Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  1533
  • Group:  Members
  • Topic Count:  21
  • Content Count:  893
  • Reputation:   654
  • Achievement Points:  893
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6699 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  38

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)

ΠΕΤΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ

Ο Δούρειος άνεμος των κόμικς...

 

 

Έχει βγάλει πολλά φρούτα - κομιξάδες η Αρχιτεκτονική. Τέτοιο φρούτο είναι και ο Πέτρος Ζερβός, όμως με ένα ιδιαίτερο άρωμα και με μια λεπτή νοστιμιά στα σκίτσα και στις ιδέες του.

Συνεπής, διακριτικός, πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητος, όταν χρειάζεται καυστικός και δεικτικός, είναι σα να λέμε κομιξάς βιολογικής καλλιέργειας, γιατί αυτό που τον χαρακτηρίζει, είναι η ποιότητα και η ουσία. Σκίτσα με λεπτό χιούμορ και μεγάλη διατρητικότητα, μπορούν μετά το πρώτο χαμόγελο να σε κάνουν ν' ανησυχήσεις, ίσως ακόμα και να σκεφτείς.

Οι πιο πολλοί τον ξέρετε μέσα από τις σελίδες του ένθετου κομιξοπεριοδικού «9» της Ελευθεροτυπίας που σκιτσομαχεί ανελλιπώς από το πρώτο τεύχος του. Στην σελίδα του «Δούρειος ’νεμος», μας χαρίζει συνήθως ένα μπουκετάκι από δυο- τρεις γελοιογραφίες. Αν και δεν υπάρχουν χαρακτηριστικοί ήρωες που να επαναλαμβάνονται από βδομάδα σε βδομάδα, οι γελοιογραφίες αυτές διατηρούν μια μινιμαλιστική θεματική σύνδεση μεταξύ τους. Έτσι ξαναβρισκόμαστε τακτικά στα σκηνικά ενός νοσοκομείου, στο γραφείο ενός ψυχολόγου, στο διάλειμμα ενός πυγμαχικού αγώνα, στην αίθουσα ενός μουσείου ή μιας γκαλερί... Παράλογοι διάλογοι, ή καλύτερα, διάλογοι ανατροπής της ...επικρατούσας λογικής.

Αυτό όμως που δεν ξέρετε για τον Πέτρο Ζερβό, είναι η σκιτσογραφική (διαστροφική) συνέπεια κι η επιμονή του μέσα στα χρόνια να συνεχίζει να δημιουργεί. Είναι απ' τους πρωτοπόρους της γενιάς της Βαβέλ. Δημοσίευσε το πρώτο του δισέλιδο κόμικ από το τέταρτο κιόλας τεύχος του περιοδικού ( Μάιος 1981) , όταν άλλοι μετέπειτα κομιξάδες δημιουργοί, ακόμα ροχάλιζαν στα λιβάδια της κόμικς άγνοιας. Κι αν μιλάμε για γελοιογραφία, τα πρώτα του πειράματα τα έκανε ακόμα παλαιότερα, στον «Θούριο» του «Ρήγα Φεραίου» την περίοδο 1977- 1978.

Από τότε, με τον δικό του τρόπο, παραμένει παρόν στα κακοτράχαλα και κακοπληρωμένα βουνά των Ελληνικών Κόμικς. Δουλειές του δημοσιεύονταν στο, πρωτοποριακό για την εποχή του, περιοδικό «CONVOY» (1985-1988), καθώς και στο πολύ αξιόλογο περιοδικό «Σχολιαστής» όπου ήταν τακτικός συνεργάτης σε όλη σχεδόν την περίοδο έκδοσής του. Επίσης σκίτσα του δημοσιεύονταν στα περιοδικά «Νέο Επίπεδο» και «Πριν».

Το 1991 ο Ζερβός κάνει ένα δημιουργικό άλμα. Μεταφέρει σε κόμικς το βιβλίο του Σωτήρη Κακίση «Οι ξανθιές το γλεντάνε» όπου δημοσιεύεται από τις «Εκδόσεις του Ρόδου». Ένα αξιόλογο κόμικ-άλμπουμ με ασπρόμαυρες αυτοτελείς κόμικς ιστορίες, με μια γραμμή ρεαλιστική αλλά ταυτόχρονα πολύ ιδιαίτερη.

Όμως οι συνεπείς άνθρωποι και οι συνεπείς δημιουργοί, ξέρουν πότε να προχωρούν και πότε να σιωπούν. Πότε να συσσωρεύουν και πότε να δίνονται. Έτσι, μετά το '91 , ο Ζερβός εγκαταλείπει σταδιακά τα κόμικς και τις γελοιογραφίες του. Στρέφεται πιο πολύ στον επαγγελματικό του κόσμο, την Αρχιτεκτονική (αλλά και το κινούμενο σχέδιο και την διαφήμιση). Μια καλλιτεχνική αποχή, αντίδραση ίσως, στην σχετική αδιαφορία του κόσμου για τα κόμικς αλλά και ταυτόχρονα μια στάση αναμονής απέναντι στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και τις νέες αξίες όπως αυτές μετεξελίσσονταν.

Η σιωπή δεν ήταν απόλυτη γιατί σε όλο αυτό το διάστημα συνεχίζει να εμφανίζεται , αν και πιο σπάνια, στις εκθέσεις κόμικς. Παραδείγματος χάριν στο «Folignio» της Ιταλίας το '90 και '92 , στους «Νέους Έλληνες Σχεδιαστές Κόμικς» στο Βόλο το '91, Στην Β΄ Πανελλήνια Έκθεση Κόμικς στον «Μύλο» της Θεσσαλονίκης το '92, στο Φεστιβάλ Κόμικς του περιοδικού «Νέο Επίπεδο» το '94, στο Φεστιβάλ της Βαβέλ το '97 κ.λ.π.

