Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1971
  • Content Count:  5571
  • Reputation:   36613
  • Achievement Points:  5581
  • Days Won:  15
  • With Us For:  6635 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Ανάμεσα στις ταινίες στις οποίες ο Ennio Morricone προσέφερε την αριστουργηματική μουσική του, περιλαμβάνονται πολλά έργα τρόμου και μυστηρίου. Σε μια μεγάλη έκθεση στη Λάρισα, 21 δημιουργοί αφιερώνουν τις εικόνες τους σε αυτές τις ταινίες με τον Ιταλό μαέστρο στο επίκεντρο.

 

 

ennio.thumb.jpg.f065380c54ae96d4e50597137cd5e867.jpg

Αριστερά: Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, «L' anticristo».

Δεξιά: Μελίνα Χορτάτου (Mrs Nihilism), «Spasmo»

 

 

Το κινηματογραφικό είδος «giallo» (=κίτρινο) άνθησε κυρίως στην Ιταλία κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και επηρέασε καθοριστικά το σινεμά φαντασίας και τους τρόπους δημιουργίας σασπένς και αγωνίας. Στις ταινίες giallo περιλαμβάνονται δεκάδες έργα τρόμου και μυστηρίου, ψυχολογικά θρίλερ με μεταφυσικά στοιχεία και ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, ταινίες με ψυχοπαθείς δολοφόνους και ωμή βία διανθισμένη με αισθησιακές και ερωτικές σκηνές κ.ά. Το κίτρινο χρώμα στον χαρακτηρισμό παραπέμπει στα φτηνά περιοδικά και βιβλία της pulp λογοτεχνίας που περιείχαν ανάλογες ιστορίες σπουδαίων συγγραφέων ήδη από τη δεκαετία του 1920, αποκτώντας πολυπληθές και φανατικό κοινό, χωρίς όμως ποτέ να θεωρηθούν υψηλή τέχνη από την επίσημη κριτική και να αναγνωριστούν ως «σοβαρά» αναγνώσματα. Πρωτοπόροι σκηνοθέτες όπως ο Dario Argento, ο Lucio Fulci, ο Sergio Martino, ο Mario Bava κ.ά. πειραματίστηκαν αρκετά, αν και πολλές φορές με πενιχρά μέσα και χαμηλούς προϋπολογισμούς, πάνω στους τρόπους και τις μεθόδους κινηματογράφησης που προκαλούν ανατριχίλες στους θεατές και αποστροφή του βλέμματος όταν γυαλιστερές λάμες σκίζουν λευκές σάρκες και λουτρά αίματος πλημμυρίζουν την οθόνη.

 

Για να δημιουργηθεί και να είναι επιτυχημένη όλη αυτή η μαγική ψευδαίσθηση του κινηματογραφικού τρόμου που ανεβάζει την αδρεναλίνη και στοιχειώνει τη μνήμη, ίσως το πιο απαραίτητο και καθοριστικό συστατικό είναι η κατάλληλη μουσική. Και εδώ μπαίνει στη συνάρτηση ο μεγάλος Ennio Morricone που έντυσε με τη μουσική του αυτό το αισθητικά φορτισμένο σύμπαν, παρόλο που η φήμη του είχε ήδη απογειωθεί με ταινίες όπως τα σπαγγέτι γουέστερν «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος», «Για μια χούφτα δολάρια» και «Κάποτε στη Δύση» του Sergio Leone, για να ακολουθήσουν δεκάδες ακόμα, κάθε είδους, τα επόμενα χρόνια («Η απειλή» του John Carpenter, «1900» του Bernardo Bertolucci, «Σινεμά ο Παράδεισος» του Giuseppe Tornatore, «Η αποστολή» του Roland Joffé, «Οι Αδιάφθοροι» του Brian De Palma κ.ά.). Στις ταινίες giallo όμως, ο Ennio Morricone δεν έγραψε απλώς μια «επαγγελματική» μουσική που διεκπεραιωτικά συνόδευε τη δράση και την υπόθεση, αλλά πειραματίστηκε με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμβάλλοντας σε κάθε λεπτομέρεια και κάθε σκηνή της ταινίας: ψίθυροι και τριξίματα, ανάσες και αγκομαχητά, ουρλιαχτά και κραυγές, χορωδιακά μέρη και παιδικά νανουρίσματα, απότομοι ήχοι και ανατριχιαστικοί ρυθμοί καταδίωξης αποτέλεσαν λίγα μόνο από τα τεχνάσματά του, πέρα φυσικά από τα λυρικά ορχηστρικά μέρη και τις μεγάλες μελωδίες που συχνά διακόπτονταν από ροκ ρυθμούς ή τζαζ αρμονίες και κάλυπταν τη μεγαλύτερη διάρκεια των έργων.

