Μετάβαση στο περιεχόμενο

Superman : 7 Δεκαετίες σε σινεμά και τηλεόραση [ Φεσσάς Νικήτας, Πρώτο Θέμα, 3/1/2010 ]


Bonadrug

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  715
  • Content Count:  3478
  • Reputation:   20255
  • Achievement Points:  3535
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6287 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Superman : 7 Δεκαετίες σε σινεμά και τηλεόραση

 

του Νικήτα Φεσσά

Με αφορμή την Α' διανομή από το Πρώτο Θέμα των πιο πρόσφατων κινηματογραφικών περιπετειών του τελευταίου επιζώντος του πλανήτη Κρύπτον, σας παρουσιάζουμε τους κυριότερους σταθμούς στην μακρά και (ως επί το πλείστον) ένδοξη ιστορία του -κατά πολλούς- πατριάρχη των (υπερ)ηρώων με τα κολλάν στη μικρή και μεγάλη οθόνη.

 

1 Η πρώτη απόπειρα να μεταφερθεί το ομώνυμο κόμιξ στην οθόνη ήταν με τη μορφή κινουμένου σχεδίου. To καρτούν των αδερφών Fleischer θεωρείται πρωτοποριακό ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα και επηρέασε όλες τις μετέπειτα εκδοχές του ήρωα με το νιτσεϊκό ψευδώνυμο - και όχι μόνο.

 

2 Ο πρώτος ηθοποιός που έδωσε σάρκα και οστά στον διάσημο εξωγήινο ήταν ο Kirk Alyn. Το σίριαλ Superman των δεκαετιών ’40- ’50 κινείται στο πνεύμα των αντίστοιχων (συχνά προπαγανδιστικών- πολιτικώς μη ορθών) κινηματογραφικών εξωτικών περιπετειών μυστηριωδών ηρώων και υπερανθρώπων επιστημονικής φαντασίας των pulp κόμιξ, όπως ο Buck Rogers.

 

3 Την ερυθρή μπέρτα επρόκειτο στη συνέχεια να φορέσει ο George Reeves στο The adventures of Superman. To συγκεκριμένο τηλεοπτικό σίριαλ ακολουθεί όλες τις συμβάσεις του αστυνομικού είδους- νουάρ μελοδράματος της εποχής.

 

4 Στα χρόνια που θα μεσολαβήσουν μέχρι την επιστροφή του Ανθρώπου- Ατσάλι στη μεγάλη οθόνη (αλλά και την ίδια περίοδο), τα καρτούν με πρωταγωνιστή τον ίδιο χαρακτήρα (όπως το Super Friends), αν και δεν διεκδικούν όλα δάφνες ποιότητας, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

 

5 H μοναδική φορά που συνδυάστηκε ο μύθος του Σούπερμαν με τις συμβάσεις του μιούζικαλ ήταν στο It’s a bird, it’s a plane, it’s Superman! (1975).

 

6 Η υπερεπιτυχημένη εμπορικά ταινία του Richard Donner, με τον Christopher Reeve στο ρόλο του Clark Kent και του υπεράνθρωπου alter ego του, αποτίει φόρο τιμής στα προαναφερθέντα σίριαλ των δεκαετιών ’40 και ’50 (τα λεγόμενα ‘Cliffhangers’), αλλά και στις σεξοκωμωδίες του μεσοπολέμου με τον Cary Grant (ο Reeve προσπάθησε να μιμηθεί τους μανιερισμούς του τελευταίου ως Clark Kent), ενώ εν έτει 1978 οι κριτικοί έκαναν συγκρίσεις με ήρωες δράσης όπως ο James Bond.

 

7 Τρία χρόνια πριν από το Superman ΙV και 20 χρόνια πριν από την κινηματογραφική επανεμφάνιση του ήρωα με τα χαρακτηριστικά του Brandon Routh, το Supergirl (από τους ίδιους παραγωγούς) δεν κατάφερε να γνωρίσει αντίστοιχη εισπρακτική επιτυχία- ίσως γιατί θυμίζει περισσότερο εφηβική ρομαντική κομεντί, παρά αυτό που σήμερα γενικά αναγνωρίζεται ως ‘ταινία με σούπερ ήρωες’.

 

8 Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, προβλήθηκε το (μάλλον ξεχασμένο πλέον) τηλεοπτικό σίριαλ Superboy. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας το Lois & Clark: The new adventures of Superman υπήρξε σαφώς πιο επιτυχημένο, ωστόσο, ανεπισήμως, έχει σχεδόν αποκλειστεί από την κανονικότητα του μύθου. Ένας από τους λόγους για το περίεργο σνομπάρισμα των φαν ήταν πιθανόν το γεγονός ότι (όπως φανερώνει και ο τίτλος) προμοταρίστηκε εξαρχής ως ρομαντική κομεντί με υποτονισμένο το στοιχείο της δράσης- το δίκτυο ABC στόχευε στο να προσελκύσει και γυναικείο κοινό, ποντάροντας σε format τύπου Moonlighting με μια υπερηρωική πινελιά.

 

9 Μεταγενέστερες μεταφορές του ήρωα σε καρτούν μορφή: το Superman: the animated series (το οποίο αναμιγνύει σύγχρονα και ρετρό στοιχεία), αλλά και η σειρά Justice League.

 

10 Αρχές ’00 έκανε πρεμιέρα το επιτυχημένο Smallville, που κινήθηκε στα χνάρια εφηβικών δραματικών σειρών τύπου Dawson’s Creek, με συχνές διακειμενικές αναφορές στον τηλεοπτικό- κινηματογραφικό κανόνα του Σούπερμαν (βλέπε λ.χ. την cameo εμφάνιση του Christopher Reeve).

 

11 Στα μέσα της δεκαετίας του ’00 το σαφώς πιο ‘παιδικό’ Krypto the Superdog (με πρωταγωνιστή το πιστό τετράποδο του Σούπερμαν) συνδύασε τις συμβάσεις του υπερηρωικού είδους με εκείνες του ‘funny animal’.

 

12 Με το ρετρό του στιλ το Superman returns (2006) προσπάθησε να μιμηθεί την ατμόσφαιρα των ταινιών του Donner (oι οποίες ωστόσο, όπως προαναφέραμε, κλείνουν και οι ίδιες νοσταλγικά το μάτι σε παλαιότερα κινηματογραφικά είδη).

superman-lsh.jpg

13 Τον ίδιο χρόνο κάνει πρεμιέρα το αρκετά ‘ελαφρύ’, και με επιρροές από γιαπωνέζικο anime, σίριαλ Legion of Super Heroes (με έναν Σούπερμαν στη μετεφηβεία).

Το ‘κατάλληλο άνω των 13’ Superman: Doomsday φαινομενικά σηματοδότησε στροφή προς μια πιο σκοτεινή και βίαιη καρτούν εκδοχή του Superman, που συνεχίστηκε με τα πρόσφατα Justice League: New Frontier (το οποίο συνδύασε σύγχρονη θεματολογία και ρεαλιστικό σενάριο με σχέδιο της Ασημένιας Εποχής των υπερηρωικών κόμιξ) και Superman/ Batman: Public Enemies.

 

 

επικόλληση από το blog

Τέθριππο

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.