Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια δασκάλα φτιάχνει κόμικς… από το σχολείο [Αντωνόπουλος Γιάννης, efsyn.gr, 9/09/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34590
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Η Jo The Dino (κατά κόσμον Γιάννα Ασημακοπούλου) συλλέγει ιστορίες από την εμπειρία της στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μας συστήνει τη σουρεαλιστική της καθημερινότητα στον χώρο του σχολείου.

 

 

01.thumb.jpg.52df521ddf2704219dff121c212496c4.jpg

 

 

Έφτασε λοιπόν η ώρα για την επιστροφή χιλιάδων μαθητών στα θρανία. Όλοι και όλες έχουμε σχετικές αναμνήσεις από τα σχολικά μας χρόνια: η ανία του πρωινού ξυπνήματος, το χτύπημα του κουδουνιού, τα αγαπημένα και τα λιγότερο αγαπημένα μας μαθήματα, οι παρέες του διαλείμματος, τα πρώτα μας χτυποκάρδια… Για κάποιους συνομηλίκους μας πάντως, το σχολείο δεν αποτελεί μακρινή ανάμνηση του παιδικού παρελθόντος, αλλά εξακολουθεί να είναι καθημερινότητα στο ενήλικο παρόν. Αναφερόμαστε βέβαια στους εκπαιδευτικούς. Και ενώ όλοι μας μπορούμε να αφηγηθούμε ιστορίες από τη σκοπιά των μαθητ(ρι)ών, λίγα άτομα έχουν το… προνόμιο να μας αφηγηθούν ιστορίες και από τη σκοπιά των εκπαιδευτικών. Μια τέτοια περίπτωση είναι της Γιάννας Ασημακοπούλου, εκπαιδευτικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Εκτός από δασκάλα στο Δημοτικό για 15η χρονιά, η Γιάννα είναι και ερασιτέχνις σκιτσογράφος – έχοντας έτσι την ευχέρεια να μεταφέρει με χιουμοριστικό τρόπο στο χαρτί το κλίμα της σχολικής αίθουσας.

 

 

02.thumb.jpg.98a3685e5c86bb045ac4dc0b19445eb2.jpg

 

 

«Ιστορίες από το σχολείο» ονομάζονται τα δύο πρώτα φανζινάκια που εξέδωσε πρόσφατα (υπογράφοντάς τα ως Jo The Dino), συλλογές σκίτσων και κόμικ στριπ τα οποία δημοσίευε στον λογαριασμό της στο instagram. Σε αυτά, η δασκάλα-σκιτσογράφος αφηγείται τις καθημερινές σχολικές της «περιπέτειες» με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές της. Ατάκες που κινούνται μεταξύ αθωότητας και προβοκατόρικης διάθεσης, πειράγματα, φάρσες και απροσδόκητες υπαρξιακές στιχομυθίες συνθέτουν μια σουρεαλιστική καθημερινότητα, η οποία ξεπερνάει τη συμβατική σχολική διαδικασία εμπλέκοντας την εκπαιδευτικό σε άκρως κωμικές καταστάσεις. Είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τις δουλειές της στο Comicdom Con Athens 2023, όπου προμηθευτήκαμε τα φάνζιν της, κονκάρδες, αυτοκόλλητα, καθώς και υπέροχα αφισάκια (με θέματα από επιδέξια τεχνική ακουαρέλας).

 

 

03.thumb.jpg.d8f06ea25891f4ba6a30abd23707a017.jpg

 

 

Αν και πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός στον χώρο των κόμικς, η Γιάννα Ασημακοπούλου δεν ανακάλυψε τώρα την αγάπη της για το σκίτσο. Ως έφηβη είχε την τύχη να σπουδάσει στο παιδικό τμήμα σκίτσου του εργαστηρίου εφαρμοσμένων τεχνών Ορνεράκης, στην τάξη του αείμνηστου εικονογράφου Χρήστου Δήμου. Τα τελευταία χρόνια επανήλθε στη σχολή, όπου παρακολουθεί μαθήματα σκίτσου και εικονογράφησης για ενήλικες. Ενώ εκτός από δασκάλα και εκπαιδευόμενη εικονογράφος, παίζει ντραμς στην post grunge μπάντα ForeverBox και τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και αφήγησης παραμυθιού. Το μέσο των κόμικς αποδεικνύεται σημαντικό εργαλείο στα χέρια μιας δασκάλας η οποία ξέρει να το χειρίζεται στην εκπαιδευτική διαδικασία προς όφελος των παιδιών. Με τις «Ιστορίες από το σχολείο» της, η Jo The Dino (όπως και άλλοι συνάδελφοί της-δημιουργοί κόμικς όπως ο Αντώνης Βαβαγιάννης και ο Ντένης Φάκος) αποδεικνύει ότι η αλληλεπίδραση αυτή είναι αμοιβαία, καθώς και τα παιδιά ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης προσφέρουν μεγαλειώδεις υπηρεσίες στο σουρεαλιστικό χιούμορ.

 

Βρείτε την στο instagram: @jo_the_dinosaur

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.