Μετάβαση στο περιεχόμενο

Mια εικόνα, 349 λέξεις [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 27/04/2024]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1631
  • Content Count:  5076
  • Reputation:   34673
  • Achievement Points:  5084
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6205 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Τον Απρίλιο του 1964 δημοσιεύτηκε η πρώτη περιπέτεια του Daredevil των Stan Lee και Bill Everett, αυτού του τόσο διαφορετικού υπερήρωα με τις παράξενες ικανότητες. Ο Matt Murdock έχασε την όρασή του όταν ένα φορτηγό που μετέφερε ραδιενεργά υλικά έπεσε πάνω του την ώρα που προσπαθούσε να βοηθήσει έναν τυφλό ηλικιωμένο άνδρα. Ανέπτυξε όμως στο έπακρο όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις· ίσως σε αυτό συνέβαλε και η έκθεσή του στις ραδιενεργές ουσίες. Έγινε μετρ των πολεμικών τεχνών, είχε φοβερή αίσθηση ισορροπίας, άκουγε τους χτύπους της καρδιάς όσων τον πλησίαζαν και διάβαζε με την αφή του. Σπούδασε δικηγόρος και διέθετε μια σπάνια κουλτούρα που τον καθιστούσε ξεχωριστό σε μια βίαιη, σκοτεινή και αφιλόξενη Νέα Υόρκη. Η σκέψη του και οι πολιτικές του απόψεις διέφεραν από αυτές του «μέσου υπερήρωα».

 

 

kare.thumb.jpg.cb6d0abf6e7d79c9200ee9a6b9fa9e12.jpg

 

 

Μία από τις ευκαιρίες να τις εκφράσει του «δόθηκε» από τη σεναριογράφο Ann Nocenti και τον σχεδιαστή Marκ Bagley στο τεύχος 283 τον Αύγουστο του 1990. Τότε ο Daredevil συνασπίστηκε με τον Captain America για να βοηθήσουν έναν ιδεαλιστή μετανάστη επιστήμονα να προωθήσει την εφεύρεσή του, ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο που δεν καταναλώνει καύσιμα και δεν ρυπαίνει το περιβάλλον. Εκπρόσωποι των βιομηχανιών και του κράτους προσπάθησαν να τον σταματήσουν για να μη διαταραχτούν τα συμφέροντά τους, αλλά οι δύο φίλοι ήταν εκεί για να τον σώσουν.

 

Συναρπαστικές είναι οι συζητήσεις και οι μονόλογοι των δύο υπερηρώων για τον ξεπεσμό της Αμερικής, καθώς δεν διστάζουν να αναφερθούν στο τείχος του Βερολίνου, στον ρατσισμό ως συστημικό συστατικό της αμερικανικής κοινωνίας, στην παντοκρατορία του βιομηχανικού και εταιρικού καπιταλισμού, στις εισβολές των ΗΠΑ σε ξένες χώρες όπως ο Παναμάς και στον ψευδεπίγραφο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», στις ταξικές ανισότητες κ.ά. Ο οργισμένος Captain America αμφιβάλλει ακόμα και για τα χρώματα της αστερόεσσας στη στολή του, ενώ ο Daredevil επαυξάνει, επισημαίνοντας τη δικαιολογημένη «οργή των φτωχών, τον θυμό για τον εξόφθαλμο πλούτο τριγύρω τους, για τον ρατσισμό». Η περιπέτεια φυσικά θα έχει happy end και οι δύο υπερήρωες θα ανακτήσουν την πίστη τους. Έχοντας όμως έστω και για λίγο κλονίσει τα θεμέλια του αμερικανικού οικοδομήματος. Και του αμερικανικού ονείρου, καθώς ο τίτλος της ιστορίας είναι «Ο Αμερικανικός Εφιάλτης».

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.