime, Arkham Asylum, What happened to the Cape Crusader κλπ.

Στο ύφος της γραφής θυμίζει λίγο Azzarello (Joker) αλλά του ταιριάζει μια χαρά.

Το σχέδιο του Bermejo όπου το έχω συναντήσει είναι πάντα μαγευτικό, συνδιάζει την dark αισθητική με το λεπτομερές σχέδιο όπως κανένας άλλος.

Επίσης είναι αρκετά όμορφη η σκληρόδετη έκδοση, όπου όταν αφαιρείς το ''τζάκετ'' (εξώφυλλο - οπισθόφυλλο) το κόμικ είναι σαν σκληρόδετη έκδοση παραμυθιού του 1900.

s-l1600.webp

Επεξεργασία από Guts