Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο χρυσός αιώνας του Stan Lee [Αντωνόπουλος Γιάννης, efsyn.gr, 26/08/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34585
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Το ντοκιμαντέρ «Stan Lee», που προβάλλεται από τον περασμένο Ιούνιο στο Disney+, εστιάζει στη ζωή του «πατέρα» της Marvel, μια ζωή ταυτισμένη με την ιστορία των αμερικανικών κόμικς.

 

 

01.thumb.jpg.f288816d68061a26320f885e74ed8be8.jpg

 

 

«Ο καθένας μας είναι το προϊόν όλων των πραγμάτων που έχουμε βιώσει, δει, διαβάσει και ακούσει στη ζωή μας. Οπότε, όταν γράφω, θυμάμαι πράγματα που συνέβησαν. Αυτά γίνονται μέρος της ιστορίας». Με αυτά τα λόγια η φωνή του Stan Lee μάς εισάγει στο διάρκειας 86 λεπτών ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ, που από τον περασμένο Ιούνιο προβάλλεται στο Disney+, εστιάζει στον άνθρωπο πίσω από το σύμπαν της Marvel. Στον άνθρωπο, ο οποίος έστησε από το μηδέν την αυτοκρατορία του υπερθεάματος που κατέκτησε τον κόσμο, αφού πρώτα «κατέκτησε» τις καρδιές γενιών και γενιών εφήβων. Το μυστικό του δεν έπαψε να μας το επαναλαμβάνει ο ίδιος: «Προσπάθησα να γράψω τις ιστορίες που ήθελα να διαβάσω και γι’ αυτό έπρεπε να πάω κόντρα στο ρεύμα».

 

 

02.thumb.jpg.d5d2cccdcda5f4aea38d911df0aeea67.jpg

 

 

Ο Stan Lee (ψευδώνυμο του Stanley Martin Lieber, 1922-2018) δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς υπήρξε από τους ελάχιστους δημιουργούς κόμικς – και μάλιστα χωρίς να συγκαταλέγεται στους σχεδιαστές δημιουργούς – οι οποίοι παραμένουν δημοφιλείς σε τόσο ευρύ κοινό. Και αν οι Gen Z τον γνώρισαν κυρίως μέσα από τα συναρπαστικά cameos που έκανε σε όλες τις ταινίες του franchise του Marvel Cinematic Universe από το 2008 έως το 2019, γεγονός είναι ότι η προσωπικότητα του θρυλικού συγγραφέα, εκδότη και παραγωγού επί πολλές δεκαετίες δεν είχε αντίστοιχο στην αμερικανική βιομηχανία κόμικς. Ξεκινώντας από το Γουέστ Σάιντ του Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 28 Δεκεμβρίου 1922 (ημερομηνία κατά την οποία γεννήθηκε ο Στάνλεϊ, γιος Ανατολικοευρωπαίων μεταναστών στις ΗΠΑ), το «Stan Lee» παρακολουθεί όλη την πορεία του ανθρώπου που, μέσα από επίμονη προσπάθεια, αχόρταγο διάβασμα και αστείρευτη αγάπη σε αυτά που του άρεσε να κάνει, διαμορφώθηκε σε ένα επιτυχημένο παράδειγμα του «αμερικανικού ονείρου». Μέσα από αποσπάσματα συνεντεύξεών του, σπάνιο αρχειακό υλικό και με τη βοήθεια stop-motion animation αναβιώνει στα μάτια μας μια ολόκληρη εποχή: από το 1941, όπου ο Στάνλεϊ έπιασε δουλειά ως αρχισυντάκτης στην Atlas Comics, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50, απαρχή της παντοκρατορίας της δυσώνυμης Comics Code Authority. Και από την κοσμογονική δεκαετία του ’60, όπου άρχισε να λάμπει ο αστέρας της Marvel, μέχρι το 1972, οπότε και ο Stan Lee, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση των εκδόσεων, αναγκάστηκε να ορίσει διάδοχο στην αρχισυνταξία της παραγωγής κόμικς και να εγκαταλείψει με βαριά καρδιά τη συστηματική συγγραφή.

 

 

03.thumb.jpg.8215fe032332c5386137cd9e50a22298.jpg

 

 

Οι ακραιφνείς φαν των υπερηρώων της Marvel σίγουρα θα βρουν απολαυστικές τις αφηγήσεις για την έμπνευση και τη δημιουργία χαρακτήρων όπως ο Spider-Man, ο Iron Man, o Thor, ο Hulk, ο Ant-Man, ο Black Panther, ο Daredevil, o Doctor Strange και η Black Widow ή super hero ομάδων όπως οι Avengers και οι X-Men. Ενώ το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, κατά τη γνώμη μας, εντοπίζεται στις διακυμαινόμενες σχέσεις του Stan Lee με τους δύο κορυφαίους σχεδιαστές οι οποίοι αποτύπωσαν στο χαρτί αυτά που εκείνος είχε στο μυαλό του: τον Steve Ditko και τον Jack Kirby. Πίσω όμως από την αφήγηση της ζωής του ανθρώπου που άλλαξε το τοπίο της ψυχαγωγίας για πάντα, το ντοκιμαντέρ μάς προσφέρει ένα εξαιρετικό χρονικό της ιστορίας των αμερικανικών κόμικς – από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα. Μιας ιστορίας της οποίας ο Stan Lee έγραψε πολλές, πολλές σελίδες, σε βαθμό που να μην μπορούμε να την αποσυνδέσουμε από εκείνον.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.