Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η βία ως δίψα και ως κατάρα [Αντωνόπουλος Γιάννης, efsyn.gr, 1/04/2023]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1619
  • Content Count:  5057
  • Reputation:   34584
  • Achievement Points:  5065
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6189 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ο «BRZRKR – Αιώνιος Μαχητής», το σεναριογραφικό ντεμπούτο του Keanu Reeves στα κόμικς, συνιστά ένα πολλά υποσχόμενο franchise δράσης για τους λάτρεις του είδους.

 

 

01.thumb.jpg.9231ca12cf10f676e5c77cfdc504517d.jpg

 

 

Είναι βίαιος. Είναι αιμοδιψής. Και είναι αθάνατος. Αυτό το τελευταίο δεν είναι σχήμα λόγου, καθώς κανένας από τους απειράριθμους τρόπους με τον οποίο ένα ανθρώπινο ον μπορεί να απολέσει τη ζωή του δεν είναι ικανός να τον θανατώσει. Ο λόγος για τον πρωταγωνιστή του νέου κόμικς σε σενάριο Keanu Reeves με τον τίτλο «BRZRKR», το οποίο αποτελεί το ντεμπούτο του 55χρονου δημοφιλούς ηθοποιού ως σεναριογράφου στον χώρο των κόμικς. Ο Berzerker, ο άντρας που είναι γνωστός μόνο ως Β., ξέρει μόνο ένα πράγμα για τον εαυτό του: ότι είναι ημίθεος. Για την ακρίβεια είναι καταραμένος από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του σε μια ανείπωτη δίψα για αίμα, αναγκασμένος να εμπλέκεται σε μάχες και να προβαίνει σε πράξεις ανεξέλεγκτης βιαιότητας. Και τούτο χωρίς πραγματικό κόστος για τον ίδιο καθώς η σάρκα του, οι ιστοί του, τα όργανά του, ολόκληρο το σώμα του μέχρι το τελευταίο του κύτταρο, έχει τη δυνατότητα να αναπλάθεται από μόνο του. Και αυτό συμβαίνει τα τελευταία… ογδόντα χιλιάδες χρόνια, καθώς η γέννησή του ανάγεται στη Μέση Παλαιολιθική εποχή, πολύ πριν από την αυγή της ανθρώπινης Ιστορίας.

 

 

03.thumb.jpg.2e46154ce6a48d7ba7a798d62f88dae1.jpg

 

 

Προφανώς η «ανορθολογική» εξήγηση περί θεϊκής καταγωγής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την επιστήμη. Τους τελευταίους αιώνες οι επιστήμονες πασχίζουν με τα εκάστοτε εργαλεία τους να κατανοήσουν την «απέθαντη» φύση του Β., κάνοντας μετρήσεις, αναλύοντας δείγματά του, εφαρμόζοντας κάθε είδους πειράματα. Αλλά εις μάτην. Στη σημερινή εποχή ωστόσο η προσπάθεια αυτή κορυφώνεται. Καθώς ο Β., μετά από αιώνες περιπλανήσεων σε όλον τον κόσμο, εργάζεται για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης λαμβάνοντας μέρος σε επικίνδυνες αποστολές και βίαιες μάχες υπέρ των αμερικανικών πολιτικο-στρατιωτικών συμφερόντων, ζητεί ως αντάλλαγμα ένα και μόνο πράγμα: να μάθει την αλήθεια για την αιματοβαμμένη ύπαρξή του καθώς και τον τρόπο να θέσει τέρμα σε αυτήν. Δηλαδή να γίνει θνητός. Για τον σκοπό αυτό υποβάλλεται σε μια σειρά από ιατρικές μελέτες με διεπιστημονική συνεργασία. Τίποτα όμως δεν θα βοηθήσει τον πολεμιστή να κατανοήσει την αρχέγονη κατάρα του αν εκείνος δεν «ξεκλειδώσει» τη μνήμη του, αν στο μυαλό του δεν ανοιχτούν δίαυλοι ώστε να ανατρέξει, ει δυνατόν, στις πρώτες στιγμές μετά τη γέννησή του.

 

 

02.thumb.jpg.ae2ab991e07da2751065754f895ec29b.jpg

 

 

Η 12τευχη σειρά «BRZRKR» του Keanu Reeves, με τη συν-σεναριογραφική πινελιά του Matt Kindt (Folklords, Grass Kings) και την απίστευτη σχεδιαστική γραμμή του διάσημου εικονογράφου Ron Garney (Wolverine, Captain America) κυκλοφόρησε το 2021 από τα Boom! Studios και έχει χαρακτηριστεί ήδη ως εκδοτικό φαινόμενο με εκατομμύρια πωλήσεις στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Στα ελληνικά ο πρώτος τόμος του «Αιώνιου Μαχητή» κυκλοφόρησε σχεδόν αμέσως από τις εκδόσεις Anubis περιλαμβάνοντας τα πρώτα τέσσερα τεύχη, ενώ τώρα στα ράφια των βιβλιοπωλείων μας βρίσκεται και ο δεύτερος τόμος με τα τεύχη #5 έως #8.

 

Πρόκειται, χωρίς υπερβολή, για ένα αιματοβαμμένο κόμικς. Κατέχει τόσο κεντρικό ρόλο το κόκκινο του αίματος, ώστε μετά από λίγη ώρα νιώθεις ότι εθίζεσαι στη βία και την αντιπαρέρχεσαι αδιάφορα, καθώς το ενδιαφέρον σου κεντρίζει σταδιακά η ίδια η υπόθεση, οι κοφτοί διάλογοι, τα φλας μπακ στο προϊστορικό παρελθόν. Διότι πίσω από τη γραφική ωμότητα των σκηνών μάχης κρύβεται ένα συλλογικό υπαρξιακό δράμα. Ένα διαχρονικό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη Ιστορία και την πτωτική, πολεμοχαρή κατάστασή της, το οποίο συνοψίζεται στη φράση του Berzerker: «Η χώρα σας είναι άλλο ένα σε μια μακρά σειρά από έθνη που λατρεύουν τους πολέμους. Οπότε μην ανησυχείτε για την αφοσίωσή μου. ΠΡΕΠΕΙ να πολεμάω».

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.