Μετάβαση στο περιεχόμενο

Mια εικόνα, 347 λέξεις [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 2/09/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34589
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Πολύ πριν «ανακαλυφθεί» ο Oppenheimer από το Χόλιγουντ, είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετά κόμικς. Σε πρόσφατο άρθρο του στην πάντα ενημερωμένη πλατφόρμα του cbr.com, ο Jordan Iacobucci υπενθυμίζει κάποιες από τις παρουσίες του Oppenheimer σε συναρπαστικές ιστορίες, όλες ενδιαφέρουσες και υπό διαφορετική οπτική φιλοτεχνημένες που εν συνόλω φωτίζουν ακόμη περισσότερο την πληθωρική αν και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Αμερικανού φυσικού. Και έστω κι αν με τη σκηνοθετική του μαεστρία και το πλούσιο καστ του ο Christopher Nolan κρατά καθηλωμένους τους θεατές του για περισσότερες από τρεις ώρες, δημιουργώντας ένα σπάνιο πολυπρισματικό πορτρέτο πέρα από στερεότυπα και μανιχαϊστικές ευκολίες, ανάλογα σπουδαίες ήταν και οι προσεγγίσεις των δημιουργών κόμικς που καταπιάστηκαν με τις συνέπειες του έργου του Robert Oppenheimer.

 

Πιο ενδιαφέρουσες από αυτές, όπως επισημαίνει ο Iacobucci, είναι το Atomic Dreams: The Lost Journal of J. Robert Oppenheimer των Jonathan Elias και Jazan, που δίνει έμφαση στις εσωτερικές συγκρούσεις του πρωταγωνιστή μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας, το πιο μυθοπλαστικό Τhe Manhattan Projects του Jonathan Hickman με πολλά φανταστικά στοιχεία γύρω από τον ταραγμένο ψυχικό κόσμο του Oppenheimer, που ακροβατεί μεταξύ της ηρωικής και της «εγκληματικής» του περσόνας, και το περισσότερο βιογραφικό Fallout του Jim Ottaviani και των συνεργατών του με περισσότερη ακρίβεια και με βάση στοιχεία της ζωής ενός προμηθεϊκού χαρακτήρα από την ανάδειξή του σε ήρωα μέχρι την αποπομπή του και την απομυθοποίησή του από την αμερικανική κυβέρνηση, όταν έπαψε να υπηρετεί τους σκοπούς της.

 

 

kare.thumb.jpg.e08a98fa3044d7a9dfe4c9b0bf41f8c0.jpg

 

 

Φυσικά, οι αντιφάσεις και οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ καλού και κακού αλλά και οι συνέπειες της χαλιναγώγησης και χρήσης της πυρηνικής ενέργειας αποτέλεσαν κεντρικό θέμα σε πλειάδα υπερηρωικών κόμικς, με πιο ξεχωριστή περίπτωση τον Ηulk αλλά ακόμα και τον Spider-Man, θύματα της ραδιενέργειας και των ανεξέλεγκτων πειραμάτων με επικίνδυνα υλικά. Σ’ αυτήν την κατηγορία, αναμφίβολα πιο τραγικά πολυδιάστατη φιγούρα και πιο κοντά σε αυτήν του Oppenheimer ως θεού και ταυτόχρονα ως καταστροφέα, είναι ο Dr. Manhattan από τους Watchmen. Όχι μόνο το όνομά του είναι παρμένο από το project που υλοποίησε ο Οppenheimer, αλλά και η συνειδητοποίηση της δύναμής του είναι εξίσου οδυνηρή. Ο Dr. Manhattan ήταν όμως φανταστικός χαρακτήρας. Ο Οppenheimer, όχι.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.