 

Στον συνθέτη αυτής της μουσικής πανδαισίας είναι αφιερωμένη η έκθεση «Ennio e Giallo» με υπότιτλο «Τα κόμικς συναντούν την κινηματογραφική μουσική του Ennio Morricone για ιταλικά θρίλερ», που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 26 Μαΐου στη Λάρισα. Την έκθεση διοργανώνει ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος και την επιμελείται ο συνεργάτης του «Καρέ Καρέ», δημιουργός κόμικς, γελοιογράφος, ιστορικός και βαθύς γνώστης και λάτρης του Morricone, Γιάννης Αντωνόπουλος (John Antono). Από τον ίδιο σύλλογο, στο πλαίσιο της σειράς «Sketching Ennio», τα προηγούμενα χρόνια είχαν διοργανωθεί οι εκθέσεις «Io, Ennio Morricone» το 2021, «Ennio the Cinephile» το 2022 και «Ennio Goes Western» το 2023 και όπως μας ενημερώνει το Δελτίο Τύπου, η φετινή διοργάνωση «φέρνει στην καρδιά της Λάρισας μια πρωτότυπη έκθεση που “παντρεύει” την κουλτούρα των κόμικς με τη μουσική και τον κινηματογράφο», με έμφαση στο «είδος των ιταλικών ταινιών που αποτελούν ένα υβρίδιο αστυνομικού θρίλερ, τρόμου και μυστηρίου», ταινίες των οποίων «ο Ennio Morricone ενορχήστρωσε την αξεπέραστη μουσική του που συνδυάζει μελωδικά κρεσέντο, αγωνιώδη σασπένς και πειραματισμό. Μουσική για κορυφαίες ταινίες των 70s όπως “Το πουλί με τα κρυσταλλένια φτερά” και “Ο γάτος με τις εννιά ουρές” του Dario Argento, αλλά και μουσική που παραμένει δημοφιλής και αναγνωρίσιμη μέχρι σήμερα σε αντίθεση με τις ταινίες για τις οποίες γράφτηκε». Συμμετέχουν οι Αδριανός Σταγγίδης, Alyssa Aikawa, ArtworkbyMaria, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Γαβριήλ Τομπαλίδης, captainLou, Δημήτρης M. Μόσχος, Josef Fadel, Κωνσταντίνος Μπεκιάρης (No Budget Epics), Λουίζα Καραγεωργίου, Μανόλης Αλμπάνης, Μελίνα Χορτάτου (Mrs Nihilism), Νίκος Μπράτος, Σάκης Κουτσαντάς (Sakui), Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Σοφία Ρούσσου, Σπύρος Δερβενιώτης, Στηβ Στιβακτής, Στέλλα Αντωνιάδου, Τζοάννα Πουπάκη και John Antono.

  • «Ennio e Giallo»

  • Πού: Speak Easy (Kubrick Pure Social Club), Πρωτοπαπαδάκη 12, Πλατεία Ταχυδρομείου, Λάρισα
  • Πότε: 26/5 - 10/10/2025
  • Εγκαίνια: Τετάρτη 26 Μαΐου στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.