Η περίοδος της Ζερβικής σιωπής σταμάτησε (ευτυχώς κι επιτυχώς) το 2000 όπου ξαναβρίσκουμε τον Πέτρο στο «9» , πλουσιότερο, ωριμότερο, πιο κατασταλαγμένο και γιατί όχι, πιο σοφό. Η πένα του να στάζει ένα ιδιαίτερο χιούμορ και να καυτηριάζει με τούτο, εμμονές ανασφάλειες και πάθη. Αυτός είναι ο Πέτρος Ζερβός. Ουσιαστικός, διακριτικός αλλά πάντα παρόν. Ας ευχηθούμε ο Δούρειος άνεμός του να συνεχίσει να διαπερνά τις αδυναμίες μας και σύντομα να δούμε μαζεμένες τις γελοιογραφίες του σε ένα αλμπουμάκι. Μας το χρωστάει...

 

 

Τα περιεχόμενα των σελίδων έχουν δημοσιευθεί σε τεύχη του περιοδικού ΩΣ3 .

Κείμενο SOLOUP

post-1533-1180259255_thumb.jpg

post-1533-1180259465_thumb.jpg

Επεξεργασία από bonadrug

  • Member ID:  1533
  • Group:  Members
  • Topic Count:  21
  • Content Count:  893
  • Reputation:   654
  • Achievement Points:  893
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6699 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  38

Δημοσιεύτηκε

ΠΕΤΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ - ATHENS 200ΤΕΣΣΕΡΑ

 

 

Ο Πέτρος Ζερβός ξαναχτυπά για 2η φορά στο 2004 με ένα άλμπουμ για την "γιορτή του 2004".Η ελληνική πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται υπό την "επήρρεια" της "μέθης" που την διακατέχει όλη αυτή την περίοδο της προετοιμασίας.Σάτιρα με χιούμορ πικρό, αλλά καθόλου πικρόχολο. Τα έργα, η ολυμπιακή άμιλλα, τα αναβολικά, τα αθλήματα, τα μέτρα ασφαλείας, οι αθλητές, οι λαμπαδηδρόμοι .... .Όλοι είναι εδώ και όλοι περνάνε από το κόσκινο του δημιουργού.Η διάθεση παρά τον πικρό σχολιασμό πολύ καλή. Κεντρίζει καταστάσεις και χαρακτήρες. Η απουσία του λόγου χαρακτηριστική. Ούτως ή άλλως όμως ο Ζερβός μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δουλειές, και όπως το συνηθίζει, οι εικόνες του μιλούν από μόνες του. Ανησυχίες αποτυπωμένες με χρώμα και περιεχόμενο δοσμένο σε ένα καρέ. Κάθε καρέ και μία ολόκληρη σκέψη. Εξαίρετο αλμπουμάκι που χαρίζει γέλιο και χαρά σε μεγάλους και παιδιά..... (κάνει και ρίμα)

 

Κείμενο: Μάρκος Θεοδωράκης

 

Εκδόσεις: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Που: Στα περίπτερα και τα καλά βιβλιοπωλεία.

post-1533-1180259755.jpg

post-1533-1180259782_thumb.jpg

post-1533-1180259959_thumb.jpg

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  10
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  878
  • Reputation:   410
  • Achievement Points:  878
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6862 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)

:thanks::thanks::thanks: kikitsa

Βγαζει νοστιμα φρουτα η Ελλαδιτσα μας. :D:D:D

Επεξεργασία από esperos

  • Member ID:  2431
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  41
  • Reputation:   20
  • Achievement Points:  41
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6610 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  54

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)

παιδια κανετε πολυ καλες δουλειες

αλλιως νομιζα πως θα ηταν το site οταν μπηκα,και μπηκα βασικα για τον tracker, αλλα με οσα εχω διαβασει εδω για τον κοσμο των κομιξ και τους δημιουργους τους καταλαβα γιατι εχει τοσους θερμους υποστηρικτες

οπως και το πρωτο που διαβασα εδω "...θα δεις στη πορεια οτι ειναι πολυ λιγα τα 20 post ..."

keep walking παιδια

:beer:

Επεξεργασία από pierros

  • Member ID:  1533
  • Group:  Members
  • Topic Count:  21
  • Content Count:  893
  • Reputation:   654
  • Achievement Points:  893
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6699 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  38

Δημοσιεύτηκε

pierros ακριβώς έτσι είναι!! τα 20 είναι πολύ λίγα για κάποιον που πραγματικά ενδιαφέρεται!! :beer::beer:

  • 6 years later...

  • Member ID:  13626
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  256
  • Content Count:  1846
  • Reputation:   22829
  • Achievement Points:  1847
  • Days Won:  16
  • With Us For:  5339 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Συνέντευξη του Πέτρου Ζερβού με αφορμή το ρόλο του ως Μάκης, ενός ήρεμου μικροαστού, στην ταινία «Το Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη

 

*η δεύτερη ερώτηση-απάντηση

 

 

• Υπάρχει προοπτική να προχωρήσει το κόμικς;

 

«Ναι, έχω ξεκινήσει, αλλά έχει πολλή δουλειά και απλήρωτη. Κι επειδή σήμερα δεν υπάρχει αγορά κόμικς, είναι κάπως δύσκολο πρακτικά. Τολμηρό εγχείρημα, αλλά όσο περνάει ο καιρός ωριμάζει μέσα μου. Ξέρω πως θα το κάνω. Τώρα που ήρθα σε απευθείας επαφή και με τη δουλειά του Οικονομίδη, σκέφτομαι να το προχωρήσω άμεσα».

 

